Gå til innhold
Hundesonen.no

Schæfer og hvit schæfer (hvit gjeterhund) mix ?


SaraSL
 Share

Recommended Posts

Har et lite spørsmål om avl. Schæferhund har jo et problem med ryggen, rumpen og HD osv.

Hadde det blitt bedre hvis en paret en vanlig schæfer med hvit schæfer også ta den som ligner mest på vanlig også pare den igjen med vanlig osv. Kunne schæferen blitt en friskere rase da?

Har hørt at dalmatiner hadde et problem også paret det vekk.

SKAL IKKE GJØR DET, ELLER TENKT Å GJØRE DET. ER BARE NYSGJERRIG :):bananas:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise
ja, men er ikke de gråe?

De kommer i alle fargevariantene beskrevet i rasestandarden. Utstillingsvarianten har endt opp med den de som driver med denslags mener er den "peneste" av de.

Hvit gjeter er mentalt avlet vekk fra schäfer, står som egen rase og tar jeg ikke feil er den også i rasestandarden avvikende på det mentale fra schäferhund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Schäfer er jo en såpass stor tallmessig rase at om ALLE oppdrettere ville i samme retning så kunne den vært "fikset" på relativt få generasjoner. Men en konsekvens ville blitt mange færre individer (som jo ikke er utelukkende bra) i en periode.

Men nå vil jo ikke alle oppdretterne samme plass, hverken når det gjelder eksteriør eller mentalitet. Og hva som er "korrekt" lar jeg schäferfolket slåss seg imellom om. Jeg har nok med motsetningene i egen rase ;)

Jeg liker Schäfer, jeg har hatt en del å gjøre med noen individer av rasen, jeg synes det er en flott hund. Men jeg kommer antagelig aldri til å ha en egen, av flere ulike årsaker. Har lært og aldri si aldri, så skal ikke 100% utelukke et fremtidig individ. Men per idag så ser jeg ikke at det blir noen. Selv om det er rasen jeg antagelig hadde valgt om jeg skulle hatt den typen hund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet med HD på schæfer er at det er lav arvbarhet på det.

Altså, for å forklare nærmere: På raser med HØY arvbarhet for HD, så kan man vite ganske sikkert at dersom man parrer A med A, så får man A/B-hunder. Parrer man D med D, så får man D/E-hunder.

På raser med LAV arvbarhet så vet man ikke hva man får. Man kan parre A med A og få E-hunder, eller D med D og få A-hunder..

Så det er ikke så lett som å bare si at hvis de gjorde et bedre avlsarbeid hadde rasen vært frisk, det er et svært komplisert og vanskelig arbeid der man ikke vet hva man får ut av friske hunder..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet med HD på schæfer er at det er lav arvbarhet på det.

Altså, for å forklare nærmere: På raser med HØY arvbarhet for HD, så kan man vite ganske sikkert at dersom man parrer A med A, så får man A/B-hunder. Parrer man D med D, så får man D/E-hunder.

På raser med LAV arvbarhet så vet man ikke hva man får. Man kan parre A med A og få E-hunder, eller D med D og få A-hunder..

Så det er ikke så lett som å bare si at hvis de gjorde et bedre avlsarbeid hadde rasen vært frisk, det er et svært komplisert og vanskelig arbeid der man ikke vet hva man får ut av friske hunder..

