Gå til innhold
Hundesonen.no

Smooth Collie


icebluelagoon
 Share

Recommended Posts

Legger ut rasebeskrivelsen til Smooth Collien her jeg :P

Rasebeskrivelse for Smooth Collie (Collie, Korthår)

Hjemland:

Storbritannia

Helhetsintrykk:

Fremtrer som en intelligent, årvåken og energisk hund. Viser verdighet, preget av perfekt anatomisk bygning, slik at intet hos den er ute av harmoni med helheten, og gir inntrykk av å kunne arbeide. Skal fysisk bære preg av styrke og aktivitet, uten å være klumpet og uten spor av grovhet.

Uttrykket er meget vesentlig, og oppnås ved perfekt balanse og kombinasjon av skalle og snuteparti, øynenes størrelse, form, farge og plassering, samt korrekt ansatte og bårne ører. Glad og vennlig, aldri nervøs eller aggressiv.

--------------------------------------------------------------------------------

Hode:

Hodets kvaliteter er av stor betydning og må vurderes i forhold til hundens størrelse. Sett forfra og i profil, ligner hodet en stump, renskåren kile med myke konturer som avtar fra ørene til nesebrusken, uten fremtredende kinnben eller snipete snute. Flat skalle; sett i profil ligger skallens og snutens overlinjer på to parallelle, rette plan av samme lengde, med et lite, men merkbart stopp. Et midtpunkt mellom de innerste øyekroker (senteret for korrekt plassert stopp), er balansepunktet for hodets lengde. Avslutningen av den mykt og godt avrundede snuten er butt, men aldri kantet. Kraftig og renskåren underkjeve. Skallens dybde fra øyenbryn til kjevens underkant må aldri være overdreven. Alltid sort nesebrusk.

Øyne:

Øynene er et meget viktig trekk, som gir et mildt, vennlig uttrykk. Middels store (aldri meget små), noe skråstilte, mandelformede og mørkebrune, unntatt hos blue merle, hvor øynene (ett eller begge, eller del av ett eller begge) ofte er blå eller blåflekkede. Uttrykket utstråler intelligens med et kvikt, årvåkent blikk når hunden lytter.

Ører:

Middels store, bredere ved ansatsen og plassert hverken for tett sammen eller for langt ut på hodets sider. I hvile bæres de bakover, men når hunden er oppmerksom, føres de fremover og bæres delvis oppreist, slik at omtrent 2/3 av øret står rett opp og den øverste tredjedelen tipper naturlig fremover og nedover.

--------------------------------------------------------------------------------

Bitt:

Tenner av god størrelse. Kraftig underkjeve. Regelmessig og komplett saksebitt.

Hals:

Muskuløs, kraftfull, av rimelig god lengde og godt buet.

--------------------------------------------------------------------------------

Forlemmer:

Skråstilte, godt vinklede skuldre. Rette muskuløse forben, verken inn- eller utaddreide albuer. Moderat kraftig benstamme. Underarmen er ganske kjøttfull, og mellomhånden er smidig, uten å være svak.

Kropp:

Litt lenger enn mankehøyden. Fast rygg, svakt buet over lenden. Godt buede ribben, dyp brystkasse, ganske bred bak skuldrene.

Baklemmer:

Muskuløse overlår, tørre og senete underlår, med velvinklede knær. Korte og kraftige haser.

Poter:

Ovale med sterke tredeputer. Hvelvede og tettsluttede tær. Bakpotene noe mindre hvelvet.

Hale:

Lang, med halevirvler som rekker minst til haseleddet. Når hunden er i ro, bæres halen lavt, men med en oppsvinget tipp. Kan bæres høyt når hunden er opprømt, men aldri inn over ryggen.

--------------------------------------------------------------------------------

Bevegelser:

Bevegelsene er klart karakteristiske for rasen. En velbygget hund har aldri utaddreide albuer, men beveger seg likevel med potene ganske tett sammen. Flettende, kryssende eller rullende bevegelser er høyst uønsket. Sett bakfra skal bakbenene fra haseledd til bakken føres parallelt. Kraftige bakben med meget godt fraspark. Smidige bevegelser sett fra siden. Det er ønskelig med rimelig lang skrittlengde som virker lett og uanstrengt.

Pels:

Kort, flat tilliggende overpels av stri struktur og meget tett underull. Hverken trimmet eller klippet.

