Gå til innhold
Hundesonen.no

Dagens oppfordring! Meld deg som blodgiver!


Guest Snusmumrikk

Recommended Posts

Guest Snusmumrikk

Dagens lille oppfordring til alle gode medsoniser. Dere som allerede ikke er det, meld dere som blodgivere! Sykehusene har store behov for blod. Det tar ikke mer enn tre kvarters tid og kan redde liv. Skjekk ut mer på nettsidene til deres nærmeste sykehus for mere info.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 60
  • Created
  • Siste svar

:/ jeg kan ikke.. går på for mye medisiner..

Jaja..

Btw, har hørt at homofile ikke får lov til å gi blod, så hvis de har "råd" til å ikke ta imot blod fra homofile så er det vel forhåpentlighvs ingen som dør fordi jeg ikke kan gi blod enny.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk
:/ jeg kan ikke.. går på for mye medisiner..

Jaja..

Btw, har hørt at homofile ikke får lov til å gi blod, så hvis de har "råd" til å ikke ta imot blod fra homofile så er det vel forhåpentlighvs ingen som dør fordi jeg ikke kan gi blod enny.

Det har ingen ting med diskriminering å gjøre, men reelle tall og sansynlighet for smitte. Du kan heller ikke gi hvis du har solgt sex til noen eller vært sammen med noen som har gjort det. Eller hvis du har vært i visse land eller vært sammen med en som har vært i visse land, eller veier under 50 kg osv osv. Det er mange krav som kan virke hysteriske, men de er satt med tanke på sikkerheten til giver og mottaker og sansynlighet for smitte.

Selvfølgelig skal man ikke gi blod hvis man går på medisiner, men jeg vil oppfordre alle som kan til å melde seg som blodgiver

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk
Jeg har jernmangel (gidder ikke gjøre noe med det, vet jeg er dum), så jeg kan vel ikke gi blod jeg heller... Kanskje jeg skal begynne å ta jerntabletter? :rolleyes:

Hehe det kunne jo kanskje være en ide for din egen skyld hvis du har jernmangel

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det virkelig "karantene" for piercinger og tatoveringer for å gi blod? Og diskriminerer "de" virkelig homofile også?

Og JO - det er selvsagt diskriminering hvis seksuell legning gjør at man IKKE kan gi blod. Hva om man har hatt samme partner i 30 år - er da "reelle tall og sansynlighet for smitte" virkelig reelt - eller bare pga stupide fordommer?

Uansett - vi fikk tilbudet på jobben her forrige dagen om å gi blod. Da kommer det en sånn "blodbuss" (?) og steller seg utenfor arbeidsplassen - også kan de som har meldt seg på gi blod.

Et kjempefint tilbud - da f.eks. en som meg har aldri giddet å tilby mitt blod til "samfunnets beste" før. Men når det nå blir SÅ enkelt, så kan jeg selvsagt gjøre det. Tatoveringen jeg har er "ørti" år gammel, og de kunstgjorte hullene man har i kroppen er minst like gamle.

Men hvis de nekter å ta imot blodet mitt fordi jeg er single ("TENK om hun er lesbisk, liksom"), så begynner jeg virkelig å lure på samfunnet vi bor i..

Og DA får de så saktens klare seg uten mitt blod i blodbanken også - fullstendig uavhengig av evt. seksuell legning - for DET kan jeg faktisk ikke bevise inne i en blodbuss (antar jeg..).

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De får heller ikke mit blod, da jeg heller ikke kan bliver donor, for få røde blodceller der kommer af en genetisk asiatisk blodsygdom, har haft hepatitis ved fødsel, piercing i tungen og en tatovering der er lavet i østen, tror det vist er nok grunde til at jeg ikke kan.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg har sprøyteskrekk og går på sykepleien.. les logikken i det du...

ingen stikker sprøyte i meg, Om jeg får stikke den selv, så kan de gjerne få blodet mitt.. men ellers, nei da får de klare seg uten hihi...

sist jeg tok blodprøve hos legen, så fikk jeg bestemt at jeg fikk stikke selv, og da gjorde det ikke så vondt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror det er veldig liten sannsynlighet for at jeg får gi noe som helst blod. Men om det er så stor mangel på blod, så syns jeg de kan kutte ut noen av "reglene". Selvom man er homofil og har partner, betyr ikke det at man er smittet. (dessuten, kan man jo bare ta en blodprøve av dem og få svar på prøvene før en evt får gi blod). Syns det er veldig strenge krav, og man utelukker mange.

Men min mor og ene bror gir blod.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er også blodgiver, har vært det i 3 år.

