Jump to content
Hundesonen.no

Hvorfor folk vil ha doodle og ikke renraset pudde/portis/andre raser


Orca
 Share

Recommended Posts

Folk roper ofte ut i protest mot doodle-avlen "kan de ikke bare skaffe seg en renraset puddel hvis det er den røytefrie pelsen de vil ha??"

Det er lett å si. For mange er det jo nettopp utseende som avgjør dette valget tror jeg. Man vil ikke ha den "dollete" puddel-utseendet. Doodle-folk VIL ha den "søte" og bamsete looken, litt raggete. Selv en kortklippet puddel har enda den spisse og litt finslige utseendet - spiss snute, med kalott på hodet. Jeg tror det spisse snuten har mye å si. MEN! Jeg mistenker at mange ikke vet at snuten faktisk er barbert helt kort når de ser en puddel på bilder og i virkeligheten. Man ser sjelden en puddel med bart.

Googler man puddel, eller slår opp puddel i en bok om hunder, har ca alle barbert snute uansett klipp på resten av kroppen.

Kan det være at flere av disse menneskene som faller for doodler, faktisk hadde sett at renraset puddel egentlig oppfyller alle deres krav, både til røytefrihet, og bamsete utseende, dersom de hadde fått sett mer bidler av pudler med ubarbere neser, som disse? Eller er det det at de vil ha noie uvanlig, nytt og fancy, og synes doodle-ideen er gøyal? Jeg har tidligere irritert meg litt over at i rasebøker og klubbsider, presenteres alltid rasen slik den "skal" se ut, slik den blir vist på utstilling. Dette gjelder alle pelsraser. Man får liksom aldri sett en "alternativ" versjon, slik rasen kan se ut i andre frisyrer. Kanskje fordi raseentusiastene ikke takler tanken på at rasen dems skal eies av noen som klipper dem, etter hva de anser som, feil? Men hva har det å si egentlig? Gjør det noe om noen finner en rase som passer dem ypperlig, forutenom utstillingsklippen?

Jeg tror mange raser ved første øyekast hos en potensiell ny hundeeier utgår kun pga frisyre. Man får ikke sett bilder av rasen i andre frisyrer (med mindre man virkelig graver og spør, men førsteinntrykket kan skremme bort mange). Jeg skjønner godt at ikke hvem som helst vil ha en hund som ser ut som en puddel slik den vises i bøker. Eller portugisisk vannhund i løveklipp. Eller hvertfall ikke bedlingtonterrier. Det frustrerer meg litt når jeg feks foreslår bedlington som rase til noen. så googler de rasen, blir forskrekket over det helt utrolig merkelige utseendet. Men sånn egentlig, til daglig, ser en jevnt frisert bedlington helt vanlig ut. Ikke noe avskrekkende utseende i det hele tatt. Samme med portugisisk vannhund. Vi må innrømme det, for utenfortående ER løveklipp ganske spesielt. Men en ganske kortklippet portis som har fått barten gro ut ser jo KLIN lik ut som en hvilken som helst doodle!! Hvorfor er raseentusiaster så redde for å vise alternative utseender på rasen sin, på klubbsider, i bøker osv?

Jeg tror at hvis bidler av hunder i alternative frisyrer, ville mange raser blitt aktuelle for familier som ellers ved førsteøyekast ville utelukket den. Jeg tror disse pudlene kunne sjarmert mange doodleeiere (selvom jeg selv synes både puddel og portis er finest uten bart) :
 

61b93e7b9efafc8d9c02bd93b6c34bd7--clip-teddy-bears.jpg

37_2067240054.jpg

8197252507_9fbac1f68c.jpg

puddel 5.jpg

puddel10.jpg

puddel4.jpg

storpuddel3.jpg

puddel4.jpg


Eller portis, om de så flere slike:


 

portis.jpg

portis2.jpg

portis3.jpg

 

 

 

Eller bedlington:

 

bedling.jpg

bedlington_terrier.jpg

a48347a5553897bf848cfdf8a6e5726c.jpg

bedlington.jpg

danny.jpg

 • Like 10
Link to comment
Share on other sites

 • Replies 147
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Unnskyld meg, men nå greier jeg ikke holde det tilbake lenger, hvorfor må du omtrent ALLTID være så himla utrivelig og frekk når du diskuterer? Du har en nedlatende holdning i omtrent hver eneste innl

Folk roper ofte ut i protest mot doodle-avlen "kan de ikke bare skaffe seg en renraset puddel hvis det er den røytefrie pelsen de vil ha??" Det er lett å si. For mange er det jo nettopp utseende so

Heldigvis for de fleste av oss så melder man seg ikke ut av familien på grunn av et hundekjøp man ikke er enig i. Det blir for dumt det! Er det rart det er krig i verden? 

Posted Images

TAKK! Helt enig! Har en mor nå som sitter og googler etter doodles, på tross av mine bekymringer ang useriøsitet hos "oppdrettere", smugling/svindel og helse... Hver gang jeg foreslår en rasehund så sier hun "nei uff sånn vil vi ikke ha, de synes jeg ikke er noe fine" og begrunner alt med at de vil jo bare ha en koselig familiehund uansett, så renraset eller ei har ikke noe å si :hmm: Og som du sier, det er jo dette bamsete koseutseende de ønsker seg, og det forbinder man ikke akkurat med puddel. Tror det er derfor disse miksene som liksom har egenskapene til puddelen (røytefri osv) men et "søtere" utseende blir så voldsomt populære.

