Gå til innhold
Hundesonen.no

Malamuten

Medlemmer
 • Innholdsteller

  10,640
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  34

Alt skrevet av Malamuten

 1. Malamuten

  To vekterhunder vurdert avlivet av politiet.

  Spent på hvordan saken her går, håper for hundene sin del at de får leve, men den gruppa opprettet av fører(/ne) virker mindre intelligent og folk sluker rått.. Skummelt igrunn. Til og med når det deles skriftlig misforstått innhold så er det ingen som leser og tenker, de bare blir forferdet av påstander som ikke stemmer en gang.. Verden vil bedras.
 2. Malamuten

  Nervøs under trening

  Nervøs og stresset trenger ikke å være det samme da. Om han blir nervøs vet jeg virkelig ikke hva som er greia med mindre dere er veldig streng/hard med han. Blir han stresset så tenker jeg at dere enten gjør det for vanskelig for han og forstå (altså frustrasjon) eller dere girer han opp for mye(/evt han får ikke roet ned nok imellom belønningene/manglende krav til at han må roe ned før han får belønning eller før han får starte det som stresser han).
 3. Malamuten

  Urolig/stresset hund på trening

  Jeg hadde dratt på trening om jeg hadde følt at jeg orket. Men om du bare blir frustrert eller lei så er det bedre å la det være. Dog ville jeg ikke dratt på trening med mål om å trene øvelser, men heller bare roet ned og hatt fokus på ro, evt kontakt om dere kommet dit, også evt ha resten som en bonus.
 4. Malamuten

  La valpen løpe fritt?

  Det som passer😊 for noen er det mest for å ha en ekstra sikkerhet ifht om det kommer folk/hunder etc men de holder ikke i lina og hunden får løpe fritt, for andre er det nok mer et faktisk bånd, som holdes i så hunden ikke skal stikke etc, men likevel gi hunden litt større bevegelsesfrihet.
 5. Malamuten

  Når har du brukt galastop?

  Når det trengs. Dvs problematisk adferd/stress eller evt fysiske ting som blir så ille at det må behandles. Ønsker ikke å bruke det noe mer enn nødvendig liksom. Har til nå bare hatt en tispe det har vært aktuelt for et par ganger da hun ble veldig engstelig og fikk ille separasjonsangst.
 6. Malamuten

  La valpen løpe fritt?

  Langline og/eller oversiktlige områder hvor det ikke gjør noe om valpen løper litt. De stikker jo som oftest ikke av så så lenge det ikke er trafikk, skrenter eller andre skumle ting der så er det bare godt for dem å løpe😊 langline kan henge på slep etter, selv om den er utenfor rekkevidde noen ganger har dere langt lettere for å fange valpen om behovet skulle melde seg, om den kan være litt vanskelig å kalle inn. Langline er jo fint om det er litt mer befolkede områder eller mindre oversiktlig og, greit å holde valpen innenfor radius på langlina da, men så lenge de den er det så får dere jo hindret den i å løpe bort til andre osv, men likevel bevege seg ganske fritt
 7. Om det hadde vært helt krise så hadde han nok lagd lyd uansett ja. Han er nok fortsatt usikker, men ikke verre enn at det går å roe ned om han er sliten å sovner godt. Det er jo en bra ting. Det blir kanskje en periode nå der krever litt ekstra, men gjør du det riktig vil det nok gå veldig fint også på sikt. Kanskje ikke det er så lenge frem i tid heller😊 jeg ville definitivt prøvd en periode med en skikkelig tur før du drar. Det er min go to løsning på hjemme alene problematikk eller annet småtull.
 8. Helt normalt vil jeg tro. Mine har hatt samme fargerefleksjon på begge øyne, men de har også hatt lik farge på øynene. Usikker på om det har noe betydning så forøvrig. Men både grønn og rødlig refleksjon er normalt iallefall så ville ikke tenkt så mye over det😊
 9. Plastbelagt stålwire? Det er jo generelt ikke så bra kombo med fukt og ting som absorberer fukt, pluss kulde så det speiker og da ryker ting lett.
 10. Malamuten

