Gå til innhold
Hundesonen.no

Hollandsk gjeterhund


Aya

Recommended Posts

Har fått litt interesse for denne flotte rasen...

Canis beskrivelse:

Str: Stor

Aktivitetsbehov: Meget stort

Pelslengde: Korthåret

Behov for pelsstell: Lite

Allergivennlig: Nei

Generell omtale:

Historisk har den hollandske gjeterhunden samme opprinnelse som både den tyske schäferen og den belgiske fårehunden, altså en gjeterhund. På et generellt grunnlag er gjeterhunder i grenseområder mellom tyskland, belgia og holland omtalt helt til bake til 1700 tallet. I 1898 ble så en spesialklubb for hollandsk gjeterhund grunnlagt. Klubben heter Nederlanse Herdershonden club.

Hollenderen finnes i tre hårlagsvarianter som alle tilhører den samme rase. Langhåret, strihåret og korthåret.

Rasestandard:

Helhetsinntrykk:

Middels stor, middels kraftig, meget muskuløs med velproposjonert kropp. Intelligent utrykk, livlig temperament. Forekommer i tre hårlagsvarianter, men regnes som en og samme rase.

Mankehøyde:kroppslengde = 9:10

Adferd/temperament: Lettlært, våken, arbeidsvillig, meget lojal og pålitelig. Fordringsløs og meget utholdende, alltid oppmerksom, aktiv og med typisk gjeterhundtemperament.

Hode: I proposjon til kroppen. Heller langt en massivt. Tørrt uten rynker. Hos den strihårede varianten gir det utrykk av å være mer kvadratisk, dette er et synsbedrag. Paralell skalle/neserygg

Skallen er flat, svakt markert stopp, alltid sort nesebrusk, noe lenger snuteparti enn skallen. Stramme lepper, og kjever og tenner kraftige og regelmessig saksebitt.

Mørke, middelsstore mandelformede øyne som er noe

skråstilte. Ørene er høyt ansatte, heller små enn store. Ikke skjeformede.

Halsen skal være tørr og ikke for kort uten løs halshud. Går jevnt over i overlinjen. Kraftige, rette og muskuløse forlemmer, god benstamme.

Kort, rett og kraftig rygg. Lenden er kraftig, verken lang eller smal. Krysset er ikke for kort eller avfallende. Dypt ikke for smalt bryst, lett hvelvede ribben. Brystkassens underlinje går mykt over i buken.

I hvile bæres halen hengende rett ned eller svakt buet. Rekker til haseleddet.

I bevegelse, elegant båret oppover. Aldri ringlet eller ut til siden.

Baklemmer: Helhetsinntrykk: kraftig, muskuløse god benstamme.

KK: Normalt vinklet, knærne er moderat vinklet

Hasene er loddrette under sittebensknuten, mellomfoten er som forpotene.

Bevegelsene er ledige, smidige, effektive. Ikke bundne eller stive. Heller ikke svevende med for langt steg.

Pels:

Korthåret: Ganske hård og ikke for kort pels, rikelig med underull. Tydelig halskrage, bukser og fane på halen. Fargen kan være mer eller mindre tydelig

tigring på brun bunn (gulltigret) eller på grå bunn (sølv tigret). Hele kroppen skal være tigret, også halskrage, bukser og halen. Sort maske foretrekkes. Mye sort i dekkpelsen er uønsket.

Langhåret: Hele kroppen dekket av lang, rett og tilliggende pels uten krøller eller bølger. Føles grov ved berøring. Rikelig underull. Hodet ører, poter og

bakben udner haseleddet dekket av kort rett pels. Baksiden av forbena har rikelige faner som blir kortere mot potene. Godt behåret hale. Ørene skal ikke

ha beheng. Fargen er som korthårsvarianten.

Strihåret: Hele kroppen dekket av tykk stri, grov og raggete pels med tett underull, bortsett fra hodet. Tett dekkpels. Rikelig stri behåring på over og

underleppe. "Skjegget" er ikke bløtt. Strie og buskete øyenbryn. Pelsen på skallen, kinn og ører mindre rikelig. Kraftig behåret hale rundt hele. Velutviklede bukser er ønskelig. Farge: Blågrå, salt og pepper, gul eller sølvtigret. Tigringen mindre utpreget enn hos de andre hårlagsvariantene.