Må og si at jeg hadde helt ærlig ikke hatt noe imot at de kjøpte blandingshund i seg selv, men kjenner jeg blir skikkelig (!!) bekymret av mye som jeg ser på finn.no osv, varsellampene blinker veldig på de aller fleste annonsene når det gjelder disse søte doodlene :( 
 

Tror jeg må vise henne denne tråden :D 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vi hadde en storpuddel på gamle jobben, med bart og halvkort klipp. Han så ut som en typisk doodle. Tror ingen hadde blunket engang hvis eieren hadde sagt han var en doodle. Jeg trodde selv han var en doodle første dagen, frem til sjefen avslørte at han faktisk var en renraset puddel.

Link to comment
Share on other sites

Faktum er at de aller fleste pudler, uavhengig av størrelsesvariant, aldri noen gang er på utstilling - akkurat som i hvilken som helst annen rase, btw - og derfor ikke har denne klippen dere mener er problemet. Faktum er at om du dukker opp på et hvilket som helst arrangement som ikke innbefatter utstilling, vil du se pudler i alle slags klipper. Faktum er at det er ytterst få, om noen,  puddeloppdretter som ikke selger valper til valpekjøpere som ikke vil ha puddelklipp på hundene sine. Og til slutt, for nå, det finnes ikke en puddeloppdretter med mer enn 3 hunder som ikke har minst en puddel i en hverdagsklipp. 

Vi har oppdretter 8 puddelvalper på 2 kull til nå, og av de 8 er det 3 - TRE - som har vært på utstilling. Den ene bor hos meg, den andre bor hos deleier og den tredje ble overtalt av hun som klipper den - altså ikke av oss - til å spare pels på den og stille den ut, fordi han er pen (og det er han, antageligvis den peneste i det kullet). 2 av de 3 er kortklippet nå, bare deleierhunden som ikke er kortklippet enda, fordi hun ikke har 2 excellent som rasen krever for å stå på valpeliste, når den dagen kommer. 

At folk kjøper en glorifisert kjøter for tusenlapper mer enn en reinrasa puddel koster er neppe så enkelt som at de ikke liker bildene av dem i en rasebok, men veit dere hva? Om det er så enkelt, så good riddance! Hvis de ikke engang gidder å sette seg inn i hva en puddel er, så by all means, kjøp en doodle. 

Link to comment
Share on other sites

Doodle og cobberdog-selgerene er sinnsykt gode salgspersoner. De er motivert av en sikker inntekt på flere hundre tusen kroner pr år bare i hundevalper, og er sleskere enn en tannbleika bilselger.

Hundene selges som perfekte familiehunder, de er så enkle, de er et "friskt pust fra det kjedelige!!". De appellerer til vårt samfunn hvor vi streber etter likes og å skille oss ut, men allikevel føle oss trygg og komfortabel. Vi vil ha enkle løsninger, men være unike. En doodle er alt dette, pluss mer fra den rette selgeren.

Link to comment
Share on other sites

Utseende på disse har nok mye å si, men med tanke på alle de flotte hunderasene man kan velge mellom så er det noe mer.

For meg så virker det som en litt sånn trend/motegreie for noen. Noe litt "spesielt" (selv om de begynner å bli ganske vanlige). Dette kombineres med litt slu salgstaktikk - de fremstilles som en nøye kalkulert blanding med det for øye å pakke alle puddelens og xxx'ens fantastiske egnskaper i en og samme lekre pakke. En designhund, skreddersydd for akkurat deg! Traff på et godt voksent par som hadde en miks av golden, puddel og portugiser av en eller annen form. De var raske å fortelle at dette var en designhund (og de hadde betalt MYE for den). Grunnen at de hadde valgt akurat dette "designet" var at de, etter flere jakthunder, ikke ønsket mere jaktlyst/viltinteresse. Det var de blitt lovet av oppdretter av denne designhunden. Før jeg var ferdig med å tenke mitt om akkurat den saken (tross alt en blanding av tre opprinnelige jakthunder) så kunne de fortelle at de ikke fikk det de ble lovet i så måte. Men hunden var skjønn den altså, og de virket absolutt veldig glad i den.

Når det gjelder puddelen, så er det vel en del klipper der som veldig mange ikke ville blitt sett med ved sin side. Og ja, det er synd dette er blitt det veldig mange forbinder med puddel. Det morsomme hunder og det er først det siste året jeg har skjønt at de faktisk kan se veldig fine ut også. Kanskje en gang ...

Ang designhunder igjen så kom jeg til å tenke på en artikkel jeg leste en gang. Den var om han som fant opp (vel, han var neppe den som gjorde det først, men han blir nå kalt en slags opphavsmann) labradoodelen. Og om hvor mye han ønsket at han hadde det ugjort. Artikkelen kan med fordel leses av alle som vurderer en doodle av noe slag... https://www.psychologytoday.com/blog/canine-corner/201404/designer-dog-maker-regrets-his-creation

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest Belgerpia
6 hours ago, Lerkefuglen said:

TAKK! Helt enig! Har en mor nå som sitter og googler etter doodles, på tross av mine bekymringer ang useriøsitet hos "oppdrettere", smugling/svindel og helse... Hver gang jeg foreslår en rasehund så sier hun "nei uff sånn vil vi ikke ha, de synes jeg ikke er noe fine" og begrunner alt med at de vil jo bare ha en koselig familiehund uansett, så renraset eller ei har ikke noe å si :hmm: Og som du sier, det er jo dette bamsete koseutseende de ønsker seg, og det forbinder man ikke akkurat med puddel. Tror det er derfor disse miksene som liksom har egenskapene til puddelen (røytefri osv) men et "søtere" utseende blir så voldsomt populære.

