Gå til innhold
Hundesonen.no

Skriveutfordringslek!


SoppenCamilla

Recommended Posts

  • Svar 159
  • Created
  • Siste svar
Har ikke fått sett gjennom tråden skikkelig, vet ikke hvem som har skrevet før og om hva, men:

Jeg utfordrer AnitaW til å skrive om sirkus.

What the fu..!? Ser at jeg burde logget meg av og vært gjest i denne tråden, hehehe... Har vært på sirkus EN gang i hele mitt liv, men ja, tar utfordringen - kommer snart..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I vår moderne tid er sirkus et bilde på stort stripete og glorete telt med vimpler, elefanter, hunder, hester, klovner, popcorn og gira barn med oppgitte foreldre i lang kø foran billettluken.

Hver vår starter sirkussesongen med plakater av elefanter, uten framtidshåp, som sitter bamse og ekle klovner med sitt onde påklistrede flir på annenhver lyktestolpe og hvinende barn som sier: Pliiiiiis?! Kan vi ikke reise på sirkus, alle andre får lov!?

Sirkus i tidlig form gikk først og fremst ut på ritualer og fest i Egypt. Lange opptog med dyr hentet fra hele verden, vogner og mennesker pyntet til fest. Romerne tok sirkus videre, som ren underholdning i gladiatorstil, dog har vi heldigvis mindre blodige opptredener i vår tid.

Sirkelutformingen, eller manesje som vi gjerne kaller det, har vært den samme i alle tider. Fram til 1700-tallet var sirkus en fast plass eller scene. Det moderne omreisende sirkus, med telt som ble satt opp og tatt ned, kom på 1800-tallet og er den form vi stort sett kjenner til sirkus i dag og grunnen til plakatene som popper opp på annehver lysstolpe ett par-tre ganger i sommerhalvåret.

Vi kjenner alle til stillingen "Sirkusdirektør". Det er han som er pyntet med en glorete dress, gjerne i overraskende fargevalg. Med en forsinket, stakato, men likevel myk stemme som bygger opp spenningen mot et forferdelig skremmende, vanskelig og dødelig akrobatisk nummer. "Med den största möjligaaaa tyyyyyssssstnaaaaad...." Og vi blir vist vanvittig krevende og smidig akrobatikk av trikotkledde menn og kvinner, og tidvis barn, i flere og 20 meters høyde oppunder sirkustaket, og hver salto avsluttes når de lander på platåene oppi stolpene med utstrakte armer og et "HEPP!". Vi kniper igjen øynene ved de mest spektakulære krumpspring, samtidig som vi lurer på hvordan det vil se ut om de datt i bakken. Men i motsetnings til romernes blodige gladiator- og underholdningsstil, står sikkerheten høyt i de moderne sirkus, så nett er som oftest brukt.

Menneskelig akrobatikk er ikke den eneste underholdningen, dyr, da aller helst pattedyr, er blitt vist i en og annen form. Da helst hvor de utfører kunster, som er mer, eller aller helst, mindre naturlig for arten.

Må for all del ikke glemme klovnene. De kan ofte være limet mellom de forskjellige numrene, og de står også for program som kan oppfattes som svært irriterende solitært nummer. Klovnen har lenge før Kristus tid hatt en viktig rolle i underholdning og vi må nok belage oss på at klovnen også i framtiden vil ha en sterk plass. Dyrevelferd er et viktig aspekt i sirkusdiskusjoner, og det vil nok i framtiden bli færre eksotiske dyr. Så kanskje vi må belage oss på flere ondtflirende og blodfattige klovner med manisk depressive forsøk på underholdning i tillegg til ett og annet "Hepp!" oppi telttaket?

Jeg utfordrer ElinT til fortelle oss litt om gummiproduktet lateks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lateks

Lateks er saft fra gummitreet Hevea brasiliensis, som er bearbeidet. Det blir tilsatt en del kjemiske stoffer for å få ønskede egenskaper. Allerede i 1839 fant amerikaneren Charles Goodyear ut at naturgummiens mekaniske egenskaper kunne forbedres vesentlig ved vulkanisering med svovel.

Lateks er melkesaft, som tyter ut gjennom snitt i overflaten av treet på samme måte som saft fra løvetann, svaleurt og julestjerne. Syntetisk lateks fremstilles av syntetisk kautsjuk. Lateks er det samme som naturgummi.