  Hannhundeier- valg av betaling

  Urimelig eller ikke kommer jo igrunn an på hvor om å gjøre det er for oppdretter med akkurat denne hannhunden og dermed hvor langt hun vil strekke seg, og evt hva hun har mulighet til. Kan du ikke gjøre som ellers, si fra om du vil ha valp eller ikke noe kullet er født å dere ser hvor mange valper det er, fordeling av kjønn osv, også har du selvsagt forbehold om at det blir en passende valp?det bruker jeg å ha som valpekjøper uansett, ellers hadde jeg aldri betalt depositum og tinget valp når de nettopp er født. Ellers kan det jo selvsagt være noen som synes det er greit å stå på venteliste, å da gjør det jo ikke så mye til jeg tro. Da tenker jeg 5 uker er en grei alder😊
 11. Jeg tipper de som trenger/ønsker pels for skikkelig varme klær kjøper naturpels. Oppdrettspels går vell helst til moteindustrien hvor eneste mål er å se "pen" eller velstående ut. De jeg kjenner som kjører hest til Røros martnan feks i pels har iallefall kjøpt brukte gamle ulveskinnskåper osv.
 12. Malamuten

  Tisper som begynner å slåss

  Jeg tviler på at hun flyr på for noe som skjedde for en halvtime siden. Kunne gått med på det om hun fikk det med seg og ble sint der og da, men ble holdt unna av dere og ligger i ro fordi hun har fått beskjed om det, da kan det selvsagt hende at hun ligger å kverner på noe uoppgjort, men det stemmer liksom ikke helt med at de stort sett er venner heller, og da tenker jeg at det hadde vært enda tydeligere for dere hva som er triggere. Men skal jeg ta en gjetting så synes jeg det kan høres ut som noe ressursforsvar. De kan jo fint ha ressursforsvar ovenfor andre hunder selv om de ikke har det mot mennesker. En annen hund blir en litt annen form for konkurranse/"trussel". Det stemmer jo overens med at du sier det oftest er mat involvert. Det passer best med at de blir venner etterpå, hadde problemet vært generell aggresjon/usikkerhet mot samme kjønn eller mot denne spesifikke hunden så skulle det vært mer konsist.
 13. Malamuten

  Tisper som begynner å slåss

  Er det forskjellige situasjoner det skjer i? Inne? Ute? Både inne og ute? I lek? Kan det skje når en ligger å hviler at den andre bare går bort også blir det bråk? Kan den yngste fly på selv om den eldste gjør andre ting, bare går forbi liksom uten å se på eller slikt eller er det i forbindelse med at de har en interaksjon av noe slag? Er det leker eller noe slikt i bildet? Eller kan det være forsvar på en av dere tobeinte? Har yngste løpetid nå? Eller har hatt? Evt har eldste løpetid? Er de venner igjen etterpå? Generelt sett så ville jeg ikke tatt hunden ut av rommet, ville heller roet henne inne, under kontroll. Enten i bånd eller med en legg deg kommando om hun har det. Ifht gjentagende slossing ville jeg vært litt skarp og gitt beskjed om at dette ikke er greit, samt vært litt føre var ifht situasjoner som kan skape slossing. Det kan selvsagt være litt vanskelig om dere ikke vet hva som setter seg i gang, men da er kanskje løsningen å være litt strengere på ro inne en stund så de ikke får oppsøke hverandre. Følg med litt om dere ser noe endring i kroppsspråk og sånt før slossing så kan dere evt ta tak i det. Kanskje leken er litt mer ufin før det smeller eller eldste prøver å si ifra om noe hun ikke liker eller noe.
 14. Malamuten

