Gå til innhold
Hundesonen.no

Celler kan overføres mellom valpekull


Guest Jonna
 Share

Recommended Posts

Så spennende! I det hele tatt er det mye spennende som skjer innen forskning på arvbarhet for tiden. Det begynner å bli komplisert å være oppdretter :geek:

Noe så ekstremt også! Men samtidig så utrolig spennende!

Skulle likt å få tak i hele rapporten og hva de tenke om hvor arvbart dette faktisk er. Gir det utslag? Er det merkbart eller bare i genmatriale?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som jeg sa på facebook, så får innavl en ny hodepine.

Det ville vært interessant å vite om dette kan være en forklaring til noen av de tilfelle hvor det dukker opp genetisk umulige ting i et valpekull, og en avfeier det med tjuvparring eller feilaktig oppførte forfedre bakover. Når det for eksempel dukker opp recessive egenskaper hvor en vet at far ikke er bærer - hvis forrige hannhund var bærer, kan han da sørge for at det ble stumphale likevel også på kull to? (Retorisk spørsmål, jeg forventer ikke svar.)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kopierte dette fra en annen diskusjon om dette tema som jeg er med i:

Fetal microchimerism (FMC) är när celler från ett pojkfoster finns kvar i moderns kropp långt efter det att barnet är fött. Konsekvenserna av att fostrets celler fortlever i modern kan vara både bra och dåliga; bra eftersom de tydligen kan agera som en typ av stamceller, dåliga eftersom de kan ge upphov till autoimmuna sjukdomar. Man vet att FMC förekommer hos människor därför att DNA från Y kromosomen (som kommer från pojkfostret) kan påvisas i moderns blod genom PCR och gelelektrofores. Målet med studien i artikeln var att undersöka om FMC är något som förekommer även hos hundar, vilket det visade sig att det gjorde. Jag tror att skribenten i hundtidningen har formulerat sig lite knasigt, för hur jag än läser och googlar så kan jag inte se att fostercellerna stannar kvar i livmodern, tvärtom verkar de finnas i blodomloppet. Sedan tror jag även att skribenten har blandat ihop termerna lite; när det gäller FMC verkar inte cellerna kunna föras över till andra valpar i kommande kullar, utan den term som eftersöks är kanske rätt och slätt chimerism, där två befruktade ägg fuserar till en individ..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes JeanetteHs quote forklarer det greit - i hvert fall virker det som at den framstillingen gjør det mindre "skummelt" for oppdrettere enn det virket i første post, det påvirker ikke framtidige kull, men kun tispa som bærer resterende celler i blodomløpet.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
    • Jeg er ganske forelska om dagen 😂❤️    Vi har jo 3 tisper også - Utrolig morsomme og herlige vesen! Men hannhund er virkelig noe for seg selv! ❤️   Nils hadde en strålende valpekarriere, til helga skal han til Nkk Sandefjord og prøve seg som junior - Vi er forberedt på at alt kan skje 😂
    • Jeg har jo vært inne på tanken, særlig nå i perioden jeg ikke fikk lekt med han. Men i utgangspunktet bør det være mer enn nok. I tillegg til korte lufteturer er han en time i skogen ila formiddagen, og får en økt eller to med spor/lydighet/felt/rundering ila ettermiddagen/kvelden. Jeg har sluttet med all trening inne fordi det tydelig bygger stress, men han bør ikke være understimulert totalt sett. Mellom øktene får han også mye ro og søvn
    • Du har en ganske aktiv hunderase, hvor mye aktivitet får han i løpet av en dag? Selv om han ikke har kunnet leke har han vel fått både tur og aktivitet, håper jeg? Hodearbeid, søk, triksetrening? Jeg ville lagt mer arbeid i ro og trygghet rundt måltider, og ro- og hodetrening etter trening og hundemøter og andre stressede situasjoner.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...