Jump to content
Hundesonen.no

Klikker eller ikke klikker?


Dufus
 Share

Recommended Posts

Hva bruker dere for å signalisere at hunden har gjort riktig/som ønsket?

 

På forrige hund brukte vi klikker. Likte egentlig den treningsformen godt, og det at man får gitt et veldig presist signal til hubden med lite variabler. Ulempen syntes jeg var at jeg alltid måtte huske å ta med klikkeren (distre) og at jeg ikke får ha hendene fri til andre ting. "Bra!" synes jeg fort kan bli litt upresist, og at det blir stor variasjon i det i form av at det er fort gjort å bli ivrig og dermed slenge på flere ord for å rose, fort gjort å si det ubevisst, etc. Er ikke sikkert det er et reelt problem, men vi er jo en hel familie som omgås hunden, inkludert barn, og jeg hører allerede at "bra" blir brukt i "tide og utide" (har ikke betinget "bra", så per i dag betyr det jo ikke noe for hunden). Vurderer å betinge en lyd, som f.eks smatte med tunga eller noe. Noen som har gått for den varianten, eller som har gjort noe annet lurt?

Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker klikker i innlæring av øvelser egentlig. Ellers i hverdagen bruker jeg mest "bra". Jeg sier ordet kort og i et tydelig tonefall. På den måten blir det ikke likt som hvis jeg sier "Å, så bra da!" eller noe sånt til folk. Klart, det hender de reagerer på det likevel, og da får de en godbit :P Nå har ikke jeg unger og mannen i huset trener likt som meg, så det er igrunnen ikke noe problem her ift. å overbruke ordet. 

Det er ikke noe i veien for å betinge en annen lyd. Jeg vet om folk som bruker smatting eller klikking med tunga i stedet for. Det bør være en kort lyd hvert fall. Finn det som funker best for deg og som ikke er naturlig at andre i familien bruker av vane. Det kan også være andre ord som "flink", "Jah!" etc. 

Jeg liker å ha innlært både en klikker og et ord som betinget forsterker, fordi da spiller det ingen trille om jeg glemmer klikkeren. Samtidig som jeg kan bruke klikkeren når vi trener på noe spesifikt som krever presisjon og timing. I hverdagslydighet er som oftest ikke timingen _så_ viktig, så lenge det er sånn ca. Det er sjeldent man trene på noe i hverdagen som krever nøye presisjon. Det eneste jeg kommer på der det er fornuftig er ved passeringstrening, der du skal klikke før hunden rekker å reagere "slik du ikke vil". Før den bjeffer, før den kaster seg ut i båndet, før den piper, før den hopper på deg etc.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg bruker klikker i presisjonstrening, innlæring av nye øvelser og når jeg finpusser på ting. Som oftest på kurs og trening. Til "hverdags" har jeg for tiden aldri med klikker på tur for eksempel, men markerer med et kort "bra". Timingen er ikke like fin kanskje, men det er mer vedlikeholdstrening på hverdagsting enn presisjonsgreier.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

39 minutter siden, Lola Pagola skrev:

Bruker klikker til å lære inn nye ting, synes de fester seg så bra da, når hunden selv må tenke ut hva den gjør riktig og hva jeg ønsker, fremfor å fks dytte ned rompa for "sitt". Når tingene er lært inn forsvinner klikkeren. 

Ja, liker prinsippene til klikkertrenimg veldig godt, så kommer nok til å følge de prinsippene denne gangen også. Kanskje jeg skal gjøre slik som dere, betinge både klikker og et ord/lyd, og bruke klikker kun ved innlæring av nye ting. Må innrømme at jeg ikke helt har tenkt på den muligheten. Er nok litt preget av at vi alltid hadde med klikker når vi var ute med den forrige hunden, da vi trengte den i mange passeringssituasjoner. 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Dufus said:

Ja, liker prinsippene til klikkertrenimg veldig godt, så kommer nok til å følge de prinsippene denne gangen også. Kanskje jeg skal gjøre slik som dere, betinge både klikker og et ord/lyd, og bruke klikker kun ved innlæring av nye ting. Må innrømme at jeg ikke helt har tenkt på den muligheten. Er nok litt preget av at vi alltid hadde med klikker når vi var ute med den forrige hunden, da vi trengte den i mange passeringssituasjoner. 

Her kan du være kreativ - kan du f.ex lage en smattelyd, eller sånne klikke lyder med munn? Kjenner flere som bruker det som "klikk" signal. Eller faktisk en som sier klikk (dog litt tungvindt)

Personlig bruker jeg klikker masse til innlæring, presisjonsarbeide ol, men BRA! har samme betydning for mine hunder. BRA! sagt i det tonefallet reagerer de på og tar som et klikk. jeg kan jo si bra helt vanlig uten at noen går av skaftet. du kan jo også teste om det er et ord du klarer å si fort og presist, yes, ja, bra osv. 

BRA! = klikk hos mine. 

Har endel signal som jeg bruker som keep going, du er flink, dyktig osv.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
  • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...