Jump to content
Hundesonen.no
Sign in to follow this  

Stamtavlenavn

Recommended Posts

Jeg har sett en del stamtavlenavn mens vi vurderte ulike raser. Og jeg har inntrykk av at det er ulike "tradisjoner" fra rase til rase på hva slags stamtavlenavn valpene får. Noen gir navn som rimer ala Dristige Doris, noen gir navn på sanger, noen bruker ord fra språket i rasens opprinnelsesland osv.

Stemmer det at det er ulike tradisjoner eller regler i ulike raser? Eller er dette bare tilfeldigheter jeg har lagt merke til? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er kun NKKs regler som gjelder ved registrering av stamtavlenavn og de reglene er de samme for alle raser, så det finnes ikke spesifikke regler for hver rase. Det du tenker på er nok fenomener som blir vanlige i en rase, men det er jo fritt fram å kalle valpene hva man vil.

Noen kjører temakull, for eksempel etter artister, album, tv-serier, bøker osv. Noen kjører A-kull, B-kull osv. og gir alle valpene navn etter forbokstaven. Noen gir norske navn, noen gir engelske, noen bruker navn fra opprinnelseslandet rasen kommer fra og andre bruker andre språk av ulike grunner. Noen blander språk, for eksempel Tyttebæras Dazzling Dazz, mens andre kjører rent et språk. Tradisjonelt er det vanligere på "show-linjer" at oppdretter gir hvert kull lange, forutbestemte navn etter bokstav, et tema, språk eller andre ting de finner på.

På en del jaktraser og noen bruksraser er det vanligere å bruke "kennelnavn" + det ny eier skal kalle valpen, navnene er altså ikke bestemt av oppdretter. På noen raser er det vanlig å ta med forbokstaven til foreldrene, f.eks Tyttebæras TJ Kaisa der TJ er forbokstavene til hannhund og tispe. Jeg liker dette, dersom man ikke bruker bokstavkull, da det gjør det raskere å søke opp kull i Dogweb og andre databaser.

Du vil nok se at noen oppdrettere blander flere av disse variantene, for eksempel kjører temakull med samme forbokstav.

Edited by Tyttebæra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alfabet og/eller tema har jeg inntrykk av er det vanligste. Oppdretteren til min hund bruker alfabetet, men når det plutselig dukket opp 8 valper i W-kullet måtte det nok litt kreativitet til ;) Så frøkna mi heter Wilhelmina (ganske standard alfabet-navn), mens broren heter Wizard of Oz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Forskjellige regler er det ikke innen FCI, nei. Tradisjoner, ja :) 

Jeg som har border collie, hvor mye av våre linjer er britisk import hvor de har ISDS, ikke FCI, har litt andre tradisjoner enn enedel andre raser. ISDS presiserer at det skal være en arbeidshund, navnene skal dermed ikke være oversøte, lange og uvanlige, feks. Kennelnavn Fluffball McQutiepie. Max to ord i kennelnavnet og max ett ord i hundens navn. I tillegg er det tradisjonelt med enstavelsesnavn som er likt daglignavnet, da dette er enklest å bruke i arbeid. Dette er en tradisjon jeg som norsk oppdretter har valgt å ta med inn i mitt oppdrett, eierne får velge navn selv, men det skal kun inneha en stavelse.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Dere er så fine forbilder for oss andre med virrete og vimsende spaniels😍 Utrolig bra jobba! 
  • Jeg jobber deltid (50%) som miljøterapeut og har da langvakter 5 dager i mnd (14,5 timers vakter). De dagene har jeg hundepasser/familie hos meg, og da er de ca 5 timer alene den dagen. Sier seg selv at å la de være alene mens jeg har langvakt ikke går🙈 Ellers jobber jeg også deltid på Musti. Jobber jeg mye en uke, kan de fint være med på jobb et par dager. Men de slapper desidert best av hjemme. Det er likevel fint å ha muligheten til det, for da kan jeg feks dra ut på noe på kvelden med god samvittighet!  Jeg er alene med begge to, og jeg prioriterer de foran alt annet! De er også veldig greie å ha med noen timer i bil så lenge temperatur tillater det. Det er en grei løsning hvis de har vært mye alene på dagtid men jeg må ut på noe på kvelden😄 Ellers så hjelper det på samvittigheten å ha to hunder, de dagene jeg er borte 9 timer (m/kjøring). Tror nok de hadde taklet fint 8-9 timer x5 i uken, men jeg personlig ville likt om noen kunne luftet de et par dager mens jeg er på jobb. Bare ut å tisse og få litt selskap!
  • Spendene planer i siktet her å. Går å venter på at langhårn min skal få løpetid.  Planen er en blå tispe ♡  Også håper jeg nå indelig at jeg får tatt en snartur innom Sverige meg kortisen. I fjord stoppa Corona det. Håper det går i år ♡ Så vis alt går etter planen blir det 2 valper på meg i år 
  • Å det gjør det. Han fins verken tam eller lydig. Han finner på så mye sprell ♡
  • Balder begynn å bli kjønnsmoden ja. Markerer som en stor helt og er veldig opptatt av å lukte overalt. På tide når han er blitt ni mnd gammel.  Grei hund men den gjetinga mot joggere, syklister og nå skifolk er en smule slitsom. Fokusere på alt som er bra med lillegutten så blir det vel bra til slutt 😊😊
 • Nylig opprettede emner

×