Gå til innhold
Hundesonen.no

Å lene seg inntil folk - dominans?


Djervekvinnen
 Share

Recommended Posts

Guest Kåre Lise

Det er mange former for dominans sier jeg bare. Det skjer rundt oss hele tiden og er en del av sosiale relasjoner blant mennesker og blant dyr. Det er jo litt morsomt at de som ler av dominans snakker om underdanighet. De burde jo faktisk le av det også..

Jeg har en som lener seg, setter seg på folk med all sin tyngde for å få kos / kontakt. Dette gjelder bare fremmede, besøk o.l. aldri meg og aldri autoritære personer. Oftest usikre personer som ikke vet hvordan de skal forholde seg til det. Han gjør det altså bevisst på mennesker det fungerer på for han. Så nei det er ikke dominans i form av å overta verdensherredømme og bli den neste Adolf men en viss kontroll for å oppnå noe? Jeg er ikke helt fremmed for den tanken jeg altså..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 108
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg tenker at det kanskje betyr det i enkelte situasjoner, men ikke at en hver form for klenging er dominans. Men det merker man nok. Feks viss en har en hund med ressursforsvar og den begynner og bre

Vel, skal man tolke hunder på samme måte som Cesar Milan gjør, så driver de ikke med noe som helst annet enn å dominere eller underkaste seg.

Dere tar alt han sier så himla bokstavelig! Han snakker ikke slik som "vi" gjør han. For han så kan dominans være noe annet enn det dere mener. For bulldoggen i går, så handlet det om usikkerhet og hv

Guest Snusmumrikk

Jeg har en hund som godt kan oppfattes som om han prøver å dominere både folk og dyr. Om han ikke får klare grenser og folk som f.eks. passer han tar styring over han, så griper han første mulighet til å bestemme og styre selv. Han er også en lener, men jeg oppfatter det ikke som noe forsøk på å dominere fremmede som hilser på han. Det er en hyggelig gest for å bli klappa, men joa, det er også en måte å kontrollere hvordan hilsinga foregår på. Så ja, jeg oppfatter det som en måte å kontrollere, men ikke i negativ forstand. Det er vel ganske naturlig å ville ta styring på hvordan folk hilser på deg og klapper deg? Han er en trygg og trivelig hund som liker å bli klappa av både kjente og fremmede, men (spesielt med fremmede) tar han kontroll over hvordan hilsinga/klappinga foregår ved å lene seg på og "tvinge" dem til å klappe han der han vil. Jeg ser ikke helt problemet jeg. Han har ikke akkurat plan om å overta verdensherredømmet selv om han bestemmer (på en måte så folk ikke skjønner at han bestemmer) hvordan han vil klappes :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lurte på akkurat denne påstanden siden jeg ikke hadde hørt dette før (uansett om det var han eller noen andre som hadde sagt det), og jeg har en hund som er slik selv som han forklarer. Da ble jeg usikker om dette faktisk var normalt eller om at jeg må begynne å unngå at hunden gjør dette. Jeg ser som sagt på CM hver dag, og det er vel 2 ting han har sagt som jeg har vært helt uenig i som feks at hunder ikke har minner/hukommelse og dette med denne leningen. Men samtidig satt jeg igjen og tenkte litt på denne lening-påstanden og måtte høre her hva folk selv har erfart.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Chessea er en skikkelg lener. Faller overende om jeg flytter meg. Da snakker vi dominans altså! Leja et kanskje ennå mer dominant, siden hun legger seg oppå meg ved hver anledning hun får?!