  Aggresivve tendenser valp 4,5 mnd

  Ikke ta ting dere ikke må, om du mener at dere "trener" på å ta ting når du skriver at dere har trygget han med at han får det tilbake. Ha godbiter eller en leke han liker godt eller noe slikt som dere kan bytte med om han har noe han ikke skal ha. Må dere ta noe litt raskt og ikke har godis tilgjengelig så bare vær rolig og ta det uten noe styr eller korrigering. Overse glefsingen så kommer han ingen vei med det likevel. Det skumleste er om dere blir redd og han "vinner" ved å knurre eller glefse, da kan det fort utvikle seg. Samme om dere begynner å bli sint/irritert, da blir situasjonen bare mer utrygg og ubehagelig og da kan han begynne å snakke med større bokstaver etter hvert.
 15. Malamuten

  Vi drukner i tiss!

  Det som ble feil i eksempelet over var jo antagelig at du tenkte at det kom til å ta lengre tid før hun tissa, siden hun ikke tissa ute. Men siden den ikke tissa ute så var det jo en stund siden den hadde tisset også fikk den mat og det setter jo gjerne fart på fordøyelsessystemet. Kommer det mye tiss når hun tisser? Er det snø ute nå? Spiser hun mye snø kanskje? Eller drikker mye vann inne, fordi hun leker mye og blir tørst? Er hun generelt motvillig til å tisse ute? Eller går det bra de gangene dere treffer på tidspunkt? Og med mindre du vet at hun drikker mye vann eller spiser masse snø og derfor kommer det mye/ofte, så ville jeg og tatt en sjekk for uvi. Jeg tenker nok at hovedforskjellen mellom deg og oppdretter, om vi antar at dette ikke skyldes uvi, er at hos oppdretter var det full fres og aktivitet, også soving, også gjenta. Skikkelig herjing litt, også black out, Ikke lang lang tid med herjing og virring osv. Jeg ville gått mer tur. Flere turer pr dag, greit med noe lek osv inne også selvsagt, men ikke så mye. Tur,(lek), sove, tur, sove, sånn veldig enkelt forklart. Ogbjeg antar du kanskje kan gå litt lenger enn du gjør om det virker som valpen har mye overskudd. Evt bare fokusere mer på ro inne om den virker stressa. Drikker den mye så kan man ha en del vann i maten til servering. Da får man kanskje begrenset drikkingen noe resten av dagen og vet at litt etter mat så er det en del tiss som skal ut, men så kanskje det blir litt roligere resten av dagen. Det sagt så er det ikke uvanlig at de tisser mye, en jeg hadde tidligere måtte ut hvert kvarter når hun var våken, og hun var importert fra utlandet og 4 mnd ca når hun kom. Men hun drakk mye fordi hun ble tørst av å herje, og det som går inn må ut igjen. Og går man inn igjen uten at de har tisset så kan man snakke minutter før det er nødvendig å prøve igjen. Om de tisser inne og blir avbrutt så spørs det jo, hvor mye rakk de å tisse før de ble bært ut, var man kanskje litt stressa når man hanka tak i valpen, det kan berøre noen nok til at det ble litt ekkelt og da vil de ikke mer når de kommer ut, osv. Og det er ikke bare kjeft som kan få hunden oppmerksom på at det er feil å tisse når folk ser det og sånn sett trekke unna. Det kan være som nevnt nettopp at man bare blir irritert/stressa/frustrert. Det kan de plukke opp selv om vi ikke utrykket det direkte til dem, og noen merker sånt lettere enn andre.
 16. Har dere sjekket at det ikke er noe galt? En 2 år gammel hund burde jo strengt tatt holde seg fra dere kommer hjem fra jobb, om den får tisse da før dere går inn, og til kvelden og da regner jeg jo med den blir luftet før leggetid(evt blir sluppet ut i hundegården og kan tisse der), om ikke de blir turet før det. Og sånn sett burde det jo ikke være noe problem at han ikke sier ifra så veldig.. Drikker han mye? Jobber dere med stresset? Om han ligger å slapper av er det jo lettere både å holde seg lenger(slik vi også gjerne holder oss lengre om natten osv når vi sover), og ikke minst blir det jo lettere for deg å se når han blir urolig å vil ut. Står han mye i hundegård? Blir han luftet godt før han settes i hundegården slik at han har gode forutsetninger for å greie å holde seg der? For rensligheten sin del rett og slett. Hunder er jo gjerne litt opptatt av sånt med mindre de har veldig stort område å gå på så vil de gjerne ikke tisse der, om de ikke er helt nødt. Men må de så må de og viss luftefården brukes mye og er "hans" område og det fungerer som toalett så ville jeg prøvd å endre på det. Samt legge til rette for mestring inne. Gå litt tilbake i trening og luft før dere forventer uhell, luft godt før han tas med inn, og aller helst gå en tur først så han både har tømt seg godt og er litt sliten også jobb med ro inne/generelt. Utvid gradvis hvor lenge det går mellom luftinger. Og kanskje kan det være fordelaktig å ha hunden mer inne en periode.
 17. Malamuten

