SFX

Medlemmer
 • Innholdsteller

  8,343
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  59

Om SFX

 • Rang
  Rabiesinfisert

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 • Hunderase
  Gærner sennenhund

Nylige profilbesøk

32,102 profilvisninger
 1. Ikke sant? Jeg hadde overtro som tema på det kullet, så det passet jo bra. Og han er frirøntget fram og bak, gikk en super MH, og er til stor glede for eieren som følte at han var blitt så gammel at dette ble hans siste valp, så jeg håper han lever riktig, riktig lenge. Han har hatt berner i 30 år, så det er jo spesielt å se det gå mot slutten - på den annen side, jeg vil alltid ha ham i bakhodet om det dukker opp en voksen omplasseringshund i framtiden, for han er virkelig ikke så gammel at han dingler på kanten av grava. Retro! Er Siv politiker-inspirert, så er det jo flere å ta av - Erna? Høna Erna? Trine? Sylvi? Gro? Æh, gjør som du vil - det blir ikke endring om folk fortsetter å gjøre som en har gjort i alle år fordi en alltid har gjort slik. For 20 år siden så het alle bernere Bamse, Chico, Rico, Nero, Ronja, Sasha, Bonnie, Bella. Og bare det. Jeg personlig synes det er en stor fordel at hundene nå eventuelt heter det i skogen, mens når en skal snakke avlsarbeid så går det an å skille hundene fra hverandre ved hjelp av kennelnavn og litt mer kreative navn. Det er forvirrende når en får høre at certet gikk til Ronja, men en vet om minst tre ulike aktive utstillere med tispe som heter Ronja. Det var to hannhunder som stilte samtidig, og begge gjorde det bra - Pluggen og Klumpen. Selv de to ble blandet, og folk ringte til feil eier for å høre om paring. Det er jo litt flaut når en oppdager halvveis ut i samtalen at en skulle ha snakket med en annen person om en annen hund En ting er i samtiden, når en kan snakke om Olsens Bamse og Hansens Bamse - men når vi sitter med stamtavler for å granske helse en generasjon senere, så er det ingen som husker registreringsnummer og vet nøyaktig hvilken av Bamse'ne som ga meningitt, hadde tre sønner avlivet for bitetilfeller, hadde en søster med blå øyne, eller manglet to tenner. Jeg går jo ikke rundt i skogen og roper på hele stamtavlenavnet, og valpekjøpere må jo få kalle hunden det de vil - men de trenger som regel ikke å forholde seg til stamtavla. Så jeg ser ikke problemet Argh, hvor ble tiden av, hvorfor sitter jeg her, jeg må jo kjøre om en halvtime. Og jeg vet enda ikke hva jeg skal ha på meg på kveldens fest. Klær. Truse og sokker, kanskje. Sukk...
 2. Ja. Det hender jeg kjøper, og det hender jeg lager selv. Det viktigste er at du finner noe som hunden din faktisk liker, og som den er i stand til å tygge nå som den skal inn i tannfelling. Det er også greit at det er godbiter som er små og porøse nok til at valpen ikke blir stående å tygge lenge, siden noen valper ikke klarer å løpe og tygge samtidig. Det er også høflig om godbitene "blir borte", og ikke sitter igjen i munnen som masse ekkelt klin som dommer må ta på når bitt og tenner skal sjekkes - og derfor er det greit at en ikke gir godbit rett før dommer skal se i munnen, med mindre hunden er som mine som svelger alt de får på 0.1 sekund.
