Jump to content
Hundesonen.no

Shæfervalp


evaas35
 Share

Recommended Posts

Her er lista til Norsk schäferhundklubb over oppdrettere som følger schäferhundklubbens retningslinjer før avl. De er hakket strengere enn NKK sine retningslinjer. http://norskschaeferhund.com/2015-01-29-21-40-45/oppdretter/77-oppdretterlisten

Ellers er det viktig å være nøye med valg av oppdretter. Det er en del helseplager, og ikke alle er like ærlige eller vet hva som ligger på linjene. Søk etter oppdrettere som har god kunnskap om linjene de avler på. Ta kontakt med tidligere valpekjøpere av en oppdretter du vurderer og hør hva de synes om oppdretteren. Bruk dogweb for det det er verdt. Sjekk mentalstatus og HD/AA på foreldredyr, deres søsken, besteforeldre. Både bakover og ut til siden i stamtavla. 

Til syvende og sist må du velge en oppdretter du føler du kan stole på og som du har god magefølelse på. Og håpe du har gjort et godt valg. Sykdom kan dukke opp selv om du har gjort et godt forarbeid og oppdretter har gjort kombinasjonen i god tro. Det er vel ingen linjer som er 100% fri for helseplager. Velg en oppdretter som tar schäferens helseplager på alvor og som er ærlig om hva de har avlet fram til nå. Spør om allergier/hudproblemer etc. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Når det er snakk om "gode avkom", så spørs det jo hva du er ute etter? Skal du ha en ren familiehund og ønsker kun en frisk og grei hund? Eller skal du ha en utstillingshund eller en brukshund?

Aktuelle kull som følger Schäferhundklubbens krav til avl ligger her: http://norskschaeferhund.com/2015-01-29-21-40-45/listen-valpelisten/60-valpelisten

Minimumskravet for avl er at hunden er røntget med HD A, B eller C, og AD 0 eller 1. Hunden må være stilt ut på utstilling etter tysk mønster med minst G (tilsvarende gul/good på NKK-utstilling) og må også ha bestått ferdselsprøve (BH), karaktertest (k-test) eller funksjonsanalyse (FA), samt være godkjent for avl (avlsgodkjenning eller -kåring).

Jeg vil anbefale deg å kjøpe fra HD-frie foreldredyr. Det er tillatt å avle på C, men man vil da ikke få dekket HD på forsikringen dersom hunden skulle få det. Sjekk at flest mulig søsken og tidligere avkom av foreldrene er røntget for HD/AD, jo flere som er røntget fritt, jo bedre. Spør angående sykdom i slekta, og spør hvor gamle hundene har blitt. En oppdretter som nekter for at de har hatt noen syke dyr har enten ikke oppdrettet så veldig mange hunder, eller så lyver de. Spør gjerne også tidligere valpekjøpere om de er fornøyd med sine hunder og med oppfølgingen fra oppdretter.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Det er mulig og kamuflere mye selv om man følger klubbens krav, om du vil ha et sikrest mulig utgangspunkt så bør du sjekke selv eller få hjelp av noen du kjenner. Og ikke sjekk bare foreldredyr, sjekk deres søsken osv. Et kull blir som regel ganske likt kullet til foreldrene, altså hele kullet. Er det mye sykdom feks så hjelper det lite at de avler på en av de friske. Er det fåtallet som er brukbare brukshunder av søsknene, så avler de ikke nødvendigvis bra brukshunder selv om de er gode selv osv. Så spørs det jo hva du ønsker, men teorien blir det samme uansett. Sjekk i bredden og velg noen av de som har best resultater på det du ønsker.

og jo mer du sjekker, enda lengre bak enn foreldre og deres søsken igjen, tidligere valper tispa og hannhunden evt har hatt osv jo bedre bilde får du. Er det norske hunder så er det som regel ikke mange tastetrykk som skal til for å få god oversikt.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
  • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...