:P

Nei.. Jeg er ikke så himla opptatt av å definere det hundene mine gjør og den interraksjonen vi har oss i mellom. Det jeg ikke liker det "fjerner" jeg, uavhengig av årsaken til at hunden gjør det. Jeg føler at mine hunder lener seg og ligger I fanget fordi de er trygge på meg. De gjør ikke det på samme måte på fremmede. Og så lenge jeg føler det er en ok greie så lar jeg de gjøre det.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lurte på akkurat denne påstanden siden jeg ikke hadde hørt dette før (uansett om det var han eller noen andre som hadde sagt det), og jeg har en hund som er slik selv som han forklarer. Da ble jeg usikker om dette faktisk var normalt eller om at jeg må begynne å unngå at hunden gjør dette. Jeg ser som sagt på CM hver dag, og det er vel 2 ting han har sagt som jeg har vært helt uenig i som feks at hunder ikke har minner/hukommelse og dette med denne leningen. Men samtidig satt jeg igjen og tenkte litt på denne lening-påstanden og måtte høre her hva folk selv har erfart.

Igjen, jeg tror ikke det er selve leningen det er snakk om, selv CM har jo hunder i fanget på sofaen eller lar de hoppe på seg når sinnstemningen er rett. Så i dette konkrete tilfellet så er det nok mer denne hundens sinnstemning kombinert med den leninga som er problemet, ikke leninga i seg selv. Hunder støtter seg jo på andre. Det er jo ikke uvanlig at to hunder som står og måler hverandre fyker sammen i det eieren kommer feks, da føler de støtte og blir tøffere og det smeller. Det samme tenker jeg kan få en usikker hund til og gravitere mot eieren (eller andre mennesker), og da også kanskje føle seg tøffere noe som kan resultere i at det smeller om det kommer en hund forbi, mens den sitter der og støtter seg både fysisk og psykisk på mennesket sitt. Det hadde ikke jeg godtatt. Vanlig lening fordi de vil ha kos o.l. ser jeg ingen grunn til og gjøre noe med, med mindre man selv ikke liker leningen.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror som flere andre her at det er forskjell på leningen. Selvfølgelig finnes det hunder som lener for å få kos, og dette er nok den mest vanlige formen for "lening".

Men jeg tror også at det finnes hunder som lener seg på folk for å dominere og kontrollere. Har opplevd det selv, med en golden som er veldig vant til å få det som den vil og godt bruker både kroppsspåk og lyder for å få mennesket sitt til å gjøre som den vil :P

Zera tok en av lekene dens og da ble det krangel. Jeg skilte dem og sa ifra at det var uaktuelt. Rett etterpå satt vi i sofaen og de hadde en knuff til, og jeg ba Zera gå vekk, no hun gjorde. Da fulgte goldenen opp med å gå bort til meg i sofaen og presse seg mot meg med all sin kraft. Jeg opplevde hvertfall dette som et forsøk på å dominere. Dette skjedde i goldenen sitt hjem.

Har også opplevd hunder som presser seg mot meg for å få kos, deriblant Zera, men de har litt annet kroppsspråk, og faktisk en annen måte å bruke tyngden på...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere tar alt han sier så himla bokstavelig! Han snakker ikke slik som "vi" gjør han. For han så kan dominans være noe annet enn det dere mener. For bulldoggen i går, så handlet det om usikkerhet og hvordan DENNE hunden tok det ut. Altså ved å "eie" ting. Så når Milan kom inn i huset, så lenge han seg med hele tyngden mot han og ble sittende der til tross for at han ble prøvd flyttet. En annen hund ville kanskje gjort dette, men ikke bli sett på som "dominant" i hans øyne. Uta f.eks, tror jeg aldri han hadde kaldt dominant. Usikker ja, trygghetssøkende ja, trenger selvtillit ja, men aldri kalt henne dominant. Det er noe mer rundt hunden vi ufaglærde og som ikke har "it" kan se. Ja IT, den har svært svært få av i verden, mange later som, mange prøver å utdanne seg, men det er noe man bare har i seg.

Nei, jeg forsvarer ikke bruken hans av strøm, vibrasjon eller "spark". Eller jo, noen ganger kan jeg finne på å forsvare det å :P Av og til kan det være en løsning, da ved at kyndige folk bruker det så klart.

