Gå til innhold
Hundesonen.no

Hollandsk gjeterhund


Aya

Recommended Posts

Har fått litt interesse for denne flotte rasen...

Canis beskrivelse:

Str: Stor

Aktivitetsbehov: Meget stort

Pelslengde: Korthåret

Behov for pelsstell: Lite

Allergivennlig: Nei

Generell omtale:

Historisk har den hollandske gjeterhunden samme opprinnelse som både den tyske schäferen og den belgiske fårehunden, altså en gjeterhund. På et generellt grunnlag er gjeterhunder i grenseområder mellom tyskland, belgia og holland omtalt helt til bake til 1700 tallet. I 1898 ble så en spesialklubb for hollandsk gjeterhund grunnlagt. Klubben heter Nederlanse Herdershonden club.

Hollenderen finnes i tre hårlagsvarianter som alle tilhører den samme rase. Langhåret, strihåret og korthåret.

Rasestandard:

Helhetsinntrykk:

Middels stor, middels kraftig, meget muskuløs med velproposjonert kropp. Intelligent utrykk, livlig temperament. Forekommer i tre hårlagsvarianter, men regnes som en og samme rase.

Mankehøyde:kroppslengde = 9:10

Adferd/temperament: Lettlært, våken, arbeidsvillig, meget lojal og pålitelig. Fordringsløs og meget utholdende, alltid oppmerksom, aktiv og med typisk gjeterhundtemperament.

Hode: I proposjon til kroppen. Heller langt en massivt. Tørrt uten rynker. Hos den strihårede varianten gir det utrykk av å være mer kvadratisk, dette er et synsbedrag. Paralell skalle/neserygg

Skallen er flat, svakt markert stopp, alltid sort nesebrusk, noe lenger snuteparti enn skallen. Stramme lepper, og kjever og tenner kraftige og regelmessig saksebitt.

Mørke, middelsstore mandelformede øyne som er noe

skråstilte. Ørene er høyt ansatte, heller små enn store. Ikke skjeformede.

Halsen skal være tørr og ikke for kort uten løs halshud. Går jevnt over i overlinjen. Kraftige, rette og muskuløse forlemmer, god benstamme.

Kort, rett og kraftig rygg. Lenden er kraftig, verken lang eller smal. Krysset er ikke for kort eller avfallende. Dypt ikke for smalt bryst, lett hvelvede ribben. Brystkassens underlinje går mykt over i buken.

I hvile bæres halen hengende rett ned eller svakt buet. Rekker til haseleddet.

I bevegelse, elegant båret oppover. Aldri ringlet eller ut til siden.

Baklemmer: Helhetsinntrykk: kraftig, muskuløse god benstamme.

KK: Normalt vinklet, knærne er moderat vinklet

Hasene er loddrette under sittebensknuten, mellomfoten er som forpotene.

Bevegelsene er ledige, smidige, effektive. Ikke bundne eller stive. Heller ikke svevende med for langt steg.

Pels:

Korthåret: Ganske hård og ikke for kort pels, rikelig med underull. Tydelig halskrage, bukser og fane på halen. Fargen kan være mer eller mindre tydelig

tigring på brun bunn (gulltigret) eller på grå bunn (sølv tigret). Hele kroppen skal være tigret, også halskrage, bukser og halen. Sort maske foretrekkes. Mye sort i dekkpelsen er uønsket.

Langhåret: Hele kroppen dekket av lang, rett og tilliggende pels uten krøller eller bølger. Føles grov ved berøring. Rikelig underull. Hodet ører, poter og

bakben udner haseleddet dekket av kort rett pels. Baksiden av forbena har rikelige faner som blir kortere mot potene. Godt behåret hale. Ørene skal ikke

ha beheng. Fargen er som korthårsvarianten.

