Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvor kjøpe ordentlig kylling, egg etc?


Mud
 Share

Recommended Posts

Vi spiser så lite kjøtt at det er tåpelig å kjøpe det på matbutikken. 

Det samme med egg . Vi vil gjerne handle fra en gård hvor dyrene lever naturlig og kanskje eggene faktisk smaker egg. 

Men jeg finner liksom ikke ut av hvor? Kan dere tipse om noen fb - grupper o.l? 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 95
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Dere vet det er ordentlig bønder som lager ordentlig egg selv om det solgt i butikken?   Samme som kjøttet.. Det kommer faktisk fra ordentlige dyr..

Jeg har tilbakevist gyldigheten av din påstand om at "dyr som mistrives er dårlig butikk.. ". Det er et flust av eksempler innenfor mat og pelsproduksjon på at dette ikke stemmer, jeg har tatt for m

Javel.   Men siden kylling og kjøtt er en forsvinnende liten del av vårt budsjett og vi er veldig opptatt av dyrevelferd er det ikke bønders såre følelser som avgjør hvor vi handler.   At ky

4 minutter siden, Kokospaniel skrev:

Er det ingen gårdsbutikken i nærheten av deg? 

Vi bor litt landlig til og kan kjøpe egg av en nabo noen hundre meter borte, kjekke saker. Midt i byen er nok ikke det like enkelt...

Det er sikkert det. Jeg bor i Lier liksom :P Men jeg finner ikke ut av hvor. De jeg vet om selger frukt og grønt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 minutter siden, Mud skrev:

Det er sikkert det. Jeg bor i Lier liksom :P Men jeg finner ikke ut av hvor. De jeg vet om selger frukt og grønt. 

Det er antakelig ikke så mange som selger kjøtt direkte fra gården. Mattilsynet stiller jo krav om både nedfrysing og hygieniske forhold, så de fleste sender antakelig dyra til slakteri, men får dem tilbake igjen og selger videre selv. Dette fant jeg på en side (Googlet "Selge kjøtt direkte fra gård"):

"Bindene avtale om kjøp og evt. oppdeling må gjøres før dyret meldes inn til slakt.

Fra innmelding til utlevering av varen vil det kunne gå ca to til fire uker. Vi må ha bestillinger til et helt dyr før vi kan melde det til slakt. 
Vi selger fortrinnsvis hele eller halve dyr, men unntak kan avtales. Vi vet at dette kan være mye for mange og anbefaler at kundene går sammen og deler seg imellom. Vi har flere kunder som tar en dugnad på oppdelingsjobben og avslutter kvelden med litt godt i panna eller gryta. Gammeldags matauk på en morsom måte. Uansett er det viktig ikke å kjøpe mer enn at man får satt andre retter på menyen gjennom året.

Etter at avtale med kunder er gjort blir innmelding til slakt foretatt, med henting og slakting påfølgende uke. Dyret merkes spesielt slik det kan spores gjennom slakteriet. Slakting foregår hos Fatland på Furuseth i Oslo, kun 40 km transport. Fatland har også økologisk sertifisering på sitt slakteri. Slaktet kan så skjæres ned etter kundens ønske, vakumering, kverning og kapping av bein til kraftkoking er mulig. 
Utkjøring/henting etter avtale."

 

EDIT: Nå så jeg jo at du lurte på kylling, jeg vet ikke om det er samme krav der, men Google det, evt sjekk Mattilsynets sider. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det interessant med annet kjøtt enn kylling? I så fall har disse frittgående gris bl.a; http://www.nedreskinnes.no/kjott/ (se under happypig). Det er jo ikke så langt fra Lier...

De har nok solgt alt for i år nå (grisene slaktes alle sammen på høsten, og det er en felles "hentedag" for alle som har bestilt), men de har hatt dette opplegget i flere år og kommer sikkert til å fortsette så lenge de får solgt det de produserer.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

58 minutter siden, Krutsi skrev:

Dere vet det er ordentlig bønder som lager ordentlig egg selv om det solgt i butikken? :P 

Samme som kjøttet.. Det kommer faktisk fra ordentlige dyr..

