Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvor kjøpe ordentlig kylling, egg etc?


Mud
 Share

Recommended Posts

Vi spiser så lite kjøtt at det er tåpelig å kjøpe det på matbutikken. 

Det samme med egg . Vi vil gjerne handle fra en gård hvor dyrene lever naturlig og kanskje eggene faktisk smaker egg. 

Men jeg finner liksom ikke ut av hvor? Kan dere tipse om noen fb - grupper o.l? 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 95
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Dere vet det er ordentlig bønder som lager ordentlig egg selv om det solgt i butikken?   Samme som kjøttet.. Det kommer faktisk fra ordentlige dyr..

Jeg har tilbakevist gyldigheten av din påstand om at "dyr som mistrives er dårlig butikk.. ". Det er et flust av eksempler innenfor mat og pelsproduksjon på at dette ikke stemmer, jeg har tatt for m

Javel.   Men siden kylling og kjøtt er en forsvinnende liten del av vårt budsjett og vi er veldig opptatt av dyrevelferd er det ikke bønders såre følelser som avgjør hvor vi handler.   At ky

4 minutter siden, Kokospaniel skrev:

Er det ingen gårdsbutikken i nærheten av deg? 

Vi bor litt landlig til og kan kjøpe egg av en nabo noen hundre meter borte, kjekke saker. Midt i byen er nok ikke det like enkelt...

Det er sikkert det. Jeg bor i Lier liksom :P Men jeg finner ikke ut av hvor. De jeg vet om selger frukt og grønt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 minutter siden, Mud skrev:

Det er sikkert det. Jeg bor i Lier liksom :P Men jeg finner ikke ut av hvor. De jeg vet om selger frukt og grønt. 

Det er antakelig ikke så mange som selger kjøtt direkte fra gården. Mattilsynet stiller jo krav om både nedfrysing og hygieniske forhold, så de fleste sender antakelig dyra til slakteri, men får dem tilbake igjen og selger videre selv. Dette fant jeg på en side (Googlet "Selge kjøtt direkte fra gård"):

"Bindene avtale om kjøp og evt. oppdeling må gjøres før dyret meldes inn til slakt.

Fra innmelding til utlevering av varen vil det kunne gå ca to til fire uker. Vi må ha bestillinger til et helt dyr før vi kan melde det til slakt. 
Vi selger fortrinnsvis hele eller halve dyr, men unntak kan avtales. Vi vet at dette kan være mye for mange og anbefaler at kundene går sammen og deler seg imellom. Vi har flere kunder som tar en dugnad på oppdelingsjobben og avslutter kvelden med litt godt i panna eller gryta. Gammeldags matauk på en morsom måte. Uansett er det viktig ikke å kjøpe mer enn at man får satt andre retter på menyen gjennom året.

Etter at avtale med kunder er gjort blir innmelding til slakt foretatt, med henting og slakting påfølgende uke. Dyret merkes spesielt slik det kan spores gjennom slakteriet. Slakting foregår hos Fatland på Furuseth i Oslo, kun 40 km transport. Fatland har også økologisk sertifisering på sitt slakteri. Slaktet kan så skjæres ned etter kundens ønske, vakumering, kverning og kapping av bein til kraftkoking er mulig. 
Utkjøring/henting etter avtale."

 

EDIT: Nå så jeg jo at du lurte på kylling, jeg vet ikke om det er samme krav der, men Google det, evt sjekk Mattilsynets sider. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det interessant med annet kjøtt enn kylling? I så fall har disse frittgående gris bl.a; http://www.nedreskinnes.no/kjott/ (se under happypig). Det er jo ikke så langt fra Lier...

De har nok solgt alt for i år nå (grisene slaktes alle sammen på høsten, og det er en felles "hentedag" for alle som har bestilt), men de har hatt dette opplegget i flere år og kommer sikkert til å fortsette så lenge de får solgt det de produserer.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

58 minutter siden, Krutsi skrev:

Dere vet det er ordentlig bønder som lager ordentlig egg selv om det solgt i butikken? :P 

Samme som kjøttet.. Det kommer faktisk fra ordentlige dyr..

Men det kommer ikke nødvendigvis fra dyr som har hatt veldig gode oppvekstvilkår.  

En kylling er faktisk ikke så stor som de man kjøper på butikken. Derfor kjøper jeg helst ikke kylling. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at noe er alvorlig galt med oppvekstvilkårene når man tar en titt i ferskvaredisken. Ikke smaker det noe heller. 

Saktevoksende kjøtt smaker helt anderledes, det samme med egg fra høner som går ute på tunet.  

 

Stangekylling kom jeg brått på at jeg har kjøpt før! 