AND here we go again *ler*

Skal sies at CM ikke er det minste faglært, han er selvlært... Faglærte hundetrenere og -terapeuter tar som regel litt avstand fra rangteorien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har fryktelig dominante hunder i så fall. Begge to faktisk. Peace har vært en "lener" siden hun kom, samme med Jaily. Tror ikke det bunner i hverken dominans eller usikkerhet hos noen av dem to da det er veldig varierende når de gjør det. Jaily kan komme og lene seg for å få kos i de aller fleste situasjoner; lek, tur, ligge-på-sofaen-uten-å-gjøre-noe, hos vet'n, på trening, mens jeg pusser tenna mine osv osv. Peace gjør det ofte når hun er trøtt. Da kommer hun gjerne bort, lener seg inntil et bein, siger ned og sovner. (Kan skje mens jeg lager mat, sitter i sofen, står og prater med noen osv....) Men det kan også skje hvis hun bare ikke har noe annet å gjøre. Tviler på at lille hjernen hennes da sier "Nå har vi ikke noe bedre å gjøre så nå går vi og dominerer "mutter'n" litt"...

Men for all del. Ulike individ kommuniserer jo på forskjellige måter så kan sikkert hende at det i noen situasjoner er en måte å dominere på.


Litt OT, men personlig tror jeg det er litt for lettvint å avfeie hele rangteorien uten at jeg har tenkt å gå noe særlig nærmere inn på det her sidne det ikke egentlig var temaet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Faglærte hundetrenere og -terapeuter har åpenbart litt for lite erfaring med hunder i flokk. Og da mener jeg hunder som kjenner hverandre, ikke bare en random hundeslipp-greie på nærmeste jorde/slette.

Jeg syns jo stort sett at CM kaller hunder som er uoppdragne og/eller uhøflige for dominante. Jeg er ikke alltid enig med han i at en hund er dominant, men han har jo bare 2 beskrivelser av hunder, de er enten underdanige, eller så er de dominante. Og klart, en kan dele det opp så enkelt, men en hund som er underdanig i en setting, trenger ikke å være det i en annen, og omvendt.

Jeg har en hund som lener seg på meg når hun er usikker, jeg tipper at CM ikke ville kalt henne dominant. Den andre hunden liker å klenge, uten at hun er dominant av den grunn, men hun har et ørlite problem med å forstå folks intimgrenser :P Men jeg har hatt hund som brukte den der "claim your space"-greia til CM ganske aktivt (på folk, ikke så mye på andre hunder, interessant nok :P ), og en annen som var usikker i hilsesituasjoner, som foretrakk å bare gå inntil folk og lene seg på de (da slapp man å hilse, ikke sant, og gikk rett over i klapping, som hun likte), så at det innimellom handler om å kunne kontrollere, tviler jeg ikke på. Uten at det nødvendigvis er dominans med i bildet, og uten at jeg avskriver at det er dominans innimellom av den grunn, bare for å være mest mulig uklar :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men en hund som er trygg (dominant) i situasjonen har jo ikke behov for å kontrollere (dominere) den? At hunder bruker kroppskontakt for å ta kontroll er da ikke et tegn på trygghet?

Hvis det er meg du svarer nå, så sa jeg ikke det heller? Jeg skreiv at hun var usikker, og brukte den lene seg-greia som en måte å takle situasjoner hun syns er vanskelig på. Den ene vil ha støtte, den andre for å unngå situasjoner hun syns var vanskelig (hilsing).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Jeg kan absolutt oppfatte en hund som lener seg på meg som dominant, det har noe med måten hunden lener, kroppspråket og ørestilling. Den trenger ikke å utfordre meg, oppfordre meg eller ønsker å være taktil, den bare eier situasjonen og kontrollerer den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det er meg du svarer nå, så sa jeg ikke det heller? Jeg skreiv at hun var usikker, og brukte den lene seg-greia som en måte å takle situasjoner hun syns er vanskelig på. Den ene vil ha støtte, den andre for å unngå situasjoner hun syns var vanskelig (hilsing).