--------------------------------------------------------------------------------

Farge:

De tre anerkjente fargene er:

Sobel/hvit

Enhver sjattering fra lys gull til varm mahogny eller skygget sobel. Lys strå- eller kremfarget er høyst uønsket.

Tricolour:

Overveiende sort med varme tanfargede tegninger på benene og hodet. Rustfatget skjær i ytterpelsen er høyst uønsket.

Blue Merle:

Overveiende klar sølvblå, flekket og marmorert med sort. Varme tanfargede tegninger foretrekkes, men mangel på disse skal det ikke slås ned på. Store sorte tegninger, skifergrå farge eller rustfarget skjær i dekkhår eller underull er høyst uønsket.

Hvite tegninger:

Alle ovennevnte fargevarianter kan ha de typiske, hvite collie-tegningene i større eller mindre grad. Følgende tegninger foretrekkes:

Hel eller delvis hvit krage, hvitt bryst, ben og føtter og hvit haletipp. Et hvitt bliss kan forekomme på snute eller skalle eller begge. Ensfarget hvit eller overveiende hvit pels er høyst uønsket.

--------------------------------------------------------------------------------

Størrelse:

Mankehøyde: Hannhunder: 56 – 61 cm Tisper: 51 – 56 cm

Vekt: Hannhunder: 20,5 – 29,5 kg Tisper: 18,0 – 25,0 kg

Feil:

Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til standarden.

OBS:

Hanhunder skal ha to normalt utviklede testikler på normal plass.

Bilder:

http://www.sandcastlescollies.com/kope0902.jpg

http://www.sandcastlescollies.com/tappad.jpg

http://www.sandcastlescollies.com/oklahomaobelixvp2.jpg

http://personal.inet.fi/koti/timonan/jamikotona_0404.jpg

http://personal.inet.fi/koti/timonan/vilmapaa.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 months later...
  • Svar 93
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Denne tråden har jeg helt glemt.  Mine! Arya. Tenk at hun blir 6 år i år... Bare to år til veteran Det blir gøy. Hun skal få blåse litt støv og bli med en tur ned til danmark, og få bli med en tur

Føler jeg må blåse liv i denne tråden igjen  ? Perfect image Dressed to the Nines aka Zina ??

Endelig! Etter 3 lange år ble min første korthårs collie født.  Ei nydelig tric tispe med herlige linjer ♡ hun blir 4 uker i morgen ♡ Perfect Image Loving You ♡  Henne skal bli mitt nye

Posted Images

  • 1 year later...
  • 1 year later...
Kan dere skrive om hverdagen med collie? Og jeg vil se flere bilder! :)

Hei!

Har selv en korthåret hanne på 17 mnd. og jeg kan ikke se for meg livet uten!

Da jeg skaffet meg korthåret Collie selv hadde jeg kun hilst på fire individer fra før og det var forelskelse ved første blikk!

Korthåren er en meget omgjengelig og arbeidsglad hund, den er gjerne med på harde treningsøkter og turer, men kan være like fornøyd med late dager i senga eller sofaen. Som på så mange raser kan gemyttet og temperamentet variere, så det er greit å sjekke ut linjer og foreldredyr før man skaffer seg en korthår.

Gutten min elsker å trene, han går ikke lei og kan holde intensiteten lenge så lenge belønningen er god nok, og han er ikke kravstor, ofte holder det å klappe litt på ham eller å snakke lyst til ham så er han helt med.

Mange korthår er reserverte overfor fremmede, men min elsker alle han møter og skal helst kose dem ihjel.

Hannen min er ganske voldsom av seg og både lek og kos kan gå hardt for seg, men han er snill som dagen er lang og veldig forsiktig med barn så han klarer tydelig å skille barn og voksen.

Generelt er det ikke så veldig mye gjenstandsinteresse på korthåren, merker det selv på min, men dette kan trenes og lekes opp fra de er små. Da jeg fikk min var han overhodet ikke interessert i leker, men har jobbet en del med det og nå synes han det er morro, men ikke noe mer enn det.

Korthåren varsler gjerne om det kommer noen, men er aldri noe problem å få den stille igjen. Er en hund med lite lyd i ellers, bjeffer sjeldent.

Korthåren kan brukes til det meste, det er en veldig rask hund som egner seg ypperlig til agility, den er lærevillig og arbeidssom så den er som oftest veldig glad i lydighet, spor, feltsøk og slikt.

Noen korthår jeg har møtt har vært litt i skarpeste laget, velger man fra riktige linjer og foreldredyr burde ikke dette være noe problem.