  Superhundene på NRK

  Borderen var det vell? Pluss at du evt kan ha sett henne ifbm hundeartikler eller på facebook eller noe slikt. Hun var vell med på landslaget i lp veldig tidlig eller noe slikt og har jo (eller har?) hunde"skole" eller hva man skal kalle det som har vært reklamert en del for.
 18. Jeg ville prøvd godis, avledning og tålmodighet. Akkurat sånn der varsling og usikkerhet er vanskelig å få bort, men å kjefte hjelper iallefall ikke. Ingen dømming altså, man er nå bare menneskelig å kan bli både sliten og lei osv. Men ja, heller prøv å skap positive assosiasjoner og evt betinge adferd. Se om du får avbrutt og skiftet fokus ved å kalle henne til deg eller lage en lyd hun lær seg fenge av eller noe ta frem godis og be henne gjøre noe annet, sitt/ligg/kontakt med deg eller hva du nå føler fungerer for din hund. Beløn det ognprøv å hold fokus på deg og oppgaven til situasjonen har roet seg nok til at hun ikke tar av igjen når distraksjonen forsvinner. I beste fall så greier du jo å skape en forventning til deg når hun høre lyder eller folk. At hun helt slutter å bjeffe og heller kommer til deg for å få godis. Samtidig så blir jo situasjonen positiv og hun kan oppleve at det ikke skjer noe ekkelt/skummelt knyttet til de lydene og er du heldig så kan det jo hende varslingen forsvinner helt, også når du ikke er tilstede osv. I verste fall så blir det ingen endring eller du får avbrutt der og da, antagelig raskere enn om man ignorerer eller kjefter, men kanskje ikke noen permanent bedring, du må kanskje bruke denne metoden hver gang bare for å få avbrutt tidligere og sånn sett få mindre bråk. Vanskelig å si.
 19. Malamuten

  To vekterhunder vurdert avlivet av politiet.