Lateks finnes i mange forbruksvarer og medisinske hjelpemidler som blant annet ballonger, strikk, strømper, sko, gummistøvler, badematter, bil- og sykkeldekk, oppvaskhansker, smokker, dykkerdrakter, elastikk i klær, anestesiutstyr, dren, infusjonsutstyr, flaskekorker, ansiktsmasker for inhalasjon og katetre m.m.

Det er også lateks i kondomer og pessarer. Lateksallergi kan her føre til meget alvorlige reaksjoner. Eksemforandringer med hoven, rød, sår og kløende hud er vanlig ved lateksallergi. En kan også se væskefylte blemmer og sprukken hud. Luftveisproblemer som nese - øyeplager og astma er også relativt vanlig. 11

# Lateks brukes i en rekke produkter og i yrkessammenheng er kanskje helsepesonell den viktigste yrkesgruppen som i forhold til hyppighet og antall blir eksponert.

# Blant helsearbeidere er særskilt laboratorieansatte, tannleger, operasjons- og anestesipersonell mest utsatt på grunn av høy eksponering for latekshansker.

# All industri som som framstiller lateks eller lateksprodukter vil også kunne være utsatt. Flere andre yrkesgrupper bruker beskyttelseshansker som kan være basert på lateks.

# Pasienter med spina bifida (mange operasjoner) og atopikere.

Det er også mulig å få kjøpt flasker med flytende lateks. Dette brukes til å fylle bil og sykkel hjul. Det skal visst minske sjansene for punktering. Dette kan kun brukes i slangeløse dekk.

Latex brukes som base for tyggegummi, så de aller fleste har nok tygget litt på lateks.

450px-Latex_dripping.JPG

Lateks som drypper fra ett tre.

Treet heter Hevea brasiliensis. Hvis noen hadde glemt det. Dette bildet er fra en plantasje i Phuket, Thailand.

Jeg utfordrer Argyros til å skrive om støvsugere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg utfordrer Argyros til å skrive om støvsugere.

Næmmen? :ahappy: Jeg får vel gjøre det, da. :D

Plutselig tilbake!

Edit:

Støvsugere

Dette er noe de aller, aller fleste har. Ikke fordi de er så innmari dekorative, tvert imot - de fleste gjemmer dem bort på kott eller i skap. Alle har det altså, men ingen vil vise frem sin. Det er nesten litt tabu at man bor i et hjem som tidvis er så skittent at man trenger å bruke en sånn en!

Støvsugere så dagens lys i 1876, og da het det feiemaskin. Man feide jo før, det var ingen som var fristet til å suge opp støvet, men så hadde de jo ikke maskiner til å gjøre det for dem heller. Faktisk er det enkelte amerikanere som fortsatt kaller det en \"sweeper\" (feier). Det engelske navnet \"Hoover\" kommer av et støvsugermerke langert i 1908.

De første støvsugerne i Europa kom i 1910, produsert av Nilfisk. Disse veide \"bare\" 17,5kg og kunne opereres av enkeltpersoner. De lager fortsatt støvsugere den dag i dag, men under navnet Nilfisk Advance.

Moderne støvsugere varierer fra små håndholdte som ikke veier mer enn en halvkilo, til digre industrielle typer, og sentralstøvsugere.

Støvsugere fungerer ved å skape undertrykk inne i beholderen ved hjelp av en elektromotor, slik at gjenstander som er lette nok blir sugd inn gjennom munnstykket. Noen støvsugere har oppsamlerbeholdere som skal tømmes, andre har poser. Noen støvsugere kan brukes til både vått og tørt, disse har selvsagt beholdere.

Støvsugere har luftfilter for å hindre at luften som kommer ut av støvsugeren skal være full av nettopp støv. Disse kan bestå av forskjellige materialer, for eksempel stoff, glassfiber eller vann. I dag er HEPA-filter laget av flassfiber det som anses for å være det tryggeste.

For større overflater er det vanlig med sentralstøvsugere, enkelte har også dette hjemme. En stor motor og gigantisk støvsugerpose sitter plassert i for eksempel kjelleren, og kanaler går inni veggene til alle rom i huset, slik at man bare må sette fast selve slangen og munnstykket i veggen og slipper å drasse støvsugeren rundt. Beholderne er så store at det holder å skifte dem ca. en gang i året. Hvis man ikke har hund da.

