Jump to content
Hundesonen.no

Toller, jaktlab eller jakt golden?


Recommended Posts

Hei!

Vi hadde egentlig bestemt oss for toller, men mens vi har snakket med oppdrettere og eiere av ulike raser samt undersøkt så har jakt golden dukket opp og det samme har jakt labrador. Men siden vi har brukt mest tid på toller så vet vi mest om den, ikke så mye om de andre to. Når vi googler og prøver få litt oversikt over forskjellene blir vi egentlig ikke sånn 100% klokere på hva vi burde velge som førstegangseier av retriever. 

Mye av grunnen til at vi ville ha toller var at det er en stor hund i litt mindre format. Den kan brukes til mye mentalt og fysisk, vi ønsker å ha turkompis men også hobby som involverer en eller annen form for søk, smeller, nosework, retriever jakt eller lignende. Når vi blir flinke nok på skudd ser vi for oss å bruke den i praktisk jakt på fugl og kanskje småvilt hvis den egner seg for det. Vi har et stort ønske om å arbeide med hunden, men vil veldig gjerne at den skal være litt sosial og omgjengelig type også. Vi har forstått det sånn at de fleste av bruksrasene trenger litt trening på ro inne for å ikke være for stressa også. Vi er forberedt på mye kursing og har planene klar for valp, grunnkurs, hverdagslydighet og introkurs for å finne hvilken aktivitet vi ønsker å satse på. 

 

Er det noen som har erfaring fra en eller flere av disse rasene som kan komme med noen råd? eventuelt en beskrivelse av hvordan du opplever personligheten og arbeidslysten til den rasen du har erfaring med? 

 

 

Link to post
Share on other sites

Her er ihvertfall en lignende tråd:

https://hundesonen.no/topic/88274-jaktgolden-vs-toller

Retrieverene er alle generelt omgjengelige og allsidige hunder. Tolleren er litt mindre, og er også kanskje den minst sosiale. Der kan det være litt utrygghet på noen hunder.

Jaktvariantene av golden og lab er ganske høytflyvende saker, men det høres ut som dere har planlagt å være rimelig aktive. Jeg har ingen egenerfaring, men har omgåttes flere av begge rasene gjennom trening og kurs. Inntrykket mitt er at labrador kanskje generelt er litt bedre og mer fokusert på jaktbiten. Men ta det med en klype salt. Jeg ville oppsøkt jaktmiljøet og de hundesportene dere ser for dere, og se hvilke jaktvarianter som brukes der og hvordan de gjør det.

Ellers er det ikke veldig stor forskjell på de to, så med mindre dere har veldig høye ambisjoner i konkurransemål så tipper jeg dere vil bli like fornøyd med hver av dem.

Link to post
Share on other sites

Takk for link :) 

Vi tenkte egentlig det, har truffet på et par tollere som ikke var spesielt sosiale og omgjengelige. Mens den som var så ble dette trent bort. 

Hva mener du egentlig med høytflyvende? Ja, vi har planlagt å være veldig aktive både fysisk og mentalt så er fint med en hunderase som matches dette. Vi ser ikke for oss konkurranse eller utstilling, tanken er mer arbeid/brukshund og gjøre aktivitetene på gøy. 

Link to post
Share on other sites

At jaktvariantene av golden og labrador er "høytflyvende" er tull. De er aktive, vil jobbe, men har i aller høyeste grad evnen til å fokusere, konsentrere seg og lære adferder. 
Er man en aktiv person, som feks går/løper lange turer hver dag er jaktlab en flott hund å ha med seg. Den vanlige labben blir oftest for tung til høyt aktivitetsnivå. 

 

Der er en del ymse på toller. Der er stor variasjon i indivdene både ift arbeidslyst, stressnivå, fokus osv, så det er vanskelig å få akkurat hva man ønsker. I så måte er jaktlab/jaktgolden et mye tryggere valg for en aktiv person. 

Link to post
Share on other sites

Det er slett ikke alle jaktretrieverene som har evnen til å fokusere og konsentrere seg om arbeidet. De fleste greier nok det, særlig om de får nok/riktig aktivisering, men jeg kjenner også flere som har måttet bruke mye tid på å rett og slett få hunden til å lande. Og det er snakk om erfarne hundefolk som driver aktivt med hundesport, ikke folk som syntes det var "pent" med en lettere variant. Så det er greit å sjekke med oppdretter at foreldrehundene og linjene faktisk har noen resultater å vise til.

Link to post
Share on other sites

At unghunder som er aktive kan trenge litt hjelp til å "lande", (hva man nå enn legger i et slikt begrep) er ikke det samme som at de ikke er enkle hunder å ha i hus. 
Og så er mye opp til eier. Der er mange som driver aktivt med hundesport som ikke evner å få til lydige og samarbeidsvillige hunder i hverdagen. Uavhengig av rase og type. 

