Gå til innhold
Hundesonen.no

All makt i verden!


Mari
 Share

Recommended Posts

Det spørs litt på hvor mye det har fått rent av seg først. Men det blir jo noen timer. Når de har fått en bra skorpe legger jeg de bare på benken for fullstendig tørking i noen dager. Men da forsyner jeg meg fra haugen innimellom (og gir til bikkjene, din ekling!). Forøvrig virker det som bordvifte tørker bedre. Jeg kjørte dobbelt opp denne gangen, og selv om jeg ikke hadde bakepapir under de i ovnen brukte de lengre tid enn de på benken. Ble litt overrasket faktisk.

Det lukter som rå lever. Og mindre og mindre etterhvert som det tørker. :ahappy:

Men jeg har ikke bordvifte, så det må bli i ovn :P Jeg har varmluftsovn da, det hjelper kanskje litt? Må teste ut.. Og jeg pleier og å forsyne meg av haugen innimellom (og gir til bikkjene ja *ler*).

Japp. :P Töddel jobber for gresstrå liksom, alikevel er det litt ekstra stas å ha ordentlig godis å tilby noen ganger, laget med omhu. Den samvittighetsgreia er der definitivt. Tror det smitter over å bikkja og jeg, for Töddel gikk jo helt rundt seg sjæl i tilbud av atferd under bildesession i går. Teite Idioten. :P

Bikkjer er teite sånn, som regel, veldig takknemlig for nesten ingenting - er det ikke derfor vi liker dem da? De er så enkle å tilfredsstille, en pitteliten leverbit eller lignende, og livet er en fest nesten :P

Trøgstad er forresten ved Askim, Vilde :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 78
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ønsker du perfekt innkalling? En hund som tar kontakt som et tent lys når enn du måtte ønske? Er elitelydighet målet ditt? En hund som tar oppvasken, støvsuginga og barnepass? Da trenger du verdens be

"Lureoppskrift" Moghrebi lager og selger (for en billig penge) nemlig....... Og hundene EEEELSKER det Men nå skal det sies at jeg har laget selv, med suksess... Kanskje det er litt for bra (

Mari - du er kjempefiiiiin!! Ser ellers ut som noen kunne trenge både dehydrator og epilator! i forbindelse med tørking her

Men jeg har ikke bordvifte, så det må bli i ovn :P Jeg har varmluftsovn da, det hjelper kanskje litt? Må teste ut.. Og jeg pleier og å forsyne meg av haugen innimellom (og gir til bikkjene ja *ler*).

Jepp, det funker fint det og. Bare skru ned tempen som sagt, og regn med at det tar litt tid.

Bikkjer er teite sånn, som regel, veldig takknemlig for nesten ingenting - er det ikke derfor vi liker dem da? De er så enkle å tilfredsstille, en pitteliten leverbit eller lignende, og livet er en fest nesten :P

Jeg er overbevist om at de er ekstra takknemlige når vi legger litt job i å tilfredstille dem! Da legger de seg om natten og vet at de er elsket. :P

Jeg er totalt sjarmert av Mari jeg :ahappy:

Jeg også!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skar opp et kg svinelever (jada, dyret er bortskjemt) i tynne strimler og satter i ovnen på varmluft og ca 30 grader. Det tar LANG tid når det ikke har rent av seg. Tror mitt stod i omtrent et døgn, og selv da kunne det nok stått lenger. Tok det ut og la det i en skål på kjøkkenbenken og funker fint som bare det. Litt lukt blir det, og ja, jeg har sart nese. Men kan ikke sammenlignes med om man koker leveren først eller kjører den på høyere temperatur. Jeg har dog den erfaring at flere hunder foretrekker den varmebehandlet - antakeligvis fordi den lukter( og smaker?) mer da.

Samme metode funker forøvrig på pølser og fiskepudding også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har bare kjøpt ferdig tørkede kyllinghalser når jeg har kommet over det (merkelig nok ser det ut til at det er umulig å få kjøpt på utstillinger på Østlandet?), sikkert til en litt annen pris... Må prøve dette!