Meny har egg fra et eller annet jeg ikke husker hva heter :P Hønsene går ute i hvert fall. Blå kartonger..De smaker faktisk egg, men det finnes bare i 6 pk. 

Vi pleier uansett å kjøpe de, men det hadde vært greit å kunne kjøpe i større kvanta  .

 

@*Marianne*

Vi hadde griser på gården vår i sommer sommer og fikk tilbud om å kjøpe en ( de gikk ute og hadde det fint ), men det blir litt mye for oss som er to stk som spiser kjøtt maks  2 ganger i måneden :(

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 minutter siden, Mud skrev:

 

 

@*Marianne*

Vi hadde griser på gården vår i sommer sommer og fikk tilbud om å kjøpe en ( de gikk ute og hadde det fint ), men det blir litt mye for oss som er to stk som spiser kjøtt maks  2 ganger i måneden :(

Hvis dere fryser ned og? Da kan dere jo bruke det over ganske lang periode? Har egentlig ikke begrep om "hvor mye" kjøtt det er på en gris, men har vurdert akkurat HappyPig selv, mye fordi jeg kjenner til de som holder på med det fra diverse studier, men også fordi jeg liker tanker på at de har fått gå ute hele livet og bare fått gjøre det de vil. Problemet er at jeg alltid bruker for mye tid på å vurdere, også er de utsolgt...;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, Pippin&Symra skrev:

Stangekylling og Holtekylling! Det er kyllingraser som har normal vekst, de får ikke kraftfor men naturlig for uten soya, de har mye større plass å bevege seg på enn masseproduserte kyllinger. Jeg kjøper ALDRI noe annet enn de to.

Det stemmer nok ikke helt. De bruker samme rase (Ross) men bruker lenger tid på oppfôring. De fôrer økologisk, har større plass pr dyr, og har også utegang sommerstid. 

Vanlige rasehøns oppnår ikke noe i nærheten av samme størrelse og kjøttfylde som Ross, uansett hvor heftig man fôrer dem :) Og er heller ikke godt egnet som "kyllingfilét", slik folk vil ha. Om du får unge slaktehaner fra et hobbyhønsehold, vil de være best egnet til cock au vin eller gryte. Forøvrig utmerket mat!

 

Til TS: søk på høns på fb, så får du fram grupper for hobbyhønsehold. Så kan du bare spørre der om det er noen i nærheten av deg som selger egg og slaktehaner :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

41 minutter siden, Mud skrev:

Men det kommer ikke nødvendigvis fra dyr som har hatt veldig gode oppvekstvilkår.  

En kylling er faktisk ikke så stor som de man kjøper på butikken. Derfor kjøper jeg helst ikke kylling. Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at noe er alvorlig galt med oppvekstvilkårene når man tar en titt i ferskvaredisken. Ikke smaker det noe heller. 

Saktevoksende kjøtt smaker helt anderledes, det samme med egg fra høner som går ute på tunet.  

 

Stangekylling kom jeg brått på at jeg har kjøpt før! 

Meny har egg fra et eller annet jeg ikke husker hva heter :P Hønsene går ute i hvert fall. Blå kartonger..De smaker faktisk egg, men det finnes bare i 6 pk. 

Vi pleier uansett å kjøpe de, men det hadde vært greit å kunne kjøpe i større kvanta  .

 

@*Marianne*

Vi hadde griser på gården vår i sommer sommer og fikk tilbud om å kjøpe en ( de gikk ute og hadde det fint ), men det blir litt mye for oss som er to stk som spiser kjøtt maks  2 ganger i måneden :(

På vegne av bønder som bruker X antall timer på dyrene sine for at de skal ha det best mulig, men samtidig tjene penger for å fø sin familie, så Må jeg innrømme at mange av slike holdninger er en fornærmelse.. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 minutter siden, Pringlen skrev:

Det stemmer nok ikke helt. De bruker samme rase (Ross) men bruker lenger tid på oppfôring. De fôrer økologisk, har større plass pr dyr, og har også utegang sommerstid. 

Vanlige rasehøns oppnår ikke noe i nærheten av samme størrelse og kjøttfylde som Ross, uansett hvor heftig man fôrer dem :) Og er heller ikke godt egnet som "kyllingfilét", slik folk vil ha. Om du får unge slaktehaner fra et hobbyhønsehold, vil de være best egnet til cock au vin eller gryte. Forøvrig utmerket mat!

 

Til TS: søk på høns på fb, så får du fram grupper for hobbyhønsehold. Så kan du bare spørre der om det er noen i nærheten av deg som selger egg og slaktehaner :)

De "vanlige " bruker Ross 308,  de økologiske bruker vel Ross Rowan?  Som vokser MYE saktere. 

I tilegg står ikke lyset på 24/7 som hos normal kyllingdrift,  noe som egentlig bare er en annen måte å tvangsfore kyllingene på. 

