Jump to content
Hundesonen.no

Førstegangs avl på Blå Chihuahua tispe, trenger råd om søk av hanne og avl!


Rona82
 Share

Recommended Posts

Hei hei ☺️ Lenge lærer man ✌ Er en ganske erfaren hunde-eier og bor i Vestfold. Jeg har stortsett hatt omplasserte, store hunder, Rottweilere, Bulldog osv med stort behov for hjelp så avl var aldri et tema og de var kastrert/sterilisert ASAP.

Nå er vi på ett annet sted i livet, eget hus, ungene er vokst og dratt og vi innvisterte hjertene vårs i ei nydelig blå Chihuahua jentevalp som nå har blitt 1 år med rolig og vakkert lunne som vi vil gjerne avle på når hun er i mellom 2 og 3 år. Tanken er å beholde ei datter fra henne og forhåpentligvis får ho valper som arver hennes ufattelige rolige og herlige natur som gir andre denne gleden i hverdagen vi opplever med henne. Jeg har prøvd å få informasjon hos NKK og klubber men virker nesten som at dette er én hemmelig verden og vanskelig å få noen informasjon, veiledning eller startsted. Oppdretter er fra polen og de avler på egne linjer som de henter derifra. De er også reserverte men de insisterer på å at avle sunnere og  større Chihuahuaer så jenta våres er stor. 4.9kg men i følge dyrlegen, helt perfekt! Ho er ei korthåret chihuahua med eplehode. Vi har et håp om ar finne stor gutt i samme fargen men skjønner at blå fargen er sjelden samt at gutten er i lignende størrelse. Brun, hvit, svart, tricolor.. Det er kanskje ett fett når det kommer til syvende og sist, men at han er frisk og stor. Dette blir våres første avl og jeg er mildt sagt uerfaren så at begynne å søke info samt forberede oss tenkte jeg at var lurt.

Jeg setter innmari pris på all verdens informasjon of tips, råd, dues and don'ts om du kan avse noen historier og erfaringer. Jeg tar imot all hjelp med takknemlighet for at vi kan sette jenta våres trygghet og helse foran alt annet. At hun får en "Partner" vi kan sosialere med på forhånd som ho er trygg på og har helst noen parring erfaring fra før er viktig for oss. Jeg har skjønt at første gangs parring kan være vanskelig for snuppene om de er bare hived ut i det så det er ikke ett tema, alle skal ha det bra!

Med stor takknemlighet på forhånd og håpScreenshot_20211007-130013.thumb.jpg.074b0f2cd0695dbec82ecde9e898167a.jpgSnapchat-1268308440.thumb.jpg.28598cca21128fc92117320981d84bab.jpger dette hjelper oss at starte i hverfall. Med vennlig hilsen Saga, Rona og Anders ??

Snapchat-855855081.jpg

Edited by Rona82
Alder ble feil
Link to comment
Share on other sites

NKK har en oppdretterskole som er fin informasjon for alle som tenker å få et kull. Du finner masse informasjon om avl og oppdrett her: https://www.nkk.no/avl-og-oppdrett/category971.html

Men for at det skal ha noe for seg å bidra til avlen på chihuahua med denne tispen så må hun være registrert i NKK, eller en FCI-kennelklubb, som May Sofie nevner over her.

Link to comment
Share on other sites

Ett lite tips, ser du nevner at du ønsker å finne en blå hanne, på div andre raser som staff f.eks anbefales det ikke å avle blå mot blå pga hudsykdommer etc oftere forekommer hos dem, dårligere pelskvalitet bl.a. Sjekk med raseklubben din om dette er et problem for Chihuahua også! 
Om du ønsker blå avkom så hadde jeg nok da avlet mot en sort/tricolor hund, iom blått "bare" er sort med et gen som bleker fargen. Husker ikke i farten % andelen som i teorien vil arve fargen, men det kan du eventuelt søke opp om du er interessert. Genetikk er spennende! 
Ellers er det vel noen helsetester som må eller i det minste burde gjennomføres, patella er vel en av dem og øyelysning. Lenge siden jeg vurderte chihuahua så jeg er ikke oppdatert der. Sjekk ut NORSK CHIHUAHUAKLUBB (nchk.no) for info!

Ser du skriver hun er fra Polen, om hun er registrert i raseklubb der som er forbundet med FCI, så får du omregistrert henne til NKK. Og det anbefaler jeg om hun ikke allerede er det! Er det noe alle raser trenger så er det registrerte individer i avlen slik at genpoolen kan utnyttes til det fulleste! 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Lill med Perfect image er fremdeles aktiv med collie oppdrett både med lang og korthår. Enklest er nok å ta kontakt på Facebook med henne privat, tror ikke hun har tilgang på Messenger på kennel siden sin dessverre. Hun venter et korthårskull i disse dager (uke 17) og jeg vet hun har noen spennende planer fremover også. Verdt å ta kontakt, eventuelt mase litt om du allerede har sendt henne en melding! Ikke sikkert du får svar sånn helt med en gang da den dama har mange baller i luften, kan ikke annet enn å bøye meg i støvet for arbeidet hun gjør. 😂    Tine (kennel laabanden) som er tagget over her har i hvert fall 1 om ikke 2 korthårs hannhunder ledig akkurat nå, og er vel ikke utelukket at det blir en kort/langhårsparring der i fremtiden, men det kommer helt ann på hvilken hannhund det blir på kortis tispa hennes i fremtiden.  Ann Gjertrud (Kennel NoorWay) er jeg usikker på om avler fremdeles, men er ikke sånn kjempe kjempelenge siden jeg så en annonse fra henne så sant jeg husker rett. Hun var aktiv her inne før, om du søker på Noor, Ninja eller Miyagi (usikker på hvordan det skrives) så finner du henne nok. Men er ellers vanskelig å finne på nett om dagen svjv.  Hadde anbefalt @Kensington Gate , men tror ikke hun avler pr.d.d.    Du kan søke opp norsk collie markedsplass på Facebook, der deles det annonser. 😊 NCK fikk ny nettside for ikke så kjempelenge siden, men oppdateringene har gått sakte dessverre.   
  • Jeg kan ikke se å finne Kennel NoorWay noe sted - verken gjennom Google eller Facebook. Har du mulighet til å sende en lenke? Ellers noterer jeg meg resten av det du skriver, og vil legge stor vekt på gemytt! Takk for hjelpen 
  • Tusen takk for gode tips! Her har jeg litt å sjekke ut 
  • Jeg soser rundt i valpefeber, feriefeber og ferieplanlegging...
  • Ja, det kommer til å bli brukt sekk til valpen. Men vi har lyst til å kanskje leie en hytte og ta små dagsturer med både valp og godt voksen hund.  Sykkelturer utgår pga det blir for tungt med 30+ kg i sykkelvogn.  Alt kommer til å gå på valpens premisser.  Men vi vil gjerne ha turterreng som er ganske flatt, pga eldre hund med hofteplager, og pga tung sekk i krevende, kupert terreng er skummelt.  Setter gjerne tips på turrterreng, eller lettgåtte turer: hele sørlandet, Telemark og Asker område På forhånd tusen takk
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...