Det sies at korthåren er mye tryggere og mer stabil i gemyttet enn det den langhårete Collien er, her vil jeg si både ja og nei. Jeg har ennå til gode å se en gulvredd korthår (noe som forekommer på langhåren) og de fleste korthår jeg har møtt på har vært trygge og stabile hunder, men innimellom ser man noen som er mer engstelige av seg, igjen, velger man fra riktige linjer burde ikke dette være noe problem.

Korthåren er i tillegg en ypperlig problemløser, veldig oppfinnsom, veldig spretten (gjerder holder den ikke innenfor hagen når den vil ut dessverre) og en veldig glad og fornøyd rase med mye kjærlighet å gi!

Jeg skal uten tvil ha flere korthår!

Dette er kun min oppfattelse av rasen, sikkert mange som mener andre ting :wub:

Bildespam:

shabmin-1.jpg

_MG_6350.jpg

PhotoshootD049.jpg

copy.jpg

IMG_2186-2.jpg

_MG_3960.jpg

_MG_3365.jpg

IMG_0808.jpg

IMG_0795.jpg

IMG_0818.jpg

346747-4-1248884694756-n400.jpg

346747-4-1248884778950-n400.jpg

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Super beskrivelse av hverdagen Kite!

Hadde jo vært spennende om flere korthårseiere hadde fortalt om deres hverdag, greit å ha flere sider å se på.

Ellers lurte jeg på om dere som er litt inni miljøet kunne anbefale noen kenneler å kikke på. Evt. noen gode hunder som man kan kikke på på Dogweb. Dette er nemlig en av rasene jeg vurderer!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kite er værtfall herlig!

Shabtay mener du vel :)

Ja, det er mye treningsiver og driv hos dem, min vil helst trene hele tiden og tilbyr adferder i eninga! :lol:

Tinka-Tequila: Er det kun aktuelt for deg med norske oppdrettere eller kan det også være aktuelt å importere (Finland)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Shabtay mener du vel :lol:

Ja, det er mye treningsiver og driv hos dem, min vil helst trene hele tiden og tilbyr adferder i eninga! :)

Tinka-Tequila: Er det kun aktuelt for deg med norske oppdrettere eller kan det også være aktuelt å importere (Finland)?

Hahha ja, blir så disstrahert av at du heter kite her inne.. herregud ;)

Kite er herlig han og da :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Shabtay mener du vel :)

Ja, det er mye treningsiver og driv hos dem, min vil helst trene hele tiden og tilbyr adferder i eninga! :lol:

Tinka-Tequila: Er det kun aktuelt for deg med norske oppdrettere eller kan det også være aktuelt å importere (Finland)?

Kan faktisk godt tenke meg å importere! Er jo ofte greit å få nytt blod inn. Så det er da altså Finland som er beste alternativ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan faktisk godt tenke meg å importere! Er jo ofte greit å få nytt blod inn. Så det er da altså Finland som er beste alternativ?

Finland er ihvertfall kjent for å ha mange gode oppdrettere, og det er veldig mye mer å velge mellom der fremfor her i Norge :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer helt an på hvem du spør :lol: Det finnes nok mange bra oppdrettere både i Finland og Sverige. Her kan du kikke på mange ulike korthårede collier: http://smooth-collie-database.freehostia.com/

Jeg kan svare for min egen hund, men hun er bare 8 måneder. Så ting kan forandre seg. Advarsel: langt innlegg :)

Jeg trengte ikke trene opp gjenstandsinteresse eller jaktatferd overhodet. Vi har lekt mye med henne, både drakamp, jakte på leker vi drar rundt på gulvet og gjemmer osv, og kaste ball/kong for å komme tilbake. Hun har også vist stor gjenstandsinteresse ved å plukke opp alt mulig som hun finner på gaten. Så jeg vil si vi har hatt et godt grunnlag for videre trening. Hun er veldig glad i mat, ofte holder det med tørrfôr til trening utendørs dersom det ikke er en del hunder rundt oss. Men vi har hatt perioder hvor vi merker at motivasjonen for å jobbe for tørrfôr minsker, og da har vi gått over til mer saftige godbiter. De jobber hun veldig bra for, også med mange andre hunder til stede.

