Gå til innhold
Hundesonen.no

Trening/forebygging av hund med HD


tmp
 Share

Recommended Posts

Dere som trener aktivt med D hoftehunder (agility, trekk, sykkel, kløv etc), hadde dere tenkt likt om det var med forkalkning også? Jeg har jo fått D resultat på minstemanns hofter, med påbegynnende forkalkning. ( I tillegg ble det påvist LTV/overgangsvirvel på røntgen). Jeg har aldri hatt hund med HD før og grubler og lurer på masse nå.. Han skal få bruke seg masse, det er sikkert, men jeg er veldig usikker på hvor jeg ev skal begrense det. Vi har nettopp startet litt med agility, kjettingtrekk har jeg begynt å tenke på, i tillegg til kløv, og skisesongen er forhåpentlig ikke så langt unna. Han er en hund som gir alt, eksplosiv i det meste. Altså ikke en som loffer rundt på agilitybanen eller vil springe fint ved siden av skiene, han kommer til å ligge ordentlig i selen.

Det er mange ulike meninger om dette vet jeg, men hva tenker dere?

Videre prøver jeg å orientere meg om hva som finnes av muligheter mtp forebygging, eksperter på skjelett, muskler etc.. Noen som kan se og kjenne på han for å få en status på ev skjevheter, overbelastninger etc, og få nyttig info å forholde seg til og øvelser for eksempel. Kiropraktor og massør er det jag har tenkt så langt. Er det noen som kan anbefale noen flinke i Oslo og omeng?

Ja, og så vesentlig info, han har ingen kliniske symptomer. En ting som jeg allikevel tenker på, er at han ikke liker håndtering av fremmede, da trekker han seg veldig unna. Jeg har hele tiden tenkt at det er bare en mental greie, og han er en herremann med mye meninger, men nå lurer jeg jo litt på om det kan være en sammenheng og ubehag som vi ikke har merket.. Han viser ikke noe tegn på smerte når vi i familien håndterer han.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min HD hund(c/d uten forkalkninger) får:

  • Multiflex for ledd
  • Omega 3
  • Massasje ca en gang i mnd
  • Vanntredemølle ca hver 2. Uke(i alle fall høst-vår) 
  • BOT dekken etter massasje/vanntredemølle /hardere trening. 
  • Trener balanse noen ganger i uken på balansepute/Fitpaws

Og ellers prøver vi å være nøye på oppvarming/nedgåing hvis hun skal noe ekstra. 

Per i dag er hun så og si symtomfri, og vet er veldig fornøyd med fremgangen. Uten massasje hadde hun sannsynligvis måttet gå på smertestillende. 

Red: hun har også badeforbud i vann under 17 grader, og er veldig viktig at hun ikke fryser, så vi bruker dekken/varmedress fra ca +10 og nedover(hun fryser lett). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Signe på Aktiv dyreklinikk på Åneby (Nittedal) er veldig flink! Hun er kiropraktor, de har også vanntredemølle.

Vigdis hadde D og var symptomfri til hun fylte 4 år (ihvertfall halthetsfri, hun hadde jo noen issues som vi tenker henger sammen med smerte) hun begynte med Grønnleppemussling når hun fikk diagnosen, da var hun 1 år. Vi droppet agility men gikk lange turer på ski, i fjellet og vanlige turer. Hun hadde bot varmedekken. Når hun var 4 år begynte hun på smertestillende daglig, hun ble avlivd når de sluttet å fungere og hun ikke klarte å hoppe opp i senga,sofaen,bilen og ble aggressiv mot de to andre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har en på snart 5 år med D hofter. Uten forkalkning. Vi merker ingenting på han og han behandles derfor som en "frisk normal" hund. Han får multiflex pulver fra Norsk Dyrehelse.

Han jakter, kløver, trekker og går på ski. Det eneste vi er forsiktige med er jakttrening i løssnø. På båndtur hjemme så går han i sele og trekker som en tulling. Det er vel ikke anbefalt men vi får han ikke til å gå pent.
Ellers er han som en vanlig hund. Men igjen, vi merker ikke noe på han. Han holdes slank og i god form (det ville han vært uansett).

Så vår hverdag er heldigvis ikke plaget av HD statusen hans.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en D-hund (uten forkalkninger), og har gjort følgende tiltak:

  • Multiflex-tilskudd
  • Omega 3
  • Massasje/laser hver 3-5 uke (vurderes fra gang til gang)
  • BOT dekken inne, Nonstop vinterdekken ute
  • Flere liggeunderlag i ull i bilburet. Viktig at de ikke blir liggende i kald bil og stivne i muskler og ledd
  • Trener daglig på balanseputer 
  • Cartrophen-injeksjon hver 30.dag
  • Unngå hardt/glatt underlag. Turer i ulendt terreng er best
  • Skal begynne med svømming nå i vinter (venter bare på at bassenget skal åpne)
  • Holde hunden slank og i god form! Kan ikke understreke nok hvor ekstremt viktig dette er.

Min får flere korte turer heller enn én lang, fordi hun har en hofte som er litt stivere enn den andre som hun avlaster når hun blir sliten. Det gir spenninger som setter seg i ryggen, så det er det veldig viktig for oss å unngå. Vi har sluttet med agility, fordi hunder med HD gjerne har større risiko for å utvikle problemer foran også. Min har MSI på den ene skuldra. Personlig skjønner jeg ikke hvorfor man velger aktiviteter som gir økt belastning på hofteleddet, i mitt hodet blir det like ille som overvekt.

