Gå til innhold
Hundesonen.no

Foredrag om kosthold, anbefalinger ++, hva ville du ønsket å høre om?


Mirai
 Share

Recommended Posts

I forbindelse med et skoleprosjekt skal vi holde et gratis foredrag for en valgfri gruppe. Gruppa mi har bestemt oss for å holde foredrag på NAV (hvis det går i boks) om hvordan man kan leve sunt på veldig lavt budsjett (tenker de som lever på sosial stønad eller har veldig dårlig råd).

Vi har laget et eksempel på en ukesmeny hvor vi har tatt utgangspunkt i den laveste satsen til NAV, og denne menyen følger de norske kostrådene :) .

Så jeg tenkte å spørre dere; hva ville dere vært interessert i å høre om på et sånt foredrag?

Vi må prate litt om hva karohydrater, fett, proteiner osv er, men vi tenker også andre ting. Eksempelvis hva er sunt, Brødskalaen, tallerkenmodellen, kosttilskudd, inntak av vann, grønnsaker og frukt.

Sånn teorimessig så kan vi jo dette ned på cellenivå, men det handler jo om å klare å vise med bilder og ord, få budskapet frem på en forståelig måte og ikke masse kjedelige fysiologigreier som går inn det ene øret og ut det andre!

Varighet blir mellom 45-120 minutter tenker jeg.

Oppgaveteksten er som følger:

....hva som er gruppens anbefalte inntak av næringsstoffer, væske, eventuelt tilskudd og annet som er relevant for helse og prestasjon. Videre skal dere beskrive anbefalinger for kosthold og aktivitet til denne gruppen og til slutt sette opp forslag til kosthold i en tidsbegrenset periode, for eksempel en arbeids/skoleuke for målgruppen.
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke helt om dette er den typen svar dere er ute etter, men under er det jeg faktisk hadde trengt når jeg gikk på nav's minstesats:

Sunne basisvarer som er billige og lett kan brukes i mye ulike retter. Som man kan kjøpe inn når man får penger og nesten er ett fullverdig måltid i seg selv.

Eksempelvis linser- 5 ulike forslag på hvordan det kan serveres med bare noen få tilleggs ingredienser.

ris, pasta, bønner osv.

Hva burde man "alltid" ha i skapet så man kan lage til mye forskjellig uten store ekstra investeringer? Og hva burde man tenke på når man velger ting utenom "basis" ingrediensene (så man vet hvilke tilbud man burde benytte seg av i matbutikken og slikt).

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle svar er interessante, så får vi bare plukke det vi kan bruke eller tror kan være relevant! :) Ang. det siste du skriver så skal vi ta med hvordan man leser varedeklarasjoner forresten, sånn at man f. eks ikke blir livredd bare fordi det står "karbohydrat" bakpå eller tror at de billigste pølsene er best (tenker kjøttinnhold, salt, vitaminer etc).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, hvordan lese varedeklerasjoner og innholdsfortegnseler - er utrolig mange som ikke vet at ingrediensene faktisk er listet opp i rekkefølge etter hvor mye det er i dem.

Ellers er basisvarer, tips om sunne retter som metter og varer ting jeg ville satt pris på. Gjerne fått med seg et lite hefte med "ukesmeny" med capriser og handlelister.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det vil være viktig å snakke om å ha et sundt forhold til mat. At man skal gi kroppen brensel, samarbeide med kroppen, kjenne etter på når en er sulten og mett. Kjenne etter hvor ofte en trenger å spise. Tenke over om en spiser for følelsene. Kanskje snakke om metthetsskalaen? At en skal nyte maten og være mindfull når man spiser. Samt snakke noe om planlegging av måltider.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle svar er interessante, så får vi bare plukke det vi kan bruke eller tror kan være relevant! :) Ang. det siste du skriver så skal vi ta med hvordan man leser varedeklarasjoner forresten, sånn at man f. eks ikke blir livredd bare fordi det står "karbohydrat" bakpå eller tror at de billigste pølsene er best (tenker kjøttinnhold, salt, vitaminer etc).

Det hadde nok vært supert. Sånne enkle ting som at karbonadedeig ikke inneholder like mye rart som kjøttdeig er egentlig gull verdt, og hvordan finne ut av sånt.

