Gå til innhold
Hundesonen.no

Spørsmål om fargegenetikk..


jma
 Share

Recommended Posts

Hvis man parrer en hund som er black and tan, med en hund som er brindel, hvilken farge vil valpene mest sannsynlig få da?

Har det mye å si om den ene hunden som er brukt i parringa har høyere innavlsgrad enn den andre i denne fargekombinasjonen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tantegninger er recessive, så med mindre den brindle foreldren bærer genet for tantegning vil valpene mest sannsynlig bli brindle. Du kan også få valper uten striper, hvis begge foreldrene bærer genet for dette. Alle hunder har like mange gener for farger, og valpene får halvparten fra mor og halvparten fra far. Hvor innavlet individene er, har derfor ingen betydning i så måte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ok. Så det er uansett stor sannsynlighet for at hele kullet kan bli brindel?
Ja, i grunnen. Med mindre en av foreldrene til den brindle har tantegninger. Da skal statistisk sett halvparten av valpene også få tantegninger (gjerne med brindle).
Lenke til kommentar
Del på andre sider

black & tan er en del a agouti allel serien (A^y --> A^w --> a^t --> a)

mens brindle er en del av en annen allel serie for dominant svart (K --> k^br --> k)

der a^t er black & tan og k^br er brindle

Dermed kan en hund fint være BÅDE black & tan OG brindle. Brindle markeringer kommer til uttrykk i hundens røde/gule (phaeomelanin) områder. På en black & tan vil dette være i tan markeringene.

Så for å svare på spørsmålet ditt, uten å vite noe mer enn at den ene er brindle og den andre er b&t så er det umulig å forutsi. Bærer brindle hunden (som ofte er er A^y k^br evt med maske E^m i tillegg) A^y er dominant over a^t, så med annet hunden bærer på a^t så vi alle valpene bli A^y (sobel)

bærer ikke den brindle hunden (k^br) på ikke svart (k) som den black & tan hunden må gjøre om den ikke har noen brindla points så vil den gi brindle til alle sine avkom. Men den kan da gi b&t med brindle "tanmarkeringer" hvis den bærer på b&t

Så i teoren kan A^y- k^br- (med ukjente faktorer for det andre allelet på samme loci) paret med en a^t a^t kk (b&t) gi brindle, "røde" (eller fawn/gul whatever du kaller det i din rase), b&t og b&t med brindling i tan markeringene.

Jeg må mao vite mer om genetikken bak den hunden som er brindle for å fortusi hva slags farger avkommene vil få.

edit: hvis dette er en rase som også kan bære på genet for brunt/sjokolade (b) eller dilusjon (d) eller noe annet så er det ennå flere ting du kan få i en slik paring, da dette er recessive alleler som hverken en (svart) brindle eller en black & tan vil vise

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som sagt her; b&t er recessivt. Om dette er en rase hvor fargen forekommer i ny og ne, er sjansen stor for at også den brindle av foreldrene bærer genet. Det behøver ikke være b&t i de nærmeste generasjonene, bare den har det et eller annet sted bakover i slekta;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

... hvilket vel i grunnen betyr det samme: Valpene blir mest sannsynlig brindle.

Nei det gjør ikke det.

For er den brindle av foreldrene bærer av b&t så blir statistisk sett 50% av valpene b&t (med eller uten brindling i tan markeringene), mens dersom den ikke er bærer av b&t så blir alle valpene A^y (med eller uten brindling).

Brindle har ikke noe med hva slags agouti hunden er å gjøre, det er en annen allelserie og kan eksistere sammen med alle varianter av agouti.

Bærer brindle hunden på allelet k, men ikke allelet a^t, så blir 50% av valpene røde/fawn/gule, og andre halvdelen blir brindle.

Bærer brindle hunden på både k og a^t så blir 25% brindle, 25% fawn, 25% b&t med brindle og 25% b&t

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den brindle hunden er ikke bærer av black and tan, og black and tan hunden er ikke bærer av brindel.

Takk for svar!

Hvis denne forutsetningen stemmer, at du vet den ikke bærer det recessive anlegget for b&t så blir valpene enten brindle eller fawn (50% av hver statistisk sett), med annet du vet den ikke bærer allelet k også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

K-allelet fra mest til minst dominant: K:svart (men ikke svart/tan, det er noe annet) kbr:brindle k:ingen av delene (vet ikke hva det heter, egentlig) Hvilket vil si at en brindle hund ikke kan bære svart, men kan bære "ingen av delene". Den kan derfor ganske riktig gi fawn avkom med rett partner, f.eks. en black and tan. En black/tan er kk, ellers hadde den enten hatt brindle i tantegningene, eller så hadde den vært helt svart (K). Hvor sannsynlig er det så at den brindle bærer k - dvs. fawn? Hvis den ene av foreldrene er fawn, bærer den det helt sikkert, og da vil kombinasjonen statistisk sett gi 50/50 fawn og brindle. Hvis du må lenger bak for å finne fawn, blir sannsynligheten for at den bærer k mindre. Men hvis den gjør det, blir den statistiske fordelingen på avkommet fremdeles den samme.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, jeg skjønner. Det er svært lite fawn bakover, men det forekommer. Det er en fawn hund fire generasjoner bakover iallefall.
Hvis den brindle hunden har søsken som er fawn, er det nok mer sannsynlig at den selv bærer det. Men helt sikker kan man ikke være før den gir fawn avkom selv. Eller b&t for den delen, men da kan det av og til være vanskelig å være helt sikker på at hunden ikke egentlig er brindle, bare med lite eller ingen brindling i tan-tegningene.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker hypotetisk på en dobermann, og det er jo reint black and tan uten brindling.

Ingen søsken av den brindle hunden er fawne nei.

Hvis den brindle hunden verken er bærer av fawn eller b&t blir alle valpene brindle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...