Gå til innhold
Hundesonen.no

Særemne i norsk


Whoopsis

Recommended Posts

I morgen skal vi helst ha idéen til særemnet vårt i norsk klar, og jeg har null inspirasjon. Det jeg har bestemt meg for er å ha et litterært særemne (lese 2-3 bøker, minst en nordisk), men hva problemstillingen skal være aner jeg ikke. Vil ha noe mer interessant enn for eksempel "Hva skiller Ibsensens verker fra Hamsunds verker", og toppen av kransekaka hadde så klart vært å få bundet inn noe jeg interesserer meg for siden vi skal skrive ca 15 sider om dette.. Jeg har vurdert problemstillinger som "Hva skiller fremstillingen av hunden i voksen- og barnebøker" og "Hvordan har fremstillingen av hunden endret seg i litterære bøker fra 19XX til i dag?", men vet ikke hvor mye jeg kan klare å få ut av disse problemstillingene. Og evt. hvilke bøker som kunne vært relevante. En oppgave jeg liker godt er "Hvordan skiller beskrivelsen av døden seg i barne- og voksenbøker?", men denne kjenner jeg allerede to som har tatt, så ikke like originalt..

Så om noen har noen gode forslag til gode særemneoppgaver er det bare å gi et hint :getlost: Og det trenger selvfølgelig ikke ha noe med hund å gjøre, det er bare en bonus.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde nordisk krim. Hadde en problemstillig alà "Hvilke likheter er det mellom de ulike forfatternes hovedpersoner, og hvordan påvirker de bøkene?" Men vi hadde muntlig fremføring, ikke skriftlig da. Jeg valgte forfattere som Jo Nesbø, Unni Lindell, Stieg Larsson hvor hovedpersoner er veldig vesentlig for hele serien.

EDIT; Men det lønner seg å ta noe annet en Hamsun med mindre det interesserer deg, hvis ikke blir det TUNGT!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde nordisk krim. Hadde en problemstillig alà "Hvilke likheter er det mellom de ulike forfatternes hovedpersoner, og hvordan påvirker de bøkene?" Men vi hadde muntlig fremføring, ikke skriftlig da. Jeg valgte forfattere som Jo Nesbø, Unni Lindell, Stieg Larsson hvor hovedpersoner er veldig vesentlig for hele serien.

EDIT; Men det lønner seg å ta noe annet en Hamsun med mindre det interesserer deg, hvis ikke blir det TUNGT!

Jeg hadde ca det samme som deg. Særemnet gikk som en lek, da jeg liker krim svært godt :getlost:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

*mistet quoten til HHC, men den er her*

Jeg hadde ca det samme som deg. Særemnet gikk som en lek, da jeg liker krim svært godt :wub:

Genial problemstilling, eneste haken er at jeg liker alt annet enn krim.. :):getlost:

(Bortsett fra Stieg Larsson, hans bøker liker jeg faktisk)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du liker litteraturhistorie, titt på Jonas Lie.

Hva med "Forskjellen på fremstilling i litteratur om hundetrening fra da og nå"? Det har jo endret seg en del, fra

"bastant og basic" til "omfattende og fleksibelt" (i mine øyne). Kan jo også dra inn artikkelen i siste hundesport om treningsmetoder, f.eks.

Eller kilder til hundetrening - da og nå. Til tross for noe utgivelse av hundetreningslitteratur formidles vel så mye på nettsider, diskusjonsfora, og såklart kurs og kurslitteratur.

Evt. hva har internett betydd for formidlingen av hundetreningslitteratur? Her får vi jo plutselig muligheten til å diskutere, reflektere over, være uenige i og lese andres erfaringer, i motsetning til for 20+ år siden, hvor man hadde boka si eller klubben sin, og det var det. Om man hadde et miljø er jo det fint, men miljøer er ofte ensrettete og pregede, mens vi i dag får impulser via internett, og kan faktisk bli påvirket av treningsfilosofier som utvikler seg i helt andre deler av landet.