Må og si at jeg hadde helt ærlig ikke hatt noe imot at de kjøpte blandingshund i seg selv, men kjenner jeg blir skikkelig (!!) bekymret av mye som jeg ser på finn.no osv, varsellampene blinker veldig på de aller fleste annonsene når det gjelder disse søte doodlene :( 
 

Tror jeg må vise henne denne tråden :D 


Om moren min hadde insistert på å kjøpe seg doodle så hadde jeg meldt meg ut av familien. Helt alvorlig - da hadde det vært uaktuelt å ha noen som helst kontakt med de, for det blir for dumt :)

Link to comment
Share on other sites

Nå tror jeg vel at de aller fleste som kjøper hunder (bortsett fra de som skal ha hundene til et spesielt formål som jakt, bruks etc) NETTOPP kjøper rasene fordi de ser de glorifiserte bildene av rasen fra en utstilling eller i en hundebok. Hvor mange har vel ikke latt seg sjarmere av det søte uttrykket til en bichon frisé som er stæsjet og klipt for utstilling? Det er sjelden man ser dem slik til daglig...

Da min familie kjøpte bedlingtonterrier, så var det nettopp de flotte, utstillingsklipte hundene på bilder som fikk oss interessert i rasen. Jeg tror kanskje ikke vi hadde ofret rasen en tanke om vi hadde sett hvordan de kunne se ut til daglig, med en halvdårlig klipp, ubørsta og våte :lol:

Men jo - jeg kan også se for meg at for nettopp puddel, så blir folk avskrekket pga den ekstreme klippen man kan se på bilder fra utstillinger. En bekjent av meg ønsket seg veldig puddel, men gubben var steil og tverr... han skulle så visst ikke gå rundt med en slik pyntegjenstand. Så nevnte jeg at hun kanskje kunne si til ham at det jo opprinnelig var en jakthund, og at det gikk an å klippe dem annerledes - og vips hadde familien fått seg puddel ja :ahappy:

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Og at doodler selvfølgelig kommer ferdig burtrente og veloppdratte og garantert allergivennlige, i motsetning til krevende rasehunder som ikke er for hvem som helst. Fetteren min anbefalte cavapoo og cockapoo her om dagen, han hadde passet et par og de var så fine og greie og rolige. Jeg forklarte ham problemet med dem.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Siri said:

Nå tror jeg vel at de aller fleste som kjøper hunder (bortsett fra de som skal ha hundene til et spesielt formål som jakt, bruks etc) NETTOPP kjøper rasene fordi de ser de glorifiserte bildene av rasen fra en utstilling eller i en hundebok. Hvor mange har vel ikke latt seg sjarmere av det søte uttrykket til en bichon frisé som er stæsjet og klipt for utstilling? Det er sjelden man ser dem slik til daglig...

Da min familie kjøpte bedlingtonterrier, så var det nettopp de flotte, utstillingsklipte hundene på bilder som fikk oss interessert i rasen. Jeg tror kanskje ikke vi hadde ofret rasen en tanke om vi hadde sett hvordan de kunne se ut til daglig, med en halvdårlig klipp, ubørsta og våte :lol:

Men jo - jeg kan også se for meg at for nettopp puddel, så blir folk avskrekket pga den ekstreme klippen man kan se på bilder fra utstillinger. En bekjent av meg ønsket seg veldig puddel, men gubben var steil og tverr... han skulle så visst ikke gå rundt med en slik pyntegjenstand. Så nevnte jeg at hun kanskje kunne si til ham at det jo opprinnelig var en jakthund, og at det gikk an å klippe dem annerledes - og vips hadde familien fått seg puddel ja :ahappy:

Seriøst, du kan ikke mene at pudler ikke blir solgt fordi de ser ut som de gjør, i samme innlegg som du sier at dere kjøpte bedlingtonterrier fordi de ser ut som de gjør? :lol: Det er ikke pudler som blir kalt månedyr, liksom. 

Link to comment
Share on other sites

2 minutter siden, 2ne skrev:

Seriøst, du kan ikke mene at pudler ikke blir solgt fordi de ser ut som de gjør, i samme innlegg som du sier at dere kjøpte bedlingtonterrier fordi de ser ut som de gjør? :lol: Det er ikke pudler som blir kalt månedyr, liksom. 

Såklart jeg kan??? :P Månedyr har jeg aldri hørt som betegnelse på søte små bedlington'er forresten :P 

Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, Siri said:

Såklart jeg kan??? :P Månedyr har jeg aldri hørt som betegnelse på søte små bedlington'er forresten :P 

Nei, bedlingtonterrier ser ikke noe mindre rare ut enn hva pudler gjør, så det syns jeg høres ulogisk ut :P 

--

Bare fordi denne tråden gnager litt på irritasjonsnerva mi, så gikk jeg inn på puddelklubbens sider for å se hvordan rasen presenteres der, og nå får jeg ikke til å linke til headeren, men der er det 10 pudler i ymse farger og størrelser (poenget er å vise mangfoldet), og av de så kan vi, om vi legger godvilja til, si at 6 av de har typisk puddelklipp. Her er en link til rasepresentasjonen som var i Hundesport for ørti år siden, der det på 2 av 3 bilder viser 2 av 4 pudler som ikke er i utstillingsklipp (den ene er rett nok en valp, men allikevel) helt øverst i artikkelen. Det er selvsagt en oversikt over hva slags klipp puddel skal ha for å stilles ut i den, akkurat som det er oppstillingsbilder i hvilken som helst annen rasepresentasjon, men det er ikke utelukkende det. Dette bildet: 
http://puddelklubb.no/wp-content/uploads/2016/06/psprint_maridal12-300x200.jpg
er fra et puddeltreff, der har ingen av de fire typisk puddelklipp. Ser man på aktiviteter så er det fint lite bilder av pudler i utstillingsklipp, og vi ser pudler i flere forskjellige konkurranseformer - det er en allsidig rase, og det syns jeg puddelklubben gjør en forholdsvis god jobb på å promotere. 

