Gå til innhold
Hundesonen.no

Importere hund?


Kaja

Recommended Posts

fra både England og Sverige er det ganske ukomplisert å importere fra... Fra Sverige er det ingen vererinære krav. Fra England skal hunden ha et pass og være ID-merket samt behandlet mot bendelorm i løpet av de 10 siste dagene før den ankommer Norge.

Tollmessig skal alle varer man importeres innfortolles til Norge. Det er inge tollavgift på hunder, men moms: 25% av hundens verdi. Hvis man får varen tilsendt er grensen for å kunne ta inn en vare momsfritt 200,-. Hvis man henter den selv og man er ute av landet i under 24 timer er grensen 3000,-. Hvis man er borte over 24 timer får man ha med varer for inntil 6000,- uten å måtte betale moms.

Kjøpekontrakt eller kvittering for hunden må forevises tollen, også betaler man der og da. (Husk å gå/kjør på rødt i tollen - ellers kan det bli betraktet som smugling!).

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi importerte hund fra Storbritannia i sommer(Skottland). Det er i utgangspunktet enkelt, fordi det ikke er noen spesielle krav utenom det Susanne nevner, altsaa:

Pass og chipmerking.

Ormekur i loepet av de 10 siste dagene. (Og i loepet av de syv foerste dagene etter innfoersel.)

(I tillegg maa testikkelattest medfoelge paa far hvis du kjoeper hannhund som skal omregisteres til NKK, med mindre far er champion. Men det er altsaa ikke et krav for aa faa hunden inn i landet.)

Det er ingen 12-ukersgrense for innfoersel av valper ettersom de ikke har rabies her borte heller, og trenger ikke aa soeke mattilsynet om innfoersel paa forhaand.

Info, mattilsynet: Mattilsynet

Det som for vaar del var tricky, men egentlig mest fordi vi hoerte forskjellige ting hele tiden, og fordi det i det hele tatt var litt forvirrende, var:

Fra Storbritannia faar du ikke lov til aa ta med deg dyr paa flyet naar du reiser, ei heller i lasterommet. De maa sendes separat med SAS Cargo(evt. annet frakselskap). Derfor maa man soeke dispensasjon fra mattilsynet for aa faa den godkjent som ikke-kommersiell innfoersel, fordi man ikke sitter paa samme fly som valpen. :hmm:

Vi valgte aa faa oppdretter til aa sende valpen for oss, for det var liksom ikke vits i aa reise over for aa sende valpen og saa sette seg paa et annet fly likevel/ikke ha den med oss i kabinen. Derfor ble vaar valp regnet som kommersiell innfoersel likevel, fordi vi ikke reiste med den. Det eneste som da maatte gjoeres i tillegg var at det maatte sendes med en veterinaerattest som var utstedt i loepet av de siste 24 timene foer valpen ble satt paa flyet.

SAS Cargo har veiledende regler om at valper skal vaere minimum 10 uker naar de sendes.(Men tydeligvis ikke saa strenge, for vaar ble sendt 9 uker gammel.)

Mattilsynet og tollerne var i det hele kjempehyggelige og veldig hjelpsomme i prosessen. Vi var forberedt paa at dette kom til aa bli en kostbar affaere. Det kostet ca 2500 kr aa faa sendt valpen med fly, men i det hele tatt saa var valpeprisen halvparten der borte halvparten av hva den er i Norge, saa jeg tror vel at det gikk opp i hop, evt. sparte vi litt paa aa kjoepe hund fra Storbritannia faktisk. :lol:

Pris paa frakt vil nok foroevrig variere med stoerrelse paa bur og vekt paa hund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker så masse for svar :lol:

Men siden de må ha pass fra england, er det som i norge at de må rabiesvaksineres først og er derfor over 7 mnd (elns) ved inførsel?

gleder oss til valpis ja :):hmm:

Nei, det er ingen regler naar det gjelder rabiesvaksine, verken for voksne eller valper(fra del land kan valper under 12 uker importeres uten at de har blitt vaksinert). Dette fordi Storbritannia ikke har rabies de heller, saa de kan altsaa importeres uten rabiesvaksine, uansett alder.

Naar det gjelder passet: "Informasjon om navnet til dyrets eier, dyrets ID-merking, behandling mot bendelorm, skal være dokumentert i et EU-godkjent kjæledyrpass som skal undertegnes av veterinær i avsenderlandet. " Staar greit forklart paa mattilsynets sider.