Eller dyr/hunder som hovedpersoner i bøker, hva reflekterer de?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva slags bøker liker du å lese, da?

Å vinkle temaet inn mot hund kan nok bli i snevreste laget for norskfaget, og det er nok greiere å velge forfattere og/eller tematikk som på en eller annen måte er mer relevant. Det kan man jo gjøre på mange måter, for eksempel kan man velge seg ut en interessant epoke og plukke ut et tema der og sammenligne med hvordan temaet ble skildret da i forhold til i dag, eller i forhold til en epoke hvor fortellerstilen (e.l.) var markant annerledes - da kan man diskutere temaet i seg selv i forhold til de spesifike bøkene du har valgt, i forhold til tiden de er skrevet i (både i forhold til hvordan samfunnet var da og hvordan forfattere skrev på den tiden) og sammenligne disse med hverandre.

Puh, dette ble rotete! Men det var noe slikt jeg gjorde - jeg tok temaet homofili og sammenlignet en bok fra 70-tallet med to nyere bøker (midten av nittitallet + 2003), og det var veldig enkelt og greit av flere grunner: For det første var bøkene i seg selv interessante og velskrevete, for det andre var det veldig lett å skissere tydelige forskjeller mellom bøkene og sette det opp mot tiden de var skrevet i, og for det tredje var homofili et tema som det var veldig greit å diskutere fra et samfunnsmessig perspektiv uten at det ble urelevant fra norskfaget.

Mitt tips er å ikke akkurat velge favorittboka (å skrive særemne om den kan fint ødelegge forholdet ditt til den :wub: ), men noen bøker i samme sjanger. Og tenk gjerne litt mer kreativt enn kvinneskikkelsene i Ibsens forfatterskap, Lars Saabye Christensens skildringer av oppvekst i Oslo eller hvorvidt man egentlig kan sette et skille mellom Erlend Loes barne- og voksenbøker... :getlost:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke ha valgt noe med hund. Det er altfor lite info å trekke ut av det, og jeg tror du vil få problemer med å få en bred oppgave som viser hvilken forståelse du har for norskfaget. Et bredere tema hadde jeg foretrukket!

Jeg har akkurat hatt særemne, og forsøkte å vinkle det mest mulig mot norskpensum.

Jeg tok tre bøker fra tre forskjellige perioder. Alle sammen veldig artige å lese! Det var Gift, Jonas og Lekestue. Tre forskjellige forfattere fra tre ganske ulike perioder (spenner seg over tidsrom på over 100 år). Problemstilingen min var hvordan disse tre bøkene gjenspeiler kampen for en bedre opplæringsinstitusjon og oppdragelse i samunnet.

Jonas og Gift er ganske like, de kritiserer mye av samme sak. Men de er også veldig ulike. De kritiserer begge to den tradisjonelle "puggeskolen", og Jonas hyller Steinerskolen. Kritikken går på lærerne og systemet, men i begge to går det også på foreldrenes oppdragelse. Man møter mennesker som symboliserer slik det ikke bør være, nemlig kyniske, kalde fedre. Og dette går utover barnets innsats på skolen, slik at man kan trekke paralleller dit. Man treffer også de som symboliserer slik det bør være. F.eks Fru Løwendahl i "Jonas", som hater latin og lærer sønnen sin om gamle vikinger og hvordan å overleve ute i verden. Hun symboliserer også den steke, frie kvinnen med egne meninger, og vips kan du dra inn noen avsnitt om kvinnekampen på denne tiden også. Kanskje kan du ta for deg flere bøker som handler om kvinnekamp? Det syns jeg er interessant hvertfall!

