Jump to content
Hundesonen.no

IPO kan være ulovlig


Sona
 Share

Recommended Posts

Tjah, hva er egentlig den store forskjellen mellom å la en hund bite i en "pute" du har på armen og rive og slite i et tau som du holder i? 
Begge deler gjøres med lek, og ikke forsvar med skarphet og "alvor" slik som hunder trent til forsvar hos politiet og militæret. Disse sistnevnte blir også trent til å gripe i bar hud og på mange flere steder enn en arm.
Håper sporten for fortsette for de som driver med den :)

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mange ser at hunden biter i en arm. Men hunden biter i leken, som begynner med en liten pute og blir større og større og tilslutt holdes den fast av armen din inni den store puten/leken. :P Det er jo om å holde fast og få fast grep og kampvilje. Det kan du også gjøre med en taufille.  Så selv om det ser ut som forsvar og biting av person så ser ikke hunden på det som det. Men hvis man begynner med heldrakt og biting overalt på kroppen så blir det noe annet.  Og det å motivere hunden til angrep på folk.  Det er litt forskjell der. Syns jeg.   Har jo selv trent IPO en gang i tiden og fikk veldig god innføring da. Men at det kan "misbrukes" tja det kan sikkert det av useriøse.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg har holdt på med IPO i noen år nå, og IPO er så veldig mye mer enn biting. Det består av 3 grupper, hvor alle teller likt, det kreves utrolig mye trening for å komme i mål, og det det trenes minst på er biting. De useriøse aktørene forsvinner fort, for en god lydighet og samarbeid med fører er gjennomgående i alle gruppene, og uten det på plass så får man ikke inpass i en treningsgruppe.

Hunden skal vise selvstendighet i sporet, men allikevel er det en form for «lydighetsspor» hvor den ikke bare kan styrte avgårde, den skal vise stort samarbeid og driv i lydigheten, og den skal vise mot og selvsikkerhet i forsvar, men allikevel være lydig og styrbar. Det er en veldig helhetlig test av hva som bor i hunden. Alle egenskapene er viktig for en tjenestehundrase, og uten disse testene ville det være vanskelig å vite hva som finnes i linjene ved videre avl. Jeg synes det er et paradoks at politiet er så kritiske, for de ender stort sett opp med de samme hundene i sin tjeneste som det vi innen sporten gjør, og det vil uten tvil bli en vanskeligere oppgave å finne egnede hunder i Norge om IPO forsvinner.

Min hund er i tillegg til å ha en IPO3 tittel, også en godkjent redningshund i NRH, og han er utdannet parallelt i begge deler. Hadde IPO treningen lagd en aggressiv hund, så hadde han aldri kunne fungert som redningshund. IPO treningen har derimot lagd en selvsikker og fokusert hund, noe som kommer til nytte også innen redningstjenesten.

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...