Men det kommer ikke nødvendigvis fra dyr som har hatt veldig gode oppvekstvilkår.  

En kylling er faktisk ikke så stor som de man kjøper på butikken. Derfor kjøper jeg helst ikke kylling. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at noe er alvorlig galt med oppvekstvilkårene når man tar en titt i ferskvaredisken. Ikke smaker det noe heller. 

Saktevoksende kjøtt smaker helt anderledes, det samme med egg fra høner som går ute på tunet.  

 

Stangekylling kom jeg brått på at jeg har kjøpt før! 

Meny har egg fra et eller annet jeg ikke husker hva heter :P Hønsene går ute i hvert fall. Blå kartonger..De smaker faktisk egg, men det finnes bare i 6 pk. 

Vi pleier uansett å kjøpe de, men det hadde vært greit å kunne kjøpe i større kvanta  .

 

@*Marianne*

Vi hadde griser på gården vår i sommer sommer og fikk tilbud om å kjøpe en ( de gikk ute og hadde det fint ), men det blir litt mye for oss som er to stk som spiser kjøtt maks  2 ganger i måneden :(

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 minutter siden, Mud skrev:

 

 

@*Marianne*

Vi hadde griser på gården vår i sommer sommer og fikk tilbud om å kjøpe en ( de gikk ute og hadde det fint ), men det blir litt mye for oss som er to stk som spiser kjøtt maks  2 ganger i måneden :(

Hvis dere fryser ned og? Da kan dere jo bruke det over ganske lang periode? Har egentlig ikke begrep om "hvor mye" kjøtt det er på en gris, men har vurdert akkurat HappyPig selv, mye fordi jeg kjenner til de som holder på med det fra diverse studier, men også fordi jeg liker tanker på at de har fått gå ute hele livet og bare fått gjøre det de vil. Problemet er at jeg alltid bruker for mye tid på å vurdere, også er de utsolgt...;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, Pippin&Symra skrev:

Stangekylling og Holtekylling! Det er kyllingraser som har normal vekst, de får ikke kraftfor men naturlig for uten soya, de har mye større plass å bevege seg på enn masseproduserte kyllinger. Jeg kjøper ALDRI noe annet enn de to.

Det stemmer nok ikke helt. De bruker samme rase (Ross) men bruker lenger tid på oppfôring. De fôrer økologisk, har større plass pr dyr, og har også utegang sommerstid. 

Vanlige rasehøns oppnår ikke noe i nærheten av samme størrelse og kjøttfylde som Ross, uansett hvor heftig man fôrer dem :) Og er heller ikke godt egnet som "kyllingfilét", slik folk vil ha. Om du får unge slaktehaner fra et hobbyhønsehold, vil de være best egnet til cock au vin eller gryte. Forøvrig utmerket mat!

 

Til TS: søk på høns på fb, så får du fram grupper for hobbyhønsehold. Så kan du bare spørre der om det er noen i nærheten av deg som selger egg og slaktehaner :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

41 minutter siden, Mud skrev:

Men det kommer ikke nødvendigvis fra dyr som har hatt veldig gode oppvekstvilkår.  

En kylling er faktisk ikke så stor som de man kjøper på butikken. Derfor kjøper jeg helst ikke kylling. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at noe er alvorlig galt med oppvekstvilkårene når man tar en titt i ferskvaredisken. Ikke smaker det noe heller. 

Saktevoksende kjøtt smaker helt anderledes, det samme med egg fra høner som går ute på tunet.  

 

Stangekylling kom jeg brått på at jeg har kjøpt før! 

Meny har egg fra et eller annet jeg ikke husker hva heter :P Hønsene går ute i hvert fall. Blå kartonger..De smaker faktisk egg, men det finnes bare i 6 pk. 

Vi pleier uansett å kjøpe de, men det hadde vært greit å kunne kjøpe i større kvanta  .