  Igjen, rull inn å svar heller på det jeg spør om da, for i motsetning til deg så spør jeg om det er det du sier og sier at jeg ellers ikke forstår helt hva du mener. Du kan nå se din egen kommentar i forrige quote, der du sier at forklaringen om uhell ikke passer til denne føreren fordi han er så dyktig og rutinert. Ok, hva betyr det da? Det antyder jo at han ikke kan ha tatt en dårlig beslutning ved et uhell fordi han var stressa, som var min påstand til ett MULIG scenario. Og hva sitter man igjen med da, at hundefører bevist valgte å bryte både lov og jobbinnstruks? Det er jo liksom ikke så veldig mange andre alternativer, så selv om du ikke sier det, så er det jo det som blir antydningen som henger igjen. Det var jo et ganske likt svar du kom med til min påstand om man kunne være uheldig å snuble og bli forvirret lenge nok til at slikt som skjedde her kan rekke å utvikle seg uten at man får det med seg tidsnok eller at man ikke rekker eller er i stand til å få avbrutt selv en lydig hund, om nå hunden var lydig. Pluss noe i samme slengen om at hundefører her vet/mener at det er mulig å ha 100% kontroll og i sammenheng med at han er så flink og erfaren, ja, da sitter man igjen med at antydningen om at dette enten ikke var et uhell og/eller at hunden er farlig og/eller ut av kontroll og at fører vet det. Og det er forsåvidt greit det, det gjør fortsatt ikke noe til eller fra det jeg diskuterer, så enten det var det du mente eller ikke så er jeg ikke uenig med deg, eller enig nødvendigvis, jeg rett og slett diskuterer ikke hundeførers personlige egenskaper eller kompetanse, fordi det er ganske uinteressant for meg i denne generelle diskusjonen og det er fortsatt ikke opp til meg å avgjøre hva som har skjedd eller ikke skjedd her. Men jeg mener nå at ALLE, samme hvor flinke, erfarne, hvilket yrke, hvilken alder, hvilket hva som helst kan ha et uhell. Selv den beste av oss kan snuble på flatmark i et svakt øyeblikk og det er alltid så mange andre faktorer enn bare en selv og ens kompetanse som er inne i bildet. Men om dette var et uhell, aner ikke. vi får vell se hvor saken ender og hva de konkluderer med ifht hendelsesforløp osv.
 20. Malamuten

  To vekterhunder vurdert avlivet av politiet.