Jeg møter stadig folk som sier at om alle pudler var som mine, så ville de hatt en. Vel, mine er ganske typiske pudler, de er ikke - selv om jeg syns det - ekstraordinære, sjeldne eller uvanlige, de er pudler. Og når folk ikke veit det, og ikke gidder å sjekke det, eller gidder å sette seg inn i hvordan rasen er mentalt, men tror at de er som i tegneserier, så kjøper de seg heller doodle. Ikke fordi at pudler har en "tåpelig" klipp, men fordi folk ikke GIDDER å gjøre researchen sin før de kjøper hund. Det er ikke unikt for puddelen det. 

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, Belgerpia skrev:


Om moren min hadde insistert på å kjøpe seg doodle så hadde jeg meldt meg ut av familien. Helt alvorlig - da hadde det vært uaktuelt å ha noen som helst kontakt med de, for det blir for dumt :)

Heldigvis for de fleste av oss så melder man seg ikke ut av familien på grunn av et hundekjøp man ikke er enig i. Det blir for dumt det! Er det rart det er krig i verden? :huh:

 • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Guest Belgerpia
Just now, Tonje said:

Heldigvis for de fleste av oss så melder man seg ikke ut av familien på grunn av et hundekjøp man ikke er enig i. Det blir for dumt det! Er det rart det er krig i verden? :huh:

Hvorfor krig?
Jeg ville bare sagt hadet og gått.

Link to comment
Share on other sites

31 minutter siden, 2ne skrev:

Nei, bedlingtonterrier ser ikke noe mindre rare ut enn hva pudler gjør, så det syns jeg høres ulogisk ut :P 

Jeg tror muligens ikke mine preferanser for hunder er helt sammenfallende med den gjengse familie som skal ha seg hund :P Herremin - jeg sitter her med en rase som betegnes som chewbacca's, wookier mm. :lol: 

31 minutter siden, 2ne skrev:

Bare fordi denne tråden gnager litt på irritasjonsnerva mi, så gikk jeg inn på puddelklubbens sider for å se hvordan rasen presenteres der, og nå får jeg ikke til å linke til headeren, men der er det 10 pudler i ymse farger og størrelser (poenget er å vise mangfoldet), og av de så kan vi, om vi legger godvilja til, si at 6 av de har typisk puddelklipp. Her er en link til rasepresentasjonen som var i Hundesport for ørti år siden, der det på 2 av 3 bilder viser 2 av 4 pudler som ikke er i utstillingsklipp (den ene er rett nok en valp, men allikevel) helt øverst i artikkelen. Det er selvsagt en oversikt over hva slags klipp puddel skal ha for å stilles ut i den, akkurat som det er oppstillingsbilder i hvilken som helst annen rasepresentasjon, men det er ikke utelukkende det. Dette bildet: 
http://puddelklubb.no/wp-content/uploads/2016/06/psprint_maridal12-300x200.jpg
er fra et puddeltreff, der har ingen av de fire typisk puddelklipp. Ser man på aktiviteter så er det fint lite bilder av pudler i utstillingsklipp, og vi ser pudler i flere forskjellige konkurranseformer - det er en allsidig rase, og det syns jeg puddelklubben gjør en forholdsvis god jobb på å promotere. 

Jeg møter stadig folk som sier at om alle pudler var som mine, så ville de hatt en. Vel, mine er ganske typiske pudler, de er ikke - selv om jeg syns det - ekstraordinære, sjeldne eller uvanlige, de er pudler. Og når folk ikke veit det, og ikke gidder å sjekke det, eller gidder å sette seg inn i hvordan rasen er mentalt, men tror at de er som i tegneserier, så kjøper de seg heller doodle. Ikke fordi at pudler har en "tåpelig" klipp, men fordi folk ikke GIDDER å gjøre researchen sin før de kjøper hund. Det er ikke unikt for puddelen det. 

Men jeg tror at den gjengse mannen i gata har et inntrykk av pudler som en dollerase med merkelige frisyrer - selv om de ikke nødvendigvis er det til daglig :D 

Link to comment
Share on other sites

Men @2ne, samtlige av bildene du linket til (så vidt jeg kan se), er av pudler med kortklipt ansikt. Dermed har de alle det typiske puddelutseendet som mange (dessverre) forbinder med jålehunder. Hvordan kan potensielle doodle-kjøpere vite at de kan få det bamsete barteutseendet med en vanlig puddel, når det ikke blir vist frem? Jeg er ingen tilhenger av å velge rase etter utseende, men sånn er dessverre realiteten.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 minutter siden, Siri skrev:

Men jeg tror at den gjengse mannen i gata har et inntrykk av pudler som en dollerase med merkelige frisyrer - selv om de ikke nødvendigvis er det til daglig :D 

Jeg er veldig enig i dette, dessverre tror mange at puddel er bare pelsarbeid, SELV om de ikke er dollet opp, mens doodelen er jo så søt og ikke røyter den og ikke børsting og knapt klipp og allergivennlig og ferdig trent og og og og

Og ALLE doodleeierne jeg har møtt har vært helt frelst over å ha fått en så fantastisk hund på alle måter.

Og så kom jeg på, jeg har jo hatt samme inntrykk av puddelen selv, altså pelstell og dill og dall. Så fikk naboen en puddel som blir holdt med lammeklipp (?) og er en dødskul hund. Også fikk jeg en briard...