 3. Jeg anbefaler mine valpekjøpere - og lever etter den regelen selv - at valper som skal i hjem med andre hunder som lever et aktivt liv blir vaksinert også når de er 7-8 uker, slik at en begynner immunforsvarboosting og beskytter dem tidligere. Jeg unngår utstillinger og andre hundesamlinger med fremmede hunder når jeg har valper i valpekasse-alder, men etterpå deltar jeg om jeg har noe som er noe å stille/konkurrere med. Men det er klart, jeg henter ikke valp fredagskvelden, og drar fra den på lørdag for å stille annen hund, jeg fokuserer først og fremst på valpen. Men det handler om å bli kjent, ikke smittepress. Så skal det sies at jeg er opptatt av smittemuligheter hele året, uavhengig av alderen på hundene jeg har (eldre hunder kan trenge vel så mye beskyttelse som en liten valp) - mine hunder får ikke drikke av fremmede vannskåler, de får ikke være med på masseslipp og lek med fremmede hunder selv om de er valper og noen mener det er "sosialisering", de får ikke stå og snuse på fremmede hunder, jeg kliner ikke med fremmede hunder, også videre. Jeg så for eksempel på Jakt- og Fiskedagene i Elverum i helga, så hadde velvillige naboer satt ut dunker med vann i boligfeltet vi gikk gjennom fra parkering til messeområde (det var cirka 1.5 km langt å gå og sol) - god tanke, men aldri i livet om mine hunder hadde fått drikke av de skålene med mindre de virkelig trengte vann. Jeg har sett det på utstillingsplasser, hotell og campingplasser også - velmenende mennesker (får en tro) har satt ut vann. Nope, jeg tar med mitt eget i egen skål. På samme måte som at fremmede ikke får låne min vannskål heller - men de kan få vann fra vannkanna. Vannskåla mi står heller ikke framme så vilkårlige hunder kan drikke av den.
 4. Jeg har navn klart om det kommer en som er skikkelig bad - for eksempel i F-navnet, om det kom en med halvt hvitt hode eller andre ekstreme feiltegninger, så skulle den hete Freak of Nature. På G-kullet vippet jeg mellom God Help Us All og Goodness Gracious. Og om det kommer noe sånt i neste kull, så blir det Happens to the Best (of Us) - tenker jeg. Jeg ser enkelte oppdrettere gir kjedeligere navn til hunder som definitivt ikke skal i utstillingsringen, men det gjør ikke jeg. Hannhunden i det forrige kullet har for eksempel et stort overbitt, og hadde det hele tiden, så han vil aldri, aldri bli å se i en ring. Han fikk likevel navnet Good Luck Charm - han skal være en fantastisk familiehund okke som. Men jeg vet noen oppdrettere da ville gitt ham stamtavlenavnet G-kallenavn, eller bare noe enkelt, som Georg eller Goggen, siden det ikke er et navn som vil bli sett. Jeg synes jo det ser rart ut i kulloversikter, at det bryter temaet. Men folk har forskjellig smak og tanker - en nåværende storvinner i rasen i USA heter Best In Show, og det krever litt baller og selvtillit å gi hunden det navnet. Jeg synes navnet er super-cocky og lite pent Jeg har samlet på navn til mitt oppdrett siden barneskolen, jeg har flere kladdebøker jeg stjal fra material-skapet med sirlige lister over navn. Jeg ser smaken min har endret seg gjennom årene også, men noen er kandidater, og noen er fremdeles bra men oppbrukt. Lykke til på stevne, håper kroppen samarbeider - god bedring! Det kan jo være - men det er ikke alltid en vet om en står på bunnen eller ei. Da skal han få beholde sin jobb - så kan jeg søke i stedet Var det en bevisst skrivefeil, eller bare en rasende festlig tilfeldighet? Jeg synes jo egentlig ikke at pølser er så godt, men det er en billig og kjapp "middag" når en er på farta. Jeg satte på en tørketrommel i går kveld, så jeg skulle spare tid i dag - men den stoppet en gang i natt på grunn av fullt vannkammer, så nå sitter jeg og venter likevel. Jeg må ha tørt håndkle før jeg kan dusje Legetime hos spesialist jeg fikk rekvisisjon til i april, og deretter sommerfest på jobben. Da er det greit å være nydusjet. Men jeg kan jo egentlig spise frokost mens jeg venter, det trenger jeg ikke tørketrommel til.