Gift, som er den eldste boken, viser tydelig hvordan forfatteren kritiserer skolesystemet og ønsker å få vekk latin og gresk, og inn med flere realfag og praktiske fag. Ca 50 år etter kommer Bjørneboe med Jonas, og skal man tolke boken, så har ikke systemet endret seg noe særlig. Men Sterinskolene eksisterte, og de yrkesfaglige skolene var blitt likestilt med allmennskolen når den boken kom ut (så får du dratt inn litt utdanningshistorie også). Begge disse bøkene kjempet for en mer radikal og fri oppdragelse. Så kommer Lekestue, som kom ut i 2003 ellerno. Der går kritikken mindre på opplæringsinstitusjonene (barnehage i dette tilfellet), og mer på foreldrene. Den handler om ansvarsfraskrivelse fra foreldrenes side. Hele tiden kan man trekke paralleller og sette bøkene opp mot hverandre. Alle bøkene handler i en viss grad om ansvarsfraskrivelse, men i de to første er det mest fra skolen sin side. Barn som ikke er genier blir bare ignorert. Lekestue poengterer også at denne kampen for fri oppdragelse kanskje har gått for langt. Her stilles det ingen krav til ungdommer om at de skal ta videre utdannelse, bruke pengene på andre ting enn fyll osv. Den frie oppdragelsen som "Gift" og "Jonas" kjempet for kritiseres veldig. Tidligere var kravene fra samfunnet FOR strenge, nå er de faktisk nesten ikke-eksisterende.

Raskt og rotete om min problemstilling. Jeg syns hvertfall slike temaer er kjempeinteressante! Det går an å bruke andre bøker som poengterer mye av det samme, men det er hvertfall veldig pensumrelatert. Velg bøker og problemstilling med omhu. Velg en bred, men bra problemstilling slik at du kan få masse å skrive om! Og husk å ha den samme røde tråden gjennom hele særemnet. Jeg tok inn "Lekestue" kun fordi den stod til så stor kontrast med de to andre. Jeg valgte også bevisst fra tre forskjellige forfattere, og fra tre forskjellige generasjoner, slik at jeg kunne få veldig mye å skrive om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ble litt mange quoter, men tusen takk til alle sammen! Hjelper veldig å få litt idéer :wub:

*klipp*

Eller dyr/hunder som hovedpersoner i bøker, hva reflekterer de?

Den siste der tror jeg kanskje kunne fungert, for da kan man dra inn samfunnet i perioden, fortellerstilen osv. Men mulig den også blir for liten, i så fall må jeg ha veldig gode bøker som tar opp relevante temaer, og kommer ikke på noen sånne bøker i farten.. Men skal fundere litt over den.

Jeg ville ikke ha valgt noe med hund. Det er altfor lite info å trekke ut av det, og jeg tror du vil få problemer med å få en bred oppgave som viser hvilken forståelse du har for norskfaget. Et bredere tema hadde jeg foretrukket!

*klipp mye smart*

Raskt og rotete om min problemstilling. Jeg syns hvertfall slike temaer er kjempeinteressante! Det går an å bruke andre bøker som poengterer mye av det samme, men det er hvertfall veldig pensumrelatert. Velg bøker og problemstilling med omhu. Velg en bred, men bra problemstilling slik at du kan få masse å skrive om! Og husk å ha den samme røde tråden gjennom hele særemnet. Jeg tok inn "Lekestue" kun fordi den stod til så stor kontrast med de to andre. Jeg valgte også bevisst fra tre forskjellige forfattere, og fra tre forskjellige generasjoner, slik at jeg kunne få veldig mye å skrive om.

Jeg prøver det jeg kan å sno meg unna norskpensummet merker jeg, men har vel ingen vei unna.. Det jeg heller mot nå er nok å ta et tema, og sammenlikne bøker om dette temaet fra forskjellige epoker, som mange har nevnt. Også skal jeg skrive rød tråd og relevant problemstilling bak øret, for det er nok det jeg kommer til å slite mest med.

Når det gjelder tema er jeg veldig usikker, så der er det bare å komme med flere innspill!

Ingvild. Jeg liker å lese det meste, bortsett fra krim. Fantasysjangeren er nok favoritten.