Per i dag er min hund symptomfri og går ikke på smertestillende, men veien dit har vært lang med mange individuelle tilpasninger underveis. Hvis jeg skulle gitt ett eneste råd til en HD-hund er det å finne en dyktig massør/fysioterapeut, gå til jevnlig gjennomgang og behandling, og få satt opp et treningsprogram tilpasset din hund. Hadde ikke jeg gjort disse tiltakene er det slett ikke sikkert min hund hadde vært her i dag, og hun hadde i hvert fall ikke vært symptomfri.

Det er lettere å forebygge problemer enn å behandle. Når det først er gått så langt at man ser symptomer er det ofte for sent å gjøre så mye annet enn å lindre smerte.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hund 1

  • HD C med forkalkninger, haltefri til han var 3 år (ble røntget første gang da han var 4)
  • Skiftet for til V&H, fikk i tillegg tilskudd av Athlet/Senior (Norsk dyrehelse) og ekstra fiskeolje
  • Kuttet ut løpeturer da han fikk diagnosen, men har ellers ikke tatt veldig mye hensyn annet enn å holde han godt muskelsatt/riktig vekt
  • Får oppfølging av Renate Nydal (dyrlege med fordypning i kiropraktikk) ca hver 5. uke - Renate anbefales varmt, holder til hos Mosengs i Smalvollveien på Alnabru.
  • Laser og proff massasje er forsøkt, uten merkbar effekt
  • Fikk gullimplantat i hoftene som 6-7-åring (ved Nittedal dyreklinikk) - sluttet da å periodevis "stinke hund" (alt annet likt)
  • Carthropheninjeksjoner hver 3.mnd
  • Siste røntgen (ved 9+ års alder) viser at hoftene og mengde forkalkninger er som ved første røntgenbilder tatt ved 4 års alder
  • Bruker BOT-dekken innimellom, ellers påkledning som jeg ville gjort for en hund uten HD

Nå som han er 9,5 begynner jeg å begrense turene litt, og det hender seg jeg velger å bære han opp trappa etter tur, men selv har han ingen begrensninger - han setter etter fugler og ekorn om han får muligheten, og de 2 gangene i året han får prøve seg på 5 minutter agility er det full fart. Mulig manglende hverdagslydighet er litt av årsaken, men jeg får stadig spørsmål om han er valp :ahappy:

Hund 2

  • HD D (ene hofta er sublukserende), ingen halting eller andre synlige symptomer
  • Røntget første gang som 1-åring (pga erfaringene med hund 1), rerøntget ved 3,5 års alder (fortsatt nesten ikke forkalkninger)
  • Fores på V&H, får tilskudd av Athlet og ekstra fiskeolje
  • Oppfølging av Renate ved behov (jevnlig fra han var valp - også HD-frie hunder får låsninger :))
  • Akkurat startet opp med Carthropheninjeksjoner
  • Bruker BOT innimellom, uten at jeg kan si at jeg merker effekt
  • Usikker på hvor mye av problemene hans (utagering) som bunner i det mentale og hva som skyldes fysiske plager

Yngstemann har fått være med på agility frem til nå, men det har ikke vært "full fart", og bare som hobby/selvtillitsbygging. Ellers ingen annen tilrettelegging eller tilpasning som jeg ikke ville ha gjort med en HD-fri hund også.

Min personlige oppfatning - basert på superenkel forskning (dvs empiri basert på mine 2 pelsdotter) - er at rett for og tilskudd kan holde betennelsesnivået i kroppen nede, og forhindre/begrense at det dannes forkalkninger. Skulle ønske det var noen som kunne gjennomføre reell forskning på dette :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På ‎07‎.‎11‎.‎2017 at 0:40 PM, WelshenNemi skrev:

Min HD hund(c/d uten forkalkninger) får:

  • Multiflex for ledd
  • Omega 3
  • Massasje ca en gang i mnd
  • Vanntredemølle ca hver 2. Uke(i alle fall høst-vår) 
  • BOT dekken etter massasje/vanntredemølle /hardere trening. 
  • Trener balanse noen ganger i uken på balansepute/Fitpaws

Og ellers prøver vi å være nøye på oppvarming/nedgåing hvis hun skal noe ekstra. 

Per i dag er hun så og si symtomfri, og vet er veldig fornøyd med fremgangen. Uten massasje hadde hun sannsynligvis måttet gå på smertestillende. 

Red: hun har også badeforbud i vann under 17 grader, og er veldig viktig at hun ikke fryser, så vi bruker dekken/varmedress fra ca +10 og nedover(hun fryser lett). 

Så fint at hun er symptomfri :) Har det vært verre før og er det behandlingen som har hjulpet henne? Får du dekket massasje og vanntredemølle på forsikringen?

På ‎07‎.‎11‎.‎2017 at 0:50 PM, Stine skrev:

Signe på Aktiv dyreklinikk på Åneby (Nittedal) er veldig flink! Hun er kiropraktor, de har også vanntredemølle.

