Gå til innhold
Hundesonen.no

Dvergpinscher - økende hodestørrelse?


Elisabeth00
 Share

Recommended Posts

Er det noen dvergpinscherfolk (eller andre) her inne som vet hvorfor hodestørrelsen på dvergpinscher ser ut til å gå opp?

Flere av bildene jeg ser av dvergpinscherene som blir satt på utstilling har hoder (snutespiss til nakkeknøl) som er tydelig lengre enn halve kroppslengden (manke til halerot), noe som bidrar til å gi hunden dvergpreg. Dvergpinscher skal være en liten rase uten dvergpreg.

Jeg har ikke sett noen av disse hundene i virkeligheten, kun på bilder. Er det feil perspektiv på bilder som gir disse store hodene, eller er dette et nytt ekstremt trekk som fremavles?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det stemmer nok at hodestørrelsen har gått opp. Dvs at de har blitt lengre og bredere i snutepartiet. Hovedsakelig vil jeg tro at det skylles mer bruk av russiske linjer enn tidligere. Tradisjonelt i Norge og Sverige er det blitt tidligere brukt mye amerikanske linjer. Amerikanerne har mer eplehoder og snipete snuter.

Når det gjelder standaren hodelengde/rygglengde er jeg for så vidt enig med deg, men det er egentlig ikke noe nytt. Jeg må si jeg foretrekker det da. Etter å ha måtte avlive en lang hund pga ryggproblemer. Derimot er jeg ikke helt enig i at et større hode gir dvergpreg. Heller tvert i mot. kortere hoder, smalere snuter, rundere øyne og store ører gir dvergpreg.

Jeg vil vel heller si at et kraftigere (selvfølgelig med måte!) hode er sunnere, bedre plass til tenner og tannhygiene, sterkere underkjeve og øyne som ligger bedre i hodet.

Men som med alt annet, overdrivelse er aldri bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes da mange DP hoder i korrekt størrelse i forhold til kroppen, men som likevel er kraftige med godt utfylt snuteparti, god underkjeve og fine øyne. Jeg har selv en av dem, og hun er 9 år gammel. Så altså ikke noe nytt.

Det er ikke kraftige hoder i seg selv jeg reagerer på, men hoder som er tydelig for store i forhold til kroppen. På et par av bildene jeg har sett har det nesten sett karakteristisk ut. Som om hodet (som forøvrig har vært pent i seg selv, slik du beskriver) til en stor hund er plassert på en liten kropp. Nå er det godt mulig den effekten blir forsterket av bilder, for det er altså bilder jeg har sett dette på. For meg er dvergpreg når man tydelig kan se at dette er en miniatyr, selv på et bilde uten referanser - og når hodet ikke står i proporsjon med kroppen er det definitivt det inntrykket jeg får i alle fall.

Jeg er enig i at eplehoder og snipete snuter ikke er noe å trakte etter - og det gir også helt klart dvergpreg. Jeg ville også foretrukket et hode som var for stort, men korrekt på alle andre måter, fremfor et lite eplehode. Men aller helst ville jeg foretrukket et korrekt hode, i riktig størrelse til kroppen. Jeg håper oppdrettere har dette med hodestørrelser i bakhodet, og at det ikke utvikler seg til å bli et ekstremt trekk på dvergpinscheren.

Jeg skjønner ikke hva ryggproblemer har å gjøre med for store hoder? Lange rygger og ryggproblemer er ikke noe som er vanlig på dvergpinscher slik jeg har oppfattet det? De fleste er kvadratiske i kroppen, slik de skal være.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser at jeg var uklar på det med lange rygger.

I mange tilfeller så er det ikke hodene som er blitt så mye lengre, men kroppene som har blitt kortere var det jeg skulle frem til. Det er alt for mange lange dvergpinschere, eller dvs. Alt for mange med lange lender (noen av dem har korte brystkorger, hvilket gjør at de ikke ser så lange ut, men er dobbelt feil). Dvergschnauzer har akkurat samme standard som dvergpinscher, der ser du mye oftere stramme korte kropper.

Men dette ble litt avsporing, var bare en oppklaring på hva rygger hadde med saken å gjøre.

Du må nesten finne noen eksempler på for store hoder som gir dvergpreg, for jeg er litt usikker på hva du mener.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner hva du mener med lend/rygg/brystkorg. Fremdeles er ikke ryggproblemer noe som er vanlig på rasen, heldigvis, med mindre noe har skjedd der de siste årene. Men har ikke inntrykk av at det står dårligere til helsemessig på rasen nå enn det gjorde? Tvert om har jeg bedre inntrykk av avlen og rasen som helhet nå.

Likevel ser jeg ikke helt den med at det er kroppen som har blitt kortere fremfor hodene som har blitt større. Hodestørrelsen skal stå til lengde nakke-halerot - så er kroppen kortere skal også hodet også være mindre/kortere.

De fleste DPer er også mer eller mindre kvadratiske allerede. Så dette bør i seg selv ikke ha noe å gjøre med størrelsen på hodet.