Jeg er også treg til å ta jerntabeletter, så har vært mange gang jeg har kommet til blodbanken og ikke fått lov til å gitt blod. Da har de gidd meg jerntabeletter også har jeg måtte kommet igjen etter 2 uker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns det er tåpelig for man kan jo ha hiv selv om man ikke er homofil, så det betyr jo at de må sjekke blodet likevell.. gjør det ikke? De homofile kan heller ikke være donor.

så altfor å ikke sjekke blodet til de homofile også.

ser jeg fyller flere av de andr kriterene her..

tattis o0g jern mangel.

tror det er noien regler på at man ike kan ha vært i utlandet ï løpet av det siste året(halvvåret eller noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De tester alt blod for blant annet HIV/aids etter tapping, så synes det er merkelig at homofile ikke kan gi blod... Står det virkelig skrevet noe sted, eller er det bare oppdikta?

Det gjelder menn som har hatt/har sex med andre menn, og jeg synes også det er merkelig. Er man i et fast forhold, altså, har man ike skiftet seksualpartner de siste seks mnd (som og er et krav), og man er fri for sykdommer, så ser jeg ikke problemet. Alle givere blir jo uansett vurdert individuelt.

Følgende skal i dag ikke gi blod i Norge:

1. Personer som ikke er friske.

2. Personer under 18 og over 60 år. Registrerte blodgivere kan vanligvis fortsette til 65 år, i noen tilfeller lenger.

3. Personer som veier under 50 kg.

4. Personer som går på medikamenter. Årsak og medikament må vurderes av fagpersonell.

5. Personer som har hjerte-, lever- eller lungesykdom, eller har hatt kreft eller blødningstendens.

6. Menn som har eller har hatt sex med menn.

7. Personer som bruker eller har brukt narkotiske midler via sprøyter eller sniffing.

8. Prostituerte og tidligere prostituerte.

9. Personer som har oppholdt seg sammenhengende i minst 6 mnd. i land der malaria har stor utbredelse (egen landliste finnes). Ved bekreftet negativ test kan en gi etter 6 mnd.

10. Personer som har oppholdt seg i Storbritannia i over 1 år til sammen i perioden 1980 - 1996 eller har fått blodoverføring her etter 1980.

11. Personer som er født i eller har fått blodoverføring i Amerika syd for USA, pga T. cruzi-virus. Ved negativ test kan en gi etter 6 mnd i Norge.

12. Personer som har oppholdt seg i over 5 år til sammen i Afrika syd for Sahara (dvs. gjelder ikke Egypt, Libya, Tunis, Algerie eller Marokko).

Du må også vente med å gi blod hvis du har:

Byttet seksualpartner (gir 6 måneders karantene)

Fått piercing (gir 6 måneders karantene)

Fått tatovering (gir 6 måneders karantene)

Tatt hull i ørene (gir 6 måneders karantene)

Har du vært hos tannlegen?

Ved enkel tannbehandling må du vente to dager før du gir blod. Ved rotfylling må du vente en uke etter behandlingen før du kan gi blod.

Flåttbitt gir karantene i 4 uker

Blodbanken har karantene på 4 uker etter et ukomplisert flåttbitt. Har du fått utslett eller reaksjoner vil karantenetiden være lenger. Dette gjøres for å hindre en eventuell smitte til pasientene.

Les mer

Har du vært ute på reise?

Her finnes det visse begrensninger i forhold til å gi blod. Dette kan du lese mer om.

Akupunktur

Vi følger regler utarbeidet av Sosial- og helsedirektoratet, og her står følgende:

* Hvis akupunktur er utført av lege eller tannlege i Norge: Kan gi.

* Ellers må det foreligge dokumentasjon på godkjente steriliseringsprosedyrer fra akupunktøren eller erklæring om at det brukes engangsutstyr.

* Hvis ikke: Karantene i minimum 6 måneder.

Blodbanken i Oslo har laget et eget register over akupunktører som er godkjent av oss. Ta kontakt med oss hvis du vil sjekke om din akupunktør er registrert hos oss, eller om vi skal innhente denne godkjenningen.

Er akupunktøren godkjent hos oss har vi ingen karantentid.

Epilasjon eller permanent make-up

Her gjelder de samme reglene som for akupunktur.

(Hentet fra: http://www.blodbanken-oslo.no/ og www.giblod.no)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herre.. det var litt av en liste igrunn.

Da kan det virkelig ikke være sååå krise mye blod mangel her i landet?!

Det er jo fordi sikkerheten MÅ settes i høysetet, det er jo dessverre endel tilfeller av mennesker som har blitt smittet bl.a av HIV via blodoverføring før man innførte disse strenge reglene. Men jeg synes noen er litt drøye..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes at reglene er helt OK. De er betryggende rett og slett.