  Nei. Så enkelt. Jeg vet hva loven sier, jeg er ikke uenig i at det har skjedd noe som ikke skal skje. Så hva er det du fortsetter å tillegger meg av meninger som du føler behov for å diskutere videre? Det som har skjedd både kan og bør få konsekvenser og loven åpner for at hunden kan bli avlivet. Ikke uenig i det heller. Min personlige mening er at dette ikke er en hund som TRENGER å avlives, LOVEN ÅPNER for andre alternativer enn avliving. Så hva er det vi diskuterer her? Jeg sier ikke at det er feil, at det er ulovlig, at det er useriøst eller noe slikt, jeg sier igrunn bare at jeg håper de velger en annen tilnærming. Og det er jeg vell i min fulle rett til å mene da om så du skulle være uenig. Og resten er vi jo igrunn enige om, som jeg har prøvd å si før. Du trenger ikke det, jeg skjønner hva du sier og jeg svarte på nettopp det. Jeg er ganske sikker på at jeg ordrett sa at det å løpe vekk ikke var en presset situasjon.. Og ga deg et par eksempler på hvorfor hunden likevel løp etter når båndet glapp. Det kan være alt fra at den gikk rett i angrep til at den løp etter i glede liksom(også utviklet det seg etter at situasjonen på nytt ble truende når vedkommende ble redd og sparket), en hund som kanskje er styrbar og kunne latt seg avkalle om fører ikke snublet og ble distrahert litt. Dette er da som tidligere bare et eksempel og en mulig forklaring til hvorfor dette KAN skje, selv om hunden er aldri så lydig og hundefører er seriøs og erfaren. Jeg sier ikke at det var dette som skjedde, ei heller at det er greit, eller bagateliserer det, eller lov, eller untar hunden for straff etter loven, i verste fall avliving. Det er det ikke og det gjør det ikke. Men avliving er ikke eneste mulighet. Det sier han sikkert ikke og det har ikke jeg påstått heller, jeg sier at ting kan skje og har kommet med flere mulige eksempler på hvorfor og hvordan uhell kan skje, selv med rutinerte og 100% kontrollerbare hunder og førere. Hva som faktisk har skjedd i denne konkrete saken vites ikke, og det er det ikke jeg som skal avgjøre heller. Men siden en del av denne diskusjonen har blitt til hvorvidt det er mulig eller ikke å faktisk være uheldig med en hund så har jeg også kommet med noen teoretiske eksempler. Det forsvarer fortsatt ikke det som har skjedd. Det er fortsatt ikke lov, og kan få konsekvenser. ikke uenig i det heller, men som jeg sa over her, jeg bare synes og håper at det kan få andre konsekvenser en det de prøver å få igjennom nå. Både fordi jeg tror det finnes alternativer som er bedre, ikke bare for denne saken, men rett og slett varige tiltak som kan gjøre en permanent bedring for å unngå slike hendelser, uansett hvorfor de skjer. Og det er vell viktig eller? Dette skjønner jeg ikke hva du mener med, derav mitt spm som kom i neste post og som du har svart på i din andre quote, som jeg ikke har lest enda. Ikke skjønner jeg hva det har med diskusjonen å gjøre, iallefall ikke i en quote til meg. For jeg har som sagt ikke sagt hva som har skjedd eller ikke, det er heller ikke så relevant for hva jeg skriver, for jeg dekker i grunn alle mulige scenario og sier jeg synes det er forskjellig alvorlighetsgrad og burde vært vurdert forskjellig straff/konsekvens alt ettersom hva som faktisk har skjedd. At du påstår at du kjenner fører og at fører er seriøs, flink og erfaren er greit, det stemmer jo sikkert og for alt jeg vet, men jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor det er relevant til hverken at han da ikke kan ha vært uheldig eller at han i teorien kan være en drittsekk som gjorde dette med vilje (jeg sier hverken eller, men jeg har som sagt dekt alle muligheter for hva som har skjedd så jeg er jo ikke uenig eller enig i det, og ikke har jeg noen grunn til å diskutere hundefører personlig da jeg hverken vet hva som har skjedd i dette spesifikke tilfellet eller hvordan hundefører er og har gjort jobben sin osv generelt. Og det er nå uansett opp til en domstol eller nemd eller noe å ta stilling til bevis, hva som har skjedd og bestemme straff. Ja..?! Jeg har vell hverken sagt at personen ikke er presset, at det er galt eller unormalt at han sparker eller bagatelisert det som skjedde etterpå eller hvordan man skal forholde seg til det?! Så vidt jeg vet er jeg vell den eneste som har foreslått konkrete tiltak for å unngå at slikt kan skje i praksis, selv om det skjer menneskelige feil. Ja..? Nei, de fjollete forklaringene her er de du skriver på vegne av meg uten at jeg har sagt noe i nærheten av det selv. Og det er det DU diskuterer. Jeg kan ikke se at vi egentlig er uenig engang. Kanskje med unntak av at du virker å mene at det er helt gjennomførbart å å ha 100% kontroll på en gjengs løs tjenestehund i potensielt truende/pressede situasjoner. Og det er forsåvidt greit for meg, jeg har min egen både erfaring og mening om det temaet og det finnes mange bevis som støtter den. Og det er nå uansett bare en personlig oppfatning som det spiller lite fra eller til for meg om andre deler eller ikke, så det er ikke noe å diskutere igrunn, ikke er det relevant for saken helle, men det er litt relevant for min mening om at denne saken er tatt litt ut av proposjoner, rent mtp hvordan det behandles.. Og min påstand om at da er det mange politihunder som skulle vært avlivet og tatt ut av tjeneste også(men det er jo ikke noe om å gjøre da, de er jo en ressurs vi trenger). Og det er litt relevant for at jeg sier at uhell kan skje, det bør få konsekvenser, man bør lære av det og selvsagt gjøre alt man kan for å unngå det. Men OM dette er et uhell, så er min personlige mening at handlinger har konsekvenser, JEG ser ikke at det er avlivingsgrunn at en som er på jobb og tjener til livets opphold virkelig er uheldig å driter seg ut og det får et uheldig utfall, konsekvenser, ja, bedre sikringsrutiner, ja, en merknad som sier at denne hendelsen har skjedd slik at man kan ta tak i det om det blir noen som av en eller annen grunn får unormalt mange "uhell" etc (altså om man misstenker at fyren er et rasshøl som slipper bikkja med vilje og vet at hunden kan bite) eller noen som da kanskje rett og slett ikke egner seg som hundefører fordi de ikke håndterer det, eller krav om munnkurv på denne ekvipasjen eller ja, mange muligheter.. Det betyr ikke at jeg sier at loven som sier at man skal ha 100% kontroll osv ikke gjelder eller at jeg er uenig i at det har skjedd et lovbrudd, eller at jeg ikke forstår hva loven, slik den er, åpner for at hunden kan avlives om retten dømmer det slik. .
 21. Malamuten

  "Kamphunder.."