Men, det jeg skulle si: HELE kyllinghalser, når de er litt "bøyde", er utrolig bra å bruke som "agn" (bait) på utstilling! :)

Hvis det er ordentlig "krok" på er det lett å holde i uten å miste den når/hvis hunden får smake, og skal du belønne holder det med en "sleik" så hunden ikke blir stående og gomle. Ikke er de klissete i lommen, heller! :)

Så gjelder det bare å ikke gjøre samme tabbe som jeg gjorde en gang: I dét alle i klassen skulle springe etter å ha stått oppstilt første gangen, stappet jeg i min nervøsitet hele nakken inn i hundekjeften... Bikkjen holdt på å bli kvelt. :wub:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har en kresen hund så dette må prøves:)

Men, du skriver at man kan bruke en vanlig bordvifte også. Jeg har en sånn hvit vifte med en sånn sak som surrer rundt inni om du skjønner. Kan denne brukes også? Det blir jo bare kald luft fra denne da.

Men, når man tørker i stekeovn, har man døren på gløtt eller helt igjen da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...
Men, du skriver at man kan bruke en vanlig bordvifte også. Jeg har en sånn hvit vifte med en sånn sak som surrer rundt inni om du skjønner. Kan denne brukes også? Det blir jo bare kald luft fra denne da.

Jepp, den kan fint brukes. :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er også en av de (få?) som tørker egne godbiter til hundene mine. I helgen har jeg tørket tunger, hjerter og griseører. Tunger er faktisk geniale å tørke bare man skjærer av den bakerste delen av tungen - de var nesten ferdigtørket over natten.

Griseørene var ferske og kjempestore. Jeg klipte av nederste del av "ørefestet", la det på en rist i går kveld og i dag tidlig var det nesten helt tørt! Store fine tørre griseører som ikke er røkt eller varmebehandlet. Billig og så mye bedre enn de man får kjøpt til en latterlig høy pris andre plasser. Lever lufttørker jeg også. Orker ikke stanken det blir av varmebehandlet lever.

Jeg har også tørket lunger og struper. Sistnevnte tørker på et blunk og er helt genial tyggegodis. Lungene tok litt tid da det var store lunger og jeg delte dem opp etterhvert som de tørket. Kyllinghalser har jeg forsøkt å tørke men det tok litt tid - sikkert fordi jeg ikke skar vekk overskuddsfettet.

Nå er jeg så heldig at jeg har "kontakter" som jeg får bestilt råvarer fra. Hundene elsker det, det er mye billigere enn butikkjøpt godis og så er det sunt og magert.

En annen ting er at når jeg har en hund eller to som skal gå litt ned i vekt reduserer jeg mengden kjøtt/fett/V&H og erstatter det med tørkede (eller rå) lunger, hjerter eller annet magert snacks jeg har liggende. Det blir minst like godt samtidig som det blir litt magrere kost for dyret.

Alt dette foregår på mitt lille kjøkken, det eneste jeg bruker er en rist og bordvifte. Bordvifte er et must for da tørker det ganske fort. Det er *minimalt* med lukt. Det eneste som lukter er lever, men det er ikke mye det lukter så lenge det lufttørkes. Men, som sagt, bordvifte er et must :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er atter en "selvtørker" :)

I helgen har jeg delt og delt og delt ca 6 kg lunger. Først en snartur i ovnen på 100 grader for å få en skorpe, deretter 50 grader til de er halvtørre og lett skjærbare i mindre strimler (eller litt større "kjeks"-biter istedenfor tørre hundekjeks). Nå henger hele "lunge-balletten" på snorer og over grønne grinder til luft-tørking på kjøkkenet. Med vifteovn når jeg er hjemme.

Er spent på å komme hjem idag. Har mine vakre små falt for fristelsen å bryte seg gjennom dør-grindene for å komme til godbitene tro? De var überflinke igår, kun en snar-tur bortom for å få det bekreftet at det virkelig VAR god-biter som hang der. Slafs om munnen og så i sengen sin og *glede seg* til de er ferdige ;) Men seff vanker det smaksprøver underveis.

