Gå til innhold
Hundesonen.no

Middag på nyttårsaften


Wednesday
 Share

Recommended Posts

Vi tenkte å invitere folk hjem til oss for første gang :frantics: Og jeg er egentlig helt elendig til å lage mat. Så da håper jeg Sonen kan hjelpe meg :P

Jeg tenkte vi kunne ha pinnekjøtt! Men så lurer jeg på hva som er vanlig å ha som tilbehør? Hvordan tilbereder man alt sammen? Og hva passer som dessert? Hvor mye bør vi beregne på 6 voksne og 2 barn?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kålrabistappe. Beste tilbehøren noen gang! Pinnekjøtt legger du i vann minst en dag før og ligger og damper i noen timer, superenkelt. Desserten bør være noe enkelt siden alle vanligvis spiser seg ekstremt mette på pinnekjøtt til man ruller og litt til... Iskake/vaniljeis og varme bjørnebær? Kjøpe en pakke frosne bjørnebær på rema, helle oppi i en kjele rett før det serveres og rør til det er passe tykt og varmt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vanner ut pinnekjøttet i ca 18 timer og damper det i 3.5 time. De siste 20 min putter jeg dem i ovnen på ca 200 grader.

Kålrabbistappe er veldig godt og veldig enkelt å lage, jeg bruker en halv potet per hele kålrabbe, litt melk, smør, salt og pepper.

Ellers er det poteter og pølse som er tilbehør (jeg har ikke pølse, synes det ikke er godt :P )

Til dessert, kanskje multekrem?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min kålrotstappe som jeg syns er utrolig god om jeg må si det selv :P

Den går i arv i famillien ;)

Den er jo litt "man tar litt av det og en dæsj av det" men sånn ca hva jeg gjor på julaften til meg selv som hadde vært ca 2 personer om de ikke spiste poteter til også:

To små kålhoder

4 små/middels mandelpoterer

2 gulrøtter (setter farge derfor er de med).

Skrelles og kokes.

Hell av vannet og sett den litt på den avslåtte platen imens du stapper litt for å "svi av" overflødig vann. Ett par ss med smør imens du stapper. Ta i ca 2-3 gode skjeer med pinnefett (alt etter hvor tykt fettet i pinnepannen er) da dropper jeg salt, har i litt pepper.

Litt fløte slik at det blir litt for tynt egentlig, setter det på platen igjen og fortsetter røre imens det koker ut litt av væsken igjen også lager jeg den "passe tykk" med litt mel.

Tilpass med litt urtesalt og pepper og :drool: verdens beste stappe syns jeg :icon_redface:

Og nei, du kan IKKE servere pinnekjøtt uten stappe!!! :o

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Okei, det høres jo overkommelig ut :D Noen ide om hvor mye vi bør ha til 6 voksne og 2 barn da?

Det er desverre ikke noe jeg er god på, men det over her har holdt til 3 måltider til meg. Men jeg er ingen storspiser :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med pinnekjøtt beregnes +/- 400g pr pers. Noen sier 300, noen sier 500. Med sistnevnte er du i alle fall godt innenfor.

Kålrotstappe er jo uansett billig å lage, så anbefaler bare å kjøre på med en stoooor kjele :)

Vi hadde 1.5 kg på julaften, kun to pinner var igjen. Vi var to voksne :lol:

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pinnekjøtt og kålrotstappe er jo snaskens :). Min oppskrift:

Vann ut pinnekjøttet i en stor kjele i ca 12-14 timer - skift gjerne vann en gang i løpet av tiden.

Ha to lag pinner i bunnen av en diger kjele, og legg pinnekjøttet oppi. Fyll på med vann litt over pinnene og sett det til koking/damping på god varme. Ha lokk på kjelen. Når kjøttet slipper litt på beina, er det ferdig. Når kjøttet er ferdigdampet, legges det i langpanne og settes øverst i ovnen på sterk varme - gjerne 300 grader - i noen minutter. Når kjøttet har fått en lett "skjerping" snur du bitene og gjør det samme på andre siden :). Da er det ferdig til servering.

Kålrotstappe:

3 kålrøtter (hæhhh- heter det kålrøtter i flertall ?? :lol:).

3-4 poteter

3-4 gulrøtter

Kutt alt i små biter, ha det i en kjele og fyll på vann til alt er dekket. Ha godt med salt i vannet, så slipper du å salte ekstra etterpå.

Kok det godt så alt er lett å mose. Når det er ferdig kokt, tøm av vannet og mos alt sammen med litt smør (et par spiseskjeer?) og gjerne litt av "safta" etter kjøttet. Krydre med pepper og litt muskat (Muskat gjør hele mosen) - men ikke overdriv muskat'en - da kan det bli FOR mye smak. Ha også i litt fløte for en mildere smak :). Som Jeanette sier kan det kokes inn litt for å få vekk litt av fuktigheten, men obs- det brenner seg fort i bunnen av kjelen :).

Serveres med poteter og tyttebærsyltetøy, evt også vossakorv :).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde 1.5 kg på julaften, kun to pinner var igjen. Vi var to voksne :lol:

Altsååå, som jeg sa da jeg solgte reker. 500g er standardanbefaling pr voksen, men mange spiser fint en kilo om de er glad i reker ;)

(Og man må jo ta høyde for at de som ikke spiser 500g har leftovers til oss andre :lol: )

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi tenkte å invitere folk hjem til oss for første gang :frantics: Og jeg er egentlig helt elendig til å lage mat. Så da håper jeg Sonen kan hjelpe meg :P

Jeg tenkte vi kunne ha pinnekjøtt! Men så lurer jeg på hva som er vanlig å ha som tilbehør? Hvordan tilbereder man alt sammen? Og hva passer som dessert? Hvor mye bør vi beregne på 6 voksne og 2 barn?

Pinnekjøtt er dødsenkelt å lage, må bare ha tid til det (vanne ut fra kvelden før, så dampkoke i minst 3 timer). Alt står på pakken!

Vi har kålrabistabbe og poteter til pinnekjøtt.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det beste er forresten en blanding av røkt og ikke røkt i gryta (pinnekjøttet). Da blir det best :D

Ellers er en god kålrabistappe det beste som er!

Pinnekjøtt 2 dager allerede i jula her i gården. :D med stappe, mandelpoteter, vossakorv og tyttebærsyltetøy.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde 4 pakker Gilde pinnekjøtt, var 4 voksne og 2 barn og hadde mat til 2 dager.

Vannet det ut i 10 timer og ville ikke hatt det mindre salt enn det.

Har du stavmikser er den genial å mose stappen med. Jeg bruker ikke hvetemel i stappen, tømmer av kokevannet og har i litt kraft, smør (meierismør, gjerne setertypen) litt salt og pepper og muskattnøtt. Bruker også potet og litt gulrot i for å få fin farge.

Grønnsakene beholder forresten fargen hvis de ikke legges i kokevannet før vannet koker.

Vi har pleid å ha sosisserpølser til. Det er fint å servere barna hvis de synes pinnekjøttet er for sterkt.

Bjerkepinner uten bark i bunnen av gryta.

Ser at de fleste bruker samme fremgangsmåte som det jeg er vant med. og stekingen/grillingen på slutten gjør det ekstra kvessent!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! ☺️ Er det noen her som forer med Dyrisk? Er dere fornøyde?
    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...