[idémyldring] Å, nå kom jeg på noe! Lurer på om jeg skal ta for meg temaet i Brødrene Løvehjerte, og sammenlikne dette med en bok om ca samme temaet fra en annen epoke.. (Og evt en bok med det helt motsatte?) Men først burde jeg kanskje finne ut hva temaet egentlig er i BL.. [idémyldring/]

Og jeg lurer på hva jeg gjorde før uten smarte soniser.. :getlost:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Temaer: Kampen mot autoriteter (bøker: Bjørneboe osv), samfunnskritikk på ulike måter (bøker: 1984, Homo facalsus osv. Tungtleselige, men gud så interessante. 1984 er ikke nordisk da, men jeg fikk lov til å trekke den inn). Kvinnekamp (kommer ikke på noen bøker i farta, men det er jo mye av det. Kan sammenligne kvinnekamp for 100 år siden, 50 år siden og i dag. Hvordan har det endret seg, hva er likheten osv. Ibsen er jo sentral, og hvordan han fremstiller "Nora" i Et dukkehjem. Mange reagerte på at Nora gikk fra sin mann, og i flere land måtte slutten omskrives. Ibsen svarte til kritkken: "det handler ikke om kvinnesak, det handler om menneskesak"). Outsidere i samfunnet (Bøker: Ingvar Ambjørnsens Hvite Niggere f.eks.). Her kan du ta opp hvordan folk fikk fremmedfølelse og måtte "finne seg selv". Folk gikk fra religion til filosofi og måtte finne nye meninger med livet. Ikke alle passer inn i samfunnsbåsene som vi plasseres i, hva med de som faller utenfor?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg leste trilogien av Ragde, Berlinerpoplene osv. Veldig lettleste bøker med masse bra innhold og mange fine problemstillinger å ta tak i. Selv valgte jeg å ta tak i dynamikk og personlig utvikling hos hovedkarakterene - hvordan de forandrer seg selv og sitt forhold til hverandre gjennom bøkene. Også sammenliknet jeg med filmatiseringen av bøkene. Gjorde det veldig bra også :getlost: Anbefales!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Også er jo Hamsun aktuell (men dritt kjedelig å lese, syns jeg da). Ulikheter og likheter mellom hovedkarakterene i "Sult", "Pan" osv. Hvordan Hamsun får frem sitt hat mot kapitalisme og alt som heter penger. Men da går man vekk fra temaer, og det syns jeg er kjedelig :getlost: Men det er mange som velger å se på hovedpersonene til èn spesiell forfatter og sammenligner de.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Temaer: Kampen mot autoriteter (bøker: Bjørneboe osv), samfunnskritikk på ulike måter (bøker: 1984, Homo facalsus osv. Tungtleselige, men gud så interessante. 1984 er ikke nordisk da, men jeg fikk lov til å trekke den inn). Kvinnekamp (kommer ikke på noen bøker i farta, men det er jo mye av det. Kan sammenligne kvinnekamp for 100 år siden, 50 år siden og i dag. Hvordan har det endret seg, hva er likheten osv. Ibsen er jo sentral, og hvordan han fremstiller "Nora" i Et dukkehjem. Mange reagerte på at Nora gikk fra sin mann, og i flere land måtte slutten omskrives. Ibsen svarte til kritkken: "det handler ikke om kvinnesak, det handler om menneskesak"). Outsidere i samfunnet (Bøker: Ingvar Ambjørnsens Hvite Niggere f.eks.). Her kan du ta opp hvordan folk fikk fremmedfølelse og måtte "finne seg selv". Folk gikk fra religion til filosofi og måtte finne nye meninger med livet. Ikke alle passer inn i samfunnsbåsene som vi plasseres i, hva med de som faller utenfor?

Minus Ibsen så var det veldig mange gode temaer! :P *skrive ned* (Jeg er smålei Ibsen, så han prøver jeg å holde meg et stykke unna. Spesielt når det kommer til kvinnefigurene i "Ett dukkehjem"..)