Jeg har inntrykk av, i likhet med kite, at collie egner seg bra til mange av hundesportene. Både ag, spor, lydighet, freestyle og rundering. Jeg var skeptisk til rundering med k.collie på grunn av at de skal være litt reserverte ifølge standarden, men min hund har overrasket meg positivt og skal kosemose med alle som vil på gaten. Vi har såvidt startet med rundering og så langt løper hun villig ut til figuranter og virker ganske selvstendig.

Men jeg merker veldig godt at dette er en "myk" hund/rase. Min liker ikke feks bli snakket strengt til, korrigert eller dratt etter båndet når jeg vil videre. Jeg merker at hun kan bli usikker når vi er "sinte". Så vi prøver å lære alt inn positivt. Feks belønner vi når hun går fint og følger vårt tempo, da reduserer vi slik snusing masse. For når hun skal dempe oss snuser hun jo mer, så det blir en dum sirkel. Det å trene positivt tror jeg har mye innvirkning på hvor trygg hunden er på eier og dermed hvor trygg den er på mennesker generelt. Sosialisering er såklart også viktig, men jeg føler vi fikk en del gratis for hun har elsket mennesker fra dag 1 og dette har vi bygget videre på ved positiv trening (og sosialisering).

Jeg merker også at korrigering under trening hemmer atferden hennes, kanskje fordi hun er såpass "myk". Vi lærte inn nei ved å si nei rolig og bestemt og ta henne bort fra bordet/maten osv, altså ikke noe kjefting overhodet. Allikevel reagerer hun med passivitet ved ordet nei og jeg angrer litt på at vi brukte det ordet. Merker at jeg selv er blitt veldig påpasselig med ikke å si nei ofte, men at familie og venner er løsslupne med å si nei til henne, også hvis hun ligger i stedet for sitter når de sier sitt til henne. Og da kunne jeg ønsket at ordet ikke hadde en betydning for henne. Det hemmer treningen fordi hun er så lydhør/ønsker å gjøre riktig/få belønning/gjøre oss glade/whatever. I freestyle slik som du skal trene er du jo avhengig av en hund som tilbyr mye ulik atferd og dermed kan en slik nei-kommando potensielt gjøre det vanskeligere for deg å lære hunden nye triks. Dette gjelder sikkert mange raser, men jeg har lagt merke til dette ved min hund.

Min hund er ikke en "enmannshund" (tenker ifht dine ønsker i en hund Tinka-Tequila), hun elsker alt og alle og ofte er fremmede mer spennende enn meg. Jeg synes det er en god egenskap i en hund for det kan brukes under trening i spesielt rundering. Jeg passer bare på å alltid ha de godeste godbitene :) Merker jo at hun hører mest på meg fordi jeg trener mest med henne og hun vet at det lønner seg å høre etter (godbit/lek).

Ang lyd. Det er ikke så veldig mye lyd i collie, men i og med at det er gjeterhund er det litt mer enn i en del andre raser (andre raser som ikke er vaktraser/spisshunder osv som er kjent for mye lyd). Jeg merket at i voldsom lek kan hun gå over i bjeffing om hun stresser seg opp. Noen ganger også i trening når hun blir frustrert over at hun ikke finner ut hva jeg vil at hun skal gjøre. I begge disse situasjonene stopper hun når vi avbryter lek/trening og ser bort fra henne/ignorerer. Hun bjeffer ikke om det går folk i trappen for det er hun vant til fra hun kom og vet at det ikke skjer noe når folk går forbi (vi bor i leilighetskompleks). Så hun varsler ikke på det. Hun varsler litt inne og ute på rare ting/lyder eller rare mennesker, men tror det er en unghund-greie, hun er 8 mnd nå og midt i første løpetid. Vi bare lar henne gå bort til de tingene hun bjeffer på slik at hun kan se at det ikke er skummelt. Hun kan lage litt andre lyder også, mye snakking under kos når vi kommer hjem feks, og hun lager litt lyd/grumling og litt bjeffing under lek med andre hunder.

Min har såkalt god av- og påknapp. Masse energi ute på hundetreff, trening og på tur. Inne er hun ofte rolig og slapper av eller opptatt med tyggeleker/kosedyr. Hun var litt mer aktiv inne før og da måtte vi aktivisere henne, feks ved en kong med postei, en kort klikkerøkt et griseøre eller lignende. Men jeg regner med at de fleste valper er slik. Vi har øvd en del på å ha rolige dager og hun takler det veldig greit synes jeg, og hun er enda ung så hun blir nok roligere etterhvert i tillegg.

