Gå til innhold
Hundesonen.no

Valp i bur om dagen?


Jack-Pot
 Share

Recommended Posts

Eg har en valp på 20 uker og en voksen hund på 10 år. De er nå hjemme alene om dagen mens eg er på jobb, og det går helt fint så lenge de er sammen. Eg har begynt å venne valpen til å være helt alene ved å gå små lufteturer med kun den voksne, og dette går greit. Problemet er at valpen er veldig glad i å leke (les, herje) med den voksne hunden, som ikke er flink nok til å si fra og syns dette blir svært stressende. Valpen er også glad i å herje med ting, og det har gått med noen blomster og småting de siste par ukene.

Når eg er hjemme så stanser eg valpen, men eg er redd for at valpen herjer mye med den voksne mens eg er på jobb. Eg tror ikke eg kan ha dem i hvert sitt rom enda, og eg har blitt anbefalt å ha valpen i bur. Eg har aldri hatt bur inne før, kun i bil, og syns ikke det virker særlig hyggelig at valpen skal ha så lite areal å bevege seg på i så mange timer. Eg skal prøve å få delt av rommet med en grind eller noe slik at de kan se hverandre, men det blir ikke så lett. Noen som har andre tips til hvordan eg kan få valpen til å være roligere mens eg er på jobb? Og hvordan skal eg få den til å slutte å ødelegge ting?

Eg går tur i skogen med begge to før eg drar på jobb om morgenen. Turen varer mellom 40-60 min, alt etter hvor vi går og hvor mye vi trener på veien. Eg har med godbiter og trener litt fri ved fot, på plass, sitt og bli, kom osv. på turen. Men det virker som om valpen bare får mer energi av å være ute, og eg har ikke tid til å være ute lenger med dem. Skal eg endre på noe der?

Håper noen har gode tips å komme med :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også skilt valper/unghunder fra voksen hund. Har hatt valpen i gangen, der den kun har hatt tilgang på madrass, teppe, leke, vannskål og tyggebein av den solide sorten. Alt av inventar og sko/klær har vært ryddet bort sånn at ikke det er mulighet å ødelegge noe. Hundene har vært skilt med grind sånn at de ser hverandre hele tiden :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I tillegg til det de andre sier her, ville jeg vurdert en kortere morgentur. Jeg har god erfaring med å bare lufte valpen/hunden en snartur på morgenen. Sånn type 10 minutter. Det er ikke noe action, bare tusle ut, tisse, bæsje, inn igjen. Da er det enklere for dem å falle til ro. Så får de mer aktivitet senere på dagen. Om hverdagen din passer til det, ville jeg prøvd det :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar :) Da skal eg definitivt prøve å få laget en grind som passer slik at eg kan dele av et rom. Tror ikke det er bra for valpen å styre på sånn hele dagen, og det er nok enda mindre bra for gamlingen :o

Eg kan alltids prøve å gå kortere tur om morgenen, men da bør eg vel ikke ta den voksne hunden på noen lengre tur? Valpen blir kanskje litt stressa og dermed gira hvis den må være igjen alene...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Får valpen frokost på morgenen? Dersom den får tørrfôr så kan du lage til en kong på kvelden med tørrfôr og en liten dæsj våtfór eller boksemat som "lim". Denne slenger du i frysen over natten og serverer når det nærmer seg tid for å dra. Da må valpen bruke noe av energien på å få ut maten fra kongen og samtidig får den hjelp til å roe ned. Tygging/gnaging er ofte beroligende for hunder. 

Edit: på morgenturen kan det også hjelpe å holde valpen i bånd det siste kvarteret sånn ca. Min eldste hun herjet seg høy på tur som valp og var spinnvill når han kom hjem. Når han ble tatt i bånd siste del av turen roet han seg betraktelig fortere. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lufter en kort tur om morgenen, bare ut og gjøre i fra seg skikkelig og så inn igjen. Så får de frokost og så drar jeg. Har valpen..ehm...unghunden mener jeg :blink: på stua og den voksne på gangen med en barnegrind i mellom. Så får unhunden en frossen kong med V&H og en dæsj baconost på toppen og den voksne en neve tørrfôr og så går jeg. De lengre turene og aktiviseringen får de når jeg kommer hjem igjen. 

Ift. ødeleggelser, så må du nok bare belage deg på å valpesikre så godt du kan. Jeg har en del kompostgrinder fra Biltema som jeg bruker rundt forbi. Alt av ting hunden kan få tak i og ødelegge er lagt opp i høyden så hun ikke får tak i det. Det jeg ikke får gjemt vekk, blir gjerdet inne. Sånn som kjøkkenbenken, den er innegjerd. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ja, jo... Jeg får sikkert låne en turkamerat, men til konkurranser kreves det jo litt trening, og det hadde jo vært gøy med noen kurs innimellom. Det føles ikke som at jeg kan styre sånt selv når det ikke er min egen hund, men det kan jo hende det finnes en perfekt liten treningskamerat der ute.
    • Sikkert mange som sier ja takk til en sånn ordning så lenge man blir litt kjent først hvertfall. 
    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...