  Med DNA testing osv så er det mulig å ha slike blandingshunder uten fare for avliving.
 22. Malamuten

  To vekterhunder vurdert avlivet av politiet.

  Nei, jeg forsvarer ikke hendelsen, jeg forklarer hvorfor hunder kan bite og hvorfor det ikke nødvendigvis er mulig å ha 100% kontroll på et levende vesen, spesielt ikke i pressede situasjoner ELLER om man er uheldig. Om man er tett på å faller så er det ikke nødvendigvis tid til å kalle inn, samme hvor god kontroll man har. Mennesker gjør dumme ting når vi er stressa. Vi tar feil beslutninger uten at det nødvendigvis ligger ondskap eller maktdemonstrasjoner bak. Uhell. Og for å gjenta, jeg kommer med løsning på slike problem og sier at man skal ta det alvorlig og lære av det. Og at det kanskje skal få konsekvenser for noen. Jeg sier heller ikke at det foregår noe ulovlig her mtp at de ønsker å avlive, jeg sier kun at jeg synes det er unødig å avlive hunden. Min personlige mening om saken. Og kan jo si det enda en gang. At en hund biter om den blir sparket, det er normalt for en del. Helt uavhengig av trening eller jobb eller andre ting. Det kan skje, selv om det ikke skal skje. Det er ikke lov, det er åpning for å få rettsvedtak på avliving etter slike hendelser. Hva er det du mener jeg er uenig i her? Som sagt kan jeg bare gå ut ifra det som er grunnlag for diskusjonen, uten at jeg påstår at det er det som hendte i virkeligheten, men det er ikke en presset situasjon at noen løper vekk, men det har kanskje vært en slags konfrontasjon først, hundefører er kanskje litt oppjaget og sender signaler til hunden, at han løper etter og starter en jakt hjelper jo ikke nødvendigvis, men så vidt vi vet, pr nå så var det heller ikke dette hunden beit for, så vidt vi vet beit den fordi den ble sparket og det er en presset situasjon i en setting hvor hunden allerede er "skrudd på", mest sannsynlig og hundefører ligger på bakken uten fysisk kontroll. Jeg krangler heller ikke på hva lovteksten sier ang kontroll, jeg sier bare at følelser ikke alltid følger loven og at hunder er dyr. Etterfulgt av at jeg sier at politiet kaster stein i glasshus og at jeg tenker de har bedre ting å bruke tid å ressurser på. Det eneste jeg synes er verdt å avklare her og dømme/straffe deretter er hvorvidt dette er gjort med vilje. For det er ille. Som sagt, det endrer ikke hva som har skjedd,jeg sier ikke at det ikke har skjedd noe galt/klandreverdig, jeg krangler ikke på at loven åpner for at denne hunden kan avlives, så hva er det egentlig vi diskuterer?
 23. Malamuten

  To vekterhunder vurdert avlivet av politiet.

