Gå til innhold
Hundesonen.no

Velge valp


Melinda
 Share

Recommended Posts

Det er to oppdrettere som skal ha valper.

Oppdretter 1: Valpene er født. Jeg kan få en valp. Foreldrene er lite utstilt.

Oppdretter 2: Valpene er ikke født ennå. Dem fødes om tre uker. Jeg ønsker helst valp fra dette kullet men jeg aner ikke hvor mange valper det blir. Jeg aner heller ikke hvor mange som står foran med i kø. Jeg har spurt oppdretteren om dette men hun svarer ikke på dette. Hun sier bare at jeg må vente å se. Jeg liker foreldredyrene best hos oppdretter 2 da de er utstillingchampion begge to og jeg skal stille ut etterhvert. 

Det er sjeldne raser med få kull. Hva hadde dere gjort? Vente? Eller ikke? Jeg aner ikke om det blir valp på meg fra oppdretter 2 og siden hun ikke sier hvor mange valper det blir eller hvor mange som står foran meg i kø. Jeg er bare usikker. Hva bør jeg gå for?


Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utstilling er ikke det eneste som betyr noe. Hvordan er helsetilstanden på de ulike linjene?

Hvis ikke den andre oppdretteren kan si noe som helst om hvor mange interessenter hun har eller din sjanse for å få valp så ville jeg nok gått for det første kullet, så lenge det er sunne, friske foreldre med godt gemytt. Ikke alle har interesse av å stille ut hundene fram til championat.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Se bort i fra utstilling et øyeblikk. Utfører begge oppdretterne samme helsetester? HD, øyelysing, og andre tester som er relevant for rasen? Hvor gamle er foreldredyrene? Har de hatt valper før? Hvor mange kull? 

Dette er ting som alltid burde prioriteres over utstilling, men spesielt etter korona.

 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan ser foreldrene fra kull 1 ut da? Har de åpenbare feil og mangler i forhold til rasestandard sammenlignet med det andre kullet? Er de langt unna det som premieres i ringen?

At foreldrene er champions har ikke særlig stor betydning. Champions produserer alt fra mindre pene valper med diskvalifiserende feil til gode valper, akkurat som rasetypiske hunder som er sparsomt utstillt. Det vil ofte være variasjon innad kullet, og noen kull blir generelt dårlige mens andre blir generelt gode. Hvor vidt foreldrene er champion eller ikke har nada å si. Etter hvert som valpen vokser til kan mye forandre seg også, risikoen for at hunden utvikler seg mindre heldig eller får diskvalifiserende feil er alltid tilstede når man kjøper valp.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg skjønner. Jeg synes på en måte ikke at 3/6 med C (uten forkalkninger) er så ille, men jeg har sett på fryktelig mye hunder i det siste. Mulig jeg har sett meg blind og at jeg må stikke fingeren i jorda
    • Jeg tenker at hvis du må velge mellom de ulempene, og heller få en mindre risiko for de senere, så ville jeg ventet. Ja, tidsmessig er det optimalt, men det er snakk om litt tilrettelegging bare. Jeg vet ihvertfall at om jeg hadde stått der med en 4 år gammel hund enten skuddredd eller med HD, og hadde hatt disse valgene, så ville jeg angret på å ikke bare ha ventet noen måneder. Noen garanti er det såklart aldri. Om du kan leve med en skuddredd hund som ikke kan brukes til det den er tenkt til, så ville jeg gått for det. HD går utover helsa og hverdagen til hunden i mye større grad.
    • For å være ærlig: Jeg ville stått over begge kullene. Det er ganske kjipt å sitte med hund om to/tre år som viser tegn på sjukdom som du kunne vært uten om du ikke hadde hatt dårlig tid.  Både skuddreddhet og leddsjukdom kan korte ned/stoppe både konkurranse og redningsplaner. Vent til det kommer et kull hvor du heller blir misfornøyd med noe som ikke kan være fysisk/psykisk begrensende. For eksempel farge og kjønn. 
    • Du kan sikkert litt om massasje og sånt allerede? Vi hadde regelmessig fysioterapeut på våre, en gang i mnd. Lakseolje, og etterhvert Cartrophen (lite effekt) og Librela (heller ikke mye effekt, men startet antageligvis for sent). Greia med disse smertebehandlingene for artroser er visst at man skal begynne å bruke dem før det har fått utviklet seg noe særlig. Pass på at hunden er varm såklart, back on track kan hjelpe (tantes gamle hunder har hatt det over natten, med opptrening). 6 tenner! Au!
    • Du kan prøve Kim Salomonsen på facebook. Det er den eneste oppdretteren av rasen i Norge. Det er en litt større rase i Sverige.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...