Gå til innhold
Hundesonen.no

Innkalling med fløyte - innlæringsmåte?


Bellare
 Share

Recommended Posts

Har ei stund vurdert å prøve ut fløyte når det kjem til innkalling. Det lille dyret som tusla etter matmor og kom når eg ropte slutta jo raskt etter at dyret fylte 4 - 5 mnd. og har i godt over eit halvt år vert langlineavhengig. Kunne eigentleg tenkje meg å sleppe langlina og la den henge etter, men sidan dyret fint kan finne på å fyke avgårde om ho ser ein person og/eller ein hund, så tar eg ikkje den sjansen.

Har jo dermed hørt at fløyte kan (ikkje nødvendigvis sjølvsagt) føre til ei sikrare innkalling. Men blir litt usikker på korleis eg skal starte innlæring av det.

Skal eg "fløyte" idet ho kjem springandes mot meg og gjerne hoppe, sprette og vere morosam, og samtidig rose, belønne og gjerne leike når ho har komt til meg? Altså prøve å oppføre meg som ein skikkeleg raring og vere den mest morosame personen i heile vide verda? :P

Eller finst det betre innlæringsmetodar på fløyta?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fløyte er vel akkurat det samme som en stemme, bare at det er lettere å holde den lik hver gang du "roper"? Prøvde det selv litt, men jeg ble så gal av lyden, men ei venninne av meg bruker det til innkalling. Hun lærte det inn på samme måte som vanlig innkalling, med masse gebærder og ros når hunden kom osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fløyte er vel akkurat det samme som en stemme, bare at det er lettere å holde den lik hver gang du "roper"? Prøvde det selv litt, men jeg ble så gal av lyden, men ei venninne av meg bruker det til innkalling. Hun lærte det inn på samme måte som vanlig innkalling, med masse gebærder og ros når hunden kom osv.

Gebærder? :icon_redface:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gebærder? :icon_redface:

= fakter.

Fløyter blei brukt til innkalling og dirigering av fuglebikkjer, som gjerne har så stor radius at stemmen til jegeren ikke bærer. Det spiller altså ingen rolle om du bruker fløyte eller stemmen din for å kalle inn, det er ikke sånn at hunden vil synes fløytelyden er kulere bare fordi du gjerne vil det. :P

Og Marita har rett, du lærer inn fløyta på samme måte som annen inkalling. Ei jeg kjenner opplevde forøvrig at det satt en kar med hundefløyte og forsøkte å spolere all innkalling et sted de var og trente. Da var hun ganske glad det var stemmen bikkja var vant til å lytte til. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fordelen med fløyte er at det ikke er så lett for deg (og andre!) å misbruke den. For å trene innkalling bør du sette på ordet kun når du er helt sikker på at hunden kommer. For hver gang du roper "kom fido" uten at Fido kommer, så lærer han at det går an å ikke komme. Når du må fram med fløyta er terskelen for å tute piiiip! når hunden er i fullt firsprang etter nabokatta og garantert ikke vil komme tilbake, mye mindre.

Tror jeg.

Det ligger to fløyter på skrivebordet og venter på innlæring hos oss også...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker fløyte da jeg ikke kan plystre og det er kjekt med en fløyte siden den lager samme lyd hver gang og bærer lengre enn stemmen (har fuglehunder som kan dra litt unna).

Trener innkalling med fløyta på samme vis som med stemmen. Når hunden kan innkalling på stemmen legger jeg på fløyte lyden. har to hunder som lyder både fløyte og stemme, både sammen og hver for seg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En fordel med fløyte er at det ikke vil være like lett å "misbruke" signalet, og dermed vanne ut kommandoen. Stemmen har vi jo lett for å bruke litt i hytt og pine. Men et fløytesignal sparer du til du VET at hunden vil lykkes. Dermed kan man få en mer effektiv innlæring.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den sikreste måten å få en god innkalling med fløyte er å konsekvent fløyte hver eneste gangen hunden får mat og godis.

Hvis man har hunder som liker mat. :) Vel, de LIKER mat, men noe særlig kraftig forsterkning er det ikke. Men ellers var det et godt forslag, om man tar pavlov bokstavelig og fløyter hver gang før de får mat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Hvis man har hunder som liker mat. :) Vel, de LIKER mat, men noe særlig kraftig forsterkning er det ikke. Men ellers var det et godt forslag, om man tar pavlov bokstavelig og fløyter hver gang før de får mat.