Så det er mer enn bare foret som gjør en forskjell.  

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Mud skrev:

De "vanlige " bruker Ross 308,  de økologiske bruker vel Ross Rowan?  Som vokser MYE saktere. 

I tilegg står ikke lyset på 24/7 som hos normal kyllingdrift,  noe som egentlig bare er en annen måte å tvangsfore kyllingene på. 

Så det er mer enn bare foret som gjør en forskjell.  

lyset står ikke på 24/7 i normal kyllingdrift. Det finnes regelverk for slikt.  Stangekylling (landkylling) er vel ikke økologisk heller?

 

Regelverk https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-12-12-1494

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Krutsi skrev:

På vegne av bønder som bruker X antall timer på dyrene sine for at de skal ha det best mulig, men samtidig tjene penger for å fø sin familie, så Må jeg innrømme at mange av slike holdninger er en fornærmelse.. 

Javel.  

Men siden kylling og kjøtt er en forsvinnende liten del av vårt budsjett og vi er veldig opptatt av dyrevelferd er det ikke bønders såre følelser som avgjør hvor vi handler.  

At kylllingindustrien har en LANG vei å gå mtp dyrevelferd er ingen hemmelighet.  

Man skulle faktisk tro at bønder satte pris på at folk var villig til å betale mer for best mulig dyrevelferd?  

 

@Meg

Å tukle med døgnrytmen til kyllingene for at de skal spise mer er vanlig praksis.  Mulig de ikke har lys 24/7 , men de får ikke ha normal døgnrytme.  Langt derfra.  

 

Edit: hvis du leser lovdataen ser du at slaktekylling er unntatt fra regelen om døgnrytme.

 "Lysprogrammet skal etter de første dagene med tilvenning følge en 24 timers syklus og med unntak for slaktekylling inkludere en uavbrutt mørkeperiode på minst 8 timer."

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

38 minutter siden, mokken skrev:

Stangekylling selges på rema 1000 her :)

Rema 1000 har vel kjøpt Stangekylling så vidt jeg vet, så tipper man finner det i de fleste rema-butikker :)

 

 

Den "vanlige" Stange-kyllingen er ikke økologisk, men de har en egen som er. Man må bare lete litt mer etter den.

Og til @Mud så vil jeg anbefale deg å gå på Bondens marked og sjekke hva du finner der. Det er produsenten som selger sine egne produkter, så da kan du spørre dem ut om produksjonen deres om du vil. Tror det er egne Bondens marked i Drammen? Eller så er det en del som annonserer på finn faktisk, men da ofte hele/halve dyr av storfe, småfe og gris, som slaktes om høsten.  Det finnes også en gruppe på facebook som heter "Rett fra gården". Der annonserer bønder hva de har av produkter og man kan etterspørre det man er interessert i. Evt. så kan du ta kontakt med Landbrukskontoret ditt. De har gjerne en oversikt over hvem som tilbyr feks egg og potet rett fra gården. Vi har i hvert fall flere slike her på bygda, men det er jo ikke så lett å vite uten at man kjenner dem :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

17 minutter siden, Mud skrev:

Man skulle faktisk tro at bønder satte pris på at folk var villig til å betale mer for best mulig dyrevelferd?  

Men folk er jo ikke villige til å betale mer. Det er et fåtall mennesker som er idealister og som utelukkende ønsker å kjøpe kjøtt fra dyr som blir markedsført med god dyrevelferd (det er vel ikke alltid tilfelle at alle frittgående dyr har god dyrevelferd... oksekalvene som går ute på en gård her i området vasser i gjørme og har bare noen få plasser med halm å ligge på som er tørre. DET kaller jeg ikke god dyrevelferd selv om de jo får gå ute)... 

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Siri skrev:

Men folk er jo ikke villige til å betale mer. Det er et fåtall mennesker som er idealister og som utelukkende ønsker å kjøpe kjøtt fra dyr som blir markedsført med god dyrevelferd (det er vel ikke alltid tilfelle at alle frittgående dyr har god dyrevelferd... oksekalvene som går ute på en gård her i området vasser i gjørme og har bare noen få plasser med halm å ligge på som er tørre. DET kaller jeg ikke god dyrevelferd selv om de jo får gå ute)... 

Jepp, det er et fåtall,  men det er ingen grunn for at bøndene skal bli fornærmet på de som faktisk gjør det. 

Jeg kjøper ikke billig kjøtt for å ikke støte bonden liksom. Og det lever jeg godt med kjenner jeg .  

Nei, all økologisk landbruk er ikke like bra. Frittgående høner med 20 stk per kvadrat har det neppe bra. Jeg kjøper ikke sånne egg.  