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

33 minutter siden, Siri skrev:

Jeg tror muligens ikke mine preferanser for hunder er helt sammenfallende med den gjengse familie som skal ha seg hund :P Herremin - jeg sitter her med en rase som betegnes som chewbacca's, wookier mm. :lol: 

Men jeg tror at den gjengse mannen i gata har et inntrykk av pudler som en dollerase med merkelige frisyrer - selv om de ikke nødvendigvis er det til daglig :D 

Det tror jeg du har helt rett i. Eller om ikke den "gjengse" mann i gata, så i alle fall altfor mange. Det spiller ikke noen rolle hva oppdrettere gjør nå til dags, at de færreste er klipt slik, men for mange er/var puddel nærmest et skjelsord. Noe latterlig. Jeg kan garantere det ikke er mange menn i heterofile parforhold, hvor dama foreslår "la oss kjøpe en puddel", som sier "ja, det var jo en alldeles glimrende ide" sånn umiddelbart. En kompis av meg var skrekkslagen over tanken for noen måneder siden, de endte opp med en cockapoo - som visstnok var helt greit...

Jeg kan selv huske å ha tenkt slik i mine yngre dager. Og skal vel ikke lengre tilbake enn da jeg selv bestemte meg for å anskaffe hund for et par år siden, da i alle fall to personer sa noe som "da blir det vel en puddel da, hahahhahahhaha ...". Veldig synd at noen tenker slik, for det er jo skjønne hunder.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Belgerpia said:


Om moren min hadde insistert på å kjøpe seg doodle så hadde jeg meldt meg ut av familien. Helt alvorlig - da hadde det vært uaktuelt å ha noen som helst kontakt med de, for det blir for dumt :)

Jeg blir oppgitt, og det legger jeg ikke skjul på, men jeg tror det er bedre å komme med noen argumenter for HVORFOR det ikke er en god ide.. Men så er det faktisk sånn at jeg kommer ikke på så mange, når moren min kontrer alt med at den hunden skal jo ikke brukes til noe annet enn kos og turer uansett. Helse og useriøsitet har jeg tatt opp en million ganger men det virker ikke som det går innpå henne, og hun mener at blandingshunder har man da kjøpt siden tidenes morgen uten at det har vært så "katastrofalt" som jeg gir inntrykk av :hmm:

 

Så om noen har noen gode argumenter for hvorfor dette ikke er en gode ide, selv til noen som bare skal gå litt turer og ha en familiehund, så blir jeg glad :) 

Link to comment
Share on other sites

6 minutter siden, Lerkefuglen skrev:

 og hun mener at blandingshunder har man da kjøpt siden tidenes morgen uten at det har vært så "katastrofalt" som jeg gir inntrykk av :hmm:

Det ER jo ikke katastrofalt å kjøpe en blandingshund - man bare vet ikke helt hva man får... og selgerne av disse doodlene har det jo med å kaste blår i øynene på folk og fremstille hundene som helt perfekte til alt, de underslår det store behovet for pelsstell og gir inntrykk av at hundene blir mer perfekte enn alt annet. DET er problemet. Ikke hundene i seg selv... 

6 minutter siden, Lerkefuglen skrev:

Så om noen har noen gode argumenter for hvorfor dette ikke er en gode ide, selv til noen som bare skal gå litt turer og ha en familiehund, så blir jeg glad :) 

Det beste argumentet er vel egentlig at man ikke bør støtte masseproduksjon og useriøse aktører som ikke vil gi oppfølging av valpen ut over det de har fått i valpekassen? 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

11 timer siden, 2ne skrev:

Faktum er at de aller fleste pudler, uavhengig av størrelsesvariant, aldri noen gang er på utstilling - akkurat som i hvilken som helst annen rase, btw - og derfor ikke har denne klippen dere mener er problemet. Faktum er at om du dukker opp på et hvilket som helst arrangement som ikke innbefatter utstilling, vil du se pudler i alle slags klipper. Faktum er at det er ytterst få, om noen,  puddeloppdretter som ikke selger valper til valpekjøpere som ikke vil ha puddelklipp på hundene sine. Og til slutt, for nå, det finnes ikke en puddeloppdretter med mer enn 3 hunder som ikke har minst en puddel i en hverdagsklipp. 

Vi har oppdretter 8 puddelvalper på 2 kull til nå, og av de 8 er det 3 - TRE - som har vært på utstilling. Den ene bor hos meg, den andre bor hos deleier og den tredje ble overtalt av hun som klipper den - altså ikke av oss - til å spare pels på den og stille den ut, fordi han er pen (og det er han, antageligvis den peneste i det kullet). 2 av de 3 er kortklippet nå, bare deleierhunden som ikke er kortklippet enda, fordi hun ikke har 2 excellent som rasen krever for å stå på valpeliste, når den dagen kommer. 

At folk kjøper en glorifisert kjøter for tusenlapper mer enn en reinrasa puddel koster er neppe så enkelt som at de ikke liker bildene av dem i en rasebok, men veit dere hva? Om det er så enkelt, så good riddance! Hvis de ikke engang gidder å sette seg inn i hva en puddel er, så by all means, kjøp en doodle. 

Jeg snakker ikke om utstillingsklipp. Jeg vet godt at de fleste pudler ikke lever med utstillingsklipp. Det er ikke nødvendigvis løveklipp/kontinental som gjør at puddelen ser jålete ut. Det er, hverfall for meg, og sikkert mange andre, den barberte tynne snuten, og kalotten på hodet, som de aller aller fleste pudler har når de ikke er utstillingsklippet. Veldig ofte når det snakket om puddel og temaet klipp kommer opp, vises det bilder av typisk kortklippet puddel, med argumenter om at "de trenger ikke se fjollete ut", "lammeklipp er fin hverdagsklipp" osv osv, som om lammeklippen automatisk pluselig ikke er jålete for folk flest. Men er kalotten på hodet der, og snuten barbert, så har puddelen fremdeles det typisk "jålete" utseende, uansett hvilken klipp resten av kroppen har.