Griseørene deler jeg og fryser dem ned i mindre biter. Riktig en deilig og avkjølende godbit på varme dager. Mine sutter og slafser på griseøre-isen sin og stor koser seg ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

EH, bare et lite spørsmål til: Oh store oppfinner av tørking..

Kan dette gjøres med vogh???

og et lite spørsmål til: når du nå har tørket, og legger de i en gammeldags syltøytglass, hvor lenge holder de på benken da??

Jeg kunne sikkert funnet utav dette selv,jeg lærer jo av erfaring. Men jeg er såpass lat,og gammel at jeg foretrekker å lære av andres erfaringer...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Debbie,

V&H er dårlig egnet til tørking. Du trenger råvarer som har minst mulig fett, og som kan deles opp i passelige biter.

Jeg lager godbiter av hjerter, lever, nyrer, lunger, struper/luftrør, osv osv. Når de er ferdig tørket oppbevarer jeg dem i brødposer i romtemperatur. Men først oppbevarer jeg dem i flettede kurver oppå kjøleskapet i noen dager, så jeg er helt sikker på at de er tilstrekkelig tørre.

Akkurat nå har jeg 10 brødposer med ferdig godis, og fem kurver med nesten-ferdig nam oppå kjøleskapet. De sju hundene som akkurat nå er her i huset (hvorav fem er på besøk) vet akkurat hvor godbitene er. De fotfølger meg hver gang jeg går på kjøkkenet. Rart, det der...

Rox

Scener fra et sloughiliv: http://picasaweb.google.com/rox.meyer/EtSloughiLiv

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Debbie,

V&H er dårlig egnet til tørking. Du trenger råvarer som har minst mulig fett, og som kan deles opp i passelige biter.

Jeg lager godbiter av hjerter, lever, nyrer, lunger, struper/luftrør, osv osv. Når de er ferdig tørket oppbevarer jeg dem i brødposer i romtemperatur. Men først oppbevarer jeg dem i flettede kurver oppå kjøleskapet i noen dager, så jeg er helt sikker på at de er tilstrekkelig tørre.

Akkurat nå har jeg 10 brødposer med ferdig godis, og fem kurver med nesten-ferdig nam oppå kjøleskapet. De sju hundene som akkurat nå er her i huset (hvorav fem er på besøk) vet akkurat hvor godbitene er. De fotfølger meg hver gang jeg går på kjøkkenet. Rart, det der...

Rox

Scener fra et sloughiliv: http://picasaweb.google.com/rox.meyer/EtSloughiLiv

Du hadde nok blitt bestevenn med mine hunder og :P Kan jeg spørre deg om hvor du kjøper slike "ekle" ing som lever, hjerter, nyrer, lunger osv. og hvor mye man betaler for slike ting?

Samboeren min får fnatt når jeg steiker kjøttdeig og pølser til bikkjene og sier jeg skjemmer dem bort. Det han EGENTLIG er mest redd for er at maten hans skal forsvinne ut av kjøleskapet før han har fått spist det :rolleyes: Også er han verdens største pingle, så lever, hjerter og slike ting hadde jeg nok fått hatt i fred. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lurte litt på.. Varmluften min har bestemt seg for at det er barnslig å være varmluft, og vil heller være kaldluft. <_< Kan det funke like fint som en bordvifte? Å tørke ting inni der tenkte jeg på...

Hvis en bordvifte funker, Marianne- så bør jo en "ikke-fungerende-varmluftsvifte-nå-kun-kaldluftsvifte" funke også :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis en bordvifte funker, Marianne- så bør jo en "ikke-fungerende-varmluftsvifte-nå-kun-kaldluftsvifte" funke også :P

Jada frk sarkastisk ( :P ) jeg tenkte jo det jeg og, men vet ikke om det funker inni ovnen, jeg har skikkelig ikke peiling på sånt så da er det like så greit å spørre :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jada frk sarkastisk ( :P ) jeg tenkte jo det jeg og, men vet ikke om det funker inni ovnen, jeg har skikkelig ikke peiling på sånt så da er det like så greit å spørre :P

*ler* Sett opp ovnsdøra da, så får du eksagt samme funksjon som med bordvifte :P Da er du iaf helt sikker på at det bør funke (for det må jo det.. sukk, nå ble jeg litt usikker jeg også.. )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du hadde nok blitt bestevenn med mine hunder og :P Kan jeg spørre deg om hvor du kjøper slike "ekle" ing som lever, hjerter, nyrer, lunger osv. og hvor mye man betaler for slike ting?