Jeg leste trilogien av Ragde, Berlinerpoplene osv. Veldig lettleste bøker med masse bra innhold og mange fine problemstillinger å ta tak i. Selv valgte jeg å ta tak i dynamikk og personlig utvikling hos hovedkarakterene - hvordan de forandrer seg selv og sitt forhold til hverandre gjennom bøkene. Også sammenliknet jeg med filmatiseringen av bøkene. Gjorde det veldig bra også :aww: Anbefales!

De har faktisk jeg også vært innom tanken på å bruke. Likte dem godt og som du sier, mye å velge i. *skrive ned det også*

Også er jo Hamsun aktuell (men dritt kjedelig å lese, syns jeg da). Ulikheter og likheter mellom hovedkarakterene i "Sult", "Pan" osv. Hvordan Hamsun får frem sitt hat mot kapitalisme og alt som heter penger. Men da går man vekk fra temaer, og det syns jeg er kjedelig :wub: Men det er mange som velger å se på hovedpersonene til èn spesiell forfatter og sammenligner de.

Phu, Hamsun tror jeg at jeg står over :wub: Men det å sammenlikne hovedpersoner var ikke så dumt..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et tips er å se over kompetansemålene samt prøve å få tak i tredjeklasseboka (læreren din + skolebiblioteket har den), og bla gjennom den og se om du finner noe som ser litt interessant ut. Tredjeklassepensum dreier seg om "det moderne prosjektet", eller moderniteten, fra renessansen og fram til ca. i dag. Alle de ulike epokene gjennom dette tidsrommet reagerer på ulike måter på framveksten av de nye ideene i moderniteten, og dermed vil det alltid være mulig å knytte disse tingene sammen. I forhold til syn på mennesket, verden, religion også videre har det vært mange av de samme grunntankene gjennom hele perioden, det vil si at det vestlige står på samme grunnplattform når det gjelder hvordan man oppfatter mennesket også videre. Samtidig er jo dette tema som er veldig gjennomgående i litteraturen - menneskets eksistens og rettigheter, Guds eksistens, mening i naturen, meningen med livet, det gode i mennesket også videre. Jeg syns temaet "mennesket i den moderne verden" kunne vært interessant - sett på hvordan ulike forfattere ser på hvordan industrisamfunnet og storbyene har påvirket mennesket (noen mener det har blitt ensomt og irrasjonelt, andre syns det har modnet og blitt mer avansert ) - og her kan du jo også dra inn mange litterære og språklige virkemidler for å knytte disse opp mot tidsperioden.

Oi, eller du kan velge deg et litterært virkemiddel og se på hvordan dette brukes i litteratur fra ulike tidsrom - for eksempel ta for deg utviklingen av stream of consciousness fra starten (da det var veldig uvant fordi det også framstilte mennesket på en helt ny måte) med Dostojevskij, Hamsun, Tolstoj, Woolf eller noen andre, og så trekke det fram til hvordan det blomstret opp igjen utover 1950- og 60-tallet og hvordan vi nå syns det er en "akseptert" fortellermåte. Å skrive om noe slikt innebærer jo noe mer enn bare å beskrive fortellermåten og hvordan det kommer fram i de verkene du har valgt, her må man jo også sammenligne og som vanlig, sette inn i historisk sammenheng. :aww:

Ellers er det jo strengt tatt ikke grenser for hvilket tema man kan velge, det meste er jo skrevet om både før og nå, men et tips er å velge noe "samfunnsmessig", altså noe som har engasjert og betydd noe i samfunnet, for eksempel fordi det er et vanskelig og sårt tema, eller fordi det er/har vært omstridt, eller fordi det angår nesten alle mennesker, også videre. Da blir det mye lettere å se hvorfor forfatterne skriver om det slik de gjør utifra hvilken tid de faktisk levde i. Noen eksempler er prostitusjon, familieforhold, svik, forræderi, opprør og motstand, rusmisbruk, oppvekst, kjærlighet, identitet, straff, barndom, døden (og livet etter det??)...