Uansett hvor mye vi liker å si her inne at utseende ikke skal ha noe å si, så HAR det noe å si for folk flest. Og derfor synes jeg det er synd at mange som potensielt kunne vært supre puddeleiere, velger vekk puddel fordi de kanskje ikke vet at den slett ikke trenger å se jålete ut, og kan faktisk se lodden og søt ut slik som på bildene jeg viste over, ved å la den gro litt bart og ikke ha en rundt jalott på hodet. Jeg har flere ganger foreslått puddel for folk jeg tror den kunen passet for, men da spesielt ofte er det mannen i forholdet som blir avskrekket når en prøver lete fram puddel. og det ER ikke sikkert alle vet at man kan la den få et litt "søtere" eller midnre jålete ansikt ved å la den gro litt bart. Jeg synes det er helt fair å velge rase delvis etter utseende så lenge man ellers tar hensyn til andre krav, jeg gjør det selv. Jeg vil ikke ha en hund jeg ikke synes er fin. Men det betyr ikke at jeg er en useriøs hundeeier for det. Derfor synes jeg det er syns at mange blir avskrekket fra puddel, fordi man tror at de ser jålete ut uansett, fordi så få velger å vise bidler elle rhunden med litt bart/uten kalott. Når den egentlig oppfyller alle krav hos en potensiell hundeeier.

Og alle argumenterer jo ofte med at det er så fælt med denne doodleavlen og mener at folk burde velge puddel isteden. Hvis man vil det så gjerne, hvorfor ikke promotere puddelen mer slik at potensielle doodle-eiere fatter interessen for den?

Hvordan skal ferske hundeeiere vite at man kan ha puddel med bart, hvis det aldri vises bilder av det? Jeg var selv inne på puddelklubbens side før jeg skrev dette innlegget, og fant ingen bilder av puddel med bart. JA, pudlene i headeren har alle klipper og farger, MEN de er alle nybarberte i ansiktet og alle har stor og fjong kalott/sveis på hodet. Det er dette som "avskrekker" ferske hundeeiere som ikke vil ha en jålehund. Lammeklipp gjør ikke hunden mindre jålete når den fremdeles har kalott og nyklippet snute.

Greit at ikke du bryr deg, men jeg synes det er viktig at nye hundeeiere gjør gode valg selvom de ikke er klar over omfanget når de er helt nye på hund. Får de lyst på puddel og kjøper en, vil de bli tatt imot av miljøet (forhåpentligvis, hvis de ikke blir uglesett for å la puddelen sin gro bart, jeg aner ikke hvordan puddelmiljøet er), og med tiden lære hvorfor doodle er tull. En KAN faktisk ikke forvente at hver eneste ferske hundeeier skal vite hvor mye de faktisk bør sette seg inn i før de får hund. Jeg selv kan godt si at hundevalget for vår første hund var lite gjennomtenkt, selvom vi dengang følte at vi gjorde alt riktig. Jeg tror veldig mange kan være enige her, at man vet ikke noe som helst av omfanget om valg av hund når man kjøper sin første hund. Veldig mange trår i salaten og gjør dårlige valg med første hund. Og jeg skjønner godt at folk som ikke er inni hundemiljøet som oss faller for doodle-annonsene. En VET jo ikke bedre rett og slett! Men hadde flere valgt puddel eller en anenn rase, hadde de støtet mer seriøs avl, kanskje etterspørslenen på doodler hadde minket, og markedet med tiden forsvunnet, og de ferske hundeeierne som skaffer sge puddel blir kanskje mer opplyst etterhvert som de blir en del av miljøet?

10 timer siden, tillien skrev:

Utseende på disse har nok mye å si, men med tanke på alle de flotte hunderasene man kan velge mellom så er det noe mer.

For meg så virker det som en litt sånn trend/motegreie for noen. Noe litt "spesielt" (selv om de begynner å bli ganske vanlige). Dette kombineres med litt slu salgstaktikk - de fremstilles som en nøye kalkulert blanding med det for øye å pakke alle puddelens og xxx'ens fantastiske egnskaper i en og samme lekre pakke. En designhund, skreddersydd for akkurat deg! Traff på et godt voksent par som hadde en miks av golden, puddel og portugiser av en eller annen form. De var raske å fortelle at dette var en designhund (og de hadde betalt MYE for den). Grunnen at de hadde valgt akurat dette "designet" var at de, etter flere jakthunder, ikke ønsket mere jaktlyst/viltinteresse. Det var de blitt lovet av oppdretter av denne designhunden. Før jeg var ferdig med å tenke mitt om akkurat den saken (tross alt en blanding av tre opprinnelige jakthunder) så kunne de fortelle at de ikke fikk det de ble lovet i så måte. Men hunden var skjønn den altså, og de virket absolutt veldig glad i den.

Når det gjelder puddelen, så er det vel en del klipper der som veldig mange ikke ville blitt sett med ved sin side. Og ja, det er synd dette er blitt det veldig mange forbinder med puddel. Det morsomme hunder og det er først det siste året jeg har skjønt at de faktisk kan se veldig fine ut også. Kanskje en gang ...

Ang designhunder igjen så kom jeg til å tenke på en artikkel jeg leste en gang. Den var om han som fant opp (vel, han var neppe den som gjorde det først, men han blir nå kalt en slags opphavsmann) labradoodelen. Og om hvor mye han ønsket at han hadde det ugjort. Artikkelen kan med fordel leses av alle som vurderer en doodle av noe slag... https://www.psychologytoday.com/blog/canine-corner/201404/designer-dog-maker-regrets-his-creation

 

Ikke sant. Mange velger vekk puddel kun pga utseende, uvitende om at de faktisk kan se helt annerledes ut, og faktisk se ut som en doodle, omd et er det utseendet de faktisk foretrekker. Hadde de valgt puddel, ville de faktisk fått det de er ute etter i en rase, og samtidig støttet mer seriøs avl. Og de kunne latt den gro bart om de vil det.