Samboeren min får fnatt når jeg steiker kjøttdeig og pølser til bikkjene og sier jeg skjemmer dem bort. Det han EGENTLIG er mest redd for er at maten hans skal forsvinne ut av kjøleskapet før han har fått spist det :rolleyes: Også er han verdens største pingle, så lever, hjerter og slike ting hadde jeg nok fått hatt i fred. :P

Jeg kjøper eklighetene direkte fra slakteri, men lever kan du finne i frysedisken hos de fleste dagligvarebutikker. Har du en slakterbutikk i nærheten, så kan du også be dem om å bestille sånt til deg. Men det har dessverre en tendens til å bli ganske dyrt da. <_<

Hvis du er lysten på å erte sambo for hans bekymringer, så kan du jo alltids bestille 10 kilo værtestikler og legge i kjøleskapet. Hvis sambo ikke besvimer da, så vet ikke jeg... :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjøper eklighetene direkte fra slakteri, men lever kan du finne i frysedisken hos de fleste dagligvarebutikker. Har du en slakterbutikk i nærheten, så kan du også be dem om å bestille sånt til deg. Men det har dessverre en tendens til å bli ganske dyrt da. <_<

Du bor jo bare "rett borte i gata her", så jeg lurte litt på hvilket slakteri du kjøper fra? Og hvor billig er det å kjøpe fra de i forhold til å bestille fra butikk? Tipper frøknene her hadde blitt veldig glad for tørka innvoller i alle mulige varianter, nemlig :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hvorfor vil du bytte hvis hunden fungerer på Vom? Hvis hunden fortsatt har løs avføring etter en uke ville jeg nok droppet det fôret ja.
    • Hei hundesonen! Jeg har en valp på 3-4 mnd som jeg holder på å bytte for på. Jeg bytter gradvis, startet med 4 dager hvor jeg ga 3/4 gammelt for (V&H), 1/4 nytt for, deretter 4 dager med 50/50, og så 3/4 nytt for en dag eller to, før jeg gikk tilbake til 50/50 fordi; Valpen har litt løs avføring. Typisk at det først kommer litt i normal konsistens, og så etterhvert blir det bløtere og bløtere. På ingen måte flytende/diare, men slik at det blir rester igjen i gresset der jeg plukker opp. Noen ganger går valpen to ganger på rad, først en med bra konsistens og så løsere i en tynnere strimle rett etterpå. Ofte er det og små halvfordøyde pinnebiter, små biter av stoff, grus og annet hun har fått i seg i dette løse. (Dette er små biter, prøver så godt jeg kan å forhindre dette men valpen spiser mye rart). Syns det begynner å lukte metallisk fra analen nå, mulig kjertlene ikke får tømt seg når det er litt bløt avføring? Høres dette normalt ut i en overgang til nytt for for en valp, eller bør jeg gi opp det nye foret og finne noe annet?
    • Haff, jeg sliter med de luksusproblemene vi har med casual turgåing. Altså, de er luksusproblemer ifht hvordan den gjennomsnittlige hunden i gata oppfører seg på casual tur - men ikke i gata vår. Våre nærmeste naboer er Midt-Norsk kompetansesenter for hund, så vi har en litt annen standard å måle oss etter, hence min følelse av å slite med hva folk flest synes er luksusproblemer, gitt den gjennomsnittlige hunden i andre sine gater. Med unntak av ved veldig spennende lukter så trekker ikke Ede i det hele tatt. Aldri vært hans greie. Han stopper og snur seg og venter på meg om båndet blir stramt. Foretrekker selv å ha det slakt. Han hører på meg når jeg ber han om noe og er ivrig på vakt etter oppgaver. Går omtrent halvparten av tiden pent ved min side som frivillig adferd. Har noen byks etter løv i vinden og drar LITT etter interessante lukter innimellom, og mister fokus og blir vimsete og tenderer mot raptus mot slutten om vi går for langt, men som energisk 6 mnd gammel (i dag, gratulerer med dagen, Edeward 🐾) er jeg ikke veldig bekymret for at sånt vil vedvare som problem i voksen alder. Han er stort sett flink gutt, MEN han er langt fra så veloppdragen som jeg helst vil ha ham. Han ploger og han går foran meg, han vimser til siden og han krysser foran meg. Det er irritasjonsmomenter. Vil gjerne ha en sånn robothund som bare går pent ved min side og følger med på hver minste bevegelse jeg foretar meg, altså.  