Vi fikk som sagt vaar 9 uker gammel, ikke 7 mnd gammel. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hihi, lov det. :hmm: Ellers saa vil jeg raade deg til aa ta en telefon til mattilsynet naar det naermer seg, og hvis det er noe du lurer paa. Greit aa sjekke at alt er i orden osv. Tenker da hvis det blir import fra England. Sverige er det jo ikke noe styr med. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som for vaar del var tricky, men egentlig mest fordi vi hoerte forskjellige ting hele tiden, og fordi det i det hele tatt var litt forvirrende, var:

Fra Storbritannia faar du ikke lov til aa ta med deg dyr paa flyet naar du reiser, ei heller i lasterommet. De maa sendes separat med SAS Cargo(evt. annet frakselskap). Derfor maa man soeke dispensasjon fra mattilsynet for aa faa den godkjent som ikke-kommersiell innfoersel, fordi man ikke sitter paa samme fly som valpen.

Mattilsynet og tollerne var i det hele kjempehyggelige og veldig hjelpsomme i prosessen. Vi var forberedt paa at dette kom til aa bli en kostbar affaere. Det kostet ca 2500 kr aa faa sendt valpen med fly, men i det hele tatt saa var valpeprisen halvparten der borte halvparten av hva den er i Norge, saa jeg tror vel at det gikk opp i hop, evt. sparte vi litt paa aa kjoepe hund fra Storbritannia faktisk. :hmm:

Pris paa frakt vil nok foroevrig variere med stoerrelse paa bur og vekt paa hund.

Jeg betalte 367.02 pund for frakten (tror jeg).. Da i et VariKennel Intermedium. (Totalvekt bur og valp ca 13kg)

Uansett: Man må IKKE søke mattilsynet om noen form for dispensasjon, dette fikk jeg før import bekreftet både av tollvesenet og mattilsynet.

Man får lett med valpen på samme fly som man er på selv, men den sendes allikevel via et cargo-selskap.

Jeg brukte SAS og fikk den med på SK802 som jeg også var på selv.

Alt fungerte helt fint..

Simon.Ruddle@sas.dk var min kontakt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg legger ved litt om min erfaring med import av SBT fra UK:

IMPORT FRA UK

Jeg fikk for en god stund siden kontakt med en oppdretter i Wales, og var nedover for en drøy mnd siden for å velge meg valp.

Så var jeg nedover forrige helg for å hente henne hjem.

Hentet henne hos oppdretter, da var allerede blodprøven til NKK (SBT-greie, ikke nødvendig for andre raser) i orden, det samme med vaksinasjoner og ormkur (bendelorm)

Fra UK må man ikke søke til mattilsynet, men man må sørge for at noen få krav tilfredsstilles, samt at blodprøven til NKK (SBT-spesifikk) er tatt (Ellers får man ikke registrert hunden)

Mattilsynets krav

Turen gikk med leiebil til Heathrow, der vi overraskende enkelt fant frem til riktig selskap for frakt.

Valpen ble levert der i 4-tiden om morgenen, (minst 3 timer før avgang må levende dyr leveres), og lastet ombord på flyet til Gardermoen 0720.

Umiddelbart etter levering av valpen leverte vi tilbake leiebilen fra Budget, man må være oppmerksom på at det på Heathrow er ganske heftige avstander.. Det er vel bortimot 10 minutter kjøring fra Cargo til Budget! (Og enda lenger fra Cargo til terminal 3 tror jeg..)

Deretter må man ta utleieselskapet sin buss fra leiebilsentralen tilbake til terminalen. SAS går fra Terminal 3.

Terminalen er også ganske stor (vesentlig større enn Gardermoen flyplass!), og det tar fort en halvtime på å gå der inne, mer om man får gate langt borte fra selve terminalområdet.

Jeg pratet med flyvertinnene da jeg kom ombord for å være sikker på at hun ble med, og fikk dette bekreftet før avgang (En utrolig lettelse!)

1030 omtrent landet vi på Gardermoen, jeg gikk da på rødt for å prate med tollvesenet.

Der møtte jeg en meget hyggelig toller som spurte om hva jeg hadde betalt (og ville se kvittering), og hva frakten kostet.

Han spurte også om hvor lenge jeg hadde vært ute av Norge.

I 12-tiden fikk jeg henne omsider ut fra SAS Cargo. (det blir 11-tiden britisk tid..)

Jeg fikk så beskjed om å tusle en tur ned til SAS Cargo for å hente tollpapirene.

Derfra gikk turen tilbake til tollkontoret på terminalen. Der møtte jeg nå en ny toller som også var meget hyggelig og hjelpsom.

Frem med kvittering på nytt, samme med kjæledyrpasset.

Hun bestemte seg for å la valpen gå som reisegods, og så da bort fra fraktkostnaden. Altså slapp jeg også 25% mva på det hele.

Jeg hadde vært ute av Norge i nesten 4 døgn, og jeg hadde flere hensikter enn valpehenting med turen (så også Wales Rally GB!)

Et lite regnestykke ut fra relativt normale priser i UK:

Valp: £5-600

Bur: £90

Export Pedigree: £55

Ymse veterinærgreier, inkl blodprøve (kun for SBT..) og bendelormkur: £100

Transport til Norge: £370

Deretter skal det beregnes mva av totalsummen ved ankomst Gardermoen.

