Gå til innhold
Hundesonen.no

Recommended Posts

Skrevet

Et sunt kosthold er for meg når jeg spiser det kroppen min trenger. Kroppen min er kjempeflink til å fortelle meg hva den mangler og vil ha, det er bare hjernen min som forvirrer den med å tro at den vil ha muffins. Når jeg hører kroppen kommer jeg frem til en variert blanding av dette:

Masse vann

Fullkornsprodukter (Havregryn, grovt brød, fullkornpasta osv.)

Frukt og grønnsaker

Lette melkeprodukter

Egg

Fisk

Det er utrolig hvor mange måltider som kan settes sammen av dette.

Jeg har det også mye bedre når jeg kutter ut raffinert sukker. Det hjelper både kroppen og sangstemmen, som er veldig viktig for meg :ahappy:

Skrevet

Og spise sunt for meg er og spise variert samt i størst mulig grad unngå sukker, feil type fett og prøve og holde karbohydratene litt nede. I praksis så betyr det mye kjøtt/fugl/fisk/egg og mye grønnsaker som tilbehør. Ellers så velger jeg grovbrød fremfor loff, fullkornspasta fremfor vanlig lys pasta osv, og lett produkter styrer jeg unna. Men uten og være hysterisk på noen måte.

Skrevet

Kroppen min håndterer ikke karbohydrater all verdens godt, så sunt for meg er lavt inntak av karbohydrater fra grønnsaker, bær, nøtter, frø osv, proteininntak på ca. 1 gram pr. kroppskilo og resten av energien fra fett (men ikke palmeolje el.). Jeg spiser mest mulig rene matvarer og lager det aller meste fra bunnen for å unngå unødig stivelse og øvrige tilsetningsstoffer. Jeg spiser aldri mel, sukker eller ris. Med dette kostholdet har jeg gått kraftig ned i vekt, har mer overskudd og er kvitt en rekke småplager jeg hadde med mitt tidligere fettfattige kosthold.

Skrevet

Jeg tror jeg vil si variert kost lagd mest mulig fra grunnen, altså uten særlig med tilsetningsstoffer. Lite salt og sukker. Spiser gjerne poteter her.

Har dessverre vært veldig lite flink til å spise sundt den siste måneden. Får lage en lapskaus i dag, det er sundt i mine øyne, men det stemmer sikkert ikke etter en eller annen forskningsrapport;-)

Skrevet

Jeg er nøye med å påpeke at hva som er sunt avhenger av aktivitetsnivå og fedme osv. Det er synd at mange har oppfatningen om "alt som er magert og har minst mulig energi/innhold er sunt!"

- Mat av ferske/fryste råvarer uten tilsetningsstoffer - dvs ikke ferdigmat fra butikken

- Sessonggrønnsaker og frukt, evt grønnsaker som har blitt fryst før de har ligget og tappet seg for næring

- Ekte feite produkter, men da i begrenset mengde (feit fisk, meierismør, helmelk). Er du feit er det en enkel måte å bli tynnere på å kutte ned på dette, men for slanke og aktive mennesker mener jeg at dette er sunt.

- Grove fullkornsprodukter

- Innmat (lever for eksempel)

- Lyst kjøtt med mye proteiner

- Egg

  • Like 1
Skrevet

Ideelt sett er et sunt kosthold basert på proteiner fra biff/storfekjøtt, lam/sau, vilt fra elg, reinsdyr, hjort, kalkunkjøtt, kyllling og fisk som laks, ørret, makrell, sardiner, krabbe, østers, hummer, tunfisk, torsk, flyndre, sei og kveite. Karbohydratene skal komme fra ris og poteter, eventuelt andre liknende produkter og fettet (dersom man ikke spiser fet fisk) skal være i form av avokado, nøtter, kokosolje, selolje og lakseolje også videre.