Har på råd fra de langt mer kompetente naboene begynt å fase ut godbiter for å få bedre kontakt og kontroll. Belønner nå med lek og godsnakk og tempovekslinger istedenfor godis. Bygge relasjon. Han skal fokusere på meg, ikke på hva jeg har i hendene og lommene. Det er en omstillingsprosess. Gamle damer kan lære nye triks, men det tar tid. Fant ut det å belønne en fin turfot med hurtig gange og jogging fungerer som bare det. Ingen problemer å veksle tempo heller. Ede synes det var spennende med vekslinger mellom jogge, løpe og gå fort eller sakte. Spennende i seg selv, så lenge det er nytt, antakelig. Han er typen som liker variasjon og alt nytt er mer gøy enn det vi har gjort før. Med unntak av å sitte, ligge eller stå for å få kastet en apportleke, så surner han og protesterer om jeg ber om for mange repetisjoner av det samme. Temmelig nøyaktig fire rep av noe synes han er nok og nekter gjerne på den femte fordi han heller vil gjøre noe annet. Ikke Border Collie, m.a.o. Trenger mer variasjon i trening på øvelser.  Vi faser ikke fullstendig ut godisen enda. Mamsen er som en gammel hund med innarbeidede vaner og trenger tid på å finne tillit til at det skal gå an å få til. Har sluttet belønne fin turfot med godis, nå får han godprat, flere øvelser underveis og belønnes med lek for de istedenfor. Øvelsene blir da en sekundær forsterker. ..eller tertiær, for jeg tør ikke la være belønne gode 'slipp' med godis iblant. Han liker IKKE å slippe kampelekene sine  Akkurat på det punktet der har jeg svært lav tillit til fullstendig godisfrie metoder ennå. Vi får se.  Inntil videre lønnes også passeringer med godis. Dette fordi han har sterk byttedrift, spesielt på syklister som kommer bakfra og farer fra oss - de som kommer andre veien er han mer nonchalant om, da de innbyr ikke til jakt fordi de skal feil vei – helt motsatt av border collie, altså – og han har så sterke impulser til å hilse på forbipasserende mennesker, sladretrening med godis av høy verdi må vi bare fortsette med, fordi det fungerer.  I likhet med BC-blandingen jeg hadde, så trigger han her også frykt for å miste ham i en påkjørsel. Han har forstått at det sitter mennesker inni bilene, som han gjerne vil hilse på, og han har ikke NOEN konseptforståelse av mekanisk fysikk. Masse og fart i forbindelse med trafikk er ikke noe det går an å lære ham kløktig på den harde måten, så sladretrening på passerende biler er helt nødvendig med han her.  Strømgjerder derimot, det kan han lære på den vanskelige måten, så minner meg selv på å få det gjort. Trenger få narret ham borti gjerdet på en tom luftegård snarest, fordi en hest ville hilse på ham her om dagen. En vi har vært på nikk med ved passeringer en stund, han kom ivrig løpende til gjerdet for å si hei til oss, og Ede ble henrykt og ville borti for å hilse snute mot mule, som hesten innbød til. Ble en kjip opplevelse, fordi Ede har ingen anelse om hva strømgjerde er, og forstod ikke hvorfor jeg var så teit og holdt ham tilbake fra den nye kompisen sin. Han trenger finne ut hvorfor. Spørsmålet er hvordan narre han borti gjerdet på sitt eget initiativ når det ikke står en hest der. Vil jo ikke at han skal bæde på hester, for det kryr av dem her. Det er viktig å gi ham forståelsen av at det er gjerdet som er farlig og gjør vondt, ikke hestene. Fører opp på listen over to dos. 