Totalpris inkl. norsk mva osv vil da ligge på ca: 13-14000,-

Dersom man slipper unna norsk mva ender man opp på i overkant av 10000,-

Om man slipper norsk mva avgjøres av den aktuelle toller der og da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilke land er det egentlig krav på at man skal ha tatt Rabiesvaksinen?

Enklere å si hvilke land man IKKE behøver den fra: Sverige og Storbrittania (England, Skotlland, Wales, Irland).

Land man kan ta inn uvaksinerte valper under 3 mnd (visse betingelser gjelder): Australia*, Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Japan, Kypros, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Mauritius, Nederland, New Zealand, Portugal, Spania, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, USAs delstat Hawaii, Østerrike.

De riktige og alltid oppdaterte reglene står på www.mattilsynet.no. Husk at slikt som dette KAN endre seg kjapt!

Og fra 2012 vil troligvis blodprøven opphøre fra flere land (muligens alle?) og erstattes med andre regler, kanskje tidsfrister for vaksiner, etc.

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunnen til at man ofte må ra rabies når man tar hunden ut av Norge er for å få den INN igjen. :ahappy: Norge er rabiesfritt, og slik vil vi beholde det. Mellom Norge og da andre rabiesfrie land trenger man ikke vaksinen.

Tja.. Norske myndigheter/toll bryr seg nok lite hva man må ha for å reise UT av landet.. De er kun opptatt av hva som trengs for å komme INN hit. Derfor MÅ man sjekke med det landet man faktisk skal TIL (og reise igjennom) før man kan være helt sikker på hva som trengs.

Endel tror at sin egen veterinær eller Mattilsynet er oppdatert på alle slike regelverk, men det er feil. DE skal kunne importreglene for Norge, de - ikke nødvendigvis alle andre land.

Men innenfor resten av EU er det nå helt normalt at hunder skal ha fått en rabiesvaksine for mer enn 3 uker siden for å kunne reise innenfor EU. Da må den også ha med pass for å bekrefte dette, og sikkert være ID-merket i tillegg.

Heldigvis (?) har vi nå de strengeste av regelverkene her, så det er som regel mer enn tilstrekkelig for å komme inn overalt ellers. Bortsett fra INN i Storbrittannia - der må man passe på at ormekuren er tatt i intervallet 24-48 timer før innreise.. Også kreves det ikke at man venter de 120 dagene mellom rabiesvaksinen og blodprøven, men derimot at det har gått minst 6 mndr fra blodprøven er tatt til man skal ta inn hunden.

Og det gjelder fra Norge også - så det er ikke fritt dit selv om man har et rabiesfritt i Norge...

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Uansett: Man må IKKE søke mattilsynet om noen form for dispensasjon, dette fikk jeg før import bekreftet både av tollvesenet og mattilsynet.

Man får lett med valpen på samme fly som man er på selv, men den sendes allikevel via et cargo-selskap.

Mattilsynet sier litt forskjellige ting. Fikk beskjed om det hos den ene, men ikke den andre. Uansett, alt ble ordnet med en liten telefon til dem. :ahappy: De ringte ogsaa SAS Cargo paa Flesland og snakket med dem i forkant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan er det fra Frankrike? Når vi først er inne på temaet (ok, kan lage egen tråd når det nærmer seg da men).

Da kan man ta inn valp under 3 mndr hvis man søker og har de papirene i orden. Hvis det er en liten valp (fysisk) kan man ha den i Sherpabag inne i cabinen på flyet - eller frakte i lasterom hvis man ønsker det.

Men som sagt, reglene kan endres så dobbeltsjekk med Mattilsynet før man setter igang alt for mye papirarbeid.

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grunnen til at man ofte må ra rabies når man tar hunden ut av Norge er for å få den INN igjen. :ahappy: Norge er rabiesfritt, og slik vil vi beholde det. Mellom Norge og da andre rabiesfrie land trenger man ikke vaksinen.

Dette er ikke helt korrekt.

Eksempelvis må hunden være vaksinert mot rabies om den skal til UK.

Selv om Norge er rabiesfritt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
    • Tenker de er forskjellige og ting går i orden etterhvert. Om han bare vil på do og sovner fort etterpå så hadde jeg bare fortsatt med å gå ut. Men vært dritkjedelig sånn et det ikke er noe belønning i å våkne utover at han får gå på do. ❤️  Limit måtte jeg lufte ganske ofte, opptil ca halvt år gammel, men sovna fort igjen. Karma sover foreløpig 6-8 timer i strekk på natta, men er da VÅKEN når hun har vært på do. 😂(Turboturid den der) Så blir tidlige morgener og heller en hvil på sofaen ila morningen isteden. 😴
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...