Jaktlab og jaktgolden har mye motor, mye driv og er aktive hunder. Så de må ha nok mosjon og nok hjernetrim. Får de nok mosjon i hverdagen, og får en konsekvent dressur (siden de er så matstyrt er det ganske enkelt), er de enkle hunder. 

Link to post
Share on other sites

Det høres ut som jaktlab eller jaktgolden er veien å gå for oss. 

Nå var det bare å finne oppdretter, det virket ikke så enkelt. Noen som har noen tips utover å gå utifra listen til retriverklubben? 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, HaX said:

Det høres ut som jaktlab eller jaktgolden er veien å gå for oss. 

Nå var det bare å finne oppdretter, det virket ikke så enkelt. Noen som har noen tips utover å gå utifra listen til retriverklubben? 

Sjekk facebookgruppene for hhv jaktgolden og jaktlabrador - det kan gi en bedre oversikt over hva som avles. Men må advare deg om at det er helt enorm interesse for tiden for jaktgolden i alle fall - oppdrettere beskriver opp mot og over 1000 henvendelser pr kull. Vet ikke om det er bedre for jaklabbe.

Link to post
Share on other sites

Har jaktlabbe selv. Opplever at det er til tider vesentlig forskjell på stressnivået på de som avles mer i retning sport, politi, redning osv, og de som er rene jaktlinjer. Sistnevnte fremstår litt mer balanserte, syns jeg. Har inntrykk av at det samme gjelder jaktgolden, uten at jeg skal påstå det hardnakket.

Min egen har helt fra veldig ung alder vært (for meg) overraskende fokusert og med en impulskontroll uten like. Naturlig nydelig velfungerende av- og på-knapp. Og et arbeidsjern som gjerne vil brukes mye.

Som på jaktgolden er det ekstrem etterspørsel hos de gode oppdretterne for tiden også på jaktlabbe, og hos en del av dem stiller man nok ikke først i køen om man ikke har planer om jaktprøver/redning. Selges en del som ikke NKK-registreres også, de ville jeg nok tenkt meg om to ganger før jeg kjøpte.

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Jeg kjenner flere som har fått jaktgolden som overhodet ikke er brukende til verken jakt eller hundesporter. Lite fart, lite konsentrasjon osv.  Heldigvis er det mulig å finne ut en del om hundene det avles på i dogWeb (NKK)

Jeg føler at noen avler ukritisk på alt, for valpene får man solgt uansett. Så selv om det er rift om valpene så sjekk kennel og hvilke hunder de bruker i avl. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • 1. Hvor ofte kjøper dere mat til hunden(e) deres? og hvor lenge varer hvert innkjøp? - Kjøper tørrfôr ca hver tredje mnd, VOM når det er tomt. Har ikke helt oversikt.    2. Sekkene med mat kan være store og tunge, er det tungvint for deg/dere å dra for å kjøpe? - Tørrfôr bestiller jeg levert på døren. VOM kjøper jeg maks 15kg av gangen, og det er ikke veldig stress med bil.    3. Er fór-merket viktig for deg?   - Ja og nei. Ville aldri kjøpt Royal Canin, men det er pga innholdet, ikke merket.  4. Hvor mange kg kjøper dere om gangen og hvor mye koster det? - Kjøper som regel 20x0,5kg VOM for 400, og 12 kg tørrfôr for 900 ish, men den kjøper jeg kun på tilbud. Kunne fått VOM billigere et annet sted, men velger å støtte en lokal selvstendig butikk fremfor stor kjede. 
  • Jeg har hatt lignende rase selv, og forstår at dere blir skuffa. Om de kun tar inn hunder som kan gå i flokk så forstår jeg godt at de ikke tar inn raser som rottweiler og lignende. Men har aldri før hørt om noen som kun tar inn hunder som går med andre hunder? Og man har jo uansett aldri noen garanti for at hunder som ikke kjenner hverandre går godt sammen? Jeg hadde aldri latt dem ha min hund om de slapp henne løs med alt av andre fremmede hunder 😅 
  • Kjøper hundemat ca. en gang pr. mnd. Varer ca. 6 uker. Jeg råforer min hund, så store/tunge tørrforsekker kjøper jeg aldri. Det er helt avgjørende at det er naturlig råfor, utover det er ikke merket så viktig. 3 kg, koster rundt 400,-.
  • Hovedsaklig Dyresjappa, men har også bruke Zooplus og Animail (som nå er Vetzoo).
  • Tusen takk for raskt svar Simira! kan jeg spørre hvilken forhandler som leverer til dere?😊  Gjerne kom med flere svar til dere andre som ser innlegget, fint med innsikt i forskjellige gjøremåter.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...