En ting å være obs på er at mange ikke har tilgang på stor fryser, og at det er vanskelig å storhandle om man ikke har tilgang på bil, selv om man "vet" at man burde.

Litt om fordelen med å kjøpe mat som er i sesong kan være kjekt også, billigere og bedre er jo en bra kombo. Spesielt om man har en bra tyrkersjappe i området :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Videre skal dere beskrive anbefalinger for kosthold og aktivitet til denne gruppen

Jeg tror dere har gjort det veldig vanskelig for dere selv med tanke på hvilken "gruppe" dere har valgt ut, siden "Navere" jo er en svært uhomogen gruppe mennesker som helt sikkert har svært ulike behov når det gjelder hvilken type mat de trenger. Det hadde nok vært enklere å definere en gruppe mennesker som har et likt utgangspunkt, f eks folk som trener til marathonløp, ekstremt overvektige, folk som vil komme i form, handicappede som sitter i rullestol.... etc.

Generelle kostholdsråd og økonomien i det er nok lurt, men jeg tror oppgaven vil bli vanskelig pga den uhomogene gruppen som er valgt ut.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med Siri angående det siste.

Det jeg tenker på (lite penger) er mest mulig næringsverdi for pengene. Innmat f.eks. er billig og har masse sunne stoffer i seg, er man heldig kan man få det omtrent gratis fra slakter. Hvordan koke kraft på bein som base til saus/supper osv. Kjøpe sesongens grønnsaker/frukt.

Kanskje litt om hvordan søvn og aktivitet påvirker sult.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror dere har gjort det veldig vanskelig for dere selv med tanke på hvilken "gruppe" dere har valgt ut, siden "Navere" jo er en svært uhomogen gruppe mennesker som helt sikkert har svært ulike behov når det gjelder hvilken type mat de trenger. Det hadde nok vært enklere å definere en gruppe mennesker som har et likt utgangspunkt, f eks folk som trener til marathonløp, ekstremt overvektige, folk som vil komme i form, handicappede som sitter i rullestol.... etc.

Generelle kostholdsråd og økonomien i det er nok lurt, men jeg tror oppgaven vil bli vanskelig pga den uhomogene gruppen som er valgt ut.

Enig i dette... hvis jeg som kronisk syk veterinærstudent måtte sitte og høre på et foredrag om "at det som står først på ingredienslisten er det mest av", "brødskala", "tallerkenmodellen" osv, så tror jeg at jeg hadde ruslet ut.

Anbefalinger om kostholdsråd og aktivitet må jo være individuelt basert; "navere" er alt fra giddaløse folk som ikke VIL til alvorlig kroniske syke, folk som er sykmeldte pga prolaps, folk som av ulike årsaker ikke får jobb selv om de har prøvd i flere år osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi presiserer i fordraget og invitasjon at kostrådene baserer seg på friske voksne og at hvis man feks lider av diabetes eller andre sykdommer så finnes det heldigvis egne forum hvor man kan få spesifikke råd.

Burde kanskje nevnt det i starten, vanskelig å huske på alt :P . De fleste andre i klassen har valgt idrettslag.

Det er som sagt anbefalingene for kost of aktivitet fra myndighetene vi tar utgangspunkt i, og de fungerer for "de fleste" voksne, selvfølgelig må man ta individuelle hensyn uansett hvem det er snakk om. Vi diskuterte det på gruppa feks med hensyn til allergier og det er umulig å lage forslag til en meny hvor vi klarer å helgardere oss så den passer for alle.

@Tuvane hva ville du hørt om, da? Hvis det som er nevnt til nå ikke frister? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kostholdet til uføre vil måtte tilpasses hver enkelt person, etter hvilken sykdom man har. Jeg kan feks ikke følge de kostrådene som almenheten kan. Og dette gjelder nesten alle jeg har hatt kontakt med gjennom diverse kurser jeg har gått på via nav, for å finne restarbeidsevne etc. Tror nok ikke nav er riktig plass og kjøre dette. Begrensningene dere setter ved og fjerne de med allergier og andre sykdommer, vil fjerne de fleste på nav. Ville nok ha vurdert en spesiell gruppe, som er mye mer homogen. Snakk ned nav om dere kan ta for dere en mer ensartet gruppe innafor nav. F.eks uføre grunnet fysiske skader.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror dere har gjort det veldig vanskelig for dere selv med tanke på hvilken "gruppe" dere har valgt ut, siden "Navere" jo er en svært uhomogen gruppe mennesker som helt sikkert har svært ulike behov når det gjelder hvilken type mat de trenger. Det hadde nok vært enklere å definere en gruppe mennesker som har et likt utgangspunkt, f eks folk som trener til marathonløp, ekstremt overvektige, folk som vil komme i form, handicappede som sitter i rullestol.... etc.

