Gå til innhold
Hundesonen.no

Veterinær med god kompetanse på tenner


Recommended Posts

Finnes det veterinærer (helst på Haugalandet men Rogaland/Hordaland er OK det også) som har spesialkompetanse på tenner?

Jeg har fått røntgenbildene av hjørnetanna til Amigo som den lokale veterinæren mener jeg skal ta vekk, men før jeg gjør det vil jeg få en second opinion.

Anyone som har noen å anbefale?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hinna dyreklinikk tror jeg kanskje kan hjelpe deg :) Søk på hinna dyreklinikk så kan du lese om det de tilbyr. Ser ut som om de har veldig mye kompetanse på område og det jeg har hørt om de bekrefter dette, men jeg har aldri brukt de selv siden jeg kun har hatt forholdsvis enklte ting med tennene på mine :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en i Bærum som har spesial kompetanse. Kan du sende inn bilder til en veterinær, eller må hunden undersøkes? Han er drivende dyktig og har spes.utdannelse. Har jeg tannproblemer på hundene er han den første jeg går til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for alle tipsene!

Grunnen til at jeg spør er at jeg var innom til tannsteinsbehandling her om dagen og da jeg kom for å hente bikkja hadde de tatt røntgen av munnen fordi de syntes hjørnetanna så rar ut.

Han har en skade på den fra flere år siden; han klinka sammen med en annen og fikk et slag på den som gjorde den litt misfarget. Det oppdaget jeg først etter noen dager og jeg gjorde ikke noe med det da bikkja oppførte seg normalt og ikke gav uttrykk for noe problemer.

Det har han ikke gjort gjennom de siste årene heller da; tanna har fått tilbake sin normale farge, sitter godt fast og han har oppført seg helt normalt hele tiden. Han var til tannsteinsbehandling for to år siden og ingenting ble bemerket da.

Men nå altså sa de at han hadde pulpitt og at det var knekt 1-2 mm på tanna (jeg har nistirra på tanna og jeg kan i alle fall ikke se noe galt, men jeg er jo ingen spesialist), og at han antakelig hadde voldsomme smerter.

Det skjønner jeg ikke, for han spiser normalt, tygger hjortebein som normalt, lar seg håndtere ganske så røft i kjeften uten å vise tegn overhodet (er han sååå ***** god til å skjule tannsmerter så fortjener han Oscar!) og er seg selv på alle måter.

Det eneste som er forskjell fra før er at han vil hvile mer. Men han er blitt eldre og vi har en turbovalp i hus som plager vettet av ham døgnet rundt.

Selvsagt skal jeg fjerne tanna dersom han har smerter; men jeg vil gjerne ha en vurdering av en som er ekspert før jeg går til det skrittet. For det er jo ganske alvorlig å fjerne hjørnetanna.

Veterinæren mente det ikke var behov for en second opinion i og med at det var så soleklart. Vel, jeg vil vite 100% sikkert før jeg gjør det. Ikke til forkleinelse for veterinæren min - men for å være sikker på at det er det rette. Litt seint å angre etterpå og det viser seg å være feil avgjørelse ikke sant.

Røntgenbildene har jeg på CD og kan sikkert sende dem pr mail til en av disse som dere har anbefalt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel da har jeg fått ny vurdering.

Tanna og bildene ble sjekket nøye og veterinæren kunne heller ikke se at den var knekt. Skaden for fire år siden hadde helt sikkert ført til en blødning, men det var ingen betennelse på gang; røntgenbildene viste ingen tegn til pulpitt.

Veterinæren sa: "Hva sier hunden deg"? Han dunket kraftig på både den friske og den "syke" siden med et instrument og det var overhodet ingen antydning til smertepåvirkning. "Nå dunker jeg skikkelig hardt", sa han. Dette skal få hunden til å rykke til dersom det er noe galt, sa han videre.

Konklusjon: Han så ingen grunn til å fjerne den.

To vidt forskjellige anbefalinger altså!

Dessuten; å fjerne en hjørnetann kan føre til at det blir en fistel inn mot nesen siden det er en åpning der med konsekvenser for jobben hans som ettersøkshund. Siden tannrota er så enormt stor vil han også kunne bli skjev i ansiktet og få tyggeproblemer.

Det er ikke bare å fjerne tanna sånn uten videre altså!

Jeg er veldig glad for at jeg fikk en ny vurdering og ikke bare hoppet på første beste anbefaling.

  • Like 12
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er veldig glad for at jeg fikk en ny vurdering og ikke bare hoppet på første beste anbefaling.

Ja, det viser jo bare at man bør høre på magefølelse og bikkja ;)

Hadde jeg vært deg, så hadde jeg tatt det opp med første vet, og fått de til å vise deg både pulpitten og bruddet på rtgbildene jeg...

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Første vet. sin konklusjon:
Tanna er brukket - mangler 1-2 mm.

Det er sannsynligvis pulpitt (betennelse) forårsaket av skaden for fire år siden.

De anbefaler derfor å trekke tanna.

Andre vet. sin konklusjon:
Ingen tegn til at tanna er knekt.

Palpasjon og slag mot tanna gir ingen smertereaksjon.

Bildene viser ingen tegn til pulpitt.

Det er ingen grunn til å trekke tanna.

Jeg har sendt mail til dem i kveld; spent på om jeg får svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Fikk endelig svar tilbake fra første veterinær. Ikke noe svar på det jeg spurte om da; de sa at de hadde tatt bildet av tanna av egeninteresse og at de ikke hadde tatt betalt for det - det hadde jeg sikkert ikke noe imot...? Og at de hadde sendt bildene videre til en spesialist på østlandet og ventet svar.

Vel. Bikkja har i alle fall ikke vondt; han tygger like godt på både høyre og venstre side. Hadde han hatt "fryktelig vondt" som de sa så hadde han vel gitt beng i å gnaske harde hjortebein..??

Amigotyggerbein018_zps2d37491d.jpg

Amigotyggerbein020_zpsa0724d9d.jpg

Amigotyggerbein027_zps79fe691f.jpg

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk endelig svar tilbake fra første veterinær. Ikke noe svar på det jeg spurte om da; de sa at de hadde tatt bildet av tanna av egeninteresse og at de ikke hadde tatt betalt for det - det hadde jeg sikkert ikke noe imot...? Og at de hadde sendt bildene videre til en spesialist på østlandet og ventet svar.

At det hentes inn en tredjemann sin tolkning er jo faktisk interessant (og viktig for den første veterinæren som muligens har tatt feil av noe her), men utenom det så var det ikke et snev av ydmykhet for at de muligens har tatt grundig feil. Hunden hadde kunne vært dratt igjennom operasjon og hatt en stykk hjørnetann mindre hvis du ikke hadde fulgt din egen sunne fornuft her.

Menmen, du slapp i hvert fall å betale for det. Du har altså mer flaks enn meg ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...