Jump to content
Hundesonen.no

Valpebiting med knurring, normal adferd?

Recommended Posts

Vi hentet vår DSG-valp for snart en uke siden (han er nå drøyt 9 uker). Han virker som en trygg valp, mye energi, nysgjerrig, virker ikke særlig redd for lyder som gressklipper, støvsuger osv., kontaktsøkende og glad mot hele familien (to voksne, tre barn på 4, 9 og 11). Han vil være med på det som skjer, og må av og til ha litt hjelp til å roe helt ned og finne søvn på dagtid (noe han da får hjelp til). På natten sover han ganske godt. Han fikk gode skussmål mht mentalitet fra oppdretter.

Hunden har bitt mye, som valper gjør, helt fra vi hentet ham. Forsåvidt ikke noe uventet. Vi har laget klynkelyder og snudd oss bort fra den om den har bitt litt hardt, og bitingen har raskt tilpasset seg, og det er ikke vondt, vanligvis. 

Men om den blir litt for oppglødd, stresset, løper ute, et barn beveger seg for raskt osv, eller uten tilsynelatende grunn, så går den over i krokodillemodus og begynner å hoppe opp og bite etter klærne våre, men da med en helt annen bittstyrke, og det eskalerer raskt til at den holder fast og knurrer, selv om vi beholder roen. Ofte er jo ikke huden vår så langt unna klærne, og det kan gjøre vondt. Om den gjør dette på barna blir særlig minstemann redd, og kan begynne å gråte (kanskje skremmende, eller en trigger for valpen). Hunden er ikke lett å roe når han allerede har kommet i krokodillemodus, og han kan bli værende litt lenge der, med gjentatte angrep på klærne våre. Dette skjer flere ganger daglig. 

Vi har i utgangspunktet ganske rolige barn, men minstemann kan gjøre noen hopp, danse litt osv. som antakelig valpen kan oppleve som invitasjon til lek. Men han har egentlig lite med valpen å gjøre. Han har nok blitt litt skremt, og prater bare forsiktig til valpen når den er helt rolig. Ingen av barna leker noe særlig med valpen, siden vi raskt så at valpen ble for vilter da, men de to eldste liker å kose med ham når han er rolig, og kanskje ha litt kontakttrening med ham.

Ved disse krokodilleutbruddene (altså ikke rolig, lett biting) har vi satt valpen i en grind en kort stund, og håpet at den skulle bli roligere, mens vi har holdt oss i nærheten. Jeg er litt usikker på effekten av dette, annet enn at barna da rekker å gå unna, om det er de som er bitemålet. 

Jeg har nå lest i boken Hverdagslydighet fra valp til voksen, og funnet råd der som jeg håper kan hjelpe. Men det jeg egentlig lurer på, er om denne adferden hos valpen vår er normal, og at valpen er såkalt livlig, eller om dette er en vill valp, som vi bør få proff hjelp med (uttrykkene "livlig" og "vill" er hentet fra den nevnte boken). Kanskje ikke lett å svare på uten å ha møtt valpen, men håper noen har noen tanker om dette ut fra beskrivelsen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dere har en helt normal valp. Det er bare å fortsette å avbryte den når den starter biting, jeg bruker somregel bare å gi valpen noe annet å tygge på, en leke eller et tyggebein.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helt normalt. Prøv om det hjelper å ha en tauknute tilgjengelig, når han starter å krokodille så er det bare å finne den frem og "stappe" den i kjeften på ham, og kanskje ha litt dralek. Kanskje en liten nok tauknute til at minstemann kan ha den i lomma?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Når han er helt i hundre, som han blir ganske raskt, er det ikke lett å distrahere ham. Han må ofte løsnes fra det han biter i, før han er klar for noe annet. Vi har en tauknute han liker å ta knekken på. Jeg skal lage en liten en som minstemann kan ha med seg. Godt tips :) 

Tanken på at vi skal ha det sånn som dette til han er ferdig med tannfelling (?), og at han enda ikke har nådd den verste biteperioden gjør meg litt motløs, det må jeg innrømme. Barna går rundt nesten på tå. Heldigvis er han fortsatt for liten til å klare å komme opp i sofaen på egenhånd, så de får fred der, når han er krokodille som mest.

Men han er veldig god og fin og elskverdig når han er noen hakk roligere altså, så vi er absolutt fans!  Det gleder meg at dere mener at dette er normalt. Jeg så for meg daglige øvelser med adferdskonsulent nå :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Min var også sånn. Prøvde alle triks i boka, ingenting hjalp. Enhver form for oppmerksomhet ble hun bare enda mer gira av, og hun hang fast i leggen min fra jeg fikk henne til hun var ferdig med tannfellinga. Det er nok en mager trøst, men det er i alle fall helt normalt ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Det trenger ikke vare så lenge da. Det å sette ham bak en grind er helt ok, så både han og ungene får litt fri. Det kan også være godt å legge fuktig klut eller tauknute i fryseren og la ham få den frossen, det demper kløinga i tennene litt.