Generelle kostholdsråd og økonomien i det er nok lurt, men jeg tror oppgaven vil bli vanskelig pga den uhomogene gruppen som er valgt ut.

Jeg tror ikke det nødvendigvis er en veldig uhomogen (eller heterogen) gruppe dersom man går ut fra mottakere av økonomisk sosialhjelp. Selv om det også er variasjoner i den gruppen, er det mye mindre enn om man også inkluderer minstepensjonister eller mennesker som mottar andre begrensede ytelser fra NAV.

--

Jeg jobber jo med disse brukerne @IW, og de jeg tror hadde vært nyttig for mange av dem (i tillegg til å lære om bruk av billige matvarer som likevel gir sunt kosthold osv), er generelt hvordan mat påvirker kroppen. Dersom man "alltid" er slapp og har lite energi, uten at det er koplet til en sykdom, hvordan kan mat bidra til å løfte energinivået og bedre hverdagen? Dersom man spiser veldig mye raske karber og raffinert sukker, hvordan påvirker det blodsukkeret? Dersom man sliter med søvnvansker, hva skjer egentlig om man drikker mye cola?

Men jeg tror også det er lurt å ta en prat med NAV om hvilke brukere dere faktisk får her. Mange mottakere av økonomisk sosialhjelp har relativt store problemer med andre ting enn å få pengene til å strekke til (eks. rus), og som mange andre nevner - dersom dere bare setter økonomi som et kriterie for å være med, vil dere få en veldig uensartet gruppe med stor forskjell i utfordringer. Da ville jeg nøyd meg med et generelt foredrag om basisvarer, sunt kosthold, enkle retter, "must-haves" i skapet osv.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva jeg vil høre? At man fint kan leve på 200 gram melkesjokolade :ahappy::P

Jeg syns det er en god ide å holde foredrag om kosthold for "navere" jeg. Nei, det er ikke en veldig homogen gruppe, men 1 ting har de stort sett til felles - dårlig økonomi, med et heller smalt matbudsjett.

Det jeg ville hørt om, er hvordan jeg spiser sunt og billig, for det ser innimellom ut til å være umulig å både være sunn og fattig. Det er f.eks mye billigere å leve på spaghetti og kjøttdeig (karbonadedeig koster forøvrig nesten dobbelt så mye som "kylling og kaklunkjøttdeig" gjør..) enn fullkornsris og kyllingfilet, fullkornsbrød koster en 5-6 ganger mer enn firstprice-loff, og for oss som lever på minimumsbudsjetter (nei, jeg er ikke sosialklient, så jeg er ikke helt i målgruppa), så handler det ofte mer om å kunne spise hver dag, fremfor å kunne spise sunt. Så hvis dere har noen gode ideer om hvordan man kan ha middag hver dag som både er sunne og holder budsjettet, så er jeg ganske sikker på at det er mer nyttig for navere enn tallerkenmodeller og brødskalaer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foredraget er jo åpent for alle, vi tenker "lavbudsjett" som gruppe fordi den rommer mange og det er en krevende utfordring å klare å planlegge et matbudsjett på så lite penger OG samtidig få i seg næringen man trenger.

Det er ikke snakk om at hvis man er laktoseintolerant så kan man ikke komme/får ingenting ut av det, tenker jeg da. Uansett hvem man er så må man jo tilpasse kostholdet til seg selv, men en del kunnskap ER felles og man kan dra nytte av det. Jeg tror som nevnt tidligere at det er umulig å helgardere seg - uansett hvem som kommer (håper noen kommer :lol: ) så vil de vel i varierende grad ta med seg noe kunnskap ut av rommet og bruke de delene som de har mulighet til/interesserer seg for.

@Aya du nevner viktige ting og typiske ting gruppa mi håper å klare å formidle. Kan man få maten til å bidra positivt i hverdagen på lavt budsjett? :)

Mange interessante innspill her!

