Jump to content
Hundesonen.no

Navn på øvelser


Eloise
 Share

Recommended Posts

Jeg har en valp på 7 mnd, og jeg må innrømme at jeg aldri har vært helt stor på å lære inn triks annet enn sitt og dekk. Jeg startet ganske sent med valpen, men nå har vi minimum to runder med litt trening daglig, vanligvis mer. Jeg merker jo at hun synes dette er gøy, og selv om ingen av oss er så presise at det er vakkert å se på, så koser vi oss.

Jeg sitter å kikker på mulige øvelser som vi kan prøve oss på etterhvert, men jeg lurer på hva dere kaller de forskjellige triksene dere lærer hunden. "Sitt" og "dekk" er jo korte, enkle kommandoer, og jeg skulle gjerne hatt andre triks med enkle kommando-ord som jeg ikke misbruker i hverdagstale med hunden.

Link to comment
Share on other sites

Det er et veldig stort spørsmål, for det kommer jo an på hva slags triks og øvelser du tenker på? :) Tenker du rene lydighetsøvelser eller mer triks?

Du kan også lære dem inn med et håndsignal som kommando i stedet for et ord så slipper du hele problematikken. Det er oftest enklere også, siden det ligger mer naturlig for hunder å lese kroppspråk enn å legge en atferd i lyd (ord).

Link to comment
Share on other sites

Jeg tenker triks og øvelser som er relativt lette å lære (først og fremst). Tenker vi får ta ting litt gradvis, så det er ikke snakk om hundesport, mer øvelser vi kan gjøre inne i stua, og så videreføre til å trene i hagen og på hundesosialiseringen. Hun kan sitt, bli, slipp, dekk, også jobber vi med det som jeg tror heter "sitte bamse" eller noe sånt, men jeg har ikke lagt til kommando der enda.

Vi startet faktisk ganske sent med treningen fordi valpen var sen med å forstå mennesketale, så jeg skal tenke på det du sier. Tror nok det ville være lettere for henne å bruke kroppsspråk, men jeg må nok i såfall øve en del på egen hånd for å være konsekvent og tydelig nok med håndsignalene mine!

Link to comment
Share on other sites

I tillegg til sitt og dekk har vi:

-rygge (gå bakover)

- legge deg (krever ikke like rask nedligg som dekk, men heller "legg deg i en behagelig stilling for du kommer til å bli liggende en stund")

- slalåm (gå sikksakk mellom beina)

- slipp

- takktakk (gi meg det du har i munnen)

- få den? etterfulgt av peking (gi meg det jeg peker på)

- bamse (sitte søtt på rompa med to poter oppe foran)

- hopp (over beinet mitt om jeg setter ut det, opp i armene om jeg klapper meg på brystet, gjennom armene om jeg danner de til en ring)

- vinke

- high five

det var de jeg kom på i farta. Jeg ville ikke være redd for om jeg bruker ordene i dagligtalen egentlig. Om jeg sier til svigerbror på 4 "Skal vi vinke til mamma?" så setter ikke hunden seg ned og vinker liksom, ei heller blir kommandoen vasket ut, hva forstår rett og slett ikke at det er en setting han skal vinke i, for jeg har ikke bedt han om å gjøre det. Så bruk det som faller deg mest naturlig - da er det MYE lettere å huske.

Man hører jo at "Du kan likegodt si 'potet' og 'gulrot' som kommandoord for hunden, de vet ikke forskjellen uansett", men da hadde hvertfall jeg fått trøbbel med å huske hva som er hva ;)

Det eneste ordet hunden min reagerer på i dagligtale er MAT. Men det kan vi skylde oss selv for. Og han er et håpløst matvrak :P

Link to comment
Share on other sites

Ja, jeg ser den. Mat, tur og godbit er jo ord som de fleste hunder lærer seg å plukke ut av dagligtalen, men det blir vel litt annet med kommandoer. Bamse ville jeg nok ikke kunne bruke, da jeg bruker det ordet om lekene hennes. "Kan du hente bamsen?" "Har du så fin bamse?" Ja, jeg småprater mye med hunden min. ;)

Takk for gode tips!

Link to comment
Share on other sites

Vi trener primært lydighet, men jeg koser meg litt med triks innimella:

-bukk (ned i lekestilling, albuer og hode i gulv, rompa opp)
-snurr rundt

-sitte bjørn

-vaske (angripe hvem enn jeg peker på og rundslikke dem i ansiktet. Jeg lærte henne det utelukkende for å plage roomien min. :lol: )
-gi labb (vanlig gi labb)

-high five ("høy" gi labb)

-slalom (gå slalom gjennom beina mine mens jeg går fremover)

-mellom (gå mellom beina mine mens jeg går framover. Etterhvert skal hun få forpotene opp på føttene mine, men har ikke kommet så langt enda.)

-dans (stå på bakbeina)

-rygge

-bakbein (løfte og holde venstre bakbein oppe.)

Ellers har jeg puppy yoga og litt sånt som ikke har kommando-ord, bare spesielle håndbevegelser fra meg. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg har også vært ganske lat på triks, men har akkurat begynt med rull rundt og det er enklere enn hva man skal tro =) Har ikke begynt med kommando, men håndbevegelsen.

Amigo på 8 måneder kan:
"sittt
"ned" (ligg)
"bli"
"suss" (slikke i ansiktet)
"gå pent"
"høyre" (gå pent på høyre side - når det ikke passer seg å gå på venstre side)
"fri"
"kom a'" (innkalling)
"opp" (reise seg opp for å få tak i godbit)

Øver stadig på rulle rundt, "takk" (for å få det han har i munnen) og venstre (sitte pent ved min venstre fot) :)

Finner nye triks jeg vil prøve hele tiden, men tar litt og litt. Youtube er gull , spesielt for nybegynnere (slik som meg) :P

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...