Min har vært litt lydsensitiv, noe jeg tror en god del collier er. Feks likte hun ikke biler da hun var liten. Dette gikk fort over med miljøtrening. Med collie tror jeg det er viktig å miljøtrene i mange ulike miljøer, og da spesielt i bråkete miljøer. Gjerne trene kontakt og leke ved siden av sterkt trafikkerte veier, på byggeplasser, i nærheten av skytebaner osv. Det lønner seg veldig senere!

Mitt helhetsinntrykk av rasen basert på min egen hund er at den er glad i andre mennesker og hunder, at den er lettlært og en sunn rase. Jeg har møtt få andre k.collier, men her ser jeg mer nervøsitet og skepsis til fremmede enn i min egen hund. Jeg tror likevel ikke det kommer til å bli et problem for deg dersom du velger oppdretter/kombinasjon med sunn skepsis, og dersom du kommuniserer tydelig til oppdretter hva du ønsker i en valp, hvilke egenskaper du vil ha osv. Personlig ville jeg ikke ønsket en enmannshund, fordi det da ofte følger med at hunden er resevert til fremmede og det ser ikke jeg på som en positiv egenskap. Men hver sin smak ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for kjempebra svar!

Tja, jeg ønsker meg ikke en enmannshund i den forstand at den er helt reservert mot fremmede. Men gjerne sånn at jeg må trene frem sosialiteten og bestemme litt selv hva jeg ønsker. Altså litt så ønsker jeg en hund som hører på meg, fremfor andre. Og som følger meg hvis jeg går en annen vei, selvom noen andre koser med henne.

Ang. treningsmetoder har jeg lært mye med Tinka. Og med henne fungerer ikke kjeft i det hele tatt. Så det blir nok noe ala klikkertrening tror jeg. Må bare få litt bedre reflekser på klikkingen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 months later...

Virring frem og tilbake, nå er tankene igjen tilbake på korthårs collien :aww:

Jeg surrer rundt inne på databasen (Smooth Collie Database). Og det virker som Merciless, Timonan, Sandcastle, Clingstone og Windswept Height er de "beste" oppdretterne.

Av hannhunder har jeg falt litt for Sandcastle's The Rasmus og Windswept Height's Buffalo Bill, men er det flere gode hannhunder i avl? Hvordan er det med tispene?

Jeg setter det mentale høyest, deretter helse, og jeg vil helst unngå parringer der en av foreldrene er bærer av CEA, og grad B av HD osv. Altså så frisk som mulig, og høyest mulig mentale resultater, på databasen ser jeg at det ofte står nummer som 95, 120, 164, 189 osv. hva slags test er dette? Og hvor kan jeg evt. lese om den?

Siden jeg skal bruke hunden litt, agility og freestyle, i tillegg til utstilling så er det viktig for meg at de har gode resultater å vise til, gjerne innen agility (eller andre lig. ting) og det er vel nesten et krav at den har gjort det bra på utstilling :rolleyes2:

Hvilke oppdrettere er typisk show, og hvilke bruker hundene sine mer?

Merciless har jeg vel forstått at er ganske sånn som jeg ser etter, og det ble jo født et veldig spennende kull der nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gemdales er jo bra hvis du skal satse på agility/bruks/lydighet da!

Hva gjør at du vil anbefale dem? Har du sett avkom derifra som har gjort det bra i konkurranser eller? (jeg spør ikke for å være slem eller noe, kun for å være kritisk for jeg skal ta alle forhåndsregler).

Jeg så også at de har planlagt parring på en CEA positiv tispe, men det er jo ikke uvanlig etter hva jeg har forstått.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva gjør at du vil anbefale dem? Har du sett avkom derifra som har gjort det bra i konkurranser eller? (jeg spør ikke for å være slem eller noe, kun for å være kritisk for jeg skal ta alle forhåndsregler).

Jeg så også at de har planlagt parring på en CEA positiv tispe, men det er jo ikke uvanlig etter hva jeg har forstått.

Fordi etter hva jeg har sett på hjemmesiden deres har opdrettet mange hunder som er brukschampion, lydighetschampion, viltsporchampion og tjenestehunder. Samt at det ser ut som hun gjør sitt ytterste for at korthårscollien skal være en bruksrase!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fordi etter hva jeg har sett på hjemmesiden deres har opdrettet mange hunder som er brukschampion, lydighetschampion, viltsporchampion og tjenestehunder. Samt at det ser ut som hun gjør sitt ytterste for at korthårscollien skal være en bruksrase!