 5. Hard Work Pays Off kunne funke. Hall of Fame er langt fra min stil - det blir en very good-hund med D-hofter Samme som at jeg ikke liker Hope o'Glory og navn som er for ambisiøse eller forsøker å love mer enn jeg kan innfri - om du skjønner hva jeg mener? Nå har jeg for så vidt 38 navn på H allerede, men det er ikke alle som er like bull's eye. Jeg kunne tenkt meg Hoping For the Best But Expecting the Worst, men det er pittelittegranne for langt. Og jeg vet hva min keeper skal hete, men det offentliggjør jeg ikke. Du kan jo ha navn på dem så lenge de bor hos deg? Jeg har det på valper født her - jeg setter stamtavlenavn på dem, men jeg har også kallenavn fordi jeg synes det er koseligere enn å kalle de Grønn, Blå og Rosa, eller H1, H2, J1 og J2. I forrige kullet het de Dalton, McKinley og Nyada, oppkalt etter skolene i Glee. Dalton heter fremdeles Dalton, men de to andre fikk på ulike måter nye navn. Foenix het Ersti i valpekassa, for jeg visste at min keeper skulle hete Foenix - men jeg visste ikke hvem min keeper var ved fødsel. Jeg kjører tema på kallenavnene - Foenix sitt kull var Sveits-inspirert, siden rasen er sveitsisk. Foenix sine valper var Glee fordi det ikke finnes bedre TV-serie. Nå er vaskemaskina i gang, jeg sitter i sofaen med pysj og pledd, og jeg håper eggene snart koker så jeg får kveldsmat.
 6. Ooh, takk for tips, det går lett på lista - eventuelt Hell of a Ride. Det finnes mange fine kunstige blomster - jeg har en lekker vase full av kunstige roser, og har to små rosebusker på kjøkkenbenken. Massasjetime? Uten at jeg vet noe som helst om budsjettet ditt Griseøre? LP-trening med flinkeste bruksbernerne i ettermiddag, og nå er jeg sliiiiten. Jeg burde sette på ei maskin med klesvask, jeg burde lage meg noe mat, jeg burde burde burde. Menneh... Jeg tror jeg skal sitte her i noen minutter til.
 7. Jeg kan jo drømme om å få bruk for mange navn Ei venninne og jeg har diskutert om vi kanskje bare skal kutte ut alt dette med oppdrett, etter at begge har hatt mer uflaks enn vi orker med døde valper, tomme tisper og andre kjepper i hjulene. Men i dag var hun på UL med ei tispe, og de så minst to fostre, så da fikk vi en god del håp igjen. Kanskje de dårlige tidene snur? Vi kan jo avtale videre på FB, så slipper hele sonen å involveres i skogsdatingen vår Kanskje han kan få jobb gjennom NKK, en konsulent som oppdrettere kan henvende seg til? Jeg blir så oppgitt over folks lite kreative stamtavlenavn OG jeg blir så oppgitt over store grammatiske feil i navnene. Kan han både lese korrektur og tilby alternativ? Når du har et kull med Bamse I og Bamse II, B-Dino og B-Dina, da altså Eller Belive Its Me, Bourn Beutiful og Baddass. Men nå bruker jeg australske og amerikanske venner for å kvalitetssjekke mine navn - og fordi jeg vet at ikke alle engelsktalende har perfekt grammatikk heller må jeg få legge til at disse er meget opptatt av korrekt bruk av språk, og hun ene er gift med en litteraturprofessor. Så godt å høre! Jeg har tilbragt en hel arbeidsdag i knallrosa stormbergbukse (og jeg jobber i kulturetat, hvor folk kler seg enten ganske så stilig med flotte klær, og vi har for tiden besøk av en gjeng utenlandske dansere som går rundt i treningstøy som fremhever danser-rumper og danser-kropper og oh my god...) og hundene sitter i bilen, så da skal jeg gjennomføre fellestrening i dag, selv om regnet bøtter ned og jeg er sliten. Det blir ikke titler av å kose i sofaen hver kveld. Kjøpe to wiener i brød til 20 kroner på Circle Key, og trene i hvert fall en økt eller to, det kan jeg klare, kom igjen nå SFX!
 8. Jeg ser jeg formulerte meg dårlig, for jeg mente å sammenligne ProPlan-sekken jeg har brukt nå med da jeg fôret på det for 8-10 år siden da X'en var valp og unghund. Jeg klarer ikke å huske at det var så mye avføring å plukke da, som det er nå. Selvfølgelig vil det komme ut mer enn på vom, men jeg bruker vom som en referanseramme lell - og da for eksempel på Dr. Clauder kom det ut så mye at jeg ikke helt trodde på at det bare var én hund som hadde bæsjet. Kall det en skala, hvor V&H er det jeg får minst bæsj av, også et eller annet sted på den skalaen går det en grense for hva jeg synes er innenfor og hva jeg synes er utenfor - og denne Pro Plan-sekken krysser den grensen. Mens jeg ikke tror det kom så mye ut sist jeg brukte det. Det kommer ut mer enn når jeg har gitt RC, for eksempel. Nå gir jeg ikke tørrfôr fast, og gir det bare når jeg har vunnet det eller fått gratis, så jeg har ingen kontinuitets-studier. Men brå skifter for et måltid eller tre før jeg får mat i hus igjen tilsier at RC gir mindre bæsj enn PP.