I stedet for å henge dere opp i alle reglene, så kan dere heller tenke på hvilken god sak dere støtter. Tenk om dere selv eller noen av deres nærmeste blir kritisk skadet i en ulykke, men får ikke overført blod fordi dere ikke "gidder å gi blod på grunn av de teite reglene", eller evt. får overført blod med smittsomme sykdommer, fordi reglene ikke var strenge nok. Man kan aldri være for sikker når det gjelder slikt som dette! Reglene angående homofile er nok ikke ubegrunnet!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Jeg kan være enig i at det virker strengt at de ikke vil ha homofile som er i fast forhold, men utroskap skjer jo i homofile forhold akkurat som hetrofile. Og det er faktisk sånn at HIV er mer utberedt blandt homofile enn hetrofile i norge. Og ja, de tester jo alle for HIV, men når vi tar med i betraktningen at HIV ikke kan påvises i blodet før ca 8 uker etter smitte så kan smittede personer gå som fri på testen (det gjelder jo også hetrofile hvis partner har vært utro uten at de vet det, men sansynligheten for smitte er mindre blandt hetrofile). Bl.a. derfor er det også et punkt om at du ikke kan gi blod hvis du har bytta partner de siste 6 mnd.

Jeg er enig i at en del av disse kravene høres både ekstremt strenge og litt merkelige ut, men for å være ærlig syns jeg det er veldig betryggende jeg. Det er jo, spesielt i utlandet, en viss mulighet for smitte gjennom blodoverføring og jeg syns det er godt å vite at blodbanken gjør alt de kan for å minimere sansynligheten. Selv om det fører til at noen potensielle blodgivere blir utelukket. Det er jo ingen folkerett å gi blod, men jeg syns det er en veldig verdifull ting å gjøre hvis man har muligheten.

Hvor mye ubehag er det i ettertid? Søsteren til samboeren min besvimte både første og andre gang etter at hun hadde gitt blod. Er det ofte det skjer egentlig?

Jeg har tenkt på tanken mange ganger, og har veldig lyst.

De fleste har ikke noe serlig ubehag i ettertid. En del føler seg litt slappe samme dag og dagen etter, mens andre igjen drar rett på trening (selv om blodbanken ikke anbefaller det). Så det er veldig individuelt, men de fleste har ikke vesentlig ubehag. At folk besvimer er sjeldent, men det kan jo selvfølgelig skje, som med søstern din. Man kan også få tilbud om jerntabletter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo en grunn til at reglene er strenge da, det er jo som regel veldig syke mennesker som er mottager av blodet. En liten infeksjon hos en frisk person, kan få alvorlige følger for en allerede syk og svak person...

Bakteriene ifm ett munnsår feks kan være dødelig i kombinasjon med "andre ting"... (jeg husker ikke helt hva/hvordan dette var, men jeg husker at jeg ble det fortalt når jeg engang kommenterte de "strenge" reglene...)

Jeg har gitt blod i mange, mange år (17 år faktisk), men har sjelden opplevd ubehag. 2 ganger har jeg svimt av, og begge gangene var i forbindelse med inntak av alkohol (ikke veldig smart!) Ene gangen var faktisk på DiDerre konsert, midt under "jenter som kommer og jenter som går" og det var i grunn veldig flaut... Det får være måte på groupi liksom... :rolleyes:

Det er greit å ta det rolig dagen man har gitt blod, ikke trene hardt osv, men de påfølgende dagene, da kroppen jobber med å lage nytt blod, føler jeg meg faktisk mer opplagt enn jeg vanligvis gjør.

Blodet blir testet for HIV (og hepatitt tror jeg) hver gang, så det er vel ikke det som er frykten når det gjelder homofile... Hva det er, aner jeg ikke (og det gjelder sex mellom menn, kvinner er ikke nevnt), men det skal jeg jammen spørre om neste gang... :wub:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk
Blodet blir testet for HIV (og hepatitt tror jeg) hver gang, så det er vel ikke det som er frykten når det gjelder homofile... Hva det er, aner jeg ikke (og det gjelder sex mellom menn, kvinner er ikke nevnt), men det skal jeg jammen spørre om neste gang... :wub:

Hehe det har jeg også lurt på. Hvis det er HIV og hepatitt (ja, mener å huske de tester for hepatitt også) det er som er grunnen kan det være fordi det visnok smitter lettere ved analsex. Det var ihvertfall teorien til en homofil jeg kjenner, men jeg vet ikke jeg. Syns det høres merkelig ut men...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
    • Er redd noen skal tro jeg er slem med han. Har en på ett år og som fortsatt drar i begynnelsen av dagens første tur. Dermed må jeg snu rundt mye og få han til og fokusere på meg. Overhørte naboen si jeg hadde antidra bånd på hunden til andre og det syntes jeg var skikkelig ubehagelig. Jeg bytter til kort bånd vist han drar i stede får og gå rundt med langline så jeg får mer kontakt bare. Ikke noe anti dra bånd ( vet ikke hva det er men går ut i fra hun mener strammehalsbånd noe han ikke bruker men han bruker halsbånd vist han skal gå der det er vann får han elsker og bade så slepper jeg at lykta på selen skal bli ødelagt. Kan ikke akuratt trene på dette inne og jeg må trene han på det. 
    • Usikker på om massiv fremgang i hverdagslydighet skyldes endring av metode, økt mental modenhet med mer impulskontroll, "varmen" (ikke veldig), eller en kombinasjon, men vi koser oss. Ikke en lyd på verken bussen, Posten eller Felleskjøpet i dag. Ble helt rørt av hvor flink han var til å sitte pent og pyntelig og vente uten labber på disken eller konsert. Å manøvrere pent mellom hyller med leker og tygg og snacks var deilig nok. Måtte nesten klype meg i armen da han bare var lydig ved disken også, begge steder. Det kom noen raptusbyks da vi nærmet oss hjemme igjen, men kjapt under kontroll med cue på en øvelse og en leke, og da det i neste øyeblikk kom et helt heat av saftige skinker i kondomdress på hjul -  bakfra - bare en meter fra oss, så satt han bare pent og pyntelig og så på de fly forbi uten impulser til å jage etter for å bite noen i rumpa. Amazing!  Godgutten 🥰
    • Eurasier er en selvstendig rase, og den krever en del aktivisering, på sine premisser. De har også hatt en del svakheter mentalt. Dette med usikkerhet er i høy grad genetisk, så det er viktig å gjøre god research på oppdrettere og linjer. God sosialisering er selvfølgelig også viktig, men eurasier er ikke en utpreget sosial rase. Når det gjelder "gneldring" så er det svært få hunder som gneldrer uten mål og mening så lenge de får den aktiviteten de trenger. Men noen raser er avlet for å vokte eller varsle, og de vil naturlig nok bjeffe når de opplever forstyrrelser, og terskelen der kan variere. Mange små hunder er avlet for å varsle, mens jeg kommer ikke på så mange store hunder (type str eurasier) som er kjent for å "gneldre". Noen spisshunder, som lapphundene, islandsk fårehund mm. kan bjeffe en del i arbeid og når de blir ivrige. Eurasier er forøvrig også en spisshund og ikke nødvendigvis helt stille. Om det er en rase som passer deg eller ikke er vanskelig å si, siden du ikke sier noe annet enn at du bor i leilighet. Skal du ha hund til tur og kos? Vil du gå kurs, og evt. drive med hundesport? Er det viktig at den går overens med andre hunder? Lett å trene/ha løs?  Hvor mye tid vil du bruke på pelsstell og støvsuging? Anbefaler å lese litt her, andre innlegg fra samme bruker på forumet, som har hatt en eurasier med sine utfordringer, men også kommet veldig langt med ham:   
    • Vurderer eurasier som neste hund, og ønsker å høre fra alle som har om både positive sider og utfordringer, anbefaling/fraråding av rasen. Hannhund eller tispe? Tisper er jo mindre, men da må en ta med løpetid og humørsvingninger med det etc. Hannhunder er kanskje mer stabil i humøret? Men samtidig større og mer 'territorielle? Er jo pluss og minus på begge sider. Bur idag I leilighet, liker og gå turer, men har ikke behov for en høyaktiv rase, ønsker heller ikke ha så liten da de har en tendens til og være gneldrete. Og lest og hørt at Eurasier er ganske stille på det punktet. Selv om de lager lyd selfølgelig, det er naturlig, men ønsker ikke sånn typisk gneldring.  Men blir jo litt usikker når en leser at de kan bli veldig skeptisk/nervøs til andre, en vil jo ikke 'feile' med hunden en skal få, ønsker jo velge riktig da det skal fungere i  mange år fremover. Kommer alltid tilbake til Eurasier da, falt litt for de, men har aldri hatt den type rase før. Har hatt labrador blanding, og spaniel før og de er jo litt mer førerorienterte.  Er det sånn at en må trene sosialisering i typ '3 til 4' timer hver dag eller holder det med 'minutter' noen dager,  det vil jo variere dager da man må jobbe etc sef. Blir jo sef mer enn noen minutter, men håper dere skjønner hva eg mener🙈 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...