Gå til innhold
Hundesonen.no

Utageringstrening vår funker? Eller?


monica_n
 Share

Recommended Posts

Har trent nå i 4(!) år på å få vekk denne utageringen. Det har gått fram og tilbake, og jeg mistet helt gleden ved å gå tur i perioder og har gruet meg for å gå der jeg vet at vi kan møte hunder.. Jeg har prøvd ALT av positive metoder kjennes det ut som, men jeg klarer ikke å gjøre meg mer spennende enn en passerende hund.

Det jeg har begynt med nå er rett og slett å stramme båndet og gå rett på, ingen dilling med ut i grøfta med klikker og godbiter. Jeg gir henne ingen muligheter til å snu seg etter hundene. Merker jeg at hun skal til å bjeffe begynner jeg rett og slett å jogge, eller tvinger henne ut på fortauskanten så hun må fokusere på å ikke snuble.

Jeg oppsøker nå steder der jeg vet at det er mye hunder, og har kun opplevd brølingen når folk ikke har tatt hintet og sluppet hundene snute mot snute til min.

Skjønner de mer av ting om jeg trener det inn med kontakt, og at jeg da burde ta kurs for å gjøre meg mer spennende? :P Eller kan jeg fortsette som jeg gjør nå? jeg liker jo å trene hund, men jeg vil gjerne gå tur for å gå tur også(uten utagering), ikke for å bare trene hunden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er pragmatisk. Gjør det som funker. Hvis det funker å holde henne stramt og feks si "epp!" med streng stemme om hun begynner å hause seg opp idet dere passerer, så gjør du det. Det er da bedre å bruke mosjonsturen på å gå tur framfor å stå og klikke i grøfta?

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsett med det du gjør nå, noen ganger er faktisk det enkle det beste og hele livet behøver ikke være trening. Gjør det som funker så du kan kose deg litt mer på tur, så kan du evt prøve å skifte metode igjen når problemet kanskje er blitt litt mindre og lettere (om du vil det)? :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sier som de to andre; Funker det så fortsett med det. Det skal være ok å gå tur, om tulleHera må snuble eller brått løpe og ikke liker det, så får hun slutte med å være teit da! Dessuten skal du se at når du viser med hele deg at du bestemmer dette, så roer hun seg ned også. Sett det før ;)Calm assertive funker

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med de over, bruk det som fungerer.

Vi har også kutta ut godbiter og dilldall for tur en periode for å se om det funker. Nå har vi prøvd klikking og godbiter ved passering i 1,5 år, og på tur nå på søndag hørtes det ut som om tredje verdenskrig brøt ut i skogen for hver enste hund vi møtte, jeg er så lei av trening uten reultater. Så nå har jeg begynt å bli litt strengere på tur etter tips fra kullsøsterens eiere som har slitt litt med det samme. Jeg forventer at han skal holde seg ved siden av eller bak meg, ikke gå foran for å passe på og stresse med høy hale og bust. Vi har ikke møtt på noen hunder enda, så jeg vet ikke om det gir noe resultater, men jeg krysser fingrene! Han virker mye mer avslappet hvertfall :)

Kontakt og trening med godbiter og klikker gjør vi flere ganger ellers i uka på agility og andre treninger når han skal lære ting, i hverdagen forventer jeg at han skal oppføre seg pent uten å bli belønnet for det hver gang.

Lykke til :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gjør også dette med Chicka, bare går på og lar hun ikke få anledning til å hause seg opp.

Gjør det som funker best for deg og hunden din, jeg vet at Chicka har det mye bedre inni seg om jeg bare går enn om jeg stopper opp med godbiter og annen trening ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke for å være vanskelig/ubehagelig, men hvordan har du trent på problemet gjennom 4 år?

Har du holdt deg til en bestemt måte, byttet ofte, gått "all in" eller "half in"? Har du fått hjelp til det du har gjort, eller har du bare prøvd selv? Hvordan trener du ellers i hverdagen? Hvor gode forsterkere har du hatt med deg? Har du økt kriteriene fra 0 til 100 på kort tid, eller har du tatt det gradvis? Har du hatt tilbakefall? Blitt irritert og latt det gå utover hunden? Har den fått kjeft/opplevd ubehag ved passeringer? Er den nervøs? Har du prøvd kinderegg/sladretrening? (På riktig måte og med gradvis kriterier?)

Det er ikke meningen at du skal måtte svare på alle spørsmålene, men de er noe å tenke over, for jeg ser veldig mange som er veldig urettferdige mot sine hunder iforhold til passeringstrening - jeg sier ikke at du er det!? Men tenk over hvordan hunden din opplever det - hva ser du?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker litt det samme som Elita2005. Jeg har brukt kindereggmetoden på min hund, og fått veldig gode resultater. Men jeg hadde aldri fått det til uten å ha gått kurs først og lært meg hvordan jeg skal gjøre det. Og grunnen til at jeg ikke er 100% i mål enda er nok fordi jeg ikke har brukt metoden godt nok (har økt kriteriene litt for raskt), ser jeg i ettertid.

For når du sier at du ikke klarer å gjøre deg mer spennende enn en passerende hund, så tenker jeg at du kanskje begynner for sent? Dvs at den andre hunden er så nær at din hund blokkerer og ikke er interessert i deg/godbiter. I begynnelsen måtte jeg ikke bare gå i grøfta, men gå flere meter ut av veien for å få avstand nok til at jeg kunne få kontakt og jobbe med min hund.

Jeg har også brukt strategien med å jogge forbi andre hunder, da hvis det har vært så smalt el. lign at jeg ikke har fått anledning til å trene ordentlig. Det funker greit som brannslukking, men det er ikke noe hunden lærer noe av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Et oppstillingsbilde.  Tempo 3 måneder. 8,7 kg og 36 cm høy.   
    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...