Jump to content
Hundesonen.no

Korthåret collie vs Tervueren


Recommended Posts

Etter flere års tankevirksomhet om hva neste rase skal bli, er vi nå endelig kommet i mål.

Vi er en familie på 4 med to snart voksne barn, og har lang erfaring med hund og hundehold.

Etter å ha besøkt oppdrettere av flere raser vi tidligere var interessert i, har det nå kokt ned til to, nemlig kortis og Terv.

Er det noen her som har erfaring med begge som har lyst å utdype? Det som gjør oss usikker med Terv er nervene, vi ønsker en omgjengelig hund uten samkjønnsproblematikk og helst uten andre redsler og for mye vokt. Jeg er veldig glad i trening på hobbybasis, men det er ingen brukshund vi skal ha.
Det som taler mot kortis er egentlig mest røytingen.

Blir glad for alle svar!

Link to post
Share on other sites

Med de endringene jeg har sett hos terv de siste årene vet jeg ikke om det er så stor forskjell på rasene. Collie har også sine issues, som også har blitt noe bedre, men jeg vil putte de i samme boks sånn sett.

Terv røyter vel også, og må kanskje børstes litt mer for å ha pelsen på stell?

Jeg tenker at terv i større grad er en brukshund som vil trives mer med trening og aktivitet, uten at man trenger å konkurrere eller noe for den del. Men hvis dere liker å holde på med hundesport så ville jeg heller valgt terv.

Collien er også med på det meste, men krever etter min erfaring (annenhånds, gjennom trening og konkurranser) mindre mental aktivisering og er mer fornøyd med å bare være turkompis og familiehund.

Når det er sagt, når det står mellom disse to vet jeg ikke om dere kan gå så veldig feil ut fra beskrivelsen, det er mye mer viktig med valg av oppdretter og linjer som har stødige og friske hunder.

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Sier meg stort sett enig med Simira. 
Jeg tror også linjene er viktige i begge raser ifht trenbarhet etc. Så om mulig møt flere individer av rasene, gjerne få observert dem under trening etc. Se hvilken du tror du vil trives best med i hverdagen. 

Ang røyting på kortisen så er det like mye og tett pels som en langhår, den er bare kortere. :lol: Hvert fall om du har etter linjer som har recessive gener for langhår i seg. Men pelsen er ikke like "stikkete" som f.eks beagle er min erfaring. Sitter ikke fast overalt liksom. Veldig grei pels generelt å ha med å gjøre synes jeg! 

Collien er litt sånn som blir hva du gjør den til er min erfaring. Super fornøyd om den får bli med, veldig, veldig glad i barn og veldig trenbar om du ønsker det også. (Jeg har en fordel med matvrak også da, men hun fungerer enda bedre for leke egentlig i treningssammenheng. ) 

Det er nok lettere å finne en god terv, bare sånn helt rent på bakgrunn av antall hunder, da kortisen dessverre er en mindre rase med mindre genpool. Så kan hende du må vente litt lenger om du velger kortis, men det er absolutt verdt det om det er rasen du vil ha! Lill har et par kull på gang nå som begge er i slekt med tispa mi, så kan anbefale å sjekke ut Perfect Image om du er ute etter kortis, hun holder til på østlandet. Har også en terv oppdretter her i Rogaland jeg har hørt mye bra om Lufaliva/Belgerulven, de idividene jeg har møtt derifra selv har jeg også et godt inntrykk av! (De var vel og merke fra samme kullet da)

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg kjenner til problemet med hunder som gjør ugang for oppmerksomhet. Min erfaring er at det beste er å bryte uvanen ved å fjerne tilgang en periode, f.eks. med kompostgrinder, eller fjerne møblene i noen uker. Dersom det er umulig så ville jeg sett om jeg fikk til å kjøpe rør på biltema og lage midlertidige beskyttere til bord- og stolben. Har aldri prøvd det selv, men tenker det er verdt et forsøk hvis ingenting annet fungerer. En meget midlertidig løsning (som jeg bruker på graving i sofaen) er å spraye eddik så snart hunden begynner med tullet sitt. Da henter jeg sprayflasken med eddik og sprayer området uten å gi hunden oppmerksomhet. Men eddik forsvinner raskt, så det er en løsning som kun fungerer i øyeblikket.
  • Kule videoer! Takk! Hvis man tenker seg at det sitter en Julius K9 sele på tredemøllehunden, så vil den ligge utenpå bevegelig musklatur/ledd uten å hindre bevegelse. Jeg vet at brystseler er populært på korte, kraftige bullehunder som har trøbbel med å få seler som passer. Når man må velge selen som passer minst dårlig i stedet for en god sele, så blir vanligvis ikke resultatet så bra. Når det er sagt; turseler SKAL hindre fri bevegelse ved uønsket trekking. Når mine hunder trekker så er det jeg som hindrer fri bevegelse (med vilje), og da er det viktig at den holder igjen uten å skade. Da er problemstillingen om selen holder seg såpass på plass at den ikke legger press på halsen, og det er avhengig av hund/sele kombinasjon. Jeg ser ikke problemet med brystseler som passer, men for meg personlig er de best som gå-løs sele. Da vil jeg ha en sele hundene kan komme seg ut av dersom uhellet er ute og de kommer bort fra meg. Vil ikke at de skal bli sittende fast i noe, og brystseler er de enkleste å rygge ut av.   
  • Burde vel være mulig å finne noe på Etsy etc, service dog vester, seler og tilbehør er jo et relativt stort marked i statene. Ellers hadde jeg nok bare sydd på en borrelås bit på en webmaster eller hurtta weekend warrior/active selene eller lignende, både feel active og nonstop har vel slike. Om rent plass til borrelåsmerker er det du er ute etter. 
  • Pingeling: De har vært skikkelig fy fy i mange år nå. Men, så går de der da, eierene som synes de er fy fy med y seler og hunder som holder på stryke med av pustenesvær pga de drar sånn. Er ikke det spor bedre da. Hunder som drar i bånd er det jo kun trekksele som duger🙂
  • Når man ser hvordan hunder beveger seg, ser man at reimene på brystseler ligger tvers over skulderen og skulderleddet. Det skjer ganske mye bevegelse der som vil bli hindret straks selen blir stram, og det er også min erfaring at den gjør på muskuløse hunder. På hunder med smalt bryst og lite utstikkende muskulatur (hiterrier) var det ingen synlig forskjell på bevegelse, men jeg kommer aldri til å bruke det igjen fordi jeg tviler på at det er noe bra å ha en reim der. Har man en hund som går med slakt bånd for det meste og selen er tilpasset slik at den er romslig nok til at skulderen kan bevege seg fritt, har det jo mindre betydning selvfølgelig.  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...