Eller du kan gå for noe helt annet. Ei venninne av meg skrev om stedsnavn i området der hun bor og klarte å fiske til seg en svært god femmer på det, selv om hun kanskje ikke hadde det så innmari gøy der hun støvet ned blant de utallige Trondheimsbøkene på biblioteket.

(Jeg lurer litt på hvorfor dette engasjementet for norskfaget har kommet først ETTER at jeg ble ferdig på vgs?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skrev særemne om forskjellen mellom kvinnekamp/feminisme i hin hårde dager sammenlignet med nå (vel, "nå" er ti år siden :aww:), og leste Amalie Skram, en forfatter jeg ikke husker, fittstim (boka var fortsatt ny på den tiden), og "Bitch", tror jeg, hun som skrev Prozac nation. Jeg lærte ganske mye av det, og jeg mener å huske at jeg fikk bra karakter også :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

*klipp smarte ting*

(Jeg lurer litt på hvorfor dette engasjementet for norskfaget har kommet først ETTER at jeg ble ferdig på vgs?)

Jeg lurer på hvor du i det hele tatt får dette engasjementet fra.. :aww: Om du finner det ut kan du gjerne sende litt til meg, for jeg merker at dette er noe av det kjedeligste jeg har vært borti i lang tid :P

Men tusen takk for veldig mange smarte ord! Skal se om jeg får tak i kompetansemålene. Temaet som tiltaler meg mest er fremstillingen av døden, evt livet etter døden(hovedsaklig sistnevnte). Noen idéer på eldre og nyere bøker som tar for seg livet etter døden?

Jeg skrev særemne om forskjellen mellom kvinnekamp/feminisme i hin hårde dager sammenlignet med nå (vel, "nå" er ti år siden :wub:), og leste Amalie Skram, en forfatter jeg ikke husker, fittstim (boka var fortsatt ny på den tiden), og "Bitch", tror jeg, hun som skrev Prozac nation. Jeg lærte ganske mye av det, og jeg mener å huske at jeg fikk bra karakter også :wub:

Den var heller ikke dum! Men føler kanskje at om jeg skal skrive om kvinnekamp da og nå må jeg nesten ha med Ibsen og "Et dukkehjem".. Og det vil jeg helst slippe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe...tror jeg skal være glad for at jeg ikke hadde den strengeste læreren i norsk. Hadde særemne om hekseforfølgelsene og hvordan de litterære fremstillingene stod i forhold til virkligheten. Fikk en 6, men ser jo i ettertid at det var mer et historieprosjekt enn særemne om norsk litteratur :aww:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lurer på hvor du i det hele tatt får dette engasjementet fra.. :wub: Om du finner det ut kan du gjerne sende litt til meg, for jeg merker at dette er noe av det kjedeligste jeg har vært borti i lang tid :P

Men tusen takk for veldig mange smarte ord! Skal se om jeg får tak i kompetansemålene. Temaet som tiltaler meg mest er fremstillingen av døden, evt livet etter døden(hovedsaklig sistnevnte). Noen idéer på eldre og nyere bøker som tar for seg livet etter døden?

Jeg kjenner jeg savner sånne innleveringer, prosjekt og særoppgaven. Det er jo så interessant å få velge problemstilling selv, finne ut av det og skrive en lang tekst om det etterpå! :aww:

Kompetansemål for vg3: http://www.udir.no/grep/Lareplan/?laereplanid=1001576&visning=5&sortering=2&kmsid=1001587

Bøker som tar for seg livet etter døden? Jeg kan ikke si jeg kommer på så mange nå i farten (utenom den du selv nevnte tidligere i emnet, Brødrene Løvehjerte, men den handler jo om en del annet også, i tillegg til at det er en barnebok og kanskje dermed har en litt "enkel" framstilling av livet etter døden), men om norsklæreren din er relativt oppegående (det finnes jo en del norsklærere som dessverre ikke er det), burde h*n kunne tipse deg om noen - eventuelt kan skolebibliotekar/vanlig bibliotekar gjøre det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oj, at jeg ikke så denne igår!