Robotstøvsugere er små maskiner som skal støvsuge huset for deg. De farer rundt på gulvet i tilfeldige mønstre og snur når de krasjer inn i noe (vel, ikke alle er like intelligente). Noen av dem er i stand til å lade opp seg selv ved å parkere ved en ladestasjon, noen kan tilogmed tømme seg selv for støv.

Hvis man er redd for lopper, er det lurt å støvsuge. Undersøkelser viser nemlig at støvsuging kan ta livet av så mye som 100% av loppebarn og 96% av voksne lopper.

Når man skal kjøpe seg ny støvsuger er det lurt å ikke kjøpe billigst mulig. Det har jeg nemlig gjort, og når man er på sin tredje billigstøvsuger på tre år, kunne man like gjerne kjøpt en som var tre ganger så dyr og varer lenger - logisk nok. Disse billigstøvsugerne fungerer helt fint, ihvertfall i begynnelsen. Og så sprekker slangen, og lager fine partystrimler i svart plast. Det er jo fint det, men en åpen slange gjør at støvsugeren blir en anelse mindre effektiv. Gaffatape løser problemet helt til slangen sprekker på et nytt sted. Er man sta nok, ender man med en støvsugerslange helt dekket av tape - da er den ikke like smidig lenger, men om man er litt atletisk av seg går det fint likevel. Det er ikke jeg, derfor er jeg nå på støvsuger nummer tre på tre år.

Støvsugere suger forresten ikke bare støv, men sand, brødsmuler, sprøstekt løk, avklippede hundeklør, aske, småstein, hår, pels og død hud. Det er ikke noe lurt å støvsuge opp mel, for mel og luft i riktig blanding er riktig så eksplosivt.

Støv er en litt ullen greie, hva er det egentlig, og hvor kommer det fra? Husstøv, svevestøv, jordstøv, vulkanstøv, romstøv - alle har de en ting felles, nemlig at de består av faste partikler med en størrelse under 500 mikrometer. Husstøv, som er det vi vanligvis har i støvsugerne våre, består av døde hudceller, fibre fra tepper, møbler og klær, midd og avføring fra midd. Sistnevnte kan føre til allergiske reaksjoner. Størsteparten av støvet har jeg ikke nevnt enda, nemlig skitt og luftbårne partikler utenfra - altså svevestøv og jordstøv. Det utgjør over halvparten av støvet, og kan være riktig farlig. Det er funnet både arsenikk og bly i folks støvsugere.

Svevestøv som vi treffer oftest på ute, består mest av bittesmå biter med stein og mineraler.

Hybelkaniner er det man får når støvet får formere seg ukontrollert, reproduksjonsraten og størrelsen på hybelkaniner avhenger av hva slags møbler man har, om man har tepper, om man har dyr og hvor langhårede og røytende de er, samt hvor mye skitt man tar med seg utenfra.

Jeg utfordrer Soppen til å skrive om tallerkener.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tallerken

Tallerkenen er kanskje et av menneskehetens mest hjelpsomme verktøy. Det er tallerkenen som skiller menneskene fra dyrene.

Tallerkenen kommer i tre forskjellige hovedformer:

Dyp tallerken

082147_kv.jpg

Flat tallerken

082146_kv.jpg

Serveringstallerken (fat)

091777_1_kv.jpg

Tallerken betyr, på norsk \"(Løs) flate til å ha mat på\". På engelsk kaller man det \"plate\", og på fransk heter det \"assiette\" (som minner om det norske ordet asjett, et annet ord for tallerken).

Keramikk er det mest brukte materialet når det kommer til å lage tallerkener, men man finner også tallerkener i glass, porselen, stein, tre, plastikk og papp. Sistnevnte er veldig kjekt for de som ikke er glad i oppvask, da man kan kaste den etter bruk.

Kineserene oppdaget at de kunne lage ting ut av porselen rundt 600 e.kr. De laget da bl.a. porselenstallerkener, og det ble raskt en trend å eie slike, gjerne fler i samme stil, og dermed ble tallerkenen et samleobjekt.