Vigdis hadde D og var symptomfri til hun fylte 4 år (ihvertfall halthetsfri, hun hadde jo noen issues som vi tenker henger sammen med smerte) hun begynte med Grønnleppemussling når hun fikk diagnosen, da var hun 1 år. Vi droppet agility men gikk lange turer på ski, i fjellet og vanlige turer. Hun hadde bot varmedekken. Når hun var 4 år begynte hun på smertestillende daglig, hun ble avlivd når de mot de to andre.sluttet å fungere og hun ikke klarte å hoppe opp i senga,sofaen,bilen og ble aggressiv

Så trist at dere måtte gi slipp på henne sånn :icon_cry:Hvor gammel ble hun?  Hadde hun forkalkninger når hun fikk diagnosen? Bob viser heller ingen symptomer, men etter vi fikk vite diagnosen begynner jeg jo å se og tolke ting annerledes. Bla har han også litt issues, som delvis kan ha sammenheng med smerte/ubehag kanskje, tenker jeg nå.. Men det er jo så vankelig å vite. Tror vi blir å fortsette med agility, på et forsiktig nivå og i samråd med veterinær, inntil videre i allefall. Han velig  godt muskelsatt og er mye i skog og mark og det skal han selvfølgelig fortsette med :ahappy:

På ‎07‎.‎11‎.‎2017 at 1:30 PM, MonicaT skrev:

Vi har en på snart 5 år med D hofter. Uten forkalkning. Vi merker ingenting på han og han behandles derfor som en "frisk normal" hund. Han får multiflex pulver fra Norsk Dyrehelse.

Han jakter, kløver, trekker og går på ski. Det eneste vi er forsiktige med er jakttrening i løssnø. På båndtur hjemme så går han i sele og trekker som en tulling. Det er vel ikke anbefalt men vi får han ikke til å gå pent.
Ellers er han som en vanlig hund. Men igjen, vi merker ikke noe på han. Han holdes slank og i god form (det ville han vært uansett).

Så vår hverdag er heldigvis ikke plaget av HD statusen hans.

Så godt å høre! :) Det er slik det skal bli for Bob også håper jeg  :heart: Er veldig spent på til vinteren og skigåing..tror nemlig han vil komme til å dra som et uvær, og vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg til det :huh:Han får nå glucosamin fra Norsk dyrehelse. Innheholder multiflex glucosamin med mer?

På ‎07‎.‎11‎.‎2017 at 1:49 PM, Wilhelmina skrev:

Jeg har en D-hund (uten forkalkninger), og har gjort følgende tiltak:

  • Multiflex-tilskudd
  • Omega 3
  • Massasje/laser hver 3-5 uke (vurderes fra gang til gang)
  • BOT dekken inne, Nonstop vinterdekken ute
  • Flere liggeunderlag i ull i bilburet. Viktig at de ikke blir liggende i kald bil og stivne i muskler og ledd
  • Trener daglig på balanseputer 
  • Cartrophen-injeksjon hver 30.dag
  • Unngå hardt/glatt underlag. Turer i ulendt terreng er best
  • Skal begynne med svømming nå i vinter (venter bare på at bassenget skal åpne)
  • Holde hunden slank og i god form! Kan ikke understreke nok hvor ekstremt viktig dette er.

Min får flere korte turer heller enn én lang, fordi hun har en hofte som er litt stivere enn den andre som hun avlaster når hun blir sliten. Det gir spenninger som setter seg i ryggen, så det er det veldig viktig for oss å unngå. Vi har sluttet med agility, fordi hunder med HD gjerne har større risiko for å utvikle problemer foran også. Min har MSI på den ene skuldra. Personlig skjønner jeg ikke hvorfor man velger aktiviteter som gir økt belastning på hofteleddet, i mitt hodet blir det like ille som overvekt.

Per i dag er min hund symptomfri og går ikke på smertestillende, men veien dit har vært lang med mange individuelle tilpasninger underveis. Hvis jeg skulle gitt ett eneste råd til en HD-hund er det å finne en dyktig massør/fysioterapeut, gå til jevnlig gjennomgang og behandling, og få satt opp et treningsprogram tilpasset din hund. Hadde ikke jeg gjort disse tiltakene er det slett ikke sikkert min hund hadde vært her i dag, og hun hadde i hvert fall ikke vært symptomfri.

Det er lettere å forebygge problemer enn å behandle. Når det først er gått så langt at man ser symptomer er det ofte for sent å gjøre så mye annet enn å lindre smerte.

Å holde han slank og i god form er førsteprioritet for oss, helt klart. Har bestilt time hos veterinær (kiropraktor) (Renate Nydal) med spesialkompetanse på bevegelsesapparatet. Jeg er veldig spent på hva hun sier og finner ut. Har også sett meg ut ei som driver med massasje som jeg skal ta kontakt med.

Hvor gammel er din og har hun alltid vært symptomfri eller er det behandlingen som har hjulpet? Hva er cartrophen?  

På ‎07‎.‎11‎.‎2017 at 4:02 PM, JTT skrev:

Hund 1

  • HD C med forkalkninger, haltefri til han var 3 år (ble røntget første gang da han var 4)
  • Skiftet for til V&H, fikk i tillegg tilskudd av Athlet/Senior (Norsk dyrehelse) og ekstra fiskeolje
  • Kuttet ut løpeturer da han fikk diagnosen, men har ellers ikke tatt veldig mye hensyn annet enn å holde han godt muskelsatt/riktig vekt
  • Får oppfølging av Renate Nydal (dyrlege med fordypning i kiropraktikk) ca hver 5. uke - Renate anbefales varmt, holder til hos Mosengs i Smalvollveien på Alnabru.
  • Laser og proff massasje er forsøkt, uten merkbar effekt
  • Fikk gullimplantat i hoftene som 6-7-åring (ved Nittedal dyreklinikk) - sluttet da å periodevis "stinke hund" (alt annet likt)
  • Carthropheninjeksjoner hver 3.mnd
  • Siste røntgen (ved 9+ års alder) viser at hoftene og mengde forkalkninger er som ved første røntgenbilder tatt ved 4 års alder
  • Bruker BOT-dekken innimellom, ellers påkledning som jeg ville gjort for en hund uten HD