Jeg skrev om "Forbudt og omstridt litteratur"

Så jeg leste masse om sex :aww:

Nå husker jeg ikke bøkene i farta, men det var en norsk (Agnar Mykle?)en amerikansk og en russisk jeg brukte i oppgaven, men jeg leste sikkert 10 bøker. De var skrevet gjennom en hundreårsperiode sånn ca. Norsklæreren min skulle ønske jeg kom opp i norsk muntlig slik at jeg kunne forsvare den der, hun syntes den var så godt skrevet og skjønte at jeg hadde mye mer innabords enn de 16 sidene oppgaven tillot.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den var heller ikke dum! Men føler kanskje at om jeg skal skrive om kvinnekamp da og nå må jeg nesten ha med Ibsen og "Et dukkehjem".. Og det vil jeg helst slippe.

Næssda, ta camilla collett eller en annen dame, så er det null problem. Kvinnesyn og kvinnesak fra kvinnelig perspektiv :aww:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Også er jo Hamsun aktuell (men dritt kjedelig å lese, syns jeg da). Ulikheter og likheter mellom hovedkarakterene i "Sult", "Pan" osv. Hvordan Hamsun får frem sitt hat mot kapitalisme og alt som heter penger. Men da går man vekk fra temaer, og det syns jeg er kjedelig :rolleyes2: Men det er mange som velger å se på hovedpersonene til èn spesiell forfatter og sammenligner de.

Kan anbefale Hamsun på lydbok, lettere å ta inn på den måten...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skrev om ungdommen før og nå, og forandringene som det også har ført med seg (og ikke, faktisk!). Der leste jeg "Gategutter" av Arne Skouen, "Skyskraperengler" av Tove Nilsen og ... husker ikke den siste. Men jeg husker jeg fikk 6 og strålende kommentarer. :frantics: Litt artig siden jeg egentlig ga litt deng i hele særemnet, fant på noe som dukket opp i hodet mitt den dagen, og bare kjørte på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er imponert over hvor engasjerte (og flinke! :ahappy: ) dere er i norsk altså.. Jeg er fortsatt ikke fanget av idéen om å skrive et særemne om ting som sånn egentlig ikke engasjerer meg så mye, men holder på å vende meg til saken :ahappy:

Nå har jeg kommet frem til at jeg enten:

- Skrive om samfunnskritikk fra forskjellige perioder, og tenkte da å bla lese "Doppler". Vurderer å snevre det inn noe, og finne et tema i samfunnet og se hvordan dette ble kritisert/fremstilt i forskjellige perioder. Men er usikker på hva det temaet i så fall skulle vært. Skal se på de bøkene labbis nevnte på forrige side her, kanskje det hadde vært noe :banana: Jeg er litt patriotisk av meg, så å se på hvordan man fremstilte Norge i bøker fra forskjellige perioder hadde kanskje vært spennende. (Blant annet i Nasjonalromantikken i forhold til periode x, i forhold til i dag?) S

- Stjele idéen til Maria, og vurderer å jobbe med Ragdetriologien.