 

@*Marianne*

Vi hadde griser på gården vår i sommer sommer og fikk tilbud om å kjøpe en ( de gikk ute og hadde det fint ), men det blir litt mye for oss som er to stk som spiser kjøtt maks  2 ganger i måneden :(

På vegne av bønder som bruker X antall timer på dyrene sine for at de skal ha det best mulig, men samtidig tjene penger for å fø sin familie, så Må jeg innrømme at mange av slike holdninger er en fornærmelse.. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 minutter siden, Pringlen skrev:

Det stemmer nok ikke helt. De bruker samme rase (Ross) men bruker lenger tid på oppfôring. De fôrer økologisk, har større plass pr dyr, og har også utegang sommerstid. 

Vanlige rasehøns oppnår ikke noe i nærheten av samme størrelse og kjøttfylde som Ross, uansett hvor heftig man fôrer dem :) Og er heller ikke godt egnet som "kyllingfilét", slik folk vil ha. Om du får unge slaktehaner fra et hobbyhønsehold, vil de være best egnet til cock au vin eller gryte. Forøvrig utmerket mat!

 

Til TS: søk på høns på fb, så får du fram grupper for hobbyhønsehold. Så kan du bare spørre der om det er noen i nærheten av deg som selger egg og slaktehaner :)

De "vanlige " bruker Ross 308,  de økologiske bruker vel Ross Rowan?  Som vokser MYE saktere. 

I tilegg står ikke lyset på 24/7 som hos normal kyllingdrift,  noe som egentlig bare er en annen måte å tvangsfore kyllingene på. 

Så det er mer enn bare foret som gjør en forskjell.  

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Mud skrev:

De "vanlige " bruker Ross 308,  de økologiske bruker vel Ross Rowan?  Som vokser MYE saktere. 

I tilegg står ikke lyset på 24/7 som hos normal kyllingdrift,  noe som egentlig bare er en annen måte å tvangsfore kyllingene på. 

Så det er mer enn bare foret som gjør en forskjell.  

lyset står ikke på 24/7 i normal kyllingdrift. Det finnes regelverk for slikt.  Stangekylling (landkylling) er vel ikke økologisk heller?

 

Regelverk https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-12-12-1494

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Krutsi skrev:

På vegne av bønder som bruker X antall timer på dyrene sine for at de skal ha det best mulig, men samtidig tjene penger for å fø sin familie, så Må jeg innrømme at mange av slike holdninger er en fornærmelse.. 

Javel.  

Men siden kylling og kjøtt er en forsvinnende liten del av vårt budsjett og vi er veldig opptatt av dyrevelferd er det ikke bønders såre følelser som avgjør hvor vi handler.  

At kylllingindustrien har en LANG vei å gå mtp dyrevelferd er ingen hemmelighet.  

Man skulle faktisk tro at bønder satte pris på at folk var villig til å betale mer for best mulig dyrevelferd?  

 

@Meg

Å tukle med døgnrytmen til kyllingene for at de skal spise mer er vanlig praksis.  Mulig de ikke har lys 24/7 , men de får ikke ha normal døgnrytme.  Langt derfra.  

 

Edit: hvis du leser lovdataen ser du at slaktekylling er unntatt fra regelen om døgnrytme.

 "Lysprogrammet skal etter de første dagene med tilvenning følge en 24 timers syklus og med unntak for slaktekylling inkludere en uavbrutt mørkeperiode på minst 8 timer."

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

38 minutter siden, mokken skrev:

Stangekylling selges på rema 1000 her :)

Rema 1000 har vel kjøpt Stangekylling så vidt jeg vet, så tipper man finner det i de fleste rema-butikker :)

 

 

Den "vanlige" Stange-kyllingen er ikke økologisk, men de har en egen som er. Man må bare lete litt mer etter den.