Strihåret: Hele kroppen dekket av tykk stri, grov og raggete pels med tett underull, bortsett fra hodet. Tett dekkpels. Rikelig stri behåring på over og

underleppe. "Skjegget" er ikke bløtt. Strie og buskete øyenbryn. Pelsen på skallen, kinn og ører mindre rikelig. Kraftig behåret hale rundt hele. Velutviklede bukser er ønskelig. Farge: Blågrå, salt og pepper, gul eller sølvtigret. Tigringen mindre utpreget enn hos de andre hårlagsvariantene.

Mankehøyde: Hannhunder: 57 - 62 cm og tisper: 55 - 60 cm

Hunder som viser tegn til aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

Ferroa.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Disse bildene er fra Holly Booms hjemmeside;

www.hollyboom.com

Zita1.jpg

Søk etter eksplosiver

blix.jpg

Sportrening

ruin.jpg

Ruinsøk

atila1.jpg

Holly Boom's Antin Explosion , godkjent ettersøkshund på vilt og konkurrerer i lydighet

Danny.jpg

Vann-redningstrening (foto: Vibeke Brath)

Apache1.jpg

Holly Boom's Apache på agility

Astor.jpg

Astor i IPO (foto: A.H Borg)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Nei Nei Nei! :-o

Skulle ikke du ha terv?Og jeg som hadde et håp om at det ble flere belger eiere på hundesonen! :P

Men fantastisk rase ja..nesten som en belger,bare at de er mer fornuftige etter hva jeg har hørt ... og ikke fullt så klovnete :D

Sikkert fine hunder det for de som er opptatt av fornuft *furt* :D

Mvh Annette :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei Nei Nei! :-o

Skulle ikke du ha terv?Og jeg som hadde et håp om at det ble flere belger eiere på hundesonen! :cry:

Men fantastisk rase ja..nesten som en belger,bare at de er mer fornuftige etter hva jeg har hørt ... og ikke fullt så klovnete :(

Sikkert fine hunder det for de som er opptatt av fornuft *furt* :(

Mvh Annette :(

Hehehe, jeg regner med at det blir belger ja!! Men skal bruke laang tid på å finne oppdretter (bl.a fordi jeg har nok med en stressa pels i huset!).. Men Hollandsk gjeterhunder en flott rase, og et fint (og friskere) alternativ til schâfer og egentlig også belger..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehehe, jeg regner med at det blir belger ja!! Men skal bruke laang tid på å finne oppdretter (bl.a fordi jeg har nok med en stressa pels i huset!).. Men Hollandsk gjeterhunder en flott rase, og et fint (og friskere) alternativ til schâfer og egentlig også belger..

Har du sjekket: http://kennel-nangijala.com/ ?

Det er den eneste oppdretteren i Norge jeg vil kjøpe av.Men min neste belger blir kanskje en Laekenois og da må jeg uansett ut av landet :P

Men Nangijala har hatt dårlige kull de og selvfølgelig,alle stor oppdrettere har vel bomma noen ganger..he he..Lykke til,hva enn det blir! :P

Mvh Annette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...
http://www.roughrags.com/index2_sv.html

Uff...nå fikk jeg plutselig et problem..de svarte var jo nydelige...svarte krøllerter...I ÅR!

Med bra mentalstatus etter hva jeg kan tolke...uffda... ](*,)

Ja, de sorte krøllertene er nydelige.. :P hihi

Dessuten er det utrolig bra mentalstatus på Hollenderene.. :)

Ps. Det nederste bildet i rasestandarden som Aya la ut er faren til Cody.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heldigvis/desverre har jeg ikke mulighet til å få en hund nr 2 i år.Eller den første dele av året ihvertfall.Jeg kan ikke ha 2 hunder her jeg bor nå og Lokeliten er altfor umoden i hodet sitt til å bli "storebror".

Men den oppdretteren har noen fantastisk fine mentaltestede Laekenois og da.Siklet villt på kullet de hadde i høst,blir spennende og se hvordan det utvikler seg.

Men jeg må innrømme at jeg vipper litt mye når jeg ser så nydelige hollendere :wink:

Spennende rase du har valgt deg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...