Gå til innhold
Hundesonen.no

Slaktekylling


Recommended Posts

Skrevet
Mja. Er det? De spiser, driter og sover litt. Det går ikke mange ukene. Sånn sett har de det sikkert mindre vondt enn et annet dyr som er sykt/skadet, og bruker noen uker på å lappes sammen.... Den andre siden er hvor etisk det er å lage noe som vokser så fort i et lite hegn. Laksen vi spiser er et langt værre eksempel her.
Men sånn er det.. Folk synes jakt og fangst er fæle greier, mens de eter industrikylling og laks til det tyter ut av øra.

Ja, jeg syntes det er ganske råttent. Men (heldigvis?) så lever de ikke så lenge, stakkars små.

Jeg spiser heldigvis ikke laks, men er dessverre skyldig i å spise en del kylling.

Skulle ønske jeg kunne holdt meg til viltkjøtt og lam, men liker ironisk nok ikke noen av delene. Så da prøver jeg heller å trappe litt ned på kjøtt generelt. Får ganske avsmak av tanken på industrien.
  • Svar 69
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Det der er fryktelig sant, en tidligere kollega (kjøttspiser) er heeelt imot jakt så mye at bare man snakker om det ble h*n kvalm. Tror feks rypa har hatt et bedre liv en kjøpekyllingen som komme

Jeg har problemer med å drepe dyr, som @Kangerlussuaq er jeg også utstyrt med litt for mye empati til at jeg klarer å gjøre det selv. Jeg har ikke problemer med at dyr blir avlivet hvis det er fordi d

Ingen problemer med å forstå deg, og jeg synes heller ikke det er noe galt i at man spiser kjøtt uten å klare å være med på slakteprosessen selv. De fleste oppegående mennesker vet at kjøttet ikke kom

Posted Images

Skrevet
1 time siden, Pringlen skrev:

Men sånn er det.. Folk synes jakt og fangst er fæle greier, mens de eter industrikylling og laks til det tyter ut av øra.

Igjen, for en grov overforenkling og generalisering. Ikke rart at diskusjoner rundt dyrevern går i stå når folk går rundt med slike tanker om hverandre.

Skrevet
8 timer siden, Pringlen skrev:

Men sånn er det.. Folk synes jakt og fangst er fæle greier, mens de eter industrikylling og laks til det tyter ut av øra.

Det der er fryktelig sant, en tidligere kollega (kjøttspiser) er heeelt imot jakt så mye at bare man snakker om det ble h*n kvalm.

Tror feks rypa har hatt et bedre liv en kjøpekyllingen som kommer på middagsbordet.

Nå er kanskje ikke fuglejakt det som gir mest mat i fryseren, men jeg spiser feks mye heller elg om jeg kan. Så prøver man jo selvfølgelig å sørge for å kjøpe kjøtt som har hatt det best mulig men det er jo vanskelig å sette seg inn i alt mulig og vite historien bak kjøttet.

  • Like 9
Skrevet
3 timer siden, Poter skrev:

@Stella så interessant å lese og å se bilder! Skulle gjerne ha delt det på facebook, kan jeg det? Evt. kopiere bildet som viser halsåpningen og noe av teksten din? 

Jeg har laget innlegg om dette offentlig på min profil på facebook, Cecilie Børgund. Det kan deles derfra om du vil :) Er en del som ble overrasket over dette har jeg sett, og flere som har delt. Trist at de blir overrasket (man bør vite hvordan maten man spiser lages), men bra det er ønske om å spre dette til flere :)

Jeg la det ut her i forumet fordi jeg ser at flere her inne er sterkt engasjert i hunders anatomi og fysikk. Tenkte at er man engasjert i hunders anatomi og helse forbundet med dette er man sikkert interessert i temaet også på maten man spiser (dvs næringen man støtter) :)

Skrevet
1 time siden, Symra&Pippin skrev:

Matkontrollen på TV2 på torsdag om både konvensjonell og økologisk kyllingproduksjon. Det kan bli interessant!

Får ikke sett TV2, så da håper jeg dere vil gi meg referat :) Dessverre har jeg ikke tro på at det kommer frem så veldig mye om akkurat dette at de er groteske i kroppen disse broilerne, går nok mest på annet.

Så forresten en reklameavis fra en dagligvarekjede, der de reklamerte med at de hadde "smak forskjellen" hel kylling av "den saktevoksende ross rowan". Joda, den vokser LITT saktere enn storebror ross 308, men den kan virkelig ikke på noe vis kalles saktevoksende :P Hva er normal kylling for noe da? "ikkevoksende"?