Det er derfor jeg ønsker å kjøpe privat av de som driver et  mer naturlig landbruk.  De finnes. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Mud skrev:

De "vanlige " bruker Ross 308,  de økologiske bruker vel Ross Rowan?  Som vokser MYE saktere. 

I tilegg står ikke lyset på 24/7 som hos normal kyllingdrift,  noe som egentlig bare er en annen måte å tvangsfore kyllingene på. 

Så det er mer enn bare foret som gjør en forskjell.  

De vokser ikke MYE saktere, men litt. De "dyrevennlige" produsentene bruker både 308 og rowan i de ulike produksjonene sine. Er nok derfor holter oppgir art som kun "ross".

Vekst påvirkes uansett av ulike faktorer. feks medisinbruk og bevegelse. Det er ikke sånn at vanlige kyllinghaller har fullt lys, derimot har de et dunkelt "halvlys" som gjør kyllingen rolig (=vokser fortere)

Rossvariantene er åkke som milevis fra en vanlig rasehøne i vekst og kjøttfylde. Som sagt; sjekk hønsesider på fb :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hei! Jeg har verdens snilleste hund på 1,5 år. En labrador. Jeg har hatt veldig lite problemer med henne og hun er en veldig omgjengelig hund. Hun har derimot det siste halve året begynt å av og til knurre når folk kommer for nærme henne når hun slapper av. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg mistenker at dette skjer når hun er sliten og overstimulert. Skjønner at hun selvfølgelig skal få lov til å ligge i fred når hun er sliten, men dette er ikke alltid like lett i praksis når hun knurrer selv når vi går forbi flere meter ved siden av henne. Hun legger seg også gjerne der folk er som under spisebordet, og kan knurre om en person går fra bordet og så kommer tilbake for å sette seg. Forsøkt å få henne til å legge seg andre plasser, men da kommer hun tilbake ikke lenge etterpå. Dette kan også skje på utsiden når hun ligger en plass (er uten bånd) og folk kommer forbi flere meter ved siden av. Hun har aldri glefset men knurrer og kan av og til gi et bjeff. Selv om personen som går forbi ikke går direkte mot henne, men bare forbi. Dette skjer som sagt ikke ofte, men ønsker gjerne tips til hva som er best å gjøre slik at man kan få en god løsning før det evt blir verre. Hun er ellers veldig glad i folk, og liker best å være helt oppi folk. Hun har ikke noe fast plass hun legger seg (som hun vokter f.eks) men det kan være hvor som helst. Noen som har noen tips, og tanker om at det kan være som jeg tenker at hun er sliten og at hun knurrer for å forsikre seg om at hun blir værende i fred? Visst jeg roper på henne og får henne bort fra der hun ligger knurrer hun ikke lengre, og oppleves som glad. 
    • Bruk kode "alrute15" for å få 15% rabatt på ruta, rutebånd, blindspots og targets hos Drammen Hundepark. Gyldig til 15. oktober 2024 https://www.nettbutikk.drammenhundepark.no/categories/rute
    • Hei, er det noen som vet hva reglene er for å stille kirurgisk kastrert hannhund i utlandet er, eller hvor man kan finne slik informasjon? Jeg vet at NKK tillater å stille kastrert hannhund dersom det er gjort av medisinske årsaker og hvis man kan fremvise attest for at hunden hadde to normale testikler før kastrering. Men gjelder dette også hvis man ønsker å stille hunden for eksempel i Sverige, Finland, Frankrike etc? Eller har alle land ulike regler? Noen som eventuelt vet hvilke land som godkjenner det eller land som ikke tillater å stille kastrert hund (uansett om det er gjort av medisinske årsaker?😊
    • Hvis hun fortsatt bruker samme metodene er det jo "bare" å anmelde igjen. Ellers ville jeg sendt formelle henvendelser til klubben og NKK.
    • Jeg klagde på dette hos NKK inne på FB da det kom opp at de lot henne holde på. Det ble slettet og jeg fikk "mute" for en tid. Skremmende holdning. jeg kjenner personen fra hestemiljøet helt tilbake til 1988  da jeg kommer fra og har bodd 3 il fra hennes hjemsted. Kjenner og tilk henne fra hund selv om jeg har hatt nada med henne å gjøre.. jeg anbefaler at dere går inn og leser de grusomme sms som ble sendt mellom henne som eier og driver av kennelen - og de to ansatte..saken er mye verre enn det virker i media. Mangelen på respekt og empati er hårreisende.  Hun skal og ha blitt dømt for vold mot menneske og er kjent i området for å være "feisty". hvis man kan si det sånn.. sier ikke mer om  saken.. men rapporter og boikott.. Den som blir direkte berørt må være flink å si i fra.. Kanskje det er på tide at NOAH kommer på banen??
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...