Edit: Vi har tatt utgangspunkt i minstesatser og forslagsbudsjettet til SIFO på mat - det gir 190,- dagen som skal dekke to ( ett? husker ikke!) barn, mor og far. Spennende om vi i det hele tatt klarer å sette sammen noe som kan kalles optimalt på de små kronene der!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foredraget er jo åpent for alle, vi tenker "lavbudsjett" som gruppe fordi den rommer mange og det er en krevende utfordring å klare å planlegge et matbudsjett på så lite penger OG samtidig få i seg næringen man trenger.

Det er ikke snakk om at hvis man er laktoseintolerant så kan man ikke komme/får ingenting ut av det, tenker jeg da. Uansett hvem man er så må man jo tilpasse kostholdet til seg selv, men en del kunnskap ER felles og man kan dra nytte av det. Jeg tror som nevnt tidligere at det er umulig å helgardere seg - uansett hvem som kommer (håper noen kommer :lol: ) så vil de vel i varierende grad ta med seg noe kunnskap ut av rommet og bruke de delene som de har mulighet til/interesserer seg for.

@Aya du nevner viktige ting og typiske ting gruppa mi håper å klare å formidle. Kan man få maten til å bidra positivt i hverdagen på lavt budsjett? :)

Mange interessante innspill her!

Edit: Vi har tatt utgangspunkt i minstesatser og forslagsbudsjettet til SIFO på mat - det gir 190,- dagen som skal dekke to ( ett? husker ikke!) barn, mor og far. Spennende om vi i det hele tatt klarer å sette sammen noe som kan kalles optimalt på de små kronene der!

