Gå til innhold
Hundesonen.no

Navn på øvelser


Eloise
 Share

Recommended Posts

Jeg har en valp på 7 mnd, og jeg må innrømme at jeg aldri har vært helt stor på å lære inn triks annet enn sitt og dekk. Jeg startet ganske sent med valpen, men nå har vi minimum to runder med litt trening daglig, vanligvis mer. Jeg merker jo at hun synes dette er gøy, og selv om ingen av oss er så presise at det er vakkert å se på, så koser vi oss.

Jeg sitter å kikker på mulige øvelser som vi kan prøve oss på etterhvert, men jeg lurer på hva dere kaller de forskjellige triksene dere lærer hunden. "Sitt" og "dekk" er jo korte, enkle kommandoer, og jeg skulle gjerne hatt andre triks med enkle kommando-ord som jeg ikke misbruker i hverdagstale med hunden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er et veldig stort spørsmål, for det kommer jo an på hva slags triks og øvelser du tenker på? :) Tenker du rene lydighetsøvelser eller mer triks?

Du kan også lære dem inn med et håndsignal som kommando i stedet for et ord så slipper du hele problematikken. Det er oftest enklere også, siden det ligger mer naturlig for hunder å lese kroppspråk enn å legge en atferd i lyd (ord).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker triks og øvelser som er relativt lette å lære (først og fremst). Tenker vi får ta ting litt gradvis, så det er ikke snakk om hundesport, mer øvelser vi kan gjøre inne i stua, og så videreføre til å trene i hagen og på hundesosialiseringen. Hun kan sitt, bli, slipp, dekk, også jobber vi med det som jeg tror heter "sitte bamse" eller noe sånt, men jeg har ikke lagt til kommando der enda.

Vi startet faktisk ganske sent med treningen fordi valpen var sen med å forstå mennesketale, så jeg skal tenke på det du sier. Tror nok det ville være lettere for henne å bruke kroppsspråk, men jeg må nok i såfall øve en del på egen hånd for å være konsekvent og tydelig nok med håndsignalene mine!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I tillegg til sitt og dekk har vi:

-rygge (gå bakover)

- legge deg (krever ikke like rask nedligg som dekk, men heller "legg deg i en behagelig stilling for du kommer til å bli liggende en stund")

- slalåm (gå sikksakk mellom beina)

- slipp

- takktakk (gi meg det du har i munnen)

- få den? etterfulgt av peking (gi meg det jeg peker på)

- bamse (sitte søtt på rompa med to poter oppe foran)

- hopp (over beinet mitt om jeg setter ut det, opp i armene om jeg klapper meg på brystet, gjennom armene om jeg danner de til en ring)

- vinke

- high five

det var de jeg kom på i farta. Jeg ville ikke være redd for om jeg bruker ordene i dagligtalen egentlig. Om jeg sier til svigerbror på 4 "Skal vi vinke til mamma?" så setter ikke hunden seg ned og vinker liksom, ei heller blir kommandoen vasket ut, hva forstår rett og slett ikke at det er en setting han skal vinke i, for jeg har ikke bedt han om å gjøre det. Så bruk det som faller deg mest naturlig - da er det MYE lettere å huske.

Man hører jo at "Du kan likegodt si 'potet' og 'gulrot' som kommandoord for hunden, de vet ikke forskjellen uansett", men da hadde hvertfall jeg fått trøbbel med å huske hva som er hva ;)

Det eneste ordet hunden min reagerer på i dagligtale er MAT. Men det kan vi skylde oss selv for. Og han er et håpløst matvrak :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg ser den. Mat, tur og godbit er jo ord som de fleste hunder lærer seg å plukke ut av dagligtalen, men det blir vel litt annet med kommandoer. Bamse ville jeg nok ikke kunne bruke, da jeg bruker det ordet om lekene hennes. "Kan du hente bamsen?" "Har du så fin bamse?" Ja, jeg småprater mye med hunden min. ;)

Takk for gode tips!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi trener primært lydighet, men jeg koser meg litt med triks innimella:

-bukk (ned i lekestilling, albuer og hode i gulv, rompa opp)
-snurr rundt

-sitte bjørn

-vaske (angripe hvem enn jeg peker på og rundslikke dem i ansiktet. Jeg lærte henne det utelukkende for å plage roomien min. :lol: )
-gi labb (vanlig gi labb)

-high five ("høy" gi labb)

-slalom (gå slalom gjennom beina mine mens jeg går fremover)

-mellom (gå mellom beina mine mens jeg går framover. Etterhvert skal hun få forpotene opp på føttene mine, men har ikke kommet så langt enda.)

-dans (stå på bakbeina)

-rygge

-bakbein (løfte og holde venstre bakbein oppe.)

Ellers har jeg puppy yoga og litt sånt som ikke har kommando-ord, bare spesielle håndbevegelser fra meg. :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også vært ganske lat på triks, men har akkurat begynt med rull rundt og det er enklere enn hva man skal tro =) Har ikke begynt med kommando, men håndbevegelsen.

Amigo på 8 måneder kan:
"sittt
"ned" (ligg)
"bli"
"suss" (slikke i ansiktet)
"gå pent"
"høyre" (gå pent på høyre side - når det ikke passer seg å gå på venstre side)
"fri"
"kom a'" (innkalling)
"opp" (reise seg opp for å få tak i godbit)

Øver stadig på rulle rundt, "takk" (for å få det han har i munnen) og venstre (sitte pent ved min venstre fot) :)

Finner nye triks jeg vil prøve hele tiden, men tar litt og litt. Youtube er gull , spesielt for nybegynnere (slik som meg) :P

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...