Skrevet
4 minutter siden, Stella skrev:

Får ikke sett TV2, så da håper jeg dere vil gi meg referat :) Dessverre har jeg ikke tro på at det kommer frem så veldig mye om akkurat dette at de er groteske i kroppen disse broilerne, går nok mest på annet.

Så forresten en reklameavis fra en dagligvarekjede, der de reklamerte med at de hadde "smak forskjellen" hel kylling av "den saktevoksende ross rowan". Joda, den vokser LITT saktere enn storebror ross 308, men den kan virkelig ikke på noe vis kalles saktevoksende :P Hva er normal kylling for noe da? "ikkevoksende"?

Normal kylling er av verpehønsraser ikke slaktehønsraser. Blir litt som hårsau mot kjøttsauraser eller melkekuer mot kjøttfe. 

 

Skrevet
6 minutter siden, Turb skrev:

Normal kylling er av verpehønsraser ikke slaktehønsraser. Blir litt som hårsau mot kjøttsauraser eller melkekuer mot kjøttfe. 

 

Nja, normal kylling er tilnærmet lik villformen (selv om noen av de største rasene skiller seg ganske drastisk fra den lille villhøna), som er utgangspunktet for artens fysikk. Jeg vet ikke om noen tamarter som har så ekstrem utgave av tamform sammenliknet med normalen (villformen) som broilerkylling (høns). Villhøns er små, lette fugler.

Og når jeg sier normal kylling så mener jeg samtlige rasehøns, ikke spesifikt verpehøns (som er ekstremavlet i en annen retning).

Skrevet
1 minutt siden, Stella skrev:

Nja, normal kylling er tilnærmet lik villformen (selv om noen av de største rasene skiller seg ganske drastisk fra den lille villhøna), som er utgangspunktet for artens fysikk. Jeg vet ikke om noen tamarter som har så ekstrem utgave av tamform sammenliknet med normalen (villformen) som broilerkylling (høns). Villhøns er små, lette fugler.

Og når jeg sier normal kylling så mener jeg samtlige rasehøns, ikke spesifikt verpehøns (som er ekstremavlet i en annen retning).

Tja hunden er vel den tamarten som er mest ekstremavlet fra opphavet (chihuahua vs ulv...), men selv vanlige rasehøns har kommet en lang vei fra jungelhøns altså. Jungelhøns er veldig små og ekstremt sinte - hilsen hun som hadde blå legger i evigheter etter at hun prøvde å filme jungelhøns med kyllinger i innhegning... 

Skrevet
28 minutter siden, Turb skrev:

Tja hunden er vel den tamarten som er mest ekstremavlet fra opphavet (chihuahua vs ulv...), men selv vanlige rasehøns har kommet en lang vei fra jungelhøns altså. Jungelhøns er veldig små og ekstremt sinte - hilsen hun som hadde blå legger i evigheter etter at hun prøvde å filme jungelhøns med kyllinger i innhegning... 

Og det med gemyttet er jo bare bra, det gjør man jo i domestiseringen for å kunne ha artene som tamdyr :)

Skrevet
Akkurat nå, Stella skrev:

Og det med gemyttet er jo bare bra, det gjør man jo i domestiseringen for å kunne ha artene som tamdyr :)

Ja herregud, ingen hadde hatt store mengder jungelhøns - ev så hadde man kommet opp med seriøse leggbeskyttere :P 

Skrevet
8 minutter siden, Turb skrev:

Ja herregud, ingen hadde hatt store mengder jungelhøns - ev så hadde man kommet opp med seriøse leggbeskyttere :P 

Og ingen hadde blitt mette :P Og man kunne bare driti i den høstemaskinen, man måtte flydd rundt med håv på forlengerskaft og prøvd å fange dem i flukt, for jungelhøns er forholdsvis flyvedyktige :P Om ikke man hadde klister på leggbeskytterne da, kunne forsåvidt vært effektivt det også...

(ok, på tide å legge seg kanskje, oppe siden 3.30, og jeg tror jeg har vippet over i "overtrøtt", sorry :P)

Skrevet (endret)
17 timer siden, Stella skrev:

Får ikke sett TV2, så da håper jeg dere vil gi meg referat :) Dessverre har jeg ikke tro på at det kommer frem så veldig mye om akkurat dette at de er groteske i kroppen disse broilerne, går nok mest på annet.

Så forresten en reklameavis fra en dagligvarekjede, der de reklamerte med at de hadde "smak forskjellen" hel kylling av "den saktevoksende ross rowan". Joda, den vokser LITT saktere enn storebror ross 308, men den kan virkelig ikke på noe vis kalles saktevoksende :P Hva er normal kylling for noe da? "ikkevoksende"?

