Meg

Medlemmer
 • Innholdsteller

  3,163
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  1

2 følgere

Om Meg

 • Rang
  Vanedyr

Profile Information

 • Hunderase
  Siberian Husky

Nylige profilbesøk

10,248 profilvisninger
 1. 7 uker allerede...tida går fort!
 2. vet ikke hvor mange, det er jo ikke vanlig å røntge eldre dyr, men en del blir stive i bakparten og pensjoneres pga det.
 3. Skriver under på dette. en god front er viktig for "støtdemping" når hunden løper. Noen ser dog ut til å misforstå hva som er en god front og fremelsker en stor og kraftig front. Det er ingen fordel.
 4. nja, forkalkninger er ikke helt uvanlig på eldre trekkhunder. både håndledd, knær og rygg.
 5. jeg bruker grønt (orbiloc) på nakkelina til lederhundene, fordi rødt egentlig er lys som indikerer "bak" på et kjøretøy (har rødt lys bakpå vogna).
 6. fordi da må man jo bruke hunden til noe, og det er slitsomt...satt litt på spissen
 7. Jeg har lite greie på belgere- og lite greie på spondylose- er det forskjell på forkalkning pga belastning og spondylose (burde lese meg opp jada, men du kan det sikkert bedre enn meg)? mener jeg har hørt det er, men
 8. man hører jo ofte kommentarer om at de bruksavlede hundene oftere har skader enn de utstillingsavlede. Hvis det faktisk er sånn-- har noen spurt seg om de brukes like mye? En hund som brukes hardere enn en annen, har større fare for skader også. Dessverre.
 9. er enig med deg, men poenget er at de to ikke nødvendigvis har noe med hverandre å gjøre. og jeg synes å se en hel del veldig aktive showavlede hunder som ikke tar det helt med ro. De står og jasser mye, mye lyd. (mens andre ikke gjør det da, det gjelder å ikke skjære alle over samme kam. Det finnes bruksavla hunder med dårlig av-knapp også). Det kan jo være andre grunner, men jeg har tenkt at dette er en mulig forklaring. En av dem.
 10. man SER ikke hva slags potekvalitet hunden har før man trener en del. Jeg snakker ikke da bare om labbene er for flate, for små "kattepoter" eller korrekt. Jeg snakker om hvordan potene tåler mange mil på snø, is og grus. Hvordan vet man om hunden har gode poter om man ikke trener? Hvordan vet man om den takler mye trening både fysisk og psykisk om man ikke trener mye? Hvordan VET man om den klarer å lese terrenget og foreta riktige "veivalg" om man ikke trener mye? Hvordan tester man lederegenskapene? Evne til å jobbe til tross for forstyrrelser? Hvordan vet man hvordan den restituerer om man ikke trener mye? Hvordan er matlysta under løp/lengre tur? Mye av det som er viktig, tenker man ikke over om man ikke trener mye. Dermed tar man ikke hensyn til det i avl. Evt man vet faktisk ikke hva man avler på mht til disse egenskapene, for man tester det aldri. jeg er jo også enig med deg i at klokka ikke skal være det eneste viktige i bevaring av rasen. Men man skal heller ikke glemme det. Vi har tross alt den raskeste renrasede polarhunden. Når det er sagt så har jeg litt ymse av hunder hjemme. Fra veldig bra bygget, til mindre bra (men det er ikke fordi de er avlet for å se sånn ut, de trakk et dårlig eksteriørkort rett og slett). Noe går direkte utover funksjon, andre ting har med type å gjøre. Vi kjører ikke langdistanse, men trener mye. Da vi gikk fra småturer til lengre turer og flere km i året fikk jeg en del AHA -opplevelser, som jeg jo såklart har lest om, men som jeg ikke har tenkt på er såpass viktig. Men nok om det. JA man kan stille ut bruksavla husky men man kan regne med å få kommentar "this is not a showdog, but a working dog" fra dommeren
 11. Min oppfatning: en utstillingshund skal se mest mulig "på" ut og "showe" mest mulig. En trekkhund skal fordele kreftene sine best mulig. det er to ulike ting.
 12. .Om de klarer seg under utfordrende forhold, over lengre tid, og med mer fart enn frakthundene grønlandshund og malamute, er et annet spørsmål. Noen gjør. Alle hunder kan læres opp til å trekke. Jeg snørekjørte og syklet mye med min islandshund på 12 kg samt min onkels golden retriever. De var ikke trekkhunder av den grunn. En trekkhund skal kunne litt mer enn å holde lina stram. (fra standarden: Middels stor arbeidshund, rask og lett på foten, ledige og elegante bevegelser. (...)Utfører sin opprinnelig funksjon i selen med å trekke en lett last i moderat tempo over store avstander.)
 13. Det kan diskuteres. Korte ben er ingen fordel i mye snø. Pels som kladder er heller ikke det (ja, for noen hunder har faktisk feil pelskvalitet). For mye stopp (hodet) samler snø og is. Bevegelser som ser flashy ut i ringen er ikke nødvendigvis energibesparende, og hunden må bruke mye ekstra energi bare på å flytte seg selv (det er bare å sammenligne video av ulike spann det, og nei, det er ikke bare showhunder som kan ha lite effektive bevegelser, men her vil jeg frem til at det som faktisk fremelskes i showringen ikke nødvendigvis er det som er bra foran en slede). Og tar man i avl av utstillingshunder hensyn til potekvalitet, matlyst, restitusjonsevne, evne til å "finne frem" i terrenget (gode veivalg), evne til å arbeide i flokk, lederegenskaper (de som går fremst i spannet), osv? Hva med den viktige av-knappen polarhunder skal ha? Man må være mye "på" for å takle en hel dag i ringen og showe best mulig. Slik jeg ser det vil man da kunne indirekte selektere andre typer hunder enn dem som passer best i arbeidssituasjon. Alle hunder kan forøvrig læres opp til å trekke- dvs holde båndet stramt og trekke fremover. En trekkhund skal kunne mer enn det.
 14. vi med renrasede polarhunder som kjører med dem er ganske misunnelige på jakthundfolket som har klart å ta grep slik at man har beholdt både type og bruksegenskaper. I min rase spriker det i begge retninger, fra totalt utypiske korthåra fartsmonstre til disneyhunder som ikke har kropp, vilje eller pels til å fungere foran sleden.
 15. jeg husker ikke hva aliaset mitt var- og epostadr jeg brukte da finnes ikke lenger... :/