Nå som han er 9,5 begynner jeg å begrense turene litt, og det hender seg jeg velger å bære han opp trappa etter tur, men selv har han ingen begrensninger - han setter etter fugler og ekorn om han får muligheten, og de 2 gangene i året han får prøve seg på 5 minutter agility er det full fart. Mulig manglende hverdagslydighet er litt av årsaken, men jeg får stadig spørsmål om han er valp :ahappy:

Hund 2

  • HD D (ene hofta er sublukserende), ingen halting eller andre synlige symptomer
  • Røntget første gang som 1-åring (pga erfaringene med hund 1), rerøntget ved 3,5 års alder (fortsatt nesten ikke forkalkninger)
  • Fores på V&H, får tilskudd av Athlet og ekstra fiskeolje
  • Oppfølging av Renate ved behov (jevnlig fra han var valp - også HD-frie hunder får låsninger :))
  • Akkurat startet opp med Carthropheninjeksjoner
  • Bruker BOT innimellom, uten at jeg kan si at jeg merker effekt
  • Usikker på hvor mye av problemene hans (utagering) som bunner i det mentale og hva som skyldes fysiske plager

Yngstemann har fått være med på agility frem til nå, men det har ikke vært "full fart", og bare som hobby/selvtillitsbygging. Ellers ingen annen tilrettelegging eller tilpasning som jeg ikke ville ha gjort med en HD-fri hund også.

Min personlige oppfatning - basert på superenkel forskning (dvs empiri basert på mine 2 pelsdotter) - er at rett for og tilskudd kan holde betennelsesnivået i kroppen nede, og forhindre/begrense at det dannes forkalkninger. Skulle ønske det var noen som kunne gjennomføre reell forskning på dette :)

Takk for tips på veterinær! Jeg har mailet og lagt igjen på mobilsvar hos Renate Nydal, men fremdeles ikke fått tilbakemelding fra henne. Bruker hun å være vanskelig å få tak i? Kan du si litt om hvordan en time hos henne utarter seg? Første time og videre?

Du har altså en med C hofter med mer problemer enn den med D hofter.. Det beror på forkalkningene da vil jeg tro, er det riktig? Godt at pensjonisten er hoppende glad og valpete til tross for begrensingene :wub:

Jeg forer med rått (litt ulike varianter bla V&H, men for tiden går det i elgavskjær) med en dæsj tørrfor, og per nå får han i tillegg fiskeolje og glucosamin.

Jeg tenker at inntil vi ev ser symptomer eller veterinær/spesialist fraråder oss, skal vi ikke begrense han med aktiviteter. Skog, mark og klatreturer er en selvfølge, ellers skal vi ta ting med sunn fornuft tenker jeg, ikke overdrive. Jeg ser frem i mot å få ekspert til å gå over han, og få litt status og tips! Ull er gull, men må sikkert skaffe han BOT dekken også.

Takk for at dere deler erfaringer og tips! Det er mye tanker her..

Edit: Googlet carthrophen og fikk en ide om hva det er.. Merker dere noen bivirkninger på hundene som får det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

33 minutter siden, tmp skrev:

Hvor gammel er din og har hun alltid vært symptomfri eller er det behandlingen som har hjulpet? Hva er cartrophen?  

Hun er 6,5 år nå. Hun var 4 år da hun tok røntgen, da hadde hun hatt diffuse symptomer i ryggen i et års tid og fått regelmessig behandling av rygg som ikke fungerte som forventet. Det var fysioterapeut som ville at jeg skulle røntge, sånn at hun fikk en pekepinn på hva det egentlig var hun behandlet. ("Ingen" HD-røntger min rase så det var ikke noe jeg hadde tenkt på engang.) Så da ble det røntgen fra topp til tå, rygg og hofter og hele pakka. Da fikk hun HD-diagnosen og etter det ble det mer intensiv behandling av hoftene (regelmessig laser og massasje), og hun ble gradvis bedre. Etter det har hun vært relativt symptomfri* om sommeren, men når det et vinter og kaldt og glatt (fra oktober og utover) har hun stort sett gått på Metacam. Dette er første vinteren hun er helt symptomfri, og hoftene har aldri vært så fine som det de er nå. Jeg tror det skyldes Cartrophen. Det er behandling (gis som injeksjon) som hindrer at brusk brytes ned, og øker produksjon av leddvæske ("smører" leddene). Vi begynte med Cartrophen i midten av september og min vurdering så langt er at det har fungert veldig bra.

(*Med symptomfri mener jeg det fysioterapeuten kjenner. I mine øyne er hun alltid symptomfri, jeg kan ikke se at hun har problemer. Det er full fart hele tiden og hundreogti på tur uansett, og hun skal virkelig være døden nær før hun viser at hun har vondt.)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, tmp skrev:

 

Så godt å høre! :) Det er slik det skal bli for Bob også håper jeg  :heart: Er veldig spent på til vinteren og skigåing..tror nemlig han vil komme til å dra som et uvær, og vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg til det :huh:Han får nå glucosamin fra Norsk dyrehelse. Innheholder multiflex glucosamin med mer?

Multiflex inneholder glucosamin. Vi har byttet litt på med produkter som inneholder glucosamin. Akkurat nå bruker vi fra Norsk Dyrehelse.

Vi har snørekjørt på vinteren, han elsker det.

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, tmp skrev:

Så fint at hun er symptomfri :) Har det vært verre før og er det behandlingen som har hjulpet henne? Får du dekket massasje og vanntredemølle på forsikringen?

Hun har litt symptomer, men mest kortvarige, f.eks går hun ikke skikkelig på verste foten ned trappen, men det er KUN ned trappen. Det har også bedret seg mye med massasje. 