 9. Jeg var fornøyd med ProPlan da jeg brukte det på X'en som ung (og hun ville vært ti år i morgen, så dette var jo i gamle dager) - de sekkene som kom nå er jeg ikke imponert over. Nå har jeg hunder som havner hos veterinær hvis de ikke spiser, for jeg er vant til at alt går ned - så det er ikke problemet. Men det er mengder som kommer ut. Jeg har sett verre, for eksempel fikk jeg prøve Dr. Clauder's, og det var så vilt mye som kom ut at jeg ikke helt trodde på det. Jeg måtte bruke tre poser for å plukke opp etter én hund! Med ProPlan holder det med en pose, men det er fremdeles mer enn jeg er vant til med V&H. Så ProPlan blir sånt jeg bruker når jeg går tom for vom eller skal på biltur uten tilgang til kjøling. For eksempel har jeg vom til og med frokosten i morgen, og henter 60 kg på torsdag, så i mellomtiden blir det tørrfôr.
 10. Det er da ingenting - jeg har snakket med oppdrettere i land som var så overrasket over et par sykdomstilfeller, for de hadde ALDRI hatt sånt i landet før, så det måtte være utlendingers skyld. Det de mente aldri hadde eksistert på rasen før var aseptisk meningitt, en sykdom som har recessiv arvegang og MÅ komme fra både mor og far for å springe ut i avkommet. Men det er klart at det var den norske hannhunden som var far til kullet sin skyld, helt alene... Og enda mer sjokkerende (!) er det selvfølgelig at det har kommet fram opplysninger om flere bernere med meningitt i dette landet i ettertid, både fra tidligere år og nå senere. Om folk ikke snakker sammen, om de har ekstremt dårlig hukommelse, om det er meget hemmeligholdt når noen er syk, eller en kombinasjon - det skal jeg ikke si. Men litt spesielt å tro at noe aldri har skjedd på rasen før. Så at en oppdretter mener at de ikke har hatt et problem på sine linjer forstår jeg godt, når noen oppdrettere kan si at en sykdom ikke finnes på hele fordømte rasen i deres land, bare i utlandet. Det må være ekstra ren og god luft i det landet...
 11. Samme til deg Mine to neste kull planlagt for 2018 - om absolutt alt går min vei, jeg holder ikke pusten - er jo H og I, kanskje vi må sammenligne notater? Jeg har for så vidt flere J-navn klare også, men det kullet blir i så fall født i 2021-2022, så jeg har ikke gitt det høy prioritet Jeg bare noterer når jeg snubler over keepers. Jeg har fullbooket det meste av helger ut september, men jeg jobber jo foreløpig bare 60 prosent, så kanskje vi kan være gærne og trene hund på en hverdag? Og ja til feltsøk, nå kan vi ikke provosere sinte menn med sporlinene våre Det høres ut som om han burde vært konsulent i navnedepartementet, ja. Norris Det satser vi på, det er alltid for tidlig uansett når det skjer, og en blir gal og mister gleden av å ha hund om en skal tenke på hver dag som den siste - men en må jo ha finger'n i jorda også, dessverre. La oss håpe han kan feire 14-årsdagen sin! Takk for oppdatering, du aner ikke hvor lenge jeg satt og forsøkte å huske om du hadde laget kulltråd med valpebilder i Det er ikke alltid det klaffer, det er ikke alltid det finnes gode forklaringer på hvorfor det ikke blir valper. Det er ikke alle mennesker som blir gravide av å ha sex heller. Nå har jeg spist altfor mye grandiosa, og sett to episoder av HIMYM hvor jeg oppdaget at David Burtka spiller eks-kjæresten til Lilly - det tok meg jo bare et tiår eller to å oppdage, og ikke kjente jeg ham igjen heller, jeg så det da jeg for en gangs skyld leste rulleteksten. Nå skal jeg finne senga, en time på overtid etter planen. Jeg kommer til å være 70 før jeg klarer å etablere en god døgnrytme kompatibel med jobb, og innen det er jeg forhåpentligvis pensjonert. Eller under jorda.
