Gå til innhold
Hundesonen.no

NKK`s etiske regler


Mumle Mu
 Share

Recommended Posts

Det stod vel en oppsummering i Hundesport for ikke så lenge siden om dispensasjoner som ble gitt og advarsler mm. Nå har jeg dårlig hukommelse, så jeg minnes ikke eksakt hva, men det var i hvert fall mange som fikk disp av ulike grunner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har omtrent like god hukommelse som deg, husker at det stod der, men ikke hva det stod :P

Men altså, følgende tenkt scenario: 12 måneder gammel tispe av en stor rase blir tjuvparret på første løpetid.

Synes dere det er greit at disse valpene får disp. og blir registrert?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har omtrent like god hukommelse som deg, husker at det stod der, men ikke hva det stod :P

Men altså, følgende tenkt scenario: 12 måneder gammel tispe av en stor rase blir tjuvparret på første løpetid.

Synes dere det er greit at disse valpene får disp. og blir registrert?

Det er jo altfor tidlig, tispen har sannsynligvis ikke rukket å bli røntget engang. Men det er ingen som tjener på at valpene blir solgt uregistrert og en må jo håpe og anta at folk ikke gjør sånt med vilje. En advarsel er definitivt på sin plass, men usikker på hvor jeg stiller meg i forhold til registrering...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo altfor tidlig, tispen har sannsynligvis ikke rukket å bli røntget engang. Men det er ingen som tjener på at valpene blir solgt uregistrert og en må jo håpe og anta at folk ikke gjør sånt med vilje. En advarsel er definitivt på sin plass, men usikker på hvor jeg stiller meg i forhold til registrering...

Jeg deler dine tanker om dette, og er enig i at det er vanskelig å ta stilling til spørsmålet om registrering. Å ikke registrere valpene er i så fall noe man gjør fordi det fungerer som en slags sanksjon ovenfor oppdretter/"oppdretter". Det tjener ikke til noe positivt for valpene sin del. Samtidig er det utrolig synd om det skal bli lettvint å få dispensasjon med påfølgende økende antall såkalte "tjuvparringer", fordi regelverket lett lar seg utnytte. Jeg tenker at dersom det er et enkelttilfelle så KAN man vurdere å registrere kullet og å gi oppdretter en real formaning om at dette ikke må gjenta seg. Er det derimot noe som viser seg vanlig innenfor en spesiell rase eller hos en spesifikk oppdretter er det uten tvil riktig å unnlate registrering. Det er forskjell på uhell og systematisk utnytting av svakheter eller smutthull ved regelverket.

Jeg tror den enkelte situasjonen er viktig å se an, men at man bør ha ganske tydelige retnigslinjer for hvilke "uhell" man godtar og ikke. Vanskelig problemstilling! Jeg tenker nesten at man skulle registrert valpene etter en tyvparring med avlssperre eller noe, så det på ingen måte lønner seg å ha planlagte uhell. Noe sånt?

EDIT: Da tenker jeg på tyvparringer der det er nødvendig å søke om dispensasjon. Tyvparringer mellom individer som begge oppfyller krav for avl hender jo også, og det faller utenfor problemstillinger som dette såklart.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å ikke registrere et kull er ikke den eneste restriksjonen NKK kan legge på en oppdretter/avlshund da. Noen ganger kan de legge inn et midlertidig avlsforbud, sånn at en veldig ung tispe ikke kan ha valper før om tidligst 2 år, f.eks. Valpene kan registreres med avlssperre, mor kan få avlssperre, oppdretter kan få en advarsel, og i det neste evt tilfellet ikke gies dispensasjon osv. Jeg er litt usikker på om de gir aktivitetsforbud i sånne tilfeller, men det er vel også en restriksjon de kan bruke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Jeg har verdens snilleste hund på 1,5 år. En labrador. Jeg har hatt veldig lite problemer med henne og hun er en veldig omgjengelig hund. Hun har derimot det siste halve året begynt å av og til knurre når folk kommer for nærme henne når hun slapper av. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg mistenker at dette skjer når hun er sliten og overstimulert. Skjønner at hun selvfølgelig skal få lov til å ligge i fred når hun er sliten, men dette er ikke alltid like lett i praksis når hun knurrer selv når vi går forbi flere meter ved siden av henne. Hun legger seg også gjerne der folk er som under spisebordet, og kan knurre om en person går fra bordet og så kommer tilbake for å sette seg. Forsøkt å få henne til å legge seg andre plasser, men da kommer hun tilbake ikke lenge etterpå. Dette kan også skje på utsiden når hun ligger en plass (er uten bånd) og folk kommer forbi flere meter ved siden av. Hun har aldri glefset men knurrer og kan av og til gi et bjeff. Selv om personen som går forbi ikke går direkte mot henne, men bare forbi. Dette skjer som sagt ikke ofte, men ønsker gjerne tips til hva som er best å gjøre slik at man kan få en god løsning før det evt blir verre. Hun er ellers veldig glad i folk, og liker best å være helt oppi folk. Hun har ikke noe fast plass hun legger seg (som hun vokter f.eks) men det kan være hvor som helst. Noen som har noen tips, og tanker om at det kan være som jeg tenker at hun er sliten og at hun knurrer for å forsikre seg om at hun blir værende i fred? Visst jeg roper på henne og får henne bort fra der hun ligger knurrer hun ikke lengre, og oppleves som glad. 
    • Bruk kode "alrute15" for å få 15% rabatt på ruta, rutebånd, blindspots og targets hos Drammen Hundepark. Gyldig til 15. oktober 2024 https://www.nettbutikk.drammenhundepark.no/categories/rute
    • Hei, er det noen som vet hva reglene er for å stille kirurgisk kastrert hannhund i utlandet er, eller hvor man kan finne slik informasjon? Jeg vet at NKK tillater å stille kastrert hannhund dersom det er gjort av medisinske årsaker og hvis man kan fremvise attest for at hunden hadde to normale testikler før kastrering. Men gjelder dette også hvis man ønsker å stille hunden for eksempel i Sverige, Finland, Frankrike etc? Eller har alle land ulike regler? Noen som eventuelt vet hvilke land som godkjenner det eller land som ikke tillater å stille kastrert hund (uansett om det er gjort av medisinske årsaker?😊
    • Hvis hun fortsatt bruker samme metodene er det jo "bare" å anmelde igjen. Ellers ville jeg sendt formelle henvendelser til klubben og NKK.
    • Jeg klagde på dette hos NKK inne på FB da det kom opp at de lot henne holde på. Det ble slettet og jeg fikk "mute" for en tid. Skremmende holdning. jeg kjenner personen fra hestemiljøet helt tilbake til 1988  da jeg kommer fra og har bodd 3 il fra hennes hjemsted. Kjenner og tilk henne fra hund selv om jeg har hatt nada med henne å gjøre.. jeg anbefaler at dere går inn og leser de grusomme sms som ble sendt mellom henne som eier og driver av kennelen - og de to ansatte..saken er mye verre enn det virker i media. Mangelen på respekt og empati er hårreisende.  Hun skal og ha blitt dømt for vold mot menneske og er kjent i området for å være "feisty". hvis man kan si det sånn.. sier ikke mer om  saken.. men rapporter og boikott.. Den som blir direkte berørt må være flink å si i fra.. Kanskje det er på tide at NOAH kommer på banen??
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...