Not for you, men bare som en utbrodering på hva er det man mener med dominant/dominere ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan absolutt oppfatte en hund som lener seg på meg som dominant, det har noe med måten hunden lener, kroppspråket og ørestilling. Den trenger ikke å utfordre meg, oppfordre meg eller ønsker å være taktil, den bare eier situasjonen og kontrollerer den.

Du mener her at hunden er trygg i situasjonen dominant, ikke at den prøver å kontrollere dominant, sant? Det er jo det jeg prøver å få fram, hva er det folk legger i ordet dominant/dominere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Not for you, men bare som en utbrodering på hva er det man mener med dominant/dominere ;)

Jeg personlig mener at dominant er trygg og stabil hund, men siden det er CM relatert så bruker jeg hans begrep her, og han mener jo at hunder kan være både usikre og dominante samtidig, eller glad/gira og dominant. Så en hund som vil kontrollere situasjonen på den ene eller den andre måten ville vært dominant i CM sine øyne. Jeg klarer fint og skjønne va han mener, selv om jeg kanskje ikke ville kalt det det samme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Altså, dominans hos hund, i ordets "riktige" forstand, er vel i utgangspunktet nesten utelukkende seksuelt motivert, og eksisterer såvidt meg bekjent kun mellom hunder. Hund-menneske-dominans er tull, tant og fjas.

Men så kan man jo bøye, tøye, strekke og dra i definisjonen av dominans, og få både hunder, kaniner og spurver til å bli dominante om man vil. Men uansett hvordan man gjør dette, synes jeg man skal være forsiktig med å si at en hund som jobber veldig aktivt for å "kontrollere" eller "dominere" en situasjon, nødvendigvis er særlig trygg eller tøff. En hund som er trygg på seg selv, vil stort sett gi blanke. Den vil ikke se noen grunn til å styre så fryktelig ..

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Altså, dominans hos hund, i ordets "riktige" forstand, er vel i utgangspunktet nesten utelukkende seksuelt motivert, og eksisterer såvidt meg bekjent kun mellom hunder.

Atte hæ? Hos mennesker, kanskje?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Atte hæ? Hos mennesker, kanskje?

hm, hæ?

Jeg mener det, jeg skjønte virkelig ikke hva du prøvde å si her nå . ..

EDIT

Uhm, du mener mellom mennesker, mellommenneskelig dominans? Mye mulig, det har jeg ikke peil på, men her var det vel snakk om dominansforhold mellom hund og menneske ... så jeg forsøker vel å si at det ikke finnes noe slikt, at det er oppdiktet eventyr, men at mellom hunder er det noe annet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hm, hæ?

Jeg mener det, jeg skjønte virkelig ikke hva du prøvde å si her nå . ..

Du skreiv:

Altså, dominans hos hund, i ordets "riktige" forstand, er vel i utgangspunktet nesten utelukkende seksuelt motivert, og eksisterer såvidt meg bekjent kun mellom hunder.

Hunder er ikke spesielt kinky av seg, tenker jeg, så hvorfor er det i utgangspunktet nesten utelukkende seksuelt motivert? For hvis det er prat om det å få lov eller mulighet til å pare seg, så har hunden dominans i andre settinger også, som f.eks ved ressursforsvar (en ressurs må jo ikke være ei tispe, ikke sant).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvem ville du først gått til for å lære om din egen familie? Foreldre, besteforeldre, gamle kirkebøker, en historieforsker? Eller Lilli Bendriss? Å lære om hund fra Cesar Milan er som å lære om sin egen familie fra Lilli Bendriss. Begge er vage og svevende nok til at de gjennom rene lykketreff er nødt til å touche borti sannheten fra tid til annen. Men hva i all verden kan du bruke dem til som ikke folk med faktisk kunnskap og ferdigheter kan gjøre hundre ganger bedre? Kan dere ikke slutte å se på Cesar Milan?