    • Nå skal ikke jeg skryte på meg å kunne kjempemasse om hverken Malle eller hollender, men mitt inntrykk og det andre sier er at det er så store variasjoner innenfor begge rasene at du kan få begge type hunder (f.eks. mer skapt vs mer sosial, osv)  i begge rasene.   Men basert på de individene jeg kjenner av begge raser (som stort sett da er avlet for IGP ol) så vil jeg ikke si at hollender er noe mer krevende eller noe skarpere enn malle. Heller ikke mer energiske. Av de jeg har sett har hollendere litt lavere terskel for stress og lyd, men jeg er nok farget av hun jeg har selv 😂 og jeg har jo sett 10x fler maller enn hollendere.   Og hun jeg har er ikke spesielt selvstendig. Eller altså, hun kan fint være selvstendig og der det kreves, men hun henger jo etter meg som en skygge i typ alle situasjoner vi er i 😂 hun vil helst gjøre ting sammen med meg dagen lang 😂    Men den typen du beskriver høres ut som en typisk KNPV hund, hunder avlet mot bruk i politiet i Nederland osv. og de er nok sånn. Men min oppdretter av hollender blander KNPV linjer med sportslinjer, hvor hundene ikke er fult så skarpe, mer sosiale og ikke så selvstendige. De fleste i Norge er mer sportsavla.  Ble  langt svar ja 😄 I og med at det er så mange fler malle oppdrettere enn hollender tror jeg det er lettere å finne en bra malle. Jeg er heldig og kjenner flere som kan masse om både schæfer og malle til IGP bruk, så jeg må spørre og grave litt rundt 🧐😊  
    • Tatt bilder av pliktfølelse i dag. Han pleier være flink til å bli sittende/stående/liggende når jeg står oppreist, ter seg som et skolelys, men somehow har han tolket det at jeg setter meg ned på huk som: "Kom!" Forståelig nok. Et ekstra håndsignal mens jeg setter meg ned var alt som skulle til for å fikse den, men når jeg tar frem mobilen virker det som han er redd den skal fange mamsen, og han klarer ikke holde posisjonen, men haster inn for å redde turen fra den gledesdreperen der.  En real tålmodighetsprøve for begge å få lov til å ta bilder av de flotte sitt/dekk/stå han vanligvis har, da vi ikke snakker samme språk og har vidt forskjellige oppfatninger av hva den der svarte, flate greia er for noe, men vi fikk det da til etterhvert. Tjue bilder av naturskjønne omgivelser forsøplet av en lilla gummisnor, noen av dem også med hale og rumpestump på lagt i søpla, og så presenterer vi oss som om vi har litt fotoskills og hverdagslydighet sånn noenlunde på stell. Å få tatt fine bilder med langlina skjult eller litt penere dandert får være neste mål.    BTW, han har fått seg en praktisk custom klipp. Korrekt riesen frisyre drar nemlig inn sånne MENGDER med sand, en blir tullerusk. Fra å være vant med korthårede hunder på asfalt og gress i bymiljø, ble jeg virkelig smågal av all sanden de nydelige riesenbeina dro inn fra gårdsveiene her. Dessuten er flared jeans silhuett SÅ 90's. Vi gikk for en 2020 women's jeans fashion silhuett istedenfor. Praktisk. Ørene klarer jeg ikke klippe før det blir virkelig varmt, for han er så nuskesnusk kosemose søt med sånn spanielpels på dem. Litt sånn Lady og Landstrykeren hybrid look nå. Gen Z synes sikkert han ser ut som en skikkelig kjekkas hen/them/they. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...