Hun begynte egentlig til massasje litt tilfeldig. Hun var blitt roligere/mindre aktiv før vi begynte der, men veldig gradvis så vi trodde hun bare var begynt å bli voksen(3 år gammel).

Hun fikk en massasjetime i "julepresang" og der fant massøren diverse som ikke var som det skulle. Hun gikk i passgang(det klarer ikke jeg å se), og hun hadde problemer med å strekke bakbeina bakover som du kan på normale hunder bl.a. Nå løper hun fortsatt ikke kjempemye på tur uten motivasjon, men det er mer at hun ikke gidder, ikke at hun ikke klarer.

Hun har et bedre ganglag, hun strekker ut bakbeina uten problemer, er mindre gretten og hun går innimellom på siste foten ned trappen. Hun har også fått lik muskelmasse i bakbeina, noe hun ikke hadde før. Opprinnelig hadde hun D/D på hoftene, men rerøntget i år og fikk D/C. Jeg synes det har hjulpet mye, men er litt vanskelig å forklare hvordan.

Hun er også kronisk stiv i ryggen, muligens etter et stygt fall for 3 år siden, så det også påvirker litt. Den får vi ikke helt bra. 

Jeg tror jeg får dekket i alle fall vanntredemølle, massasje er jeg ikke sikker på. Men jeg har ikke fått sendt inn første enda, så er ikke sikker. Må sende inn til forsikring når jeg er ferdig med klippekortet, og jeg er fortsatt på mitt første. Jeg har Agria med rehab. Får ikke dekket kun massasje etter som jeg forsto, men muligens i kombinasjon med vanntredemølle. 

Ble litt rotete, men håper du skjønner hva jeg skulle frem til likevel. Hvis ikke er det bare å spørre. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, tmp skrev:

 

Takk for tips på veterinær! Jeg har mailet og lagt igjen på mobilsvar hos Renate Nydal, men fremdeles ikke fått tilbakemelding fra henne. Bruker hun å være vanskelig å få tak i? Kan du si litt om hvordan en time hos henne utarter seg? Første time og videre?

Du har altså en med C hofter med mer problemer enn den med D hofter.. Det beror på forkalkningene da vil jeg tro, er det riktig? Godt at pensjonisten er hoppende glad og valpete til tross for begrensingene :wub:

Jeg forer med rått (litt ulike varianter bla V&H, men for tiden går det i elgavskjær) med en dæsj tørrfor, og per nå får han i tillegg fiskeolje og glucosamin.

Jeg tenker at inntil vi ev ser symptomer eller veterinær/spesialist fraråder oss, skal vi ikke begrense han med aktiviteter. Skog, mark og klatreturer er en selvfølge, ellers skal vi ta ting med sunn fornuft tenker jeg, ikke overdrive. Jeg ser frem i mot å få ekspert til å gå over han, og få litt status og tips! Ull er gull, men må sikkert skaffe han BOT dekken også.

Takk for at dere deler erfaringer og tips! Det er mye tanker her..

Edit: Googlet carthrophen og fikk en ide om hva det er.. Merker dere noen bivirkninger på hundene som får det?

Ja, hun er nok litt vanskelig å få tak i - er som regel fullbooket i lang tid fremover, men er verdt å vente på. Jeg bestiller alltid ny time hver gang jeg er der, men ville nok sendt en sms om jeg ville hatt tak i henne utenom :) På mine har hun vært like grundig hver gang som den første timen, hun går over hele kroppen og kjenner på musklene, finner låsninger og løsner opp. Min eldste er jo en kroniker, så han får behandling hver 5.uke, og da vi var der for 5 uker siden fant hun en forstørret testikkel (jeg trodde at jeg "pellte" mye på hundene mine, men jeg hadde ikke fanget opp det selv), som viste seg å være ondartet kreft (han ble kastrert 1,5 uke etterpå og er friskmeldt nå), og det er ikke første gang hun finner plager som ikke har med den egentlige behandlingen å gjøre.  Yngstemann er jeg som nevnt usikker på hvor mye av problemet som er fysisk og hvor mye som er mentalt, og da er det gull verdt at hun i tillegg har mye adferdskunnskap, og dermed kan gi helhetlig behandling. Han har ingen tydelige fysiske symptom, men da jeg forsøkte å lære inn kryp ville han ikke "ta med" bakbena, så antar det er pga hoftene (han er arbeidsvillig og klikkerklok), og så er det noen styrkeøvelser han ikke vil gjøre. 

Gutta mine elsker henne, det er om å gjøre å komme seg først opp på bordet, og spesielt eldstemann vil helst være igjen hos henne etter timen :) Jeg synes hun er flink til å vurdere behovet for behandling - det er ingen overbehandling, jeg ser som regel tegnene på at eldste trenger behandling et par dager før han har time.

Eldste har ikke hatt noen bivirkninger av Carthrophen, mens yngste ble kvalm av den første sprøyta (og ikke av de 3 påfølgende). Jeg så ikke effekt før etter den 3.sprøyta på noen av de (yngste fikk den 4. i "kuren" for 1 uke siden), og på eldste ser jeg godt når det er på tide med påfyll. 

