Jump to content
Hundesonen.no

Valpekurs


Sofie Røsnes
 Share

Recommended Posts

Hei!

Jeg har en liten pomeranian x bichon frise valp. Hun er i sin 12. uke nå. Fikk henne da hun var omtrent 8 uker.

Mulig jeg fikk henne noen dager tidligere. Hun her helt fantastisk. Kosete og flink, lærer fort triks som "sitt", "ligg" osv. MEN jeg har et stort problem med bjeffingen, og det at hun løper etter alt av mennesker og "leke knurringen".

I det siste har hun begynt med å "klikke" hvor hun biter til blodet renner.

Hun lystrer ikke ordet "kom", "nei" eller navnet sitt.

Noen tips til dressur?

Jeg er nok ikke streng nok, det er jeg klar over. Men ting som å dra en pitte liten valp etter ørene, det klarer jeg ikke. Hun er jo en liten baby, må da finnes andre metoder?

Tenker ta henne på et valpekurs, noen som vet om noen som er flinke?

Link to comment
Share on other sites

Du har helt rett, å dra henne i ørene er ingen god måte å oppdra en valp på. Lekeknurring og biting er helt normalt for en valp. Hvis hun biter hardt, så kan du si "Au!" med høy og lys stemme (nesten som et valpehyl) og snu ryggen til og ignorere henne fullstendig en kort stund. Da lærer hun at hard biting fører til hyl og ignorering fra matmor. Det er en mye bedre måte enn å dra henne i ørene. :)

Hun er også altfor liten til å være lydig i den forstand, "Nei" og "Kom" må læres inn, og det neste året vil hormoner nok gjøre det veldgi variabelt hvor mye hun lystrer.

Angående kurs så kommer det an på hvor i landet du bor, men jeg ville sjekket www.canis.no og sett om de har valpekurs nær deg. (Vil anbefale på det sterkeste og gå på et valpekurs som fokuserer på positiv innlæring og som ikke lenger bruker den gammeldagse "vær sjefen og dominer hunden"-tankegangen).

Gratulerer med herlig valp og velkommen hit - vi vil gjerne se bilder! :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Guest bikkje1

Ang. klikkingen. Får hun nok aktivisering? Det kan jo hende at hun kjeder seg, og trenger å få ut energien sin på noe. Simba var helt fæl på sånn, men da satte vi han bare i bånd, evt. gikk ut av rommet og lukket døren. Det tok ikke lang tid før han tok poenget, og sluttet. Men da må man også være konsekvent.

Men jeg er enig med de andre, meld dere på et valpekurs. Familiehunden.no har gode valpekurs hvis du er helt fersk, og interresert i det mer teoretiske. Da vi gikk på valpekurs der fikk vi nesten bare instrukser på hva vi burde gjøre hjemme, og hvordan. Ellers gikk det mye i båndtrening, hilse pent og litt innkalling. Og det å gi hunden mulighet til å bruke hodet i form av mental stimuli. :)

Link to comment
Share on other sites

Det hørtes ikke moro ut. Jeg skal ikke komme med mitt personlige råd i denne saken, av fare for sterke reaksjoner...ehm...men for all del, ikke gjør som en annen her inne som satt og gråt og hylte mens valpen beit henne så mye den ville. Har aldri hørt noe så dumt. Du lærer iallfall ikke at du bare skal la valpen bite deg på familiehunden.no, for der gikk vi på kurs med valpen vår. Og ikke kall valpen en baby, det er en hund! Men den et liten, og såklart kan du ikke gå fram på samme måte med en valp som med en voksen. Den har jo ikke lært så mye enda. Men lær den med en gang at det er du som bestemmer hva den får lov til og hvor grensene går, og ros den masse hver gang den gjør noe bra, så får du en trygg og lykkelig og lydig hund! Lykke til med valpetida :-)

Link to comment
Share on other sites

At hun "klikker" kan også være fordi hun har fått for mye aktivitet, heller enn for lite. Hva gjør dere i forkant av disse biteraptusene – er det mye lek, herjing, utetid etc.? Da kan det hjelpe å holde valpen fast på fanget, og kanskje stryke den over ryggen, til den har roet seg.

Valper lystrer litt selektivt, nettopp fordi de er valper :P Bruker du mye godbiter i treningen, f.eks. at hun får godbit når du sier "kom" og hun kommer?

Valpekurs er kjempekjekt. Vi begynte på kurs med vår da han var nesten tre mnd. gammel, på HundeAkademiet i Bergen. Veldig hyggelig og svært lærerikt :)

Link to comment
Share on other sites

Valperaptuser er helt normalt. En av metodene som jeg synes fungerer bra er timeout, bak en grind, i bur elle valpegård. Gjerne i samme rom som du er, så valpen ikke blir stresset av å bli alene hvis dere ikke har trent på det enda, men slik at du er utenfor rekkevidde. Om det funker kan du også klynke "au" og snu deg bort fra hunden, det fungerer på noen.

Kommandoer som "nei" og innkalling må læres. Du finner sikkert noen tråder om innkalling på forumet her, men dette er også noe man lærer på valpekurs.

Kan også anbefale å skaffe eller låne boken "Valpen flytter hjemmefra" av Linn Palm, som har mange gode råd, og forklarer mye om hva valpen går gjennom de første ukene i nytt hjem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...