Jump to content
Hundesonen.no

For en rasejungel!


Epok
 Share

Recommended Posts

Hei Hundesonen!

Jeg har i mange år(10+?) ønsket meg hund, men bosituasjonen min har vært slik at dette ikke har vært aktuelt inntil nylig.
Aldri har jeg vært helt sikker på hvilken rase jeg skulle valgt, da jeg har vært innom alt fra Rottweiler, dobermann til lapphunder og polare raser.

Både sommer og vinter er jeg mye på hytta. Vil anslå annenhver helg i snitt. Dette er en hytte litt høyt oppe, men under tregrensa. Den ligger også ved en liten innsjø. Der er det mange flotte turmuligheter med mange oppkjørte skiløyper om vinteren, samt flotte Kickbike muligheter om sommeren. Har ikke fått prøvd Kickbike ennå, men har bestemt at DET skal jeg ha når jeg først skaffer meg hund!
Ellers prøver jeg å få til flest mulig overnattingsturer ila. Vår/sommer/høst, hvor jeg sover i enten telt eller hammock(Kommer an på vær og mygg(!!).  Det hender også en gang iblant at det blir overnattingstur ute om vinteren. 
Jeg er dessverre en veldig sosial person, så å reise på slike turer alene hører til sjeldenheten. Er dog så heldig at jeg har en del venner/familie som er glad i å være på tur, slik at det blir en del turer ila. året, selv om jeg gjerne skulle ha vært ute oftere.
For meg hadde en hund dekket den sosiale biten for min del, da jeg fikk låne en Jack russell av en kompis mens han var på ukestur til sydligere strøk i sommer. Vi storkoste oss ute ei hel helg!
Jack Russell er dog ikke en hund for meg, da jeg ønsker en mellomstor til stor hund som ønsker å trekke på Kickbike og ski/pulk, samt kløve på turer om sommeren.

Litt om hverdagen til hunden:
Boplass: 65 kvadrats leilighet(ikke mulighet for hundegård)
Ca.15min dotur om morgenen før jobb
Opptil 3t på ettermiddag med variert intensitet (gåing/jogging/sykling/Kickbike/ski) avhengig av vær, føre og dagsform.
ca. 15min dotur på kvelden før leggetid
Hunden vil være hjemme alene ca. 8t inkl reisetid til/fra jobb mandag - fredag.

Jeg har i det siste sett litt på Siberian Husky, som jeg føler passer godt ift. aktivitetsnivået og bruksområder. Har dog bare mulighet til å ha en hund her hvor jeg bor nå, så er redd for separasjonsangst og ødelagte møbler. Ellers finnes det jo Alaska Husky, som jeg har lest er en del "enklere" enn Siberian, men er ikke disse avlet opp for konkurranse, og helst vil stå i hundegård med ti andre? Jeg skal ikke konkurrere i noe som helst, kun ha en hund som elsker å trekke samt tåle snø og kulde. Båndhund er heller ikke noe problem for meg. 
Har også sett litt på div. andre spisshundraser som Lapsk Vallhund, men er der igjen litt redd for at den ikke er så veldig glad i å trekke, samtidig som at det er "mye lyd" i mange av de.
Jeg har hatt flere dyr før, men aldri hund, så hadde vært kjekt å få noen tips/synspunkt ang. rasevalg for førstegangseier.

 

Link to comment
Share on other sites

Jeg synes husky virker som et godt alternativ jeg. Kjenner flere som er enehunder i byleilighet uten videre problemer. Så lenge de får nok aktivitet så går det vel ofte bra. Et godt alternativ kan være vorsteh som nevnt over her, herlige hunder. Retriever kanskje, men der har jeg inntrykk av at trekklysten varierer selv om de er arbeidshunder.

Link to comment
Share on other sites

3 minutter siden, Epok skrev:

Rein Vorsteh tror jeg ikke funker. Holder til i nord og er mye ute vinterstid. Alaska huskys med mye vorsteh i seg vill dog muligens tåle en del kulde?

Strihåra vorsteh tåler vel en del kulde hvis du liker den typen :) 

Link to comment
Share on other sites

Visste ikke at det fantes kort/strihåret Vorsteh:icon_redface: 
Etter mitt syn, ser de helt greie ut, og absolutt en hund jeg må lese litt mer om! Utseende er ikke kjempeviktig for min del. Egenskapene teller mer. Utseende er tellende om det er innenfor "55/45%" ift. hunderase som passer best for meg hva gjelder egenskaper, om man forstår?:blink::P

Link to comment
Share on other sites

@Kangerlussuaq jaktgolden passerer neppe under god helse, iallefall ikke når jeg sjekka ut rasen for noen få år siden.. Der kunne man virkelig bli mørkeredd og det var mye avl av typen foreldredyra var de eneste friske i sitt kull feks. Og knapt nok det før de hadde kanskje noen feilstilte øyehår eller noe de og. Men kjekke hunder på alle andre måter.