Renate kommer nok til å si at agility ikke er en god ide, men jeg har likevel latt min yngstemann få holde på litt frem til nå. Tenker det er forskjell på å trene med høy intensitet ofte, og det å la en godt oppvarmet og muskelsatt hund få prøve seg på hinder en kveld i uka. Men kan jo lønne seg å trene på et godt og egnet underlag :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Personlig ville jeg styrt langt unna agility. For en HD-hund er det nok den verst tenkelige aktiviteten, ikke bare for hoftene men også for skuldrene. Min hund fikk MSI (medial skulderinstabilitet) nå i sommer, som trolig skyldes at HD'en har skapt ubalanse i kroppen som har "forplantet" seg til fronten. Og vi driver ikke med agility lengre engang. MSI er noe som også rammer friske agilityhunder, og for en HD-hund er risikoen betydelig. For oss har MSI'en vært mange ganger mer hemmende enn HD'en, og i alvorlige tilfeller medfører det operasjon med lang rehabiliteringstid. Den risikoen synes ikke jeg det er verdt å ta, det finnes så mye annet morsomt man kan drive med.

For at man skal få dekket noe HD-relatert på forsikringen (i alle fall hos Agria) må man ha rehabtillegg, og begge foreldrene nå være frirøntget. Det er ikke foreldrene til min, så jeg får ikke dekket ei krone. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, JTT skrev:

Ja, hun er nok litt vanskelig å få tak i - er som regel fullbooket i lang tid fremover, men er verdt å vente på. Jeg bestiller alltid ny time hver gang jeg er der, men ville nok sendt en sms om jeg ville hatt tak i henne utenom :) På mine har hun vært like grundig hver gang som den første timen, hun går over hele kroppen og kjenner på musklene, finner låsninger og løsner opp. Min eldste er jo en kroniker, så han får behandling hver 5.uke, og da vi var der for 5 uker siden fant hun en forstørret testikkel (jeg trodde at jeg "pellte" mye på hundene mine, men jeg hadde ikke fanget opp det selv), som viste seg å være ondartet kreft (han ble kastrert 1,5 uke etterpå og er friskmeldt nå), og det er ikke første gang hun finner plager som ikke har med den egentlige behandlingen å gjøre.  Yngstemann er jeg som nevnt usikker på hvor mye av problemet som er fysisk og hvor mye som er mentalt, og da er det gull verdt at hun i tillegg har mye adferdskunnskap, og dermed kan gi helhetlig behandling. Han har ingen tydelige fysiske symptom, men da jeg forsøkte å lære inn kryp ville han ikke "ta med" bakbena, så antar det er pga hoftene (han er arbeidsvillig og klikkerklok), og så er det noen styrkeøvelser han ikke vil gjøre. 

Gutta mine elsker henne, det er om å gjøre å komme seg først opp på bordet, og spesielt eldstemann vil helst være igjen hos henne etter timen :) Jeg synes hun er flink til å vurdere behovet for behandling - det er ingen overbehandling, jeg ser som regel tegnene på at eldste trenger behandling et par dager før han har time.

Eldste har ikke hatt noen bivirkninger av Carthrophen, mens yngste ble kvalm av den første sprøyta (og ikke av de 3 påfølgende). Jeg så ikke effekt før etter den 3.sprøyta på noen av de (yngste fikk den 4. i "kuren" for 1 uke siden), og på eldste ser jeg godt når det er på tide med påfyll. 

Renate kommer nok til å si at agility ikke er en god ide, men jeg har likevel latt min yngstemann få holde på litt frem til nå. Tenker det er forskjell på å trene med høy intensitet ofte, og det å la en godt oppvarmet og muskelsatt hund få prøve seg på hinder en kveld i uka. Men kan jo lønne seg å trene på et godt og egnet underlag :)

 

Hun ringte meg nettopp opp, og hadde et smutthull hun kunne ta oss inn 5. desember allerede :-)

Jeg er veldig spent på hva hun finner og ikke minst hvordan Bob takler det. Han er ikke glad i håndtering av fremmede. Høres veldig positivt ut dine erfaringer hos henne, så er glad for at du tipset meg :-) Håpet er jo at han skal få positive erfaringer hos henne, selv om jeg frykter det motsatte. Så utrolig godt at din er friskmeldt fra kreften og at ho fanget det opp så snart!

Hun nevnte carthrophen, at jeg kunne lese om det, for det kunne bli aktuelt siden det er påbegynt forkalkning. Jeg spurte henne også om hva hun tenkte om agility, og hun var ikke negativ til det så lenge det ikke ble overdrevet og at han ikke viser noen tegn til symptomer. Men det kunne hende at anbefalingen vil endre seg når ho har kjent over han.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hund med nydiagnostisert AD (OCD i begge albuer) så det blir jo litt annerledes, men det er jo også en ortopedisk lidelse på en ung, ellers frisk hund, så det blir jo litt av det samme å tenke på. Her var også planen å begynne på agility (hadde gått nybegynnerkurs) men det ligger vi på hylla. Litt fordi det er så mye annet gøy vi heller kan holde på med som er mye tryggere for kroppen. Hadde jeg kjørt på med agility hadde det vært for min del, ikke hundens, og det synes jeg blir feil. 

Nå ble min operert i begge albuer for en måned siden, som gjør situasjonen annerledes enn for de fleste HD-hunder som ikke opereres. 

Men tiltak vi har satt i gang:

-bruker glycoflex daglig og skal over på Hills J/D så fort denne fórsekken er over. Jeg veier han også jevnlig for å passe på vekta og holder han heller litt ekstra slank.

-bevisst på gradvis økning i lengde på turen og heller flere kortere turer jevnlig, enn enkelt dager med veldig mye lengre turer. Bruker dekken når det er kaldt ute.

-går til Signe hos Aktiv Dyreklinikk og bruker vanntredemølle der (satser på ca en gang i uka nå i begynnelsen).

-FitPaws-utstyr, kjøpt inn litt diverse og trener balanseøvelser på disse.