Men etter et par år har jeg innsett at et sånt kosthold i de fleste tilfeller ikke er sunne da det bikker litt over for folk flest. Et sunt kosthold for meg i dag er et kosthold der man kan spise det man får servert i moderate mengder.

Guest Ulla-Britt
Skrevet

Jeg har så godt som holdt meg unna rødt kjøtt siden jeg kunne bestemme innholdet i kjøleskapet selv. Da gikk det for det meste i fisk, grove kornprodukter, lettmelk, egg, grønnsaker og frukt. Nå har jeg kuttet ut kumelk, egg og fisk også, så nå har jeg ikke annet valg enn å lage alt av pålegg og middag selv. Det går mye i grove kornprodukter, en god del forskjellige frø og nøtter, minst en grønnsak til hvert måltid, en haug med grønnsaker i de fleste farger til middag, men med overvekt av grønt, mye frukt og bær som mellommåltider og tilbehør til frokost og lunsj, belgfrukter i både pålegg og middag. Jeg spiser frukt i stedet for godteri, og prøver å kjøpe ting jeg aldri har hørt om før for å utvide horisontene litt. I helgene kan jeg skeie ut med potetgull, men jo sunnere jeg spiser, jo mindre frister det å putte ting jeg vet er usunt i kroppen. Det smaker ikke like godt lenger. Før kunne jeg fint ha knerta en toliter med is en kveld uten å tenke stort over det. Jeg var en melkoholiker. Nå spiser jeg mer enn jeg noensinne har gjort, og er gladere og i bedre form enn jeg noensinne har vært. Det funker for meg.

Skrevet

Det kommer veldig an på hva man mener med sunt, hvis vi skal snakke om hva kroppen teoretisk fungerer aller best på så er det som mange andre sier, grovt brød, grønnsaker, rent kjøtt osv.

Men for å holde både kropp og sinn sunt, så er jeg nødt til å ha en god base i bunn med mye mat laget fra bunnen av (basert på råvarer som grønnsaker/rent kjøtt), men også muligheten til å kaste i meg en kvikk lunsj iblant og unne meg mat jeg syntes er godt. Eller ta meg en øl som markering av en ny helg :)

Skrevet

Rene råvarer. Minst mulig kunstige tilsetninger. Og så får man balansere fett/fiber/karbs osv. etter hva kroppen trenger for å holde seg der den skal,

  • Like 1
Skrevet
Et sunt kosthold for meg i dag er et kosthold der man kan spise det man får servert i moderate mengder.

Det tror jeg er veldig vettig :D. Alt med måte, sier jeg.

  • Like 2
Skrevet

Spiser paleo-ish, uten korn og med lite meieriprodukter. Rene råvarer og tilskudd av omega3 da villaks/ørret ikke er det enkleste å få tak i og jeg spyr av makrell :hmm: Moderat med karbohydrat ettersom hvor mye aktivitet jeg er i.

  • Like 1
Skrevet

Mat laget fra bunnen med ferske råvarer. Gjerne viltkjøtt, eller ihvertfall fra dyr som har hatt det best mulig. Nøtter, mørk sjokolade og frukt til dessert.
Og 'middelhavsdiett' dvs. ganske lik mengde av proteiner, karbohydrater og fett. Gjerne kos med et glass rødvin til, og at man kan nyte en kake e.l. innimellom med god samvittighet.
At man er glad for og setter stor pris på maten, tror jeg er veldig viktig for fordøyelsen! :ahappy:

Skrevet

Et sunt kosthold er variert mellom fisk, kjøtt, egg, grønnsaker,frukt og bær, korn,fiber, vann. Moderate mengder salt, sukker og fett. Den gode gammeldagse ernæringspyramiden vi lærte om syns jeg er fin. Så kommer alt an på mengden. Litt av alt går helt fint.

Skrevet

Et balansert og variert kosthold som er tilpasset personens aktivitetsnivå og helse. Dvs helse i form av både overvekt og allergier og matintoleranse. I tillegg så lager man maten fra bunnen av, og ikke lever på posemat, Fjordland og annen hel og halvfabrikat.