Jeg antar at hundene dine ikke sulter seg i hjel, men spiser maten sin minst annenhverdag? Da er det bare å fløyte i vei. Pavlov har bevist at det fungerer også selv om hunden ikke er spes matglad i utgangspunktet. Jeg lærte inn innkalling med fløyte på en hund som i utgagspunktet ikke "kunne kalles inn" ved å utnytte hundens medfødte egenskaper som jakt og sosial kamp. Hver gang jeg lekte med hunden så fløytet jeg, etter hvert så betydde lyden lek med eier og hunden kom stormende. Pavlov funker der også, selv om folk liker å gi det andre fancy navn enn operant betinging..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det er fullt mulig å lære hunden å leke og ta leke som belønning. Jeg hadde en hund lik din, og fikk ham like fokusert på lek. I hovedsak gjøres det ved å belønne fokus på lek med mat. Legg en leke på gulvet, vent til hunden ser på den, belønn. Vent videre til han tar borti den med snute eller pote, så til han plukker den opp, osv. Bruk mat med "lav" verdi. Bruk tørrfôr som belønning, og jobb mye med ro når mat er involvert. Jeg tenker at her spiller mange faktorer inn. Hvordan er det på stuegulvet, hjemme? I hagen, på kjente områder? Begynn i lette omgivelser uten distraksjoner for hunden. Start med lave kriterier, enkle øvelser han kan. Hvis du bor i nærheten av en god hundeskole, sjekk om de har kurs i belønningsutvikling eller kan hjelpe deg med dette kanskje med en privattime eller to?  
    • Jeg tror nok løsningen her er å være tålmodig, og gi ham tid til å forstå hva som er forventet av ham. Du har åpenbart en matmotivert hund, som i seg selv er en stor fordel i lydighetstrening Vær nøye med å ikke gi godbit før han viser ønsket atferd, og gjør nok repetisjoner slik at han forstår mønsteret.    Gi det litt tid, så forstår han at det ikke hjelper å hoppe etter godbiten for å få den, iallfall!
    • Jeg har en hund som er veldig glad i mat og alt med mat skaper stress. Lydighet er vanskelig fordi uten godbiter så vil han ikke gjøre noe og med godbiter så blir han så stressa og kun opptatt av godbit og da hører han ikke etter hva han skal gjøre. Hvordan kan jeg trene lydighet da? Han liker ikke leker så det utgår. Han er ikke stresset uten mat men med en gang mat er med i bildet så stresser han fullt. 
    • Han raser opp i vekt han der. I går var vi på miljøtrening med valpekurset, og fikk veid han inne på en dyrebutikk. Nå veier han 10,3 kg 🤯 Kan ikke tro at den lille valpen er så tung allerede! Vi har hatt mange gode dager i det siste, og noen utfordringer. Som gjeterhund så har han altså begynt å reagere på biler, joggere, syklister, folk på sparkesykler. Men vi har jobbet masse med det, og det er allerede blitt mye bedre ☺️ Vi må bare fortsette å jobbe med det tenker jeg. Ellers har han hatt mange dager uten uhell inne, og han er begynt å gi beskjed ved å skrape på enten altandøren eller ytterdøren. Så det er bra! 😄 På tirsdag er siste dagen av valpekurset. Kjedelig! Det har gått så fort. Syns det har vært fint å ha en fast ting i uken å dra på med han, i tillegg til noen som setter øvelser som skal trenes på, slik at vi må trene på de øvelsene til neste kurskveld. Så jeg er litt gira på å lete frem et nytt kurs allerede. Vi får se hva jeg finner. Det er sikkert ingen kurs før etter sommerferien uansett.
    • Du sier at hunden ikke har vist aggresjon, men at den har knurret flere ganger. Og blitt oversett eller irettesatt for det. Her har det kommet så mange advarsler og så mye undertrykking av signalene at det til slutt har tippet over. Hunden trenger en eier som forstår og leser signalene dens, og respekterer grensene. Og det kan ta lang tid å bygge opp igjen den tilliten som er brutt. Hvis eier er villig til å lese seg opp, gå kurs og få veiledning innen språk og adferd, så kan det nok gå. Men de begynner ikke på scratch, men på en ganske dårlig negativ. En dominant hund er ikke stresset og utrygg, og dette har ingenting med det å gjøre. Jeg ville omplassert, med mindre eier OG familie er innstilt på en vesentlig endring og jobb med hunden. Og da til noen som kan og er innstilt på de samme kriteriene. Problemet er nok bare at det er mange nok omplasseringshunder med de problemene og for få folk med kompetansen til at det er realistisk å finne noen.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...