Jeg tror egentlig dette er veldig viktig jeg. Kosthold henger sammen med sosioøkonomisk klasse, og det gjør jo også mottak av f.eks. økonomisk sosialhjelp fra NAV (generelt sett). Mange kan ingenting eller lite om kosthold, og mange har et veldig dårlig og unødvendig dyrt kosthold (mye hel- og halvfabrika f.eks.). Jeg synes dette høres kjempespennende ut, og jeg hadde absolutt samarbeidet med dere jeg - om et sånt foredrag for våre brukere her. Spørsmålet er jo om de hadde vært interessert i å komme ;)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Jeg tror at dem også trenger å få lage litt mat fra bunnen av. Husmor skolen burde vært for alle så en lærte å ta vare på mat og lage billig mat. Men den er lagt ned desverre og sant blir det jo ikke tatt tak i hvis en ikke går kokk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Noterer en nydelig dag med no stress. Virker som lysterapi, magnesium og lakseolje begynner virke. Ble bekymret da han begynte trekke i selen i forrigårs. Han har gått så naturlig pent i bånd hele tiden, som om programvaren var preinstallert da han kom ut av esken. I forrigårs begynte han plutselig trekke med viten og vilje. Flaks da, at vi hadde en privattime i går.  Hjemmeleksen vi fikk, med metoden for å reinforce krav om å holde seg bak skotuppene mine, den er litt i konflikt med stress-ned-prosjektet vårt, fordi Ede går høyt i stress når hans autonomitet blir utfordret. Peser og får virkelig vondt av det. Å bli stilt absolutte krav til er noe annet for ham å forholde seg til enn å bli tilbudt frivillige oppgaver mot god betaling.  Fordi jeg måtte ta en selvstendig avgjørelse i hva jeg oppfatter som et dilemma: belaste det nevroendokrine stressystemet ved å kreve disiplin i halsbånd, eller prioritere stress-ned-prosjektet, så valgte jeg utsette hjemmeleksene og gå rolig tur med "ikke trekke" og "ikke gå i veien for meg" som eneste krav, og så være veldig bevisst på å bare belønne når han selvstendig gjør de riktige valgene uten å bli bedt, uten godbit i hånda eller hånda i lomma.  Jeg har nemlig ikke nok erfaring til å føle meg sikker på å klare gjennomføre hjemmeleksene fra privattimen alene uten å forårsake mer stress på det endokrine systemet hans enn godt er.  Det viste seg å være en god vurdering. Foruten noen få barnlige byks av glede som i korte øyeblikk strammet båndet mer enn akseptabelt, så var Ede SÅ flink og rooolig og grei hele veien. Naturlig slak line. Når han vimser bytter han i de aller fleste tilfellene side bak meg. Kun noen få uakseptable avskjæringer rett foran meg, og de kom helt på slutten av turen, tett på hverandre, antakelig fordi han er sliten og i bakhodet husker at det der var måten å få bli plukket opp i bæreslynge på. Han velger å gå pent og pyntelig på min venstre side mesteparten av tiden, uten å forvente belønning for det. Det går nå an å hale tiden ganske lenge uten at det stresser ham når han selv velger å gå fot for å se om det kommer en utbetaling. Selv hjemveien gikk rolig og avslappet. Først 10 meter fra porten hjemme kom første stressutbrudd med trekking. Gladstress de siste meterne av en timelang spasertur i mitt tempo. En klar forbedring. Han ble skuffa og såret av grensesettingen de siste meterne, for det virket helt sykt autoritært og tyrannisk og uten mål og mening for ham å bli hindret i å gladbykse gjennom porten og døren, inn til godis og myk og varm seng, men han tok det til seg at kravet "ikke trekk" gjelder de siste meterne av turen også. Ingen raptus da vi kom inn heller. Det var en milepæl. Bare la seg rolig og pyntelig til å sove. Perfect day. ..og det er før vi har fått noen CBD i posten.  Vi fikk forøvrig mail om å huske båndtvang fra i dag. Det har Edeward tydeligvis fått med seg.  Snudde seg utålmodig mot lykkeland mens muttern fomlet med kamera:   Oppdaget at muttern begikk en kriminell handling!! Reiste seg og kom inn hver gang muttern forsøkte gå lenger unna enn båndlengden for å få tatt et godt bilde. Her har han til slutt gitt opp å få muttern på rett kjøl og bare håper hun får tatt det ***** bildet før han svimer av i bekymring for å bli tatt og få et kriminelt rulleblad. Genetikk er ingen spøk. Ede identifiserer seg som sikkerhetspersonell og tjenestehund, og han tar de oppgavene alvorlig.   
    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
    • Er en del med god helse og super mentalitet også? Vår golden var på ingen måte taus, han bjeffet forholdsvis mye. Cavalieren vår var helt ekstremt gneldrete med vakt som sin selvpålagte hovedoppgave. Mest savage villdyr jakt-, vakt- og trekkhund jeg har hatt. Understimulert.  Ingen lyd på finsk lapphund og chihuahua, som begge fikk over gjennomsnittet med oppmerksomhet og stimuli. Begge rasene kjent som gneldrebikkjer, begge individene så og si tause, i motsetning til de to kjent for å være verdens enkleste og greieste, som i bunn og grunn var veldig hundete hund på mange måter, bl.a. ressursforsvar. Såfremt en skal trene og aktivisere hunden er oppdragelse og aktivisering vel så viktig som rase og genetikk, tror jeg. En golden som kjeder seg er ingen plysjhund, den vil bjeffe og ødelegge ting. En spisshund som får tilfredsstilt behov og blir trent trenger verken lage lyd eller ugagn. Kan lyd handle vel så mye om hvordan ulike raser blir valgt av ulike typer hundeeiere til ulike typer hundehold? Hvilke raser vil ikke bli gneldrebikkjer om en ofte og lenge av gangen plasserer dem i en kjedelig hundegård alene, hvor de kan se/høre/lukte forbipasserende? En gjenganger med små, såkalte gneldrebikkjer av selskapsraser er at eierne verken forstår dem eller trener dem, og så retter det seg når de får hjelp til å tolke hunden og interaktere bedre med den.  Jeg har forøvrig hatt store problemer med LYD på riesenvalpen jeg har nå (ikke en rase for trådstarter). Ikke noe jeg forventet, og er pga generelt konsensus om bjefferaser usikker på om det er genetisk lyd eller om det i hovedsak er miljøpåvirkning fra den individuelle mammaen. Fra mitt eget anekdotiske erfaringsgrunnlag tror jeg egentlig det siste. Det har tatt to mnd å bli kvitt problemet hjemme, ved å forstå mer av hva han vil når det kommer lyd, og hvordan respondere på det. Ikke super lystbetont oppgave å jobbe med, for jeg forventet ikke det problemet.  Den personlige efaringen min er altså at rase is like a box of individuals i litt større grad enn mange andre mener.
    • En del lyd og dårlig helse og mentalitet på dem.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...