Samletallerkener kommer i mange forskjellige utgaver, her er et lite utvalg:

tallerken_motiv.jpg

plate-storyteller-1208.jpg

Hand%20Crafted%20Collector%20Plates.jpg

Man får også tallerkener som gjør det morsommere for barn å spise grønnsakene sine.

Barbapapa-tallerken_LA.jpg

Tallerkenen har vært til stor hjelp for mennesker i lang tid. Tenk deg feks at du skulle spist suppe uten tallerken, det hadde ikke gått, det. Det finnes tallerkener i alle former og farger, og til enhver smak. De er meget nyttige, og kan til og med være flott pynt.

Det finnes også flyvende tallerkener, slik som den på bildet under. Det er kjøretøyet til vesenene på andre planeter. Tallerkener er nyttige verktøy for vesener i hele galaksen!\'

ecoart_1185801618.jpg

Alle bildene er funnet på google.

Jeg vil utfordre Emma til å skrive om slips!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Dibaq, ja. Jeg er godt fornøyd med kombinasjonen av pris og kvalitet, med unntak av manglende kondroitinsulfat. Det er noe de fleste for (inkludert mer kjente og anerkjente for som Vom og Alpha Spirit) har altfor lite av. Stoffet finnes rikelig i brusk, så gir tilskudd av rå frosset eller tørket hals/føtter fra kylling/kalkun og ører/haler fra diverse dyr for å kompensere. Ellers er jeg veldig begeistret for Farmina, men en må være litt forsiktig for å unngå voldsom vekst av det. Min fikk en skremmende, massiv growth spur da jeg foret bare på det en ukes tid. Skjøt i været og la på seg. Veldig høy næringstetthet og kaloririkt, så lite slingringsmonn før det blir for mye av det. Pga DCM-skandalen i forbindelse med kornfrie for, hvor det å fore på f.eks. Acana -ansett som et premium høykvalitetsfor, rost opp i skyene for kvaliteten - medførte strukturell hjertefeil på en mengde hunder, så har jeg valgt å kombinere flere ulike typer for å gardere meg bedre dersom det i ettertid skulle vise seg å ha vært noe gærnt med noen av dem.  Farmina har kornfrie varianter, til forveksling lik skandaleforene, men har også tilstrekkelig med carnitin/taurin/metionin, og de inneholder ikke hele belgfrukter eller belgfruktproteiner - mistenkt for å være anti næringsstoffer som hemmer opptak eller syntese av andre aminosyrer og proteiner. Farmina inneholder kun stivelsen fra erter, og ekstrahert og isolert stivelse skal være bare stivelse, uavhengig av om det kommer fra hvete, ris eller erter. Nødvendig for å kunne holde de andre ingrediensene bundet sammen til kibble.  Om den voksne hunden ender på perfekt størrelse med perfekt leddet perfekt skjelett, perfekte organer og perfekt pels vet jeg jo ikke ennå, men avføringen er ihvertfall perfekt :)
    • Takk for godt tips om godbitpung! Skal se om jeg finner noe liknende. Hadde samme erfaring som deg med vom, veldig hard avføring som virket ubehagelig å trykke ut. Tørrfor fra Dilaq, er det Dibaq du mener? Vurderte nemlig dette foret selv. Kan ikke så mye om hundeernæring, men syntes ingrendiensene så ganske bra ut og foret er rimelig. Men kunne ikke lese noen erfaringer med det på nett, og det føltes skummelt å prøve et så ukjent formerke. Du er fornøyd altså?
    • Vi har hatt fremgang på flere områder denne uka, bl.a. pelsstell. Tålmodigheten med kamming og raking har økt dramatisk. Han liker det ikke, men det virker som han har forstått at det er et nødvendig onde og en slags act of kindness fra min side, og er mer tålmodig med det. Nå holder det med en utbetaling per kammede og rakede bein, en for ryggen, en for magen og en for brystet, totalt 7 skjeer med Vom for å få kammet og raket hele hunden, unntatt skjegget, som det koster minst fire skjeer Vom å få kammet grundig gjennom.  Ny milepæl er napping. Skal ikke påberope meg å være noen kløpper ennå, men får det da til på et vis, og til min gledelige overraskelse liker han å bli nappet.  