Og til @Mud så vil jeg anbefale deg å gå på Bondens marked og sjekke hva du finner der. Det er produsenten som selger sine egne produkter, så da kan du spørre dem ut om produksjonen deres om du vil. Tror det er egne Bondens marked i Drammen? Eller så er det en del som annonserer på finn faktisk, men da ofte hele/halve dyr av storfe, småfe og gris, som slaktes om høsten.  Det finnes også en gruppe på facebook som heter "Rett fra gården". Der annonserer bønder hva de har av produkter og man kan etterspørre det man er interessert i. Evt. så kan du ta kontakt med Landbrukskontoret ditt. De har gjerne en oversikt over hvem som tilbyr feks egg og potet rett fra gården. Vi har i hvert fall flere slike her på bygda, men det er jo ikke så lett å vite uten at man kjenner dem :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

17 minutter siden, Mud skrev:

Man skulle faktisk tro at bønder satte pris på at folk var villig til å betale mer for best mulig dyrevelferd?  

Men folk er jo ikke villige til å betale mer. Det er et fåtall mennesker som er idealister og som utelukkende ønsker å kjøpe kjøtt fra dyr som blir markedsført med god dyrevelferd (det er vel ikke alltid tilfelle at alle frittgående dyr har god dyrevelferd... oksekalvene som går ute på en gård her i området vasser i gjørme og har bare noen få plasser med halm å ligge på som er tørre. DET kaller jeg ikke god dyrevelferd selv om de jo får gå ute)... 

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Siri skrev:

Men folk er jo ikke villige til å betale mer. Det er et fåtall mennesker som er idealister og som utelukkende ønsker å kjøpe kjøtt fra dyr som blir markedsført med god dyrevelferd (det er vel ikke alltid tilfelle at alle frittgående dyr har god dyrevelferd... oksekalvene som går ute på en gård her i området vasser i gjørme og har bare noen få plasser med halm å ligge på som er tørre. DET kaller jeg ikke god dyrevelferd selv om de jo får gå ute)... 

Jepp, det er et fåtall,  men det er ingen grunn for at bøndene skal bli fornærmet på de som faktisk gjør det. 

Jeg kjøper ikke billig kjøtt for å ikke støte bonden liksom. Og det lever jeg godt med kjenner jeg .  

Nei, all økologisk landbruk er ikke like bra. Frittgående høner med 20 stk per kvadrat har det neppe bra. Jeg kjøper ikke sånne egg.  

Det er derfor jeg ønsker å kjøpe privat av de som driver et  mer naturlig landbruk.  De finnes. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Mud skrev:

De "vanlige " bruker Ross 308,  de økologiske bruker vel Ross Rowan?  Som vokser MYE saktere. 

I tilegg står ikke lyset på 24/7 som hos normal kyllingdrift,  noe som egentlig bare er en annen måte å tvangsfore kyllingene på. 

Så det er mer enn bare foret som gjør en forskjell.  

De vokser ikke MYE saktere, men litt. De "dyrevennlige" produsentene bruker både 308 og rowan i de ulike produksjonene sine. Er nok derfor holter oppgir art som kun "ross".

Vekst påvirkes uansett av ulike faktorer. feks medisinbruk og bevegelse. Det er ikke sånn at vanlige kyllinghaller har fullt lys, derimot har de et dunkelt "halvlys" som gjør kyllingen rolig (=vokser fortere)