4 timer siden, Siri skrev:

Nå tror jeg vel at de aller fleste som kjøper hunder (bortsett fra de som skal ha hundene til et spesielt formål som jakt, bruks etc) NETTOPP kjøper rasene fordi de ser de glorifiserte bildene av rasen fra en utstilling eller i en hundebok. Hvor mange har vel ikke latt seg sjarmere av det søte uttrykket til en bichon frisé som er stæsjet og klipt for utstilling? Det er sjelden man ser dem slik til daglig...

Da min familie kjøpte bedlingtonterrier, så var det nettopp de flotte, utstillingsklipte hundene på bilder som fikk oss interessert i rasen. Jeg tror kanskje ikke vi hadde ofret rasen en tanke om vi hadde sett hvordan de kunne se ut til daglig, med en halvdårlig klipp, ubørsta og våte :lol:

Men jo - jeg kan også se for meg at for nettopp puddel, så blir folk avskrekket pga den ekstreme klippen man kan se på bilder fra utstillinger. En bekjent av meg ønsket seg veldig puddel, men gubben var steil og tverr... han skulle så visst ikke gå rundt med en slik pyntegjenstand. Så nevnte jeg at hun kanskje kunne si til ham at det jo opprinnelig var en jakthund, og at det gikk an å klippe dem annerledes - og vips hadde familien fått seg puddel ja :ahappy:

Jeg falt også for bedlington for mange år siden, nettopp pga de så så rare og uvanlige ut. Så det er nok en del som tenker slikt og - men du er vel enig i at for veldig veldig mange, ser bedlingtonterrier i utstillingsklipp helt fullstendig merkelig ut, som et lite lam. :P Så jeg tror rasen mister mange potensielt gode eiere pga det. Jeg møtte en bedlis som var jevnt klippet i sommer, og den var bare helt nyyydelig, og den så ikke rar ut i det hele tatt. Bare en grå hund med søte krøller. De minnet litt om en slank versjon av en spansk vannhund/lagotto med kort klipp.  Men til de jeg anbefalte rasen til, de søker jo såklart opp rasen og tenker "oi herregud, nei aldri i livet!"

1 time siden, 2ne skrev:

Nei, bedlingtonterrier ser ikke noe mindre rare ut enn hva pudler gjør, så det syns jeg høres ulogisk ut :P 

--

Bare fordi denne tråden gnager litt på irritasjonsnerva mi, så gikk jeg inn på puddelklubbens sider for å se hvordan rasen presenteres der, og nå får jeg ikke til å linke til headeren, men der er det 10 pudler i ymse farger og størrelser (poenget er å vise mangfoldet), og av de så kan vi, om vi legger godvilja til, si at 6 av de har typisk puddelklipp. Her er en link til rasepresentasjonen som var i Hundesport for ørti år siden, der det på 2 av 3 bilder viser 2 av 4 pudler som ikke er i utstillingsklipp (den ene er rett nok en valp, men allikevel) helt øverst i artikkelen. Det er selvsagt en oversikt over hva slags klipp puddel skal ha for å stilles ut i den, akkurat som det er oppstillingsbilder i hvilken som helst annen rasepresentasjon, men det er ikke utelukkende det. Dette bildet: 
http://puddelklubb.no/wp-content/uploads/2016/06/psprint_maridal12-300x200.jpg
er fra et puddeltreff, der har ingen av de fire typisk puddelklipp. Ser man på aktiviteter så er det fint lite bilder av pudler i utstillingsklipp, og vi ser pudler i flere forskjellige konkurranseformer - det er en allsidig rase, og det syns jeg puddelklubben gjør en forholdsvis god jobb på å promotere. 

Jeg møter stadig folk som sier at om alle pudler var som mine, så ville de hatt en. Vel, mine er ganske typiske pudler, de er ikke - selv om jeg syns det - ekstraordinære, sjeldne eller uvanlige, de er pudler. Og når folk ikke veit det, og ikke gidder å sjekke det, eller gidder å sette seg inn i hvordan rasen er mentalt, men tror at de er som i tegneserier, så kjøper de seg heller doodle. Ikke fordi at pudler har en "tåpelig" klipp, men fordi folk ikke GIDDER å gjøre researchen sin før de kjøper hund. Det er ikke unikt for puddelen det. 

Som jeg kommenterte ovenfor, de linkene viser ikke puddelen i alle mulige sveiser. Mange klipper og farger ja, men alle har barbert ansikt. Da har den ikke det lodne søte utseende doodle-folk liker. Det er ikke utstillingsklipp jeg snakker om.

13 minutter siden, tillien skrev:

Det tror jeg du har helt rett i. Eller om ikke den "gjengse" mann i gata, så i alle fall altfor mange. Det spiller ikke noen rolle hva oppdrettere gjør nå til dags, at de færreste er klipt slik, men for mange er/var puddel nærmest et skjelsord. Noe latterlig. Jeg kan garantere det ikke er mange menn i heterofile parforhold, hvor dama foreslår "la oss kjøpe en puddel", som sier "ja, det var jo en alldeles glimrende ide" sånn umiddelbart. En kompis av meg var skrekkslagen over tanken for noen måneder siden, de endte opp med en cockapoo - som visstnok var helt greit...