Jeg har ikke lyst til å legge ut bilder av andres hunder på nett. Men det er bare å kikke på fb. Har målt lengden på hodene/kroppen på et par av dem jeg har reagert på, og hodene er da vesentlig lengre enn halve manke-halerot.

Nå mener jeg ikke å påstå at dette er et problem altså, mer nysgjerrig på om det faktisk er en trend eller om bildene lurer meg. Nå kan det se ut til at det er en trend, men så lenge oppdrettere er klar over det så håper jeg det blir tatt med i beregningen og at ikke for store hoder blir et ekstremt trekk på rasen. Om annet genmateriale kan bidra til at kvaliteten på hodene generelt øker, til tross for størrelsen, så kan det nok være et helt greit ledd i avlen.

Sorry rotete melding her, sitter på mobil. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg tenker at hvis du må velge mellom de ulempene, og heller få en mindre risiko for de senere, så ville jeg ventet. Ja, tidsmessig er det optimalt, men det er snakk om litt tilrettelegging bare. Jeg vet ihvertfall at om jeg hadde stått der med en 4 år gammel hund enten skuddredd eller med HD, og hadde hatt disse valgene, så ville jeg angret på å ikke bare ha ventet noen måneder. Noen garanti er det såklart aldri. Om du kan leve med en skuddredd hund som ikke kan brukes til det den er tenkt til, så ville jeg gått for det. HD går utover helsa og hverdagen til hunden i mye større grad.
    • For å være ærlig: Jeg ville stått over begge kullene. Det er ganske kjipt å sitte med hund om to/tre år som viser tegn på sjukdom som du kunne vært uten om du ikke hadde hatt dårlig tid.  Både skuddreddhet og leddsjukdom kan korte ned/stoppe både konkurranse og redningsplaner. Vent til det kommer et kull hvor du heller blir misfornøyd med noe som ikke kan være fysisk/psykisk begrensende. For eksempel farge og kjønn. 
    • Du kan sikkert litt om massasje og sånt allerede? Vi hadde regelmessig fysioterapeut på våre, en gang i mnd. Lakseolje, og etterhvert Cartrophen (lite effekt) og Librela (heller ikke mye effekt, men startet antageligvis for sent). Greia med disse smertebehandlingene for artroser er visst at man skal begynne å bruke dem før det har fått utviklet seg noe særlig. Pass på at hunden er varm såklart, back on track kan hjelpe (tantes gamle hunder har hatt det over natten, med opptrening). 6 tenner! Au!
    • Du kan prøve Kim Salomonsen på facebook. Det er den eneste oppdretteren av rasen i Norge. Det er en litt større rase i Sverige.
    • Hei og hopp, alle sammen! Nå trenger jeg hjelp av det såkalte "sonen-orakelet".  Noen som har erfaring med hund med artrose her? Hvordan utartet det seg hos din hund(er)? Hvilke tilskudd anbefales? Hva bør ett godt fortilskudd inneholde? Tenker da spesifikt tilskudd til ledd. Han får laksolje i maten hver dag, og får nå Fish4dogs laks  Jeg mistenker at Alvin har begynnende artrose i høyre framlabb. Mer spesifikt i de to mellomste tærne på høyre frambein. Jeg har sett at han har vært små-halt, av og på over en 7 - 10 dagers periode nå. Spesielt når vi går på vei med grus. Etter en helt ordinær, rolig morgentur i morges gikk han på tre bein, etter at han hadde slappet av på sofaen ett par timer. Jeg har klemt og strukket, massert og sjekka beinet/skuldra på nevnte bein, og det er først når jeg legger press på de midterste tærne, spesielt underfra og innimellom de to midterste tærne, han hyler i smerte..  Han fikk en tissetur i stad, og da gikk han så og si normalt. Når jeg prøvde å spre tærne på labben hylte han, og begynte med haltinga igjen.. Han brukte alle fire beina men halta tydelig.  For cirka tre uker siden begynte jeg å gå mye turer i skogen, noe som muligens ble en brå overgang fra årets vinter"dvale"? (han har vært i aktivitet gjennom hele vinteren, bare ikke turer i ulendt terreng). Kan disse turene utløst en eller annen infeksjon eller "starta" artrosen? Søndag for to uker sida gikk vi 15km tur i ganske heftig terreng og jeg så null tegn til at han hadde vondt.. På søndag gikk vi over 1km spor i ulendt terreng, merka ingenting. Han vil være med ut på tur. Spiser som normalt. Slikker seg ikke (annet enn rengjøring). Tygger ikke på beina. Roer seg fort på natta. Er ikke hoven i leddene.. Hva tenker dere dette kan være?  Alvin er en amerikansk bulldog, han blir ni år til høsten. Fri for AD/HD. Forholdsvis nylig operert i munn, trukket ut seks tenner. Sist operert 11.04.24. Ellers frisk og rask. Skal selvfølgelig kontakte dyrlege 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...