-kommer nok også til å sette noen cartophensprøyter på han.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

20 timer siden, Stine skrev:

Vigdis ble 4,5 år, og hun hadde allerede forkalkninger når hun var 1 år. Men kun små. 

Det kommer nok til å gå bra med Bob, vi var nok bare veldig uheldige :heart:

Usj, det var tidlig :no::hug: 

Vi håper og tror at det går bra :heart:, jeg venter veldig på time hos spesialist nå

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, Wilhelmina skrev:

Hun er 6,5 år nå. Hun var 4 år da hun tok røntgen, da hadde hun hatt diffuse symptomer i ryggen i et års tid og fått regelmessig behandling av rygg som ikke fungerte som forventet. Det var fysioterapeut som ville at jeg skulle røntge, sånn at hun fikk en pekepinn på hva det egentlig var hun behandlet. ("Ingen" HD-røntger min rase så det var ikke noe jeg hadde tenkt på engang.) Så da ble det røntgen fra topp til tå, rygg og hofter og hele pakka. Da fikk hun HD-diagnosen og etter det ble det mer intensiv behandling av hoftene (regelmessig laser og massasje), og hun ble gradvis bedre. Etter det har hun vært relativt symptomfri* om sommeren, men når det et vinter og kaldt og glatt (fra oktober og utover) har hun stort sett gått på Metacam. Dette er første vinteren hun er helt symptomfri, og hoftene har aldri vært så fine som det de er nå. Jeg tror det skyldes Cartrophen. Det er behandling (gis som injeksjon) som hindrer at brusk brytes ned, og øker produksjon av leddvæske ("smører" leddene). Vi begynte med Cartrophen i midten av september og min vurdering så langt er at det har fungert veldig bra.

(*Med symptomfri mener jeg det fysioterapeuten kjenner. I mine øyne er hun alltid symptomfri, jeg kan ikke se at hun har problemer. Det er full fart hele tiden og hundreogti på tur uansett, og hun skal virkelig være døden nær før hun viser at hun har vondt.)

Det er det jeg er veldig spent på, hva hun ev. kommer til å kjenne som vi ikke ser. Dessuten så ser jeg jo plutselig flere små tegn nå enn hva jeg gjorde før han fikk diagnosen :icon_redface: det er nok en viss fare for at jeg overtolker litt, men jeg har for eksempel lagt merke til (over tid faktisk, men har ikke tenkt at det kan være et negativt tegn) at han nesten konstant bærer halen skjevt, litt til ene siden. Det tenker jeg nå, at trolig er et tegn på stivhet el. i bekken/rygg. I følge spesialist, når jeg snakket med ho på tlf, kan det bli aktuelt med cartrophen.

Så godt at dere har funnet en behandling som funker for henne :heart:

22 timer siden, MonicaT skrev:

Multiflex inneholder glucosamin. Vi har byttet litt på med produkter som inneholder glucosamin. Akkurat nå bruker vi fra Norsk Dyrehelse.

Vi har snørekjørt på vinteren, han elsker det.

 

Jeg er overbevist at min også kommer til å elske det, og vi satser på at han skal få lov :ahappy:

21 timer siden, WelshenNemi skrev:

Hun har litt symptomer, men mest kortvarige, f.eks går hun ikke skikkelig på verste foten ned trappen, men det er KUN ned trappen. Det har også bedret seg mye med massasje. 

Hun begynte egentlig til massasje litt tilfeldig. Hun var blitt roligere/mindre aktiv før vi begynte der, men veldig gradvis så vi trodde hun bare var begynt å bli voksen(3 år gammel).

Hun fikk en massasjetime i "julepresang" og der fant massøren diverse som ikke var som det skulle. Hun gikk i passgang(det klarer ikke jeg å se), og hun hadde problemer med å strekke bakbeina bakover som du kan på normale hunder bl.a. Nå løper hun fortsatt ikke kjempemye på tur uten motivasjon, men det er mer at hun ikke gidder, ikke at hun ikke klarer.

Hun har et bedre ganglag, hun strekker ut bakbeina uten problemer, er mindre gretten og hun går innimellom på siste foten ned trappen. Hun har også fått lik muskelmasse i bakbeina, noe hun ikke hadde før. Opprinnelig hadde hun D/D på hoftene, men rerøntget i år og fikk D/C. Jeg synes det har hjulpet mye, men er litt vanskelig å forklare hvordan.

Hun er også kronisk stiv i ryggen, muligens etter et stygt fall for 3 år siden, så det også påvirker litt. Den får vi ikke helt bra. 

Jeg tror jeg får dekket i alle fall vanntredemølle, massasje er jeg ikke sikker på. Men jeg har ikke fått sendt inn første enda, så er ikke sikker. Må sende inn til forsikring når jeg er ferdig med klippekortet, og jeg er fortsatt på mitt første. Jeg har Agria med rehab. Får ikke dekket kun massasje etter som jeg forsto, men muligens i kombinasjon med vanntredemølle. 

Ble litt rotete, men håper du skjønner hva jeg skulle frem til likevel. Hvis ikke er det bare å spørre. 