Ellers har vi fått mye sosialisering/miljøtrening med hester og fremmedfolk på territoriet denne uka, med camp/landsstevne på gården. Han har roet seg betraktelig ned og er progressivt desensitivert til situasjonen gjennom å få trøkket ansiktet fullt av godis og spise 1-2 måltider om dagen fra gresset rett foran paddockene, mens folk traver rundt med utstyr og for, og leier hester frem og tilbake. Fra å være heftig begeistret og vilter nysgjerrig med mye vokal de første dagene, til å være nær nonchalant nå på slutten - en pen utvikling. En god hjelp var hestenes nedlatende forrakt mot ham da han begynte bjeffe på dem. De gjorde hesteekvivalenten til det menneskelige uttrykket 'himlet med øynene og fnøs foraktelig' mot den lille drittungen som lagde sånn irriterende lyd. Den reaksjonen der fra dem sved på en annen måte enn tilsvarende reaksjon fra meg, som han har reagert på med MER vokal, for å gjøre det tydelig hva slags emosjonell abuse og omsorgssvikt sånt er fra primær omsorgsperson. Å "få" den der fra hestene var noe annet. Den fungerte på en annen måte fordi det ikke kom fra meg. En stor takk til hestene for hjelpen med å utvikle litt manerer. Han fikk til og med hilse snute mot mule med et brødrepar han har vært på nikk med i noen dager. Var veldig forløsende for ham, og roet ham betydelig ned i nærheten av dem.  Han er fortsatt ganske sosialt inkompetent, though. Klønete. Forsøkte kjefte og true seg til å bli hilst på og kost med her om dagen. Kroppsspråket hans var forvirrende. Ledig halvhøy hale i halvhurtig bevegelse. En slags mellomting mellom avventende vurdering, irritasjon og gledesbevegelser. Så satte han i en vokal som fremstod som truende dersom en skulle sammenlignet med mange andre raser. Ikke en dyp og alvorlig morsk voktervokal - det er ingen tvil om hva han mener når han bruker den - men et mer prososialt toneleie ispedd knurrebrumming, mot to unge kvinner som kom for å møkke en paddock. Mens han stod der og tilsynelatende kjeftet litt truende på dem, lett å tolke som territorial for den som ikke har hørt hvordan ekte territorial fra ham høres ut, så vrikket han på rumpa som i genuin gledeslogring, samtidig som han lagde de lydene der. Han forsøkte dundre meg å kjefte og true dem til å komme kose med ham, og hadde en forventning om å lykkes med det. Skjønner hvorfor mange beskriver gruppe 2 raser som: "Kan være dominant." Det er ikke så mange andre ord en kan beskrive det der med enn nettopp 'dominant'. Attitude.  Han fikk ingen uttelling for det der da, og begynte sutre og sytebjeffe da de gikk.  Kortbuksene har blitt kortere, fordi han satte seg i en fersk tyggisklyse på bussholdeplassen. Konsulterte Grok om frisyren og lurte på om den kunne generere et bilde av den optimalt estetiske måten å klippe en riesenschnauzer på, med en 2020 jeansmote silhuett på beina. Dialogen ble lang, men samme hvor omstendelig jeg forklarte, så klarte den ikke forstå at i den virkelige verden..  Så jeg forklarte og forklarte og la ved det eneste bildet tatt denne uka, kun for å vise den AI'em hva jeg mente: Jeg ville se om den kunne komme opp med en kul overall look som passer bedre med de kortbuksene der enn den typiske rasefrisyren. Jeg vet den er godt trent på visuell estetikk. Den KAN former og linjer. I forsøket på å veilede den til å forstå spurte jeg om den kunne vise meg forskjellen på å klippe en hunds naturlige pels til en silhuett av 2020 women's jeans fashion og på å kle en hund i hundeklær av jeansstoff.. ..så inntil videre beholder vi bare Lady og Landstrykeren looken med skjegg og bart og spaniel ører, til de ukonvensjonelle kortbuksene.
    • Leter med lys og lykte etter Mentalitetsboken av Ingalill og Curt Blixt, Kenth Svartberg. Noen som har den? Er også interessert i andre bøker innen språk og adferd - hundepsykologi:)
    • Jeg prøvde Trikem max relax på nyttårsaften og det virket veldig bra på min hund.    Spennende med hund på prøve med endel utfordringer masse lykke til🤗
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...