Dere kan også øve dere på å lese og forutse når disse riene kommer. Rett etter mat kanskje? Eller etter han har våknet og strukket litt på seg? Begynner han å snuse og småtøyse litt før det tar helt av? Kan dere forebygge med å rusle en tur ut, gi ham noe å tygge på, eller ta ham i bånd/bak grind FØR han begynner? Hvis dere etterhvert greier det så blir det nok enklere.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det kan godt hende at det kan bli mer håndterbart ved at vi klarer bedre å forutse når det kommer, etter hvert som vi blir bedre kjent med ham. Etter oppdretters anvisning skulle valpen ha fri tilgang på mat, da dette er en rase som ikke spiser for mye, så det spises litt nå og litt da. Jeg skal prøve å se om det er andre mønstre i bitingen. Det er nok ihvertfall noen sekunder som jeg ser nå, der han girer seg opp før det tar av. Håper jeg etterhvert klarer å se det tidlig nok til å sette inn tiltak før det tipper over.

Takk for gode råd, og deling av erfaringer, dere flinke mennesker :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg tror ikke at fri tilgang på mat hjelper noe på spisingen til hunden. Faste måltider gjør det lettere for dere å se hvor mye hunden spiser, og gjør det i tillegg lettere i forhold til bruk av godbiter til trening (både å regulere matmengde ift godbitbruk, men også at han ikke plutselig har spist masse rett før dere skal trene, eller på tur for den del). Odin var også småspist som unghund, men aldri for tynn. Jeg vil anbefale faste måltider heller enn fri tilgang. Det gjør det også mer praktisk om han skal passes i hus med andre hunder for eksempel.

Håper du lager en egen tråd med presentasjon og bilder!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Husk at atferd endrer seg pga konsekvensene.  Og ved uønsket atferd, slik som du beskriver her, gir jeg valpen en negativ konsekvens.  Da lærer valpen at det ikke lønner seg for den å bite i meg.  Gir den selvsagt også et alternativ, dvs. noe som er lov å bite i.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 timer siden, Wilhelmina skrev:

Min var også sånn. Prøvde alle triks i boka, ingenting hjalp. Enhver form for oppmerksomhet ble hun bare enda mer gira av, og hun hang fast i leggen min fra jeg fikk henne til hun var ferdig med tannfellinga. Det er nok en mager trøst, men det er i alle fall helt normalt ;) 

Min også, hjelpes så slitsomt det var. Vi hadde delt av stua med grinder for å hindre tilgang til diverse, det som hjalp var at vi hoppet over der :lol: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Vann er jo en tanke, det burde funke, Fylle en tom ketchupflaske med vann kanskje. Takk for tips.  Jeg har hatt katt selv også, men har aldri sett sånn oppførsel på katt. Den virker helt forstyrret, tror ikke det er normalt. Noen ganger ligger den på rygg og "soler" seg,  og når man nærmer seg, (på fortauet på andre siden av gaten) kaster den seg rundt og går rett i jaktmodus
  • Planen var at jeg egentlig skulle dimittere fra militæret om 22 dager. 22 dager ble til 64 dager. Ikke har jeg rett på skolegang heller, slik at da ble løsningen BI på nettet. Får bare holde motet oppe😅
  • Hei!  Jeg lurer på om det er noen her som kunne tenke seg å ha besøk av Yara i 2,5 uke i september? Eller om noen har tips til pass? Jeg kunne gjerne,  om mulig, tenke meg en liten ferie i Seoul 10-28 september   Hun er da ca 5 mnder og vil jo fortsatt være valpete. Hun elsker tur og slapper av etter å ha fått vært i aktivitet. Allerede nå sover hun gjennom natten og har ikke uhell inne. Vi har sakte begynt alene hjemmetreningen. Og skal venne henne til bur i tillegg til å være løs når hun er alene.  Kjøre bil og tog har ikke vært noe problem Kanskje noen vil kjenne litt på det å bli hundeeier? 
  • I dag skulle Tidi ha fylt 6 år, men så gammel fikk hun aldri bli 😥 Det er nå 4 måneder siden jeg avlivet henne. Det går lettere selv om savnet fremdeles er veldig stort og skyldsfølelsen enda er der. Jeg prøver å tenke på at hun hadde et fint liv og at hun ikke led noe, men jeg klarer ikke å gi slipp på følelsen av at hun hadde sikkert ønsket å leve et lenger liv hvis hun hadde kunnet. Det gjør vondt at en så snill og god hund måtte dra så urettferdig tidlig. Men ja, ellers går det lettere og jeg tenker mer og mer tilbake på tiden med henne som en fin tid, og jeg blir ikke alltid trist av tanken. Jeg vil aldri glemme henne ❤️  
  • Vannpistol? Evnt bære hunden til du er ute av "territoriet" til katten. 
 • Nylig opprettede emner

×