Hva tenker du om den typen Meny skal begynne å selge da? Sasso?

http://www.norgesgruppen.no/presse/siste-nytt-fra-kjedene/fransk-kyllingrase-lanseres-i-norge/

Endret av Argyr
Lagt inn link
Skrevet
57 minutter siden, Argyr skrev:

Hva tenker du om den typen Meny skal begynne å selge da? Sasso?

Sasso? Aldri hørt om.

Googlet, og fant denne: http://www.sasso.fr/index.php?lg=en&numpage=416&numfamille=11&numrub=22&spec=liste-produits&page=1 

Så da spørs det hvordan de skal gjøre dette, hvilken type de skal ha osv. Og, det ser ut som at de kun selger daggamle kyllinger "We ship worldwide our day-old chicks"...

De mest saktevoksende de har, som vokser <30g/dag, vokser litt raskere enn det jeg ønsker mine skal gjøre, 2,2-2,4kg ved 12 ukers alder er fremdeles fort, men likevel kun halvparten så fort som ross308.

Men se, det begynner å skje ting! Det begynner å tas inn alternativer til ross-monstrene, og det tilbys alternativer til forbruker så de kan ta bevisste valg og bruke forbrukermakten sin :)

 

Skrevet
9 minutter siden, Stella skrev:

Sasso? Aldri hørt om.

Googlet, og fant denne: http://www.sasso.fr/index.php?lg=en&numpage=416&numfamille=11&numrub=22&spec=liste-produits&page=1 

Så da spørs det hvordan de skal gjøre dette, hvilken type de skal ha osv. Og, det ser ut som at de kun selger daggamle kyllinger "We ship worldwide our day-old chicks"...

De mest saktevoksende de har, som vokser <30g/dag, vokser litt raskere enn det jeg ønsker mine skal gjøre, 2,2-2,4kg ved 12 ukers alder er fremdeles fort, men likevel kun halvparten så fort som ross308.

Men se, det begynner å skje ting! Det begynner å tas inn alternativer til ross-monstrene, og det tilbys alternativer til forbruker så de kan ta bevisste valg og bruke forbrukermakten sin :)

 

Hvis du ser på linken jeg redigerte inn over, så står det at de skal klekkes på Lerstang. :) 

Synes dette hørtes ut som et stort skritt i riktig retning altså. 

Skrevet
39 minutter siden, Stella skrev:

Sasso? Aldri hørt om.

Googlet, og fant denne: http://www.sasso.fr/index.php?lg=en&numpage=416&numfamille=11&numrub=22&spec=liste-produits&page=1 

Så da spørs det hvordan de skal gjøre dette, hvilken type de skal ha osv. Og, det ser ut som at de kun selger daggamle kyllinger "We ship worldwide our day-old chicks"...

De mest saktevoksende de har, som vokser <30g/dag, vokser litt raskere enn det jeg ønsker mine skal gjøre, 2,2-2,4kg ved 12 ukers alder er fremdeles fort, men likevel kun halvparten så fort som ross308.

Men se, det begynner å skje ting! Det begynner å tas inn alternativer til ross-monstrene, og det tilbys alternativer til forbruker så de kan ta bevisste valg og bruke forbrukermakten sin :)

 

Ok, etter å ha undersøkt litt mer ser jeg at det ikke ser så bra ut likevel. På Sasso sin hjemmeside er det et titalls varianter av slaktekylling å velge mellom. Fra moderat saktevoksende, til hurtigvoksende. På Norgesgruppens hjemmeside står det kun "rasen fra sasso", som om det er kun en type de har... På Sassos hjemmeside står det levendevekt fortløpende på de ulike rasene, fra 21-90 ukers alder. De bruker 2,2-2,6kg som ønsket levendevekt ved slakting, og oppgir ved hvilken alder kyllingene har denne vekten. Den varierer fra 56 dager (de mest hurtigvoksende) til 84 dager (de mest saktevoksende). På Norgesgruppens hjemmeside står det at denne "saktevoksende sasso-rasen" skal slaktes ved 65 dager. Og det ligger bilde av en hel, slaktet kylling. Den er rund og kjøttfull, som en ross308 eller ross rowan.
Om den skal se slik ut ved slakting på 65 dagers alder er dette IKKE en saktevoksende kylling, ærlig talt! Denne er til forveksling lik en ross rowan, og er altså ikke noe nytt og spesielt i det hele tatt. Dessverre :(

Og der ble jeg trist igjen :(

Skrevet

Men det jeg ser på som positivt ved det hele er at de får lov til å ta inn en annen rase og klekke eggene. Dvs at enten må de ta inn livdyr for egen avl eller egg og begge deler har vært særdeles vanskelig å få lov til å gjøre pga slamonella og annen smitteredsel. 