  Om du ikke er interessert i å lese så skjønner jeg ikke hvorfor du sitter her å diskuterer. Om du skal diskutere med deg selv kan du vell bare gjøre det på privaten... Det jeg sier er at loven kan si hva den vil, det hjelper ikke hva en lovtekst sier om det ikke er praktisk gjenomførbart. Eneste måte å ha full kontroll på et munnkurv og hunden festet i fører, med dobbelsikringer av alt så ingenting kan ryke osv. Men det spiller ingen rolle for diskusjonen. Det er som sagt ingen som er uenig i at det som har skjedd er en feil, samme hvilken knagg man henger det på. Det er ingen som motstrider at det er hjemmel i loven for å avlive hunden, men det betyr ikke at man trenger å synes at det er RIKTIG dom. Loven sier heller ikke automatisk at en hund som har bitt skal avlives, dermed må det vell være lov å mene at man synes det kunne blitt straffet på andre måter. Og jeg står fortsatt ved at politiet har bedre ting å bruke tid å ressurser på, OM historien stemmer med virkeligheten. Og de kaster iallefall stein i glasshus og loven gjelder for dem og like mye. Spesielt den om kontroll. Jeg husker ikke ordrett hva du sa, men du legger vekt på at dette er én erfaren og flink hundefører som vet at det er mulig å ha kontroll. Og om jeg ikke husker feil så er du kritisk til hvorvidt dette uhellet vår et uhell eller et "uhell". Jeg påstår ingenting, men spør da det er det eneste jeg sitrer igjen med at den uttalelsen kan bety, viss ikke skjønner jeg igrunn ikke hva du mener eller hvorfor det er relevant for denne diskusjonen eller engang hvor du er uenig med det jeg har sagt hele veien. Resten svarer jeg på i neste hvor du har sitert det samme en gang til med litt flere spørsmål
 24. Malamuten

  To vekterhunder vurdert avlivet av politiet.

  Du, rull inn da, du må gjerne ta diskusjonen, men da får du diskutere det som faktisk står, Ikke tillegg meg meninger jeg ikke har eller lat som det står noe annet enn du faktisk leser. Jeg forsvarer ikke hendelsen en eneste plass, hva som har skjedd i dette ene konkrete tilfellet har jeg ingen forutsetning for å vite. Ei kan jeg diskutere ut ifra noe annet enn det som står om saken. Jeg skjønner at den forklaringen media eller facebookgrupper kommer med ikke nødvendigvis er fakta, men det er nå det eneste bakgrunnen som finnes for denne diskusjonen. Og det er nå tross alt bare en diskusjon om et tema, på ett nettforum, ikke en dom. Det eneste jeg har sagt er at uhell skjer. Mennesker er ikke ufeilbarlige og hunder er dyr, med instinkter og følelser som opplever potensielt traumatiserende ting som også vil påvirke dem senere. Jeg sier ikke at uhell er greit, eller positivt eller at man ikke skal forsøke å unngå dem eller lære av det som har skjedd, kun sagt at de skjer og det kommer de til å fortsette å gjøre, dessverre. Jeg har til og med foreslått en løsning på slike bitt problem. En som både er enkel, billig og gjennomførbar. Er det et uhell og det kan bevises/bekreftes så er min mening at shit happens å det får de kriminelle ta på sin kappe som en tilfeldig konsekvens av at de tok de valgene de gjorde. Men selvsagt ikke opp til meg å avgjøre utfallet, så det gjenstår jo å se hva det blir. Er det uhell at bikkja kommer løs, men vekter har noe skyld, feks fordi han valgte å forfølge, noe som kanskje både setter bikkja i en viss modus og vår det som leda til at han havnet i den situasjonen at han falt og mista hunden så kan det jo være på sin plass å diskutere sanksjoner mot hundefører, hva synes jeg kommer litt an på intensjoner og tidligere oppførsel/saker. Har han mye på seg fra før er det mye verre enn om det var første gang og rett og slett bare et dårlig valg tatt in the heat of the moment uten noen baktanker. Er det beviselig gjort med intensjon bør det få store konsekvenser for fører. Hunden er ikke nødvendigvis hverken farlig, ukontrollerbar eller uegnet hverken i samfunnet eller på jobb og min personlige mening på generelt nivå er fortsatt at det ikke er noen grunn til å avlive hunden. Eller de to andre hundene som er trent bitearbeid med.. Og politiet avliver da virkelig ikke alle hunder de kvitter seg med.. Hunder som blir forkastet, pensjonerte tjenestehunder m.m. de er så like farlige de. Edit; loven åpner for at hunder som biter kan avlives, det er greit, men den sier ikke at de må.
×