Rossvariantene er åkke som milevis fra en vanlig rasehøne i vekst og kjøttfylde. Som sagt; sjekk hønsesider på fb :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • https://www.spleis.no/project/445754 Jeg har null venner å minimalt med familie så jeg har ingen nettverk så håper på at dere kan være så snille å hjelpe meg å dele. Forventer ingenting og setter ekstremt stor pris på all hjelp vi får ❤️ Bucky kom inn i livet mitt som en liten sjarmør med et stort hjerte. Han er min bestevenn, min lille baby og midtpunktet i livet mitt. Han har gitt meg utallige smil, trøstet meg når livet har vært tøft og spredd mye glede til alle han møter Etter jeg kom hjem fra operasjon på Jack (andre hunden min) på tirsdag så jeg at Bucky ikke var i form å det var rett inn på dyresykehuset med han. Viste seg at han hadde svulst med veske i buken. Etter en rekke prøver og bilder så kom de frem til at han har kreft i leveren. Jeg tokk da valget i å prøve å gi han en kjanse da han fortsatt har mye livsglede igjen. Han ble operert på torsdag og de fikk ut hele kreften. Han mener at det er den possitive typen men vi vet ikke mer før prøvene kommer tilbake om 3-5 uker. Han så heller ikke tegn til noe flere kuler men vi må ta ct om noen uker/måneder igjen for å se om det er flere inni leveren. Men så langt så virker alt bra å jeg får kanskje hente han hjem i morgen ❤️ På tlf i sta så nevnte veterinæren at regningen er nå på nærmere 90 000kr (ink ligge over til mandag). Jeg har igjen ca 50 000kr på forsikringen i tillegg til noe på buffer konto men det er ikke nokk da jeg måtte ha en operasjon på Jack som blir delvis dekket og har måtte ut med en del penger i sommer da hvitevarer røyk og måtte spyle tett rør osv.. Så har valgt å prøve å spørre om hjelp selv om jeg syns det er flaut å ikke liker å spørre om hjelp..  Har over lengre tid prøvd å selge det jeg eier på finn uten hell så tviler på at jeg plutselig får solgt noe mer der nå, skal prøve å male bilder å selge men sliter mye med kronisk migrene utmattelse depresjon osv.. så vet ikke hvor mye jeg får til der. plukker også sopp på bestilling men var helt tørka ut når jeg skulle inn å se på onsdag så max uflaks. Har også valgt å kutte ut behandlinger,legetimer og medisiner fremover for å ta vare på Bucky å få betalt ned det jeg evt må ta opp i lån  
    • Det er masse ekle planter der ute. I områder med f.eks. borree (urt), hundegress eller boress (også gress) er det høyst sannsynlig noe plantemateriale som sitter fast i svelget. De nevnte gressartene har blader som kan forårsake skader, men det finnes mange flere gressarter som har frø med mothaker fra *******. 
    • Det kan være at strået har forårsaket et sår eller noe som holder på å gro. Hvis du er usikker, ta en telefon til dyrlegen og hør hva de sier. Jeg ville sett det an et par dager til om hunden ikke er plaget ellers.
    • For ca 3 dager siden startet hunden min å nyse noe voldsomt. Plutselig kom det masse neseblod, og mens jeg hastekjørte til vetrinæren kom det plutselig et gress-strå ut av nesa hans… Dro det forsiktig ut, og da stanset både blødning og nysing og lillemann var like kvikk og glad som ellers!  Bare snu bilen å komme seg hjem…  De siste to dagene har han gått rundt å «harket» innimellom. Det virker som om han har noe ubehag i halsen. Ser ingen gress eller noe annet som sitter bak i svelget… Såå kan det være ubehag fra strået som kom ut av nesa?  Eller bør jeg ta han til vetrinær og få sjekket? Føler meg som en hysterisk hundeeier her jeg sitter, så hvor lenge skal jeg se an «harking» før jeg ringer dyrelege?🤣 Han har ingen problemer med pust, og harkingen kommer hvis han blir litt gira 
    • Ede er bra i magen igjen, etter en lang periode på kost bedre egnet for gris enn en hund. He doesn't seem to mind ^^ Jeg uttalte nylig at det som en periode har tedd seg som Sir Edeward nå har begynt gjenoppta mange uvaner han hadde som yngre. Kampen om kjøkkenbenken, motvilje mot utgangsstlling, vil ikke slippe leker på kommando. Han har begynt te seg valpete igjen, på alle måter.  When Dickhead Awakes var en boktittel jeg lekte med da jeg planla hundeholdet. Selv om han fortsatt sitter og tisser som en jente og spiser som en toåring, så blir nok de neste sidene i denne dagboken hetende nettopp det.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...