 

@Epok om trekk er viktig så ville jeg gått for alaskahusky, noe hund blanding eller siberian husky fra gode trekklinjer. Eller selvsagt vorsteh, pointer eller noe slikt. Det går fint å være ute med dem og, men det krever selvsagt litt mer tilpasning og utstyr som dekken/pose og godt underlag. Dekken og underlag osv må du antagelig ha med uansett når det blir kaldt til soving og hvile iallefall. Veldig variabelt hvor mye de tåler de løpshundene. Veldig mange som ikke har veldig bra pels, og om hunden din bor inne så er den jo heller ikke vant til å ha det kaldt hele tiden.

Separasjonsangst er ikke noe problem for huskyer, destruktive derimot kan de være som unghunder. Samme om de er en eller fler og samme om de får masse trim osv. Men det går over om man bare er litt kreativ og får unngått det mens det står på 

 

Link to comment
Share on other sites

Synes det høres ut som du burde ha en hund med polar pels. Enten en veldig polar alaska husky (ikke så mange av dem), en godt pelset siberian (det varierer dessverre noe, selv om de fleste har god nok pels), eller eventuelt grønlandshund. Større og sterkere, litt mer kranglete med andre hunder i en del tilfeller men en svært god turhund det også. 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja, kanskje en Alaska Husky som er en mellomting mellom Siberian Husky og "standard" Alaska Husky om man kan kalle noe det.
(Føler Alaska Husky normalt sett har litt dårligere pels og litt tynnere enn Siberian). 
Grønlandshunder er virkelig fine! Er dog mer opptatt av at hunden skal være rask enn sterk. Vil heller ikke ha en veldig "kranglete" hund, da jeg sikkert skal på flere turer med kompisen som har Jack Russell. Vil ikke at den skal bli hodeløs iløpet av turen :P

Link to comment
Share on other sites

Just now, Epok said:

Må si jeg drømmer meg litt bort med disse Alaska Huskyene. Satser på at jeg finner en friluftsdame, som deler hundeinteressen, slik at vi kan flytte litt i utkanten av byen, sette opp hundegård og ha 3-4stk! :innocent:

Da synes jeg du skal undersøke mer rundt denne hundetypen :)
Pass bare på å kjøpe av en som har litt å vise til, alt mellom himmel og jord kan jo kalles alaska husky siden det ikke er en registrert rasehund.  Langdistanselinjer er ofte mer polare enn de avlet for kortere distanser. 

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Nei, jeg begrenser ikke pga. vaksinasjon. De hunder vi omgås er generelt både vaksinerte og friske, og det er de mine får hilse på i den perioden fordi jeg vil at de skal ha trygge, fine hundemøter. Tilfeldige andre hunder for de øve på å ikke bry seg med. Smitte i miljø tenker jeg lite på, da vi bor avsides og ikke bruker hundeparker ol. Valpekurs liker jeg vente med en måned eller to, slik at de er gamle nok til å trene gode økter og holde ut et helt kurs  
  • Sosialiseringsvinduet er frem til 12 uker sies det, selv om dette ikke stemmer helt så er det fortsatt veldig viktig å utsette valpen for det hen skal senere også, men i kontrollerte former. Både å fysisk møte andre trygge hunder for å utvikle språk og lære grenser, samt lære at man ikke skal hilse på alle hunder man møter på er viktig. Mange valper vaksineres før levering også, det har hvertfall de jeg har hatt vært selv om praksisen varierer litt. 
  • Vi har brukt Dog Breeding Science i Australia for å teste for ILM (Intestinal lipid malabsorption). Betalte rundt 400 kr og sendte spyttprøve.  De har utviklet en test for kelpier på denne sykdommen. Finnes visst og noen i Tyskland som har tatt utgangspunkt i testen som ble utviklet i Australia eller noe slikt, men vi brukte den i Australia da oppdretter tipset om den.  Fikk e-post om at hvis vi ønsket å teste noe mer så kunne de bruke prøvene til å teste i en kort periode. Ble litt nysgjerrig på fargetesting ettersom jeg håper han har arvet faren sin shaded/ghost tan farge. Men jeg vet ikke hvor mye svaret hadde gitt meg, jeg kan og bare vente å se hva han blir. Foreløpig tydelige antygdninger til at han vil bli shaded/ghost tan 😄
  • Jeg ville nok tenkt over hvorvidt hundene vi omgikkes var vaksinerte og friske, og ikke la valpen hilse på tilfeldige fremmede hunder. Jeg ville definitivt ikke oppsøkt hundeparker, f.eks. Men ellers tenker jeg at det er relativt trygt her i Norge så lenge man tenker seg litt om.
  • Nei. Jeg tenkte ingenting på begrensninger rundt andre hunder før 12 ukers vaksinen. Tilfeldigvis tok vi vaksine samme dag som valpekurset skulle ha første dag hvor valpene var med. Men jeg ville ikke latt det begrense meg heller.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...