Jeg kan selv huske å ha tenkt slik i mine yngre dager. Og skal vel ikke lengre tilbake enn da jeg selv bestemte meg for å anskaffe hund for et par år siden, da i alle fall to personer sa noe som "da blir det vel en puddel da, hahahhahahhaha ...". Veldig synd at noen tenker slik, for det er jo skjønne hunder.

ikke sant. Det er synd folk har et slikt misforstått bidle av puddelen. Den kunne passet så mange, men folk blir skremt av det jålete utseendet og går for doodle isteden... Og jeg synes det er noe å bry seg om, jeg tenker ikke at "jaja samme det, så får de få seg doodle da!" Jeg syens det er viktig at seriøs avl blir støttet, selvom ikke jeg kommer til å ha noe med de folkene og hundene å gjøre... Jeg synes at nye hundeeiere bør oppmuntres til å gjøre gode valg, selvom de kanskje ikke med en gang forstår omfanget av hvorfor puddel er bedr eenn doodle med en gang.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Lerkefuglen said:

Jeg blir oppgitt, og det legger jeg ikke skjul på, men jeg tror det er bedre å komme med noen argumenter for HVORFOR det ikke er en god ide.. Men så er det faktisk sånn at jeg kommer ikke på så mange, når moren min kontrer alt med at den hunden skal jo ikke brukes til noe annet enn kos og turer uansett. Helse og useriøsitet har jeg tatt opp en million ganger men det virker ikke som det går innpå henne, og hun mener at blandingshunder har man da kjøpt siden tidenes morgen uten at det har vært så "katastrofalt" som jeg gir inntrykk av :hmm:

 

Så om noen har noen gode argumenter for hvorfor dette ikke er en gode ide, selv til noen som bare skal gå litt turer og ha en familiehund, så blir jeg glad :) 

Et konkret argument jeg har hørt er i hvert fall pelsstell. Pelsen til mange puddelblandinger blir etter sigende ofte mye verre å holde i orden enn ren puddelpels, selv kortklippet. Hvis en ønsker en lettvint og enkel hund å gå masse fine turer med, er det kanskje en strek i regninga om en må gjøre masse ekstra arbeid med pelsen etter hver tur for å unngå smertefulle og ekle tover og floker. Og hvis en ønsker/ikke har noe i mot pelsarbeidet er det jo i hvert fall ikke et argument mot renraset puddel. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Har en hvit en også altså😄 Greier ikke helt slutte med dem. Ja, pleier vel å si at han er en ekte belger; mest Groenendael blandet med Malinois + en dæsj Tervuren. Veldig trivelig liten fyr som liker å bruke nesa. Var det ikke sånn at du snuste på ny? Moren til min svarte skal ha nytt kull nå...wink wink, nudge nudge😘
  • Det kan ta litt tid fra bytte av hjem til hunden reagerer på det og forstår at det ikke er midlertidig. Med løpetid i tillegg kan det godt spille inn. Det kan godt henne at hun opplever løpetiden annerledes på et nytt sted enn der hun har bodd hele livet. Jeg har dessverre ikke så mye innspill utover det.
  • Hei, jeg skal lage hundegård til en kommende huskyvalp som skal bo i Hagen. Vurderer betongheller eller skifteheller etc langs gjerdet sånn at den ikke graver seg ut. Hvor store trenger disse å være? Holder det med 30x30 cm eller blir dette for smått?
  • Min samboer og jeg overtok for noen uker (3 uker) ei nydelig samojed tispe på 3 år, fra hans foreldre. Hun bodde før i Trøndelag, mens vi bor på Sørlandet, så det har vært en klimaendring for henne. Vi har passet henne en del før, så vi er ikke ukjente for Mira.  Siden vi er friluftsmennesker så har vi gledet oss masse til å få hund, og vi dedikerer mye tid til tur, ski og trening - noe hun selvfølgelig elsker! Vi har også brukt en del tid på å trene grunnleggende lydighet, da hun er sta og helst vil gjøre det hun selv ønsker, som en ekte samojed (; her har vi likevel sett stor fremgang på tur. I tillegg er hun veldig sjelden alene, vi er stort sett alltid med henne, tross at hun er vandt til å være en del hjemme alene. Jeg vil derfor tro at endringen i adferd ikke skyldes at hun er understimulert. Det er også viktig å nevne at den endrede adferden hovedsaklig gjelder når vi er hjemme og ikke ute på tur. Mira er generelt sett en veldig rolig og avbalansert hund, som tross rasen sjelden bjeffer eller synger. Hjemme har hun alltid pleid å være veldig rolig, og hun er en svært høflig hund som er veldig «enkel» å ha med å gjøre.  Så til problemet - hun har begynt å bjeffe og ule mye mer enn hva som er vanlig for henne, selv på natten. Hun virker rastløs og piper også mer enn vanlig. Hun sliter med å komme til ro, og mest bekymringsverdig av alt så spiser hun nesten ikke. Vi har ikke skiftet fôr, så her er alt likt (ønsker heller ikke å skifte da hun har en sensitiv mage). Hun har løpetid, så noe av problemene kan nok skyldes dette. Da jeg snakket med svigers nevnte de at det var vanlig at hun blir rastløs og oppmerksomhetssøkende eller pipete, men ikke at hun slutter å spise og begynner å bjeffe/ule. Legg merke til at vi har hatt henne i 3 uker, og at adferden begynte å endre seg for 1 uke siden, så trolig er ikke problemet at hun har flyttet? Vi ønsker likevel å gjøre denne overgangen så enkel og bra som mulig for henne, og viktigst av alt; at hun skal spise som vanlig. Har noen her tips til hva dette kan skyldes, eller hva vi bør gjøre? Evt om vi bør oppsøke veterinær? 
  • Altså, den totale motsetningen av en sånn hvit 😆 Er det en groenendael? Ekstremt søt, om jeg får si det! 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...