Så hvis man har åpnet opp for muligheten til å ta inn avlsdyr eller egg til klekking er det jo lite som hindrer fra å ta inn mer saktevoksende raser og drive feks økologisk eller halvøkologisk (dvs med utegang). 

Skrevet
19 minutter siden, Turb skrev:

Men det jeg ser på som positivt ved det hele er at de får lov til å ta inn en annen rase og klekke eggene. Dvs at enten må de ta inn livdyr for egen avl eller egg og begge deler har vært særdeles vanskelig å få lov til å gjøre pga slamonella og annen smitteredsel. 

Så hvis man har åpnet opp for muligheten til å ta inn avlsdyr eller egg til klekking er det jo lite som hindrer fra å ta inn mer saktevoksende raser og drive feks økologisk eller halvøkologisk (dvs med utegang). 

Det er ikke veldig vanskelig å ta inn rugeegg eller avlsfugler. Det kreves at selger har veterinærgodkjenning, med regelmessig salmonellatesting osv, men ikke stort mer enn det. Og slikt antar jeg slike store aktører har.

Men kjempebra om det nå kommer flere varianter. Det jeg er skeptisk til er slik reklamering for "saktevoksende kylling" når kjøttberget ligger der ferdig slaktet ved 65 dagers alder og ser lik ut som en ross rowan...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Vi hadde en elghund som stod og ulte ved døra hvis det var løpetisper innen en mils radius (satt på spissen), og en annen elghund som ikke brydde seg i det hele tatt, så det er nok i alle fall til en viss grad individbetinget. Ellers har jeg bare hatt relativt små hunder (6-8 kg), men det har kun vært tisper, og de har vært veldig enkle mtp. løpetid (lite blod, ikke noe særlig hormonpåvirking mentalt utover at det skal markeres hver 5. meter på tur). simira nevner livmorbetennelse, jeg vet ikke om det er mer vanlig på småraser, men min forrige hund fikk i alle fall det. Men skal man ikke drive med avl eller andre raserelaterte aktiviteter er det jo ikke verre enn at man kastrerer.
    • Hvordan er rasene hunden er blanding av? Og ikke minst foreldrene? Det er jo ulempen med blanding, det er vanskelig å gjøre grundig research, men foreldrene og evt. tidligere kull kan jo gi indikasjoner. Hvis det er bevisst blandingsavl så ville jeg uansett håpet at de ikke ville avlet på en hannhund som er slik, men samtidig så ville de da kanskje ikke avlet på blanding heller, om de var opptatte av genetikk. Jeg kan ikke veldig mye om miniatyrhunder, jeg har kjent et par hannhunder som var slik du beskriver, og et par som er helt greie. Når det er sagt er jo tispene også "kjent" for mer gneldring og innbilte svangerskap og livmorbetennelse, så man velger jo litt sine onder. 
    • Hei! Jeg er helt ny i liten-hund-verden. Har tidligere hatt springer spaniel, boxer og schæfer, men skal nå få en liten blandingsrase.  Jeg er så usikker på valget av hannhund eller tispe! Personlig har jeg ikke en sterk preferanse, har hatt to tisper og en hannhund, og heller nok kanskje mer mot hannhunder. Men jeg hører fra mange med små hunder at hanner kan være veldig vanskelig å få stuerene, at de markerer inne og at de er så stressa rundt løpetid i nabolaget feks at de står og uler ved døra osv. Dette er ikke noe jeg har vært borti med store raser, verken min egen eller venner sine (vært aktiv i NRH og NBF-miljø i 15 år, så vært borti en del forskjellige raser) i det hele tatt, så er det en typisk type atferd for små hunder, eller er det mer individbetinget? Vi legger så klart til rette for rotrening og passe aktivitetsnivå osv osv.  Hadde vært fint å høre noe annet enn skrekkhistorier om små hunder, for akkurat nå lener jeg veldig mot tispe.
    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
    • Hei @Betan, min erfaring strekker seg fra 2002 da jeg fikk min første bull-hund. Min første ambull ble født i 2007 og jeg har hatt mange verv i det norske raseklubbens styre, nå sitter jeg i den svenske klubbens styre. Jeg har som oftest hunder i par og jeg er utdannet innefor atferd men også jobbet som hundetrener i mange år. Nå for tiden konkurerer jeg med min ambull-tispe. Vi er i kl 3 i RL f.eks og har flere sporprøver bak oss, tatt i Sverige. Så erfaringen strekker seg fra egne hunder til mange av norges og sveriges ambuller. Holder det?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...