Så godt at behandlingen :heart:

Vi har forsikring i DNB og i følge saksbehandler på tlf, dekkes massasje og annen alternativ behandling (vet ikke helt spesifikt hva som omfattes av det), så lenge det er koplet til HD. Ble letta, for jeg var litt bekymret for at det kunne bli dyrt :ahappy:

19 timer siden, Wilhelmina skrev:

Personlig ville jeg styrt langt unna agility. For en HD-hund er det nok den verst tenkelige aktiviteten, ikke bare for hoftene men også for skuldrene. Min hund fikk MSI (medial skulderinstabilitet) nå i sommer, som trolig skyldes at HD'en har skapt ubalanse i kroppen som har "forplantet" seg til fronten. Og vi driver ikke med agility lengre engang. MSI er noe som også rammer friske agilityhunder, og for en HD-hund er risikoen betydelig. For oss har MSI'en vært mange ganger mer hemmende enn HD'en, og i alvorlige tilfeller medfører det operasjon med lang rehabiliteringstid. Den risikoen synes ikke jeg det er verdt å ta, det finnes så mye annet morsomt man kan drive med.

For at man skal få dekket noe HD-relatert på forsikringen (i alle fall hos Agria) må man ha rehabtillegg, og begge foreldrene nå være frirøntget. Det er ikke foreldrene til min, så jeg får ikke dekket ei krone. 

Agility gir nok større belastning på fronten enn bakparten. Vi blir å ta det forsiktig og vurderer kontinuerlig og i samråd med veterinær. Vi trener litt for gøy, på godt innerlag og lave hinder. 

Han har heldigvis frirøntgete  foreldre og på vår forsikring behøves ikke rehabtillegg. Kjipt at dere ikke får noe dekket :-(

17 timer siden, Vilje skrev:

Jeg har hund med nydiagnostisert AD (OCD i begge albuer) så det blir jo litt annerledes, men det er jo også en ortopedisk lidelse på en ung, ellers frisk hund, så det blir jo litt av det samme å tenke på. Her var også planen å begynne på agility (hadde gått nybegynnerkurs) men det ligger vi på hylla. Litt fordi det er så mye annet gøy vi heller kan holde på med som er mye tryggere for kroppen. Hadde jeg kjørt på med agility hadde det vært for min del, ikke hundens, og det synes jeg blir feil. 

Nå ble min operert i begge albuer for en måned siden, som gjør situasjonen annerledes enn for de fleste HD-hunder som ikke opereres. 

Men tiltak vi har satt i gang:

-bruker glycoflex daglig og skal over på Hills J/D så fort denne fórsekken er over. Jeg veier han også jevnlig for å passe på vekta og holder han heller litt ekstra slank.

-bevisst på gradvis økning i lengde på turen og heller flere kortere turer jevnlig, enn enkelt dager med veldig mye lengre turer. Bruker dekken når det er kaldt ute.

-går til Signe hos Aktiv Dyreklinikk og bruker vanntredemølle der (satser på ca en gang i uka nå i begynnelsen).

-FitPaws-utstyr, kjøpt inn litt diverse og trener balanseøvelser på disse.

-kommer nok også til å sette noen cartophensprøyter på han.

Jeg tror nok jeg hadde vurdert annerledes ang. agility om han hadde AD kontra HD, så skjønner den. Hvor kjøper du glycoflex? Ser det er mange som bruker fitpaws. Jeg har null erfaring med de, men kanskje noe vi blir tipset og instruert i hos spesialist. Må sjekke ut!

Masse lykke til med rehabiliteringen etter operasjon :heart:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 timer siden, tmp skrev:

Jeg er veldig spent på hva hun finner og ikke minst hvordan Bob takler det. Han er ikke glad i håndtering av fremmede. Høres veldig positivt ut dine erfaringer hos henne, så er glad for at du tipset meg :-) Håpet er jo at han skal få positive erfaringer hos henne, selv om jeg frykter det motsatte.

Jeg er sikker på at Bob får en fin opplevelse hos Renate. Hun er kjempeflink til å lese hund og stresser aldri, gir masse kos og godbiter, og så tror jeg hundene kjenner umiddelbar bedring når hun trykker opp låsninger. Det er du som eier som løfter opp hunden på bordet (evnt får han hoppe opp selv), og jeg har aldri opplevd at hun har vært brå eller holdt hundene hardt - mine løper som sagt om kapp for å komme først opp på bordet :ahappy: Om Bob er matglad kan du jo vurdere å ta med tubeost, sånn at han får slikke på den mens hun undersøker han - jeg gjør det innimellom med mine, sånn at de står litt mer i ro (de har *litt* manglende impulskontroll, spesielt rundt favorittpersoner :innocent:).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, JTT skrev:

Jeg er sikker på at Bob får en fin opplevelse hos Renate. Hun er kjempeflink til å lese hund og stresser aldri, gir masse kos og godbiter, og så tror jeg hundene kjenner umiddelbar bedring når hun trykker opp låsninger. Det er du som eier som løfter opp hunden på bordet (evnt får han hoppe opp selv), og jeg har aldri opplevd at hun har vært brå eller holdt hundene hardt - mine løper som sagt om kapp for å komme først opp på bordet :ahappy: Om Bob er matglad kan du jo vurdere å ta med tubeost, sånn at han får slikke på den mens hun undersøker han - jeg gjør det innimellom med mine, sånn at de står litt mer i ro (de har *litt* manglende impulskontroll, spesielt rundt favorittpersoner :innocent:).

Høres lovende ut :) Han er et matvrak, så vi har den fordelen :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hatt hund med C-hofter. En stor og kraftig labrador (ikke fet!). Han var symptomfri til han var 5 år, og ikke merkbart preget av det før han bikka 10 år. Graden av HD sier ikke så mye om smerter, der er andre faktorer som påvirker grad av smerte. Det å holde hunden slank og lett, og unngå  belastende aktiviteter som kløv og trekk og agility, men la hunden ha et aktivt liv slik at muskulaturen holdes sterk, er det beste man kan gjøre for en hund i en slik situasjon. Vanntredemølle og svømming er bra aktiviteter. :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...