  • Like 2
Guest Michellus
Skrevet

Hjemmelaget mat med ferske råvarer. Ikke noe brus, godteri eller shit som det. Selvfølgelig kan man unne seg det en gang i blandt, men hver dag er ikke bra. Lite fett og mye grove produkter.

Skrevet
Minst mulig behandlet/preparert mat, lite salt og mye urter.

Signerer.

Her slurver vi med urtene forsåvidt, går mest i chili og hvitløk som "krydder".

Før spiste vi fisk 3-4 ganger i uka, nå spiser vi det stort sett hver dag.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Vi hadde en elghund som stod og ulte ved døra hvis det var løpetisper innen en mils radius (satt på spissen), og en annen elghund som ikke brydde seg i det hele tatt, så det er nok i alle fall til en viss grad individbetinget. Ellers har jeg bare hatt relativt små hunder (6-8 kg), men det har kun vært tisper, og de har vært veldig enkle mtp. løpetid (lite blod, ikke noe særlig hormonpåvirking mentalt utover at det skal markeres hver 5. meter på tur). simira nevner livmorbetennelse, jeg vet ikke om det er mer vanlig på småraser, men min forrige hund fikk i alle fall det. Men skal man ikke drive med avl eller andre raserelaterte aktiviteter er det jo ikke verre enn at man kastrerer.
    • Hvordan er rasene hunden er blanding av? Og ikke minst foreldrene? Det er jo ulempen med blanding, det er vanskelig å gjøre grundig research, men foreldrene og evt. tidligere kull kan jo gi indikasjoner. Hvis det er bevisst blandingsavl så ville jeg uansett håpet at de ikke ville avlet på en hannhund som er slik, men samtidig så ville de da kanskje ikke avlet på blanding heller, om de var opptatte av genetikk. Jeg kan ikke veldig mye om miniatyrhunder, jeg har kjent et par hannhunder som var slik du beskriver, og et par som er helt greie. Når det er sagt er jo tispene også "kjent" for mer gneldring og innbilte svangerskap og livmorbetennelse, så man velger jo litt sine onder. 
    • Hei! Jeg er helt ny i liten-hund-verden. Har tidligere hatt springer spaniel, boxer og schæfer, men skal nå få en liten blandingsrase.  Jeg er så usikker på valget av hannhund eller tispe! Personlig har jeg ikke en sterk preferanse, har hatt to tisper og en hannhund, og heller nok kanskje mer mot hannhunder. Men jeg hører fra mange med små hunder at hanner kan være veldig vanskelig å få stuerene, at de markerer inne og at de er så stressa rundt løpetid i nabolaget feks at de står og uler ved døra osv. Dette er ikke noe jeg har vært borti med store raser, verken min egen eller venner sine (vært aktiv i NRH og NBF-miljø i 15 år, så vært borti en del forskjellige raser) i det hele tatt, så er det en typisk type atferd for små hunder, eller er det mer individbetinget? Vi legger så klart til rette for rotrening og passe aktivitetsnivå osv osv.  Hadde vært fint å høre noe annet enn skrekkhistorier om små hunder, for akkurat nå lener jeg veldig mot tispe.
    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
    • Hei @Betan, min erfaring strekker seg fra 2002 da jeg fikk min første bull-hund. Min første ambull ble født i 2007 og jeg har hatt mange verv i det norske raseklubbens styre, nå sitter jeg i den svenske klubbens styre. Jeg har som oftest hunder i par og jeg er utdannet innefor atferd men også jobbet som hundetrener i mange år. Nå for tiden konkurerer jeg med min ambull-tispe. Vi er i kl 3 i RL f.eks og har flere sporprøver bak oss, tatt i Sverige. Så erfaringen strekker seg fra egne hunder til mange av norges og sveriges ambuller. Holder det?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...