 12. Arrangør bekreftet at de sendte papirene inn dagen etter prøva, så da er det nok bare ferie-forsinkelser. Også fortalte de at de har ny prøve om fire uker, og lurte på om jeg ville prøve på nytt med datteren til Foenix som strøk (hun brøt dekken). Så da grubler jeg litt på det... Men da må jeg nesten hente henne hit og få trent på dekk, og jeg vet ikke om jeg synes at tittelen er sååå viktig at jeg "tar henne" fra fôrverten for sånt - hun var her i en måned i sommer, dermed var det praktisk gjennomførbart å få gjort unna en del med henne da, for eksempel DNA-prøve, utstilling og avlsklarering. Hun viste meg mye av det jeg ønsket å se på ferdselsprøven, selv om hun strøk - hun er trenbar, har konsentrasjon og fokus, er ikke miljøberørt, osv. At en hund ikke ligger ti minutter i enkeltdekk uten særlig trening er ikke akkurat avls-ekskluderende i henhold til mine prioriteringer. Kanskje jeg heller skal trene dekk med Glam, for han klarer ikke fire minutter - han synes vel egentlig at fire sekunder er lenge nok... Spennende dager! Jeg husker ikke lenger nøyaktig, men jeg er 97 prosent sikker på at Foenix i fjor ble paret på dagene 23-24-25 i løpetiden - både progesteronprøve og hannhund og tispe mente at det var de rette dagene, selv om jeg begynte å kaldsvette og vi hadde prøvd i ti dager allerede... Jeg tviler på at det var tidspunkt for paringene som førte til at begge valpene døde, men hun bar i hvert fall fram og fødte to valper etter de paringene. Ååh, så leit, men kanskje samtidig godt å få et svar når du har lurt på testiklene hans en stund? Dette kan jo ta tid før det blir et problem, og det er en belastning å legges i narkose, og det er tiden etter operasjonen også. Da Even begynte å bli gammel, så hadde pappa og jeg en prat om det å operere ham om noe skjedde (vi eide ham sammen), og var enig om at han skulle få slippe den påkjenningen. Det var betryggende at vi allerede hadde diskutert det i rolige og sansede former den dagen han ble akutt syk, og selv om det skar i hjertet så var det lettere å la ham slippe der og da enn å forsøke å ta en rasjonell diskusjon midt oppi drama - han fikk brått mageutspilning en lørdag kveld, de fikk ikke stoppet det på noen manuell ikke-kirurgisk måte, og da fikk han slippe. De skal få forlate denne verdenen med verdighet. Stakkars, så leit at det ikke blir borte eller kan kontrolleres på en enkel måte! Jeg tenkte faktisk på Casper her om dagen. Av alle vilkårlige tanker en kan få i hodet, så kom jeg på at han hadde tispebesøk for paring for en stund siden - ble det noen gang valper etter ham? Jeg kjørte rett hjem etter jobb, dyttet hundene i bilen, og tok dem med på en god og lang skogstur. Jeg hadde dårlig samvittighet etter en kjedelig helg for dem, så nå føles vi alle oss litt bedre. Og nå skal jeg sløve med en grandiosa til middag, og har som ambisjon å legge meg 11...
 13. At de krever original stamtavle er også en sikkerhet for at en kan unngå forfalskning av eierskifter - forhåpentligvis så er det hundens faktiske og nåværende eier som har stamtavla, og en kan unngå tvister ved å be om originalen - i hvert fall så lenge ny eier sørger for å få med alle papirer når de kjøper en hund.
 14. Takk, da sender jeg en hyggelig mail og hører om det er sendt inn. For så vidt ingen hast, men samtidig morsomt å få det på plass.
 15. Jeg kom på at jeg ikke har sendt inn søknad om ferdselsprøvetittelen til Foenix, men så fant jeg ikke noe sted jeg gjør det, også kom jeg på at jeg kanskje ikke gjør det selv, men at arrangør sender inn? Er det noen som husker eller vet? Jeg vet bare at tittelen ikke ligger i DogWeb, og det er over to måneder siden. Jeg vil ikke purre på arrangør, om det er jeg som skulle ha sendt inn noe