Gå til innhold
Hundesonen.no

Tispe og hanhund sammen


tmp
 Share

Recommended Posts

Jeg er oppvokst i oppdretterfamilie, og vi startet med kun tisper, men etter hvert hadde vi på det meste fire tisper og tre hannhunder. Det gikk veldig greit, alle visste hvor de hørte hjemme i rangen, og hannene visste når det var stådager og når det var uinteressant.

Det snedige er at de som regel kun var interessert i tispa som var øverst i rang. De kunne ignorere de andre tispene fullstendig, selv som høyløpske.

Dog stolte vi aldri nok på dem til at de fikk være alene disse dagene, dyr er dyr, men de trengte aldri å skilles når det var mennesker til stede, det var minimalt med uro, og matlysten mener jeg var som normalt.

Derimot fikk vil tilbake en hannhund fra et kull, og han bodde hos oss i en liten måned mens vi lette etter nytt hjem til ham. Han var så uheldig å komme tilbake til oss mens to av tre tisper hadde løpetid, og han måtte skilles fra dem på natta for at alle skulle få litt ro. I sin kåte frustrasjon ødela han en treseter, og lagde skumgummigulv til oss over natta. Men han hadde alltid vært alenehund, ikke vært mye sammen med andre hunder, og fikk nok litt overload når han kom til oss, slik at det kokte over for ham. Det er gjerne forskjell på å være vant til å omgås hunder og løpetidstisper, og å treffe det hvert skuddår.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har på det meste hatt to hannhunder sammen med fire tisper, og det gikk veldig fint. Hannene lærte fra de var små at de ikke fikk lov til å styre med tispene som de ville, løpetid eller ei (dvs. vaske dem, ri på dem og slike ting). De var ikke sammen uten tilsyn, selvsagt, og sov på hvert sitt rom under stådagene, men kunne luftes sammen. Jeg har dog ingen hannhunder nå, og har heller ikke planer om det, men det er pga. min kapasitet mtp. antall hunder hjemme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde tispe og hannhund sammen i nesten ett år og det gikk faktisk overaskende bra, selv under løpetiden. Men jeg synes det er mest praktisk med samme kjønn, for selv om hannhunden ikke viser stor interesse for tispa under løpetiden hadde jeg aldri turt å ha dem sammen uten tilsyn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Det er veldig gambling. Enten går det helt greit, eller så kan det bli helt forferdelig både for eier og hannhund når det står på.

Nei det er ikke gambling. Det handler også om hvilke rammer man setter i hundeholdet sitt. Det handler om hvordan man løser livet praktisk, men gambling betyr at det er usikkert og tilfeldig. Jeg våger å påstå at alle de hunder som var vært i vårt hus har vært høydriftige arbeidshunder hvor flere har gått i avl, selv de er det ikke gambling å ha samtidig med tisper.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det er helt greit med to eller fler av forskjellig kjønn. Har vært ett par tilfeller der jeg har måtte telle til ti men sammeliknet med de tusen andre gangene det har gått bra så er det overlevlig. Vil alltid være hanner og tisper sammen i huset her :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

No problemo her. Men nå er hannen kastrert, eldre og har lært seg å oppføre seg. Dessuten har han aldri vært noe ekstrem av seg heller i sine yngre dager. Så det er veldig individuelt og sikkert rasebetinget også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Yellow

Nei det er ikke gambling. Det handler også om hvilke rammer man setter i hundeholdet sitt. Det handler om hvordan man løser livet praktisk, men gambling betyr at det er usikkert og tilfeldig. Jeg våger å påstå at alle de hunder som var vært i vårt hus har vært høydriftige arbeidshunder hvor flere har gått i avl, selv de er det ikke gambling å ha samtidig med tisper.

Så alle som har problemer, enten fordi de har begge kjønn selv eller at hannen reagerer voldsomt på nabotisper, har fullstendig skylden selv?

Vet om flere som aldri har hatt problem med det tidligere, før det ble plutselig ble et problem/veldig slitsomt når det stod på, og flere oppdrettere som sier de aldri hadde hatt hvert kjønn om de ikke hadde drevet med oppdrett, men jeg har ikke erfaring med å eie begge kjønn selv.

Jeg sier nå hvertfall at jeg selv bare har hatt flaks med at min hann aldri har vært noe problem iførhold til nabotispers løpetid (også samme oppgang, samme hageplass etc), eller bortsettfra én gang som unghund han ble litt slitsom. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...