Gå til innhold
Hundesonen.no

Caucasian Ovcharka - Uppdrag granskning


Lemen

Recommended Posts

Jaha. Hva skal man si om det her da? Jeg er jo enig i at en sint slik en er hakket verre enn en sint "kamphund". Takke seg til å bli angrepet av en Am.staff fremfor en KO.

Hvor mange mørketall er det i Norge på denne rasen f.eks?

Er det en rase man har behov for i landet? Har Nicklas fra vakthundselskapet et poeng i at man ikke trenger denne rasen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk e-post av Johanna i oktober ifjor, hvor hun ville vite om jeg hadde noen erfaringer om "problemer" med rasen her i Norge. Nei, svarer jeg ikke med mine hunder eller valpekjøpere ihvertfall. Ikke med mine naboer heller, som gjerne passer hundene for meg når jeg skal bort osv. Nehei, nei, men da var det ikke så interessant å snakke mer med meg.

Hun ble invitert til å filme hos seriøse oppdrettere og eiere i Sverige. Mennesker som har rasen, og som har et godt forhold til sine naboer og andre som bor i nærområdet. Likeså et godt forhold til sine hunder. Nei, det var ikke den vinklingen de skulle ha på programmet.

Isteden så fikk de tak i en dame som hadde eid en KO/Schäfer blanding og som i tillegg har alkohol problemer etc.... Og det er riktig det, rasen passer absolutt ikke hos mennesker som ruser seg.

Når SKK sin representant i diskusjonen senere i programmet kommenterer at blandingshunder faller mellom to stoler, så avspiser Johanna ham med at dette programmet handler om rasehunden KO. Javel, og da lurer jeg på hvorfor de ikke har filmet en eneste SKK registrert hund? De har filmet hos et vaktbolag, som av respekt for sin business, gjerne vil fortelle at deres hunder er aggressive. De lever jo av det liksom. Og deres hunder er ikke registrerte (ergo blandingshunder). De har filmet hos en person som har en rekke uregistrerte (blandingshunder?) og hos damen med en KO/Schäfer blanding.

Når jeg igår kveld stilte kritiske spørsmål på chatten på svt, så stengte de chatten. Jeg fikk heller ikke kommentere på diskusjonen på svt sin side, da de aldri sendte meg bekreftelses lenken. Andre som har rasen i Sverige har sendt inn sine kritiske spørsmål, som så har blitt moderert bort. Det er ikke en positiv vinkling de vil ha.

Hundene som har vært på avveie har vært uregistrerte (ikke chippet), med unntak av en som kom fra en kennel som er stengt pga. dyremishandling.

Mannen som tok inn rasen til Sverige fra Ungarn i 1996, har senere også prøvd seg som eier/oppdretter på Kuvaz, heller ikke den rasen passet for ham. At han har begrensninger i forhold til hund, og kanskje mangler en dose hundetekke, sier vel mer om han en om hunderasen. Klart det er greit for ham å skylde på at rasen er vanskelig, han klarte den ikke liksom.

Hele programmet er et eneste stort svada fra ende til annen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for et godt og informativt svar ang. dette Breeze.

Men, har du noen erfaring med negative problemer med rasen her i Norge, om man ser bort fra deg og ditt? Finnes det mørketall på rasen her i landet?

Såvidt jeg vet har det ikke vært noen alvorlige ulykker eller hendelser med rasen her i Norge. Joda, vi har hatt blåmerker og rifter noen og enhver av oss som eier rasen - fra valpebiting. 30 kg valp med sylhvasse valpetenner setter sine spor.

Det har vært enkeltindivider som har blitt oppfattet som aggressive og avlivet også, men uten at det har skjedd ulykker først. Da har eier evnt. oppdretter tatt ansvar, og avlivet fordi individet ble oppfattet som ikke passende for Norske forhold. Evnt. at hunden ikke passet inn der hvor den bodde, eller sammen med personene som eide den.

Det er ikke en leilighetshund, den passer ikke i rekkehus, eller i boligfelt. Det er en vakthund/vokterhund, som fungerer helt greit hos mennesker som bor landlig til og som er spesielt interessert.

Jeg har sett drøssevis av hunder av helt andre raser med mye dårligere gemytt en vi har på KO her i Norge. Dermed er jeg helt enig med pressetalsman fra SKK i at det er eieren og ikke rasen som må stå til ansvar.

Litt utenom det du spør om. Vedr. tv reportasjen. Jeg reagerte spesielt på fotoene av bitemerkene til damen med KO/GSD blandingen. Det var smårifter og blåmerker. Om hunden hadde vært aggressiv på en slik måte som damen påstod hadde det vært helt andre skader. Det er heller ikke særlig smart å ha en KO i et miljø hvor det er vold og rus innenfor hjemmet. Den vil reagere, og den vil forsvare. Den lærer utrolig fort, og etter en episode hvor "mannen har slått sin kone", vil hunden alltid være i forsvarsposisjon når mannen nærmer seg kona, for all fremtid etter hendelsen.

Jeg er også enig med Barmand i at dette programmet kun er velegnet til å tiltrekke valpe spekulanter av den typen vi ikke ønsker oss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

æsj drit dårlig lagt opp hele "dokumentaren" Jeg så den på svt. og følte at her var det mye galt.Det virket rett og slett som program "Leder" kun var ute etter å svarte rasen.Ta alle over en kam..Har vi ikke sett det før?

For dere som vil ha kortversjonen,skroll ned til * :ahappy:

KO er ikke for alle og hvermansen..Hadde selv lyst på rasen men ble anbefalt å ikke kjøpe den pga jeg bor i leilighet.(vel jeg er ute min.4 turer pr.dag og har skogen ved siden av meg) Og barn..Oppdretteren jeg snakket med mente en KO ikke ville ha passet inn som familiehund pga.den er vaktsom og gav meg et eksempel :

Dine barn har besøk av andre barn.Som barn leker sloss man og det kan ikke hunden forstå.Oppdretter mente da at KO ville angripe barnet(barna) som ikke tillhørte familien.

Tja...ettersom jeg ikke har peiling på rasen tok jeg ikke sjangsen.Men til dags dato ønsker jeg meg en KO pga utseende men mest pga vaktegenskaper da jeg liker hunder som kan si ifra ettersom jeg er en del aleine hjemme

Ikke riktig å dra alle over en kam,en hver hund som ikke får det den trenger ,får vel en eller annen form for uønsket adferd.Men når en stor hund "klikker" da gjør den mer skade.

*Kort konklusjon: Teit og elending dokumentar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Én av flere grunner til at jeg omtrent aldri mer orker å lese svadanyhetene fra norsk media ("KATASTROFE" VG, "Verden går under om x-antall år" Dagbladet eller "Vi bryr oss kun om kriger og innvandring" tv2 nyhetene med flere) - og er særdeles granskende og kritisk når det kommer til media internasjonalt. Man må helt innpå kjernen av saker selv, for å få et "unbiased" bilde av dem. Trist at det ikke finnes en helt objektiv og SANN måte å framstille noe på.

Neppe noe negativ effekt, annet enn at folk kanskje surker til de som eier dem. "like bra" at det ikke er så mange som skaffer seg rasen, mtp at den passer nettopp for spesielt interesserte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har Uppdrag granskning langt oppi halsen de er bare ute etter skremselspropaganda... <_<

De skal kun vise de dårlige sidene av en sak ikke noe annet... Slik var det med Julie rescue hundene også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...