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvem ville du først gått til for å lære om din egen familie? Foreldre, besteforeldre, gamle kirkebøker, en historieforsker? Eller Lilli Bendriss? Å lære om hund fra Cesar Milan er som å lære om sin egen familie fra Lilli Bendriss. Begge er vage og svevende nok til at de gjennom rene lykketreff er nødt til å touche borti sannheten fra tid til annen. Men hva i all verden kan du bruke dem til som ikke folk med faktisk kunnskap og ferdigheter kan gjøre hundre ganger bedre? Kan dere ikke slutte å se på Cesar Milan?

Hear, hear! ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

En hund kan da prøve å dominere (kontrollere) uten å være "ekte dominant"? Den kan da også prøve å dominere eller kontrollere en situasjon uten at det betyr at den har planer om å overta verdensherredømmet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Jeg personlig ville ikke kastet pinne/leker da det er en aktivitet som får opp stressnivået veldig og er en mindre smart måte å slite ut valpen på. Prøv å heller å gjemme en leke som hun må søke etter.  Pinner kan dessuten være skadelig.  Får hun mental trening i tillegg til fysisk mosjon?  Edit: får hun dekket behovet for tygging? 
    • Du sier ingenting om hvor mye aktivitet hun faktisk får. 12 uker gamle begynner de jo å bli ganske aktive. Har dere begynt på valpekurs? Jokkingen og gravingen sier for meg at det er for lite aktivitet, selv om det kan være reaksjon på for mye også. Uansett ville jeg avbrutt adferden og gjort noen øvelser eller avledet på annen måte. Det samme med biting. Ha tilgjengelig ting det er lov å bite i, og avled med dette. Kjefting, straff eller å holde over snuten vil ikke hjelpe. Hvis hun klør i tennene kan det hjelpe å vri opp en tauknute eller tøyfille i vann og legge i fryseren, og så gi den for å tygge på ,det lindrer kløe i tennene. Det viktigste er nok aktivisering, men at det er gode pauser mellom. Allerede tenker jeg at hun bør ha en ok tur i løpet av dagen, få oppdage verden litt, og litt hodearbeid i form av triks eller hverdagslydighet, både underveis på turen, og innimellom hjemme. Korte økter. Selv om det er "valpeoppførsel" betyr ikke det at vi skal godta det og ikke gjøre noe med det. Bruk avledning, leker, lær inn alternative kommandoer, og avbryt eller forebygge adferd du ikke vil ha. Har dere akkurat kommet inn fra en lang tur og du vet hun er sliten og hun begynner å styre, gjør noen rolige øvelser, og øv på å legge seg å slappe av.
    • Jeg har en golden retriever valp som er 12 uker gammel. Hun gjør meg litt bekymret. Jeg er redd for at ho er veldig over eller understimulert men jeg klarer ikke å finne ut om det er for mye eller for lite aktiviserende av ho. Den siste uka har ho begynt å bli mye mer urolig, hun klarer ikke å finne roen lenger og er derfor mye våken og får ikke den søvnen en valp skal ha. Ho har også begynt å Jokke veldig mye, noe vi prøver å ignore til hun er ferdig. Energien er også veldig høy og ho er veldig gira stort sett hele tiden. Ho har også begynt å bjeffe veldig mye og bjeffer egentlig på alt og ingenting. Sammen med dette er det jo også biting, men jeg syntes ikke det virker som vanlig valpebiting. Ho angriper oss nesten, og klarer ikke å stoppe om vi sier nei, om vi går eller om vi holder ho over munnen. Jeg har også lest noe om graving og det har det blitt litt mindre av hos ho men ho har ikke stoppet med det enda. I stad var vi ute for å prøve å få energien over på noe annet ved å kaste pinne, noe ho liker å gjøre. Jeg hadde også med godbiter men det eneste hun ville var å bite meg i beina. Grunnen til at jeg er usikker er fordi mye av dette er valpeoppførsel og jeg syntes det er vanskelig å skille hundeoppførsel og valpeoppførsel. Er det noen som vet om dette er normalt og som kan gi oss noen råd om hvordan vi skal håndtere det på best mulig måte? 
    • Takk for svar.
    • Tusen takk for veldige hjelpsomme og nyttige tilbakemeldinger  - Skal sjekke med advokat. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...