Gå til innhold
Hundesonen.no

Hva har dere til middag på julekvelden?


Kristiin

Middag  

96 stemmer

  1. 1.

    • Kalkun
      11
    • Pinekjøtt
      35
    • Saltkjøtt
      0
    • Ribbe
      36
    • Skinke
      0
    • Grandiosa
      0
    • Lutefisk
      2
    • Annet (evt. hva?)
      12


Recommended Posts

  • Svar 69
  • Created
  • Siste svar

Jeg er vegetarianer, har alltid vært det, og (logisk nok) er hele min familie også det.

Vi har også "fast meny" på julaften, bestående av:

*Bakte eller kokte poteter (om kokte er det mandelpoteter)

*Bønnerett med kremet tomatsaus

*Nøttestek

*Brun saus

*Walsdorfsalat

*Hjemmelaget rødkål/ tyttebærsalat

Alt er hjemmelaget fra "scratch". Yum :lol:

Samboer'n er "normalt- etende"- Så om vi feirer med hans foreldre blir det Ribbe ++ hos dem, mens jeg får medsendt mat fra Mamma.

Er det hos mine foreldre får han med seg mat fra sine foreldre.

So everyone is happy.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er vegetarianer, har alltid vært det, og (logisk nok) er hele min familie også det.

Vi har også "fast meny" på julaften, bestående av:

*Bakte eller kokte poteter (om kokte er det mandelpoteter)

*Bønnerett med kremet tomatsaus

*Nøttestek

*Brun saus

*Walsdorfsalat

*Hjemmelaget rødkål/ tyttebærsalat

Alt er hjemmelaget fra "scratch". Yum :lol:

Samboer'n er "normalt- etende"- Så om vi feirer med hans foreldre blir det Ribbe ++ hos dem, mens jeg får medsendt mat fra Mamma.

Er det hos mine foreldre får han med seg mat fra sine foreldre.

So everyone is happy.

Kan jeg spørre hva nøttestek er? :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På julaften har vi pinnekjøtt. Det har min mor tatt med seg fra Sunnmøre. Det er årets høydepunkt, smaker nydelig, og er slett ingen pine (siden det heter pinekjøtt i pollen :lol: ). Tilbehør er kålrabistappe og poteter. Jeg liker ikke surkål, men det må også være der, for lukta hører med. Til dessert tar vi noe meget lett og luftig, som kan skli ned innimellom de to siste porsjonene du egentlig ikke hadde plass til... For eksempel fruktcocktail med pisket krem, eller sjokolademousse. Den dagen spiser vi i grunnen bare to måltid, men de varer hele dagen. En stoooor og langvarig frokost med mange pålegg, etterfulgt av godtet som kom i nissestrømpa og litt snoking i fruktfatet. Og rett etterpå er det middag. Utover kvelden, etter pakkene, kommer godteri og julekaker fram.

De årene vi feirer julaften med svigers, sørger jeg for at det dampes ekstra med pinnekjøtt hos pappa, så jeg kan ta med dit vi spiser middag (for julefrokosten er vi hos pappa hvert år) - med mindre vi spiser med svigermor, som lager pinnekjøtt OG svineribbe. Men min svigerinne og svigerfar lager det ikke.

For øvrig kalles pinnekjøtt ribbe av min familie på Vestlandet, så jeg er rimelig begrepsforvirret...

Lille julaften er vel så tradisjonell - mørpølse (Sunnmørstradisjon, også fra mamma), kokte poteter, bogskinke i skiver, agurksalat og rømme. Dette spises mens vi ser Grevinnen og Hovmesteren, og før dette skal tre og nissehus være ferdig pyntet, og alt klart til jul. Etter middag kokes grøt til nissen, som settes fram på peisen.

Dessert blir noe enkelt, gjerne noe fra kakeboksene - som serveres med pisket krem og jordbærsyltetøy. Sandkaker og krumkaker fylles med dette.

Vanligvis har vi hatt svineribbe, medisterkake, medisterpølse, sossiser og alt det på første juledag, siden pappa er fra Østfold og det er hans barnetradisjon. Men de siste årene har det vært familieselskap med alle pappas søsken (de er maaange), deres barn og barnebarn - så da blir det smørbrød og kaker i et forsamlingshus. Så nå er svineribba på andre juledag.

Har vi feiret julaften med min familie, blir det første juledag med sambos familie, og da er det gjerne rester fra julaften og annet godt i et koldtbord.

En eller annen dag i løpet av jula, når det passer seg, har vi også kokt torsk, som smaker ekstra godt etter så mye tung kjøttsmak.

Nyttårsaften må det være pinnekjøtt igjen, det er tross alt noe jeg spiser kun to dager i året.

Det er også viktig å lage så stor middag at det er rester igjen til å maule neste morgen... :lol:

Kjekt å lese at det er flere med Sunnmørsk tradisjon her. :D

Og ja, du har helt rett i det at me seier ribbe til pinnekjøt, går i surr for meg og av og til det der...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hm, her kunne jeg ikke svare. Vi har alltid julematen til de gjester som er tilstede... Såh, får vi noen som spiser lutefisk ja, så er lutefisk også på bordet. Siden eksen min er tilbehør på juleaften, så er det klart at han skal få pinnekjøtt. Jeg selv er oppvokst med ribbe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes selv det er litt "trist" at folk spiser grandis på julaften, når det er sååå mye annet godt!

