Jump to content
Hundesonen.no

Vi får snart en liten valp


Recommended Posts

Det høres ut som du gleder deg til å få hund og tenker på det hele tiden? 😄 Det meste utstyr finner du nok fram til selv, men kan gi et par tips som du kanskje ikke har tenkt på dersom det er første gang.

-Klosaks. 
Etter en ukes tid når valpen har blitt trygg i sitt nye hjem er det lurt å øve. Klipp gjerne 1 klo om dagen og belønn. 

-Sele.
Nakkeskader av halsbånd er dessverre veldig vanlig hos hund. Du kan finne mye billig/gratis på Finn eller Facebook. Valper vokser veldig raskt, så du kommer til å må bytte minst 3 ganger første året, avhengig av justeringsmuligheter og rase.

-Eddik.
Yep, eddik. Valpen vil ha uhell på gulvet uansett hvor flink du er. Når du skal vaske er det viktig å bruke et middel for å fjerne lukten. Det finnes mange fancy og rådyre sprayer for dette på dyrebutikken, men eddik er billig og bedre. Da er du helt sikker på at valpen ikke får i seg ekle kjemikalier dersom den tråkker eller slikker der du har vasket. 

-Valpesikring.
Bur bør unngås i oppdragelse, og en grind mellom kjøkken og stue kan være lurt ved behov. Et annet tips er å kjøpe "bur" til tingene du er redd for. Det finnes mange som har satt kompostgrinder rundt TV-seksjonen i stedet for å sette bur rundt valpen.

-Tyggeleker.
Valper klør i tennene. Da kan de fort bite på hender og møbler, og det er viktig å ha alternativer den får lov å bite i. Tannfellingsperioden er normalt over ved 6 mnds alder, og da ska voksentennene være på plass.

-Tålmodighet (kan dessverre ikke kjøpes på butikk).
Valper utvikler seg ikke i takt med våre forpliktelser og ønsker, og det er vidt spenn på hva som er normalt når det gjelder ting som å bli stueren (4-12 mnd), valpebiting (4-6 mnd med tanke på kløe) og det å være alene hjemme. Hvor flink du er til å trene er også avgjørende, men dersom hunden ikke er fysisk eller mentalt moden for å bli stueren før den er 8 mnd, så skjer det ikke før den er klar. Det viktige er at man klarer å fortsette med treningen helt til det sitter. Gir du opp når den er 6 mnd så vil du sitte med en voksen hund som tisser inne.

Heldigvis kan man kjøpe seg noe godt til seg selv på matbutikken som trøst når man har hatt en ekstra slitsom dag med valp eller unghund!Forsikring er noe man burde lese seg opp om, for det er absolutt ikke alle som forsikrer hunden sin. Jeg gjør det ikke. Den månedtlige kostnaden er latterlig høy, egenandelen er pr. kvartal, også kommer den flytende egenandelen i tillegg. Altså må du opp i vet besøk på over 2000 kr før du forsikringen trer inn uansett. Og jo mer utsatt rasen din er for helseproblemer, jo høyere månedtlig kostnad er det, og samtidig reserverer de seg mot raserelaterte lidelser.

Sist jeg hadde valp ville det ha kostet 400 kr i mnd for min rase (tror det er doblet nå). Da lagde jeg heller egen hundekonto og satt inn 400 kr der i stedet.  Jeg sjekket nylig innom Agria for priser: En rase var rundt 3000 kr i året, mens en annen lå på 13.000 i året for samme forsikringen. Da skal det MYE til for at det lønner seg.

Link to post
Share on other sites

Av utstyr så tenker jeg matskål/vannskål, halsbånd, kobbel, sele, langline, seng, kloklipper, børste, eventuelt bilbur, valpegrind ol, leker, tyggebein. 

Tips til oppdragelse. Tja.. Når det gjelder tissing så anbefaler jeg å gå ut hver eneste time (eller etter soving, mat, leking). Og trikset jeg bruker er å ikke gå inn igjen før valpen har tissa. Det kan ta 20 minutter, men på denne måten unngår du mye tissing inne. 

Prøv å finne en god balanse mellom aktivitet og ro. En valp trenger å få utfoldet seg og utforsket verden, lære hvordan ting fungerer, også trenger dem å slappe av. De orker heller ikke så mye inntrykk av gangen, og blir fort slitene. Valper blir lett overstimulert eller understimulert, noe som kan gi raptuser. Men om man klarer å finne en god balanse mellom aktivitet/ro så unngår man de verste raptus anfallene. 😄  

Bruk tid på lek og kos, og enkle lydighetsøvelser hvor du belønner masse med godbit eller lek . På denne måten bygger dere en god relasjon og valpen forventer at det skjer noe gøy/koselig med deg. God relasjon, og forvetning til at det skjer noe gøy inne hos deg gjør andre ting mye enklere senere. 

Meld deg på valpekurs!I kke bare lærer man masse, men man venner også valpen til å fokusere på deg og ha det gøy med deg selv om det er andre valper/hunder i nærheten. 

 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...