Eller noe helt annet.. :frantics:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Når du ber om en øvelse eller tar en strafferunde så belønner du bjeffingen med at det skjer noe. Så det beste er at det ikke skjer noe. Hva med å prøve konsekvent time-out i bilen? Eller lær å bjeffe på kommando og stoppe å bjeffe på kommando. Om du ber han om å slutte å bjeffe så husk å tell til tre før du belønner, ellers belønner du for tidlig at han er stille og han kan ta det som belønning for bjeff. 
    • Dytter denne opp. Her har jeg kontret forventingsbjeff med: "Legge i bakken" (forsiktig press i halsbåndet) og tatt en på stedet hvil. Ingen effekt utover tiden vi står i hvil, hvor han skuespiller avslappet for å komme videre, og begynner bjeffe igjen med en gang. Ignorert og ventet ham ut. Øker bare i stress. Bedt om øvelse (sitt/dekk/spinn/fot../) og så belønnet det med en leke for å gi ham litt godfølelse. Resultatet? Han ser bjeffing som et cue for å få meg til å utføre den adferden. Avledet med å ta en "strafferunde" rundt oss selv. Heller ikke effektivt utover i øyeblikket vi gjør det.  Gitt ham en kald skulder. Vist at jeg er skuffet og synes han er teit og snudd meg bort med et litt foraktelig fnys. Går opp i stress fordi han blir såret og synes jeg er urettferdig.  Jeg er clueless. Antakelig skulle en av disse metodene appliseres konsekvent, right? Det er antakelig veldig forvirrende med det random utvalget av ulike adferder fra meg - men hvilken er riktig å velge som en konsekvent reaksjon? Da hestene her ga ham sosial avvisning med foraktelige fnys og snudde ryggen til ham forstod han umiddelbart greia og responderte med å slutte bjeffe. Hvorfor har ikke det der samme effekten fra meg? Er det fordi jeg gir ham oppmerksomhet når jeg forstår/synes at han bjeffer av såkalte legitime årsaker? Jeg kan jo ikke slutte med det.   
    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
    • Jeg ser ingen skam med å slite med å trene gå pent i bånd. Noe av det vanskeligste å få en hund stabil på. Ikke mål deg mot de som har fått det til eller la noen andre få demotivere deg med sammenligning. De har ikke din hund.  Du forteller ikke hvilken rase/blanding du har, men noen er virkelig vanskeligere/lettere enn andre. Av egen erfaring med veldig førerorientert hund, så hadde den standard stopp og snu metoden ingen effekt. Hunden tok det som en morsom lek. Det der var like interessant som å komme fremover.  Den jeg har nå kan ikke bare gå. Det er for kjedelig. Det som fungerer her er oppgaver, og de må gis fortløpende så han ikke rekker å kjede seg.  Belønning med lek er bedre enn mat på min. Energinivået er høyt, det blir mye stresshormoner når sterke forventninger til noe ikke umiddelbart blir innfridd og lek utløser endorfiner, som kontrer kortisol. Får ikke samme effekten av å belønne med mat, det risikerer jeg at stresset bare øker, dersom maten er av høy verdi. Min girer seg opp i forkant når han vet vi skal ut på tur, noe som resulterer i outbursts når vi kommer ut. Å leke litt før vi går avgårde, slippe ut litt damp på en kontrollert måte, det har en beroligende effekt.  At enkelte fnyser av verktøy som frontfestet sele og grime skal en ikke bry seg om. Det er mange profesjonelle som kritiserer disse verktøyene på sosiale medier, men de lever jo også av kunder som trenger hjelp med gå pent i bånd trening, så det gir mening, sant? Selv bruker jeg frontfestet sele heller enn halsbånd fordi min bykser impulsivt og ukontrollert. I tillegg til potensialet for skade på strupen er det sterkt ubehagelig for ham. En bykseraptus i halsbånd kan utvikle seg til et sinneutbrudd mot meg som holder båndet, noe som aldri skjer i selen.  Jeg har begynt trene min på å gå med grime fordi han nærmer seg pubertet og er stor og sterk. Bedre føre var enn etter snar om han plutselig endrer personlighet overfor passerende hunder - men min er ulik i ulike miljøer. Grime kan brukes i bymiljø, hvor han ikke bykser, men så har vi andre typer omgivelser hvor jeg ikke tør bruke grime før byksing er en utslukket adferd, av samme grunn som jeg bruker sele istedenfor halsbånd.  Også: det er alltid lys i enden av tunnelen. Alderen din er i er verste perioden, synes jeg ihvertfall. Teflonbelegg på hjernen og lite mottakelig for ny læring, glemmer ting den kan, selektiv hørsel, lett distrahert, nysgjerrig søkende på omgivelsene, ... Mye blir bare bedre "av seg selv" senere, når mer moden. 
    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...