Godt argument, det samme så jeg når jeg var inne på siden hennes :lol:

Det så ut som et godt oppdrett, men jeg har satt litt i hodet mitt at valpen min skal verken ha CEA, eller være bærer. Men det kan godt dukke oppe andre parringer hos henne.

Fikk lest nå at det kun er normal X normal som gir 100% ikke-bærere, og at CEA positive X normal gir 100% bærere, men riktignok friske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg setter det mentale høyest, deretter helse, og jeg vil helst unngå parringer der en av foreldrene er bærer av CEA, og grad B av HD osv. Altså så frisk som mulig, og høyest mulig mentale resultater, på databasen ser jeg at det ofte står nummer som 95, 120, 164, 189 osv. hva slags test er dette? Og hvor kan jeg evt. lese om den?

Godtar du virkelig kun A hofter? Jeg mener, B er jo også fri? :lol: :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godtar du virkelig kun A hofter? Jeg mener, B er jo også fri? :lol: :lol:

Hehehe, skriveleif, eller litt forvirring. Jeg vet det jo egentlig, men glemmer meg fort. Har alltid syntes det er så rart at det er A og B.

Jeg godtar alt som er friskt :) altså fri, A eller B. Bra du oppdaget det, tihi!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hva annet har dere gjort? Får han nok aktivisering? Hvor går grensen mellom at dette er et problem, og naturlig adferd? Det er normalt at en hannhund ikke går overens med andre hannhunder. Og at de kan stresse en del når det er løpetid i nærheten, og stikke på damejakt om de får muligheten. En del adferd blir fort forsterket om hunden ikke får nok eller riktig aktivisering. Og en del kan bli bedre med trening. Og så er det noen som har såppas sterk hormonell adferd at det er et problem som bare kan løses med å kastrere. Uten at jeg vet bakgrunnen din for hundetrening så ville jeg vurdert en time med en adferdsekspert for å vurdere hunden også, om han får riktig aktivitet, og om det er noe som evt. kan hjelpe.
    • Jeg har en hannhund på 3,5 år. Han var tidlig (1 år) veldig stresset,peip,sov ikke, dro seg ut av seler/åpnet dører for å stikke av, jokket på ting. Så han ble kjemisk kastrert da han var litt 14 måneder. Dette funket kjempe bra! Vi fikk en rolig hund, uten piping, stressing, sov om natten, stakk ikke av og sluttet å jokke. For 6 måneder siden valgte vi å ikke kjemisk kastrere han, for å sjekke hvordan han var i væremåte nå. Nå, 6 måneder etter er han superstresset, piper og ynker seg, og blitt yppete og hissig mot hannhunder, noe vi aldri har sett før! Han har også behybtå dominere leken. Han har pr nå ikke fått sjangs til å stikke av, men jeg stoler heller ikke på han. Væremåten er helt forandret.  Kommer dette av at vi sluttet med kjemisk tro? Burde vi bare bestille kastrering? Vet vi burde, og skal, snakke med veterinæren vår, men måtte bare lufte ting nå, høre om dere har hatt noen lignende tilfeller..?? Hilsen frustrert eier, og hund!
    • Går an å tørke av hunden, samt ha et teppe i sofaen feks. La hunden få velge selv om den vil ligge i sin egen seng, eller på sofaen med menneskene. Det er vel det minste man kan gjøre for denne skapningen som er i vårt fangenskap, totalt prisgitt oss.. så mye trist hundehold.
    • Takk for innspill, men jeg tror hunden min kommer til å ha et fullverdig og helt fint liv selv om den ikke får være i sofaen når den er våt og skitten. Jeg ville heller ikke latt en et barn som nettopp hadde rullet seg i gjørme eller bæsjet på seg sette seg rett ned i sofaen i stua (da bør jeg kanskje heller aldri ha barn?). Jeg tror at en hund som får ligge i sin egen seng i stua, midt i mellom alle menneskene den er glad i, har det veldig fint og føler seg som en del av flokken. 
    • De menneskelige medlemmene forventes å gjøre det etterhvert, ja.. som er hele poenget her.. ser ikke ut til at du forstår hva jeg skriver. Jeg orker ikke å gjenta meg selv, de som evner å reflektere over dette får gjøre det. At du ikke ser noen grunn til at hunden får et dårligere liv av å nektes å oppholde seg i sofaen sammen med familien sin er triste greier.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...