Mankehøyde: Hannhunder: 57 - 62 cm og tisper: 55 - 60 cm

Hunder som viser tegn til aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

Ferroa.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Disse bildene er fra Holly Booms hjemmeside;

www.hollyboom.com

Zita1.jpg

Søk etter eksplosiver

blix.jpg

Sportrening

ruin.jpg

Ruinsøk

atila1.jpg

Holly Boom's Antin Explosion , godkjent ettersøkshund på vilt og konkurrerer i lydighet

Danny.jpg

Vann-redningstrening (foto: Vibeke Brath)

Apache1.jpg

Holly Boom's Apache på agility

Astor.jpg

Astor i IPO (foto: A.H Borg)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Nei Nei Nei! :-o

Skulle ikke du ha terv?Og jeg som hadde et håp om at det ble flere belger eiere på hundesonen! :P

Men fantastisk rase ja..nesten som en belger,bare at de er mer fornuftige etter hva jeg har hørt ... og ikke fullt så klovnete :D

Sikkert fine hunder det for de som er opptatt av fornuft *furt* :D

Mvh Annette :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei Nei Nei! :-o

Skulle ikke du ha terv?Og jeg som hadde et håp om at det ble flere belger eiere på hundesonen! :cry:

Men fantastisk rase ja..nesten som en belger,bare at de er mer fornuftige etter hva jeg har hørt ... og ikke fullt så klovnete :(

Sikkert fine hunder det for de som er opptatt av fornuft *furt* :(

Mvh Annette :(

Hehehe, jeg regner med at det blir belger ja!! Men skal bruke laang tid på å finne oppdretter (bl.a fordi jeg har nok med en stressa pels i huset!).. Men Hollandsk gjeterhunder en flott rase, og et fint (og friskere) alternativ til schâfer og egentlig også belger..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehehe, jeg regner med at det blir belger ja!! Men skal bruke laang tid på å finne oppdretter (bl.a fordi jeg har nok med en stressa pels i huset!).. Men Hollandsk gjeterhunder en flott rase, og et fint (og friskere) alternativ til schâfer og egentlig også belger..

Har du sjekket: http://kennel-nangijala.com/ ?

Det er den eneste oppdretteren i Norge jeg vil kjøpe av.Men min neste belger blir kanskje en Laekenois og da må jeg uansett ut av landet :P

Men Nangijala har hatt dårlige kull de og selvfølgelig,alle stor oppdrettere har vel bomma noen ganger..he he..Lykke til,hva enn det blir! :P

Mvh Annette

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...
http://www.roughrags.com/index2_sv.html

Uff...nå fikk jeg plutselig et problem..de svarte var jo nydelige...svarte krøllerter...I ÅR!

Med bra mentalstatus etter hva jeg kan tolke...uffda... ](*,)

Ja, de sorte krøllertene er nydelige.. :P hihi

Dessuten er det utrolig bra mentalstatus på Hollenderene.. :)

Ps. Det nederste bildet i rasestandarden som Aya la ut er faren til Cody.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heldigvis/desverre har jeg ikke mulighet til å få en hund nr 2 i år.Eller den første dele av året ihvertfall.Jeg kan ikke ha 2 hunder her jeg bor nå og Lokeliten er altfor umoden i hodet sitt til å bli "storebror".

Men den oppdretteren har noen fantastisk fine mentaltestede Laekenois og da.Siklet villt på kullet de hadde i høst,blir spennende og se hvordan det utvikler seg.

Men jeg må innrømme at jeg vipper litt mye når jeg ser så nydelige hollendere :wink:

Spennende rase du har valgt deg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hva er det raseklubben i Finland gjør? Genetikknerden i meg har veldig lyst til å teste alt som kan testes, men avventer en stund, til jeg vet at andre helsetester er ok før eventuell avl. 
    • Dette blir et langt innlegg, men jeg vil gjerne fortelle om et problem vi hadde med hunden vår, og løsningen vi fant, i tilfelle det er nyttig for noen andre.  Hunden vår var ca 5-6 mnd da han begynte å få urolige perioder på ettermiddagen/kvelden. Han var urolig, intens og jaget halen/baken sin. Det var ikke mulig å distrahere han. Det varte kanskje 15-45 minutter hver gang, og skjedde nesten bare på kveldstid. Jeg søkte råd fra veterinær og hundeinstruktør, og prøvde "alt": mer aktivitet, mindre aktivitet, be han gå og legge seg osv. Ingenting hjalp. Ofte spiste han pels fra bakenden og halen sin, og vi fant pels i avføringen hans. Jeg vurderte muligheten for at det var analkjertlene som plaget han, men han hadde normale analkjertler på 6-månederskontroll, aket seg ikke og avføringen hans var stort sett normal. Derfor slo jeg det fra meg. Dette pågikk i noen måneder frem til vi dro til dyrlegen etter en periode med løs avføring og hun tømte kjerlene hans. De var fulle, men ikke betent, og lot seg enkelt tømme. Da vi kom hjem fra veterinæren var han utrolig intens i halejagingen sin. Enda mer intens enn vanlig, og dette var tidlig på dagen (vanligvis hadde han bare disse periodene på kvelden). Da skjønte jeg endelig at det var analkjertlene som var problemet. For en lettelse! Etter veterinærbesøket har vi brukt litt tid på å finne riktig fôr og kosttilskudd, og halejagingen og de urolige periodene er helt borte. Hunden vår får nå ca 50/50 råfor og kaldpresset tørrfor. Han får også litt "Proflax Bottoms Up" som tilskudd.  Det var fortvilende å se at hunden vår ikke hadde det bra, for det var tydelig at det var ubehagelig for han. Jeg følte virkelig at jeg googlet meg ihjel mens det sto på. Håper derfor denne posten kan være til hjelp for andre. Hvis du har opplevd det samme med din hund, er jeg veldig interessert i å høre deres erfaringer/løsninger 😊 Og som et tilleggsspørsmål: Er det noen av deres hunder som synes det er utrolig ubehagelig å få tømt ikke-betente analkjertler? Veterinæren tømte analkjertlene igjen på 1-årskontrollen. Da var de halvfulle og ikke bentente. Han oppfører seg fint ved tømming, men begynte å jage halen/baken sin etterpå. Veterinæren ble veldig overrasket over hvordan han oppførte seg og hvor intens han ble. Hun trodde kanskje at det kom av han at han synes det var ubehagelig å ha analkjertelvæske i pelsen/rundt anus, siden hun ikke fikk vasket han godt på veterinærkontoret. Jeg tror ikke det stemmer, da vi har ekperimentert med å vaske han mer/mindre rundt anus. Jeg tror det rett og slett kommer av ubehag, kanskje han rett og slett er litt sensitiv.   
    • Drar opp denne for å se om flere har erfaringer idag. Jeg synes genetikk er spennende. Brukte nesten laboklin på Limit når vi var i herning i fjor siden de hadde stand der, men ble litt uforutsette utgifter på den turen så tok meg ikke råd der og da.  Kunne tenkt meg å teste den genetiske variasjonen på dem, men kommer til å avvente svar fra NKK på forespørselen fra NCK. Tilfelle raseklubben får til noe ala det de gjør i Finland via er det embark tro. 🤔 Kunne også tenke meg å se merle lengden på Karma bare fordi jeg er nerd. 😂 I tillegg til de typiske collie greiene på begge som MDR1, CEA, PRA osv. Har jo en god anelse via opphav, men ja spennende og nerd. 😂 
    • God idé! Kanskje vi gjør det, så er vi plutselig startklare før vi vet ordet av det 😁 Etter tur på lørdag ble han plutselig halt, uten at han hylte av noe der og da. Jeg syns det kanskje er blitt litt bedre, så regner med det er en strekk eller noe som går over. 
    • Vi får valp i sommer av rasen Bichon Havanais, har erfaring med hund fra før, men da av annen rase. Vi har dog et barn på 2 år, som er forholdsvis vandt med hunder av alle størrelser men vi har ikke eid hund selv etter vi fikk barn. Hva er dine tips i forhold til overgangen? Vi har hilst på valpen og barnet vårt snakker mye om hunden, vil se bilder og videoer. H*n er generelt rolig av seg, og de vil jo naturligvis ikke oppholde seg alene sammen (uavhengig valp eller voksen). Men er jo bekymret for at valpen skal bli redd av eksempelvis lek/gråt o.l - ting som en egentlig ikke kan unngå med et lite barn. Samboer er ikke bekymret og mener det vil gå veldig fint, men hva er deres erfaring? Og hva er det vi bør være mest obs på for at begge to skal føle seg trygge? Tenker da spesielt på valpen og at han skal føle seg trygg rundt barnet. Kan legge til at valpen vokser opp med barnefamilie, hvor barna er mellom fem og ti år gamle. Så den er vandt til barn, så det er nok en fordel vil jeg tro
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...