Gå til innhold
Hundesonen.no

Hva er egentlig faren ved inaktivitet?


Lockheed

Recommended Posts

Kom her om dagen i en diskusjon med en hundeeier som mente at det ikke gjorde noe om hunden ikke gikk mye turer annet enn for å få gjort fra seg osv.

Selv så satte jeg meg imot hans meninger, det har alltid ligget naturlig og ta flere turer daglig med hunden min , uansett vær. Han spurte meg hva som "liksom skulle være farlig med at en hund ligger å slapper av", her manglet jeg endel argumenter annet enn at den kom til å bli en lat feit sabb :icon_confused:

Så jeg lurer, hva er egentlig de negative sidene om hunden går lite turer? Jeg har ingen planer om å droppe turer selv, men det kunne vært intressant å vite litt mer om jeg skulle møte på samme fyren engang til, hehe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi går turer bare 2-4 ganger i uken, og det gjør jeg vel ene og alene for å bygge opp hundenes muskler, kondisjon og balanseevne + + Bikkjene mine får vel nok allikevel, med tanke på trening - kanskje dette også var tilfellet med denne hundeeieren?

Så lenge hunden(e) er fornøyd og ikke har problemer i forhold til inaktivitet, så spiller det jo ingen trille.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At en hund blir trent er etter min mening et argument for å gå lange turer ikke i mot.

Det er noe med at hunden skal få bevege seg naturlig for å bygge muskler og styrke skjelletet. Vet det er mange som ikke går tur med hundene fordi de trener de i aktiviteter som krever mye fysisk aktivitet og det er jeg veldig uenig i. Jeg går mange lange turer med mine hunder FORDI de blir trent i en hundesport som krever at de bruker hele kroppen. De bruker seg på en annen måte når de trener, selv mine som trener rundering og derfor får løpe i skogen. De skal ikke trimmes når de er i arbeid, de skal ha grunnlaget allerede før de arbeider. Loke har ryggproblemer og har derfor vært sykemeldt fra runderingstreningen siden i fjor sommer. Han har fint kunnet lekt med andre hunder i flere timer, men en økt med runderingstrening var gjerne nok til å få han til å halte i flere uker etterpå. Dette er da kanskje 4 slag ut i mykt terreng. Se for deg hvilken belastning en agilityhund får! Nei, slik jeg ser det finnes det ingen argumenter i mot å gå skikkelige turer, annet en rein latskap, men mange for :D Spesiellt for oss som vil ha hunder som varer lengre enn karrieren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig. Som tidligere eier av HD-invalid har jeg lært MYE om viktigheten av å trene opp muskler i naturlig setting, i skog og mark. Man forebygger skader, noe som gjør hundholdet rimeligere, og forbedrer både din og hundens helse. Å kjøre hunden hardt i ALLE grener uten fysisk grunntrening er ikke veldig smart. Å gå i skogen eller fjellet forbedrer også hundens koordinasjon.

EDIT: Lange turer i skog og mark gjør underverker for både min og hundens psykiske helse og, kjenner jeg. Kjempedeilig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helse og trivsel er to gode argumenter. :D

Veldig enig! En hund på tur er en lykkelig hund!

Passivitet gjør dessuten at muskler og beinmasse degenererer. Jeg har sett noen skremmende tall på dette når det gjelder mennesker. Utrivelig å tenke på at muskler og beinmasse rett og slett går til grunne der man ligger på sofaen (enten det gjelder to eller firbeinte).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er vitsen med hund dersom du ikke skal ta den med i skog og mark og kaste pinner og ball,å leke deg i gresset og være helt tulling...?Bli kjent med hunden og la hunden få utfolde seg.

Hva er vitsen om du ikke kan ta deg en skikkelig skog og fjelltur,ta med deg kamera og få tatt flotte bilder av den fine hunden?

Hvorfor skal hunden ligge å råtne på en sofa,og bli apatisk feit og kjedelig...?

Jeg trodde hele gleden med hund var å ha en turvenn og lekekompis,som du kan bruke til ulike ting og leke med..Selfølgelig er det også selskap i sofaen..og på en sløv dag hvor formen er lik en haug snåttepapir og melk og honning.

Men det er passe egoistisk og ha hund om du ikke lar den boltre seg i den frie natur ...

Er du så lat som menneske,så kommer du til å få helseproblemer eller et eller annet.I værste fall depresjoner.

En hund kan bli deprimert av et sånt kjedelig liv vil jeg tro..

Ut å bæsje og så rett inn igjen...det var det liksom..Huff..

...noen mennesker burdte bare hatt en bamse i sofaen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel ikke så fryktelig vanskelig å komme på gode argumenter for at en hund skal ut på tur? Det kommer jo selvfølgelig an på hva hunden gjør ellers, men hvis vi tar utgangspunkt i at den ikke gjør noe annet heller, er det jo rett og slett dyreplageri.

En hund som bare ligger og "later seg", vil få betraktelig redusert helse. Bare tenk på hvor dårlig det etterhvert vil stå til med hjerte og blodomløp. Og hvordan skal leddene holde hvis de ikke får noe muskulatur som støtter dem opp?

På mennesker har det vist seg at inaktivitet skaper depresjoner og at fysisk aktivitet har positiv effekt på mental helse. En hund som aldri gjør noen ting, må jo også bli ganske apatisk og/eller frustrert etterhvert? At en hund er i ro er på ingen måte et tegn på at den er fornøyd. Den har kanskje heller gitt opp? Kanskje er den i så dårlig form at den rett og slett ikke orker å gjøre noe?

Både hunder og mennesker er skapt for å bevege seg. Gjør vi ikke det, blir vi syke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En hundekropp fungerer vel ikke optimalt hvis den ikke har noen muskler på kroppen til å hjelpe til å gjøre bevegelser og støtte opp? O.o

Jeg ser jo bare min lille sofahund som nå er på tur til å bli voksen at selv hun blir bra rastlaus hvis hun ikke får en ordentlig tur på et par dager. En ordentlig tur for oss er når hun får løpe løs (i langline) og være ute over 30min. og bevege seg fritt og mye i variert terreng, kose seg og bruke nesa. Hunder får mye tillitt til deg når dere går turer sammen, og det styrker båndet dere imellom. Og hunden blir glad av tur! Iallefall min hund er en lykkeligere hund når hun får brukt kroppen og nesa si i naturen og bare være et dyr.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...