Da synes jeg det er rart at enkelte oppdrettere omtrent ikke har et eneste avkom med HD, mens andre igjen har 50% av kullet i hvert kull... Og jeg ser iallefall en sammenheng med hd index der, de friskeste har foreldre med høyere hd index enn de med større forekomst av hd i kullet..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Siden du skriver at dere snart har hatt valpen i snart 4 uker ,går jeg ut fra at den er 11-12 uker gammel? Dere begynte å stenge valpen inne i valpegrind da den var omtrent 10 uker gammel, altså mens den fremdeles er for en liten baby å regne.  Selvfølgelig gråter og hyler den, noe annet ville vært rart. Hvalpen ble tatt fra sin mor og søsken , der den hadde tilgang til både trøst  og lekekamerater hele tiden, til å bli plassert på et fremmed sted uten denne trygghetsfaktoren og ikke minst muligheten til å herje og leke/få utløp for energi på en normal måte.    En normalt valp har MYE energi og har behov for å få utløp for den på en god måte. Faktisk mye mer energi enn de fleste tror, hvis man ikke er vant til hvalper/har sett hvordan hvalper forholder seg til hverandre. Å stenge hvalpen /hunden inne i grind/bur er IKKE god dyrevelferd.  Ikke oppnår man noe positivt heller, med mindre man anser tvangspasifisering for et gode..  Når det kommer til renslighet, så lan faktisk en slik fremgangsmåte forsinke eventuellt hindre framgang, da hunden lærer at det nytter ikke å si ifra ( pipe, hyle , gråte), den er tvunget til å gjøre fra seg der den er.  Å få en valp renslig er som regel MYE arbeid, man må ha øyne både i nakken og på siden av hodet og følge med HELE tiden, så lenge hvalpen er våken . Apropos våken..nei, normale hvalper sover ikke 20 timer i døgnet, da er den enten ikke frisk eller så ‘sover’ den av tvang. Noen hvalper/hunder sier tydelig ifra hvis de må ut og gjøre fra seg, andre gir vag/utydelig beskjed, dette gjelder både voksne og hvalper. Hverken hvalper eller voksne hunder gjør fra seg ‘på trass’ inne, uansett hva enkelte påstår.  Selv om hvalpen nettopp gjorde fra seg ute, så kan den godt ha behov like etterpå. Forøvrig er ofte stress og frykt en utløsende faktor når det kommer til tømming, akkurat som hos folk. Så når hvalpen blir stengt inne i denne grinda, så kan stresset være med på å utløse trang til tømming. Kvitt dere med grinda og behandle hvalpen som et familiemedlem og som den babyen den er. Det vil komme både dere og ikke minst hvalpen til gode 🙂 For tidlig igangsetting av  ‘hjemmealene’ trening kan trigge seperasjonsangst, så her vil jeg ha gått veldig forsiktig frem med tanke på starten denne hvalpen har fått.        
    • Vi har lå hatt valpen i 3, snart 4 uker, og har for et par uker siden begynt med litt trening på å være i valpegrind.  Rasen er Brasiliansk terrier.  Valpen begynner å bli stueren, men vi må følge godt med enda siden den ikke gir lyd fra seg når den skal ut. Regner med dette går seg til. Valpegrinda står på stua, og etter råd fra noen andre krympet vi den inn til å ha plass til bare senga.  Men, valpen hyler og piper og bjeffer med en gang den lokkes dit. Slenger inn noen godbiter og sier «på plass», og stenger grinda. Etter 20-30 min roer den seg og sovner. Vi er innen synsrekkevidde for den, og vi har valgt å ikke gi den noe oppmerksomhet når den driver på slik. MEN, han både tisser og bæsjer inni der, selv om han like før var ute og gjorde ifra seg!  Jeg har også sittet utenfor grinda uten at han når tak i meg, men hyler fortsatt, men kanskje ikke like lenge.  Målet til slutt er jo at han på sikt skal kunne være hjemme alene mens gutten er på skolen fra høsten av, 6 timer ca.  Men slik det ser ut nå virker det som at vi kan glemme dette🙄 Noen råd? Spør hvis jeg har glemt å informere om noe😊
    • 🤣🤣🤣 det er minst 5 år til 🤣
    • Du får si fra når han er voksen og veloppdragen.
    • Tja, finnes det egentlig et rett tidspunkt? Jeg har fått valp både som student, i full jobb, og nå i 80% jobb kombinert med deltidsstudie. Det har gått fin-fint hver gang. Har vært heldig og fått lov til å ha med meg valp på jobb frem til den kunne være alene hjemme. Synes det høres ut som et fint tidspunkt for dere. De som sier at det ikke er rett tidspunkt fordi du er student. Hva begrunner de det med?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...