Julemat spiser man liksom bare en gang i året :lol: Den ene gangen i året man kan spise så mye mann vill :lol:

Gi deg'a! Man kan spise så mye man vil hele året!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En meny etter mitt hjerte. :lol: Pinnekjøtt lukter våt ull, og smaker omtrent det samme. :closedeyes:

Yapp, dette signeres! Pinnekjøtt er virkelig IKKE godt! Mannen vil ha det, jeg får grøsninger.. :D

Ribe :( ,medister kaker og sosiser. Men kunne heller tenkt meg skinke. Ribe spiser jeg ikke,det består bare av fett :P

Jammen, du damen... MAn skjærer vekk fettet serru. Eller bare spiser de kjøttfylte stykkene :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kalkun og walldorfsalat, rosenkål og fløtesaus. Rekecoctail i terteskjell til forrett. Til dessert MÅ det være riskrem med rød saus, selv om alle er for mette til å spise noe av den. Dette har vi alltid spist til julemiddag i min familie. (En gang feiret vi hos min søster, hun serverte salt lammelår, det ble ramaskrik, furore og katastrofe!)

Signerer den. (kanskje ikke så rart siden du er mora mi og vi alltid spiser julemiddag sammen? :lol: )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er vegetarianer, har alltid vært det, og (logisk nok) er hele min familie også det.

Vi har også "fast meny" på julaften, bestående av:

*Bakte eller kokte poteter (om kokte er det mandelpoteter)

*Bønnerett med kremet tomatsaus

*Nøttestek

*Brun saus

*Walsdorfsalat

*Hjemmelaget rødkål/ tyttebærsalat

Alt er hjemmelaget fra "scratch". Yum :lol:

Samboer'n er "normalt- etende"- Så om vi feirer med hans foreldre blir det Ribbe ++ hos dem, mens jeg får medsendt mat fra Mamma.

Er det hos mine foreldre får han med seg mat fra sine foreldre.

So everyone is happy.

Namm, det høres godt ut! :D Kanskje vi spiser det samme til jul

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ribbe, medisterkaker, sosisser (sosiser? sossisser?sssosissssser? Ssissosser?) og tilbehør. Til dessert: Riskrem! Vi lager ei monstergryte med grøt på lillejulaften og spiser det vi klarer, restene blir til fersk riskrem på julaften. *nom nom nom*

Er ikke så glad i pinnekjøtt :lol: men det er fordi det er så himla salt! Jeg liker ikke salt mat, har for mange smaksløker enda :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Jeg skal hente valp om 14 dager, og nå ser det ut som tispen min får løpetid svært snart. Har noen erfaring med å få en ny valp inn i familien samtidig med at den voksne hunden får løpetid? Bør jeg be om å utsette henting av valpen?
    • Det er mange måter å gjøre dette på. Og man bør definitivt ha en plan, for alenetrening fram til en hel arbeidsdag kan ta tid. Med den siste hunden vår tok det 6 mnd. Jeg var da delvis ufør, så mannen hadde ham med på kontoret de dagene jeg var på jobb. Personlig mener jeg at man bør være hjemme med valpen minimum en uke, helst to, for å bruke tid sammen, bli kjent både med hverandre og den nye hverdagen, og etablere litt rutiner, før man i det hele tatt kan starte alenetreningen gradvis. Så bruker man tiden man har, men minst et par uker med systematisk alenetrening hjelper for de fleste. Når man må tilbake på jobb er det mange muligheter. Det viktigste er å ikke pushe valpen for lenge for tidlig, da risikerer man i verste fall å få en hund som ikke tåler å være alene hjemme i det hele tatt, og det er ganske slitsomt. Hjemmekontor. Ta med hunden på jobb.  Hundepasser/hundebarnehage (NB! Vær ekstremt nøye på hundebarnehage, der trenger valpen også tilvenning, og 5 dager i uken er alt for mye. Det er MYE stimuli, stress og påvirkning på slike steder, og det bør være en god plan for hvordan hundene får nok ro i løpet av dagen. Sjekk gjerne at de som håndterer hundene til daglig, altså ikke bare daglig leder, har kursing og faktisk kunnskap om språk og adferd hos hund, å "bare være glad i hunder" er ikke nok på slike steder). Om man er flere i huset, kan man flekse på jobbtid slik at en kan dra tidlig på jobb og komme tidlig hjem, og den andre drar sent. Nabo/familie/venn som passer valpen på dagtid og etterhvert stikker innom og lufter. Omplasseringshund som er vant til å være alene hjemme, heller enn valp. Da bør man også bruke tid på å bli kjent, og starte rolig og gå forsiktig frem med alenetrening på nytt sted, men så lenge de er vant til (og komfortabel med!) å være alene så bør treningen gå ganske raskt.  
    • Jeg lurer på hvor lenge man bør ta fri fra jobb for å være hjemme med den nye valpen, dersom man ikke har mulighet for hjemmekontor? Jeg har en valpebok der det anbefales 5-6 uker, men dette er jo ikke så enkelt i praksis. Det kan sikkert variere mye når valpen er tilvendt å være alene hjemme også. Noen tips?
    • Har ikke egenerfaring, men omgåttes en håndfull whippets. Tur i typisk norsk skog er meg bekjent ikke noe nevneverdig problem. Herjer hunden i skogen kan det såklart bli en skramme her eller der uavhengig av rase, men jeg har aldri hørt at det er noe vesentlig verre med whippet. Når det gjelder munnkurv mtp. jaktlyst så vil det hindre skade og drap av byttedyr, men jagingen og stresset blir jo det samme. Hunden skal ikke jage vilt (eller tamt strengt tatt) så du bør ha tilgang til åpne og/eller inngjerdede områder som hunden kan få løpe fra seg på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...