Gå til innhold
Hundesonen.no

"Skjønnhetsoprasjoner og utstilling"


Kaja
 Share

Recommended Posts

Vi kom så vidt innpå temaet i en annen tråd, og det fikk meg til å tenke litt.

Nå er jeg ikke helt inn i hva som er "vanlig" og opperere for på andre raser men på granden er det hvertfall ikke så veldig ukjent at de nedre øyelokkene blir strammet opp. Jeg kan forstå hvorfor og jeg har hørt folk gjør det pga hundens helse, mens andre gjør det kun pga utseendet.

Uansett hvorfor hunden er opperert burde det jo ikke vært lov å stille de ut etterpå? Slappe øyelokk gjør MYE med utrykket til hunden.

Det ER vel egentlig ikke greit i følge NKK heller?

Hva tenker dere? Og hva er "vanlig" på deres raser?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syns at om det er gjort så bør man være pålagt å fremvise attest på det i ringen, men det er vel ingen som kan sjekke at det har blitt gjort. Så vil tro at de som gjør det kun for utseende ikke hadde hatt med attest uansett.

På min rase blir ikke særlig mye gjort, de teiper ikke engang ører om de står litt til alle kanter. Kupering er fremdeles ganske vanlig i land der det er tillatt.

Å, jo forresten, kanskje en ting blir holdt "hemmelig" av enkelte folk, fiksing av cherry eye.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har da sett Oabba sine øyne Kaja? Hun plages ikke et spøtt med dem, derfor er det unødvendig å op. Men jeg vet også at OM jeg hadde gjort det, så hadde vi glatt fått exc jevnlig, for alle dommerne reagerer på øya hennesog det de gjør med uttrykket. (Noe de gjør rett i, iom at det er et problem i rasen)

Det at en hund blir rød på øyet er ikke god nok grunn for å op, men om den får konstante betennelser/sår er det selvsagt rett å fikse. For nei, NKK godtar ikke at øynene opreres kun for at hunden skal vinne mer/lettere, men de har ingen måte å kontrollere dette på.

Og så lenge NKK ikke krever å få se epikrisen der det bevises at hunden måtte op pga plager, så er det jo bare å si det, den ble op av medisinsk årsak.

Informerer oppdrettere om at øynene på hundene de har brukt er op?? Bryr de seg når feilen arves i flere gen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vet hvertfall om en tispe som vinner mye med opererte øyne, hun brukes også i avl og har gitt fra seg like slappe øyne til sine avkom. Om det holdes sjult vet ikke jeg, men det burde hvertfall ikke være slik.

Så lenge hunden ikke plages så ser jeg ikke veldig vitsen, jeg var selv nøye på det da jeg skulle ha Tesh, for jeg syns ikke det er spesielt pent, hehe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva tenker dere? Og hva er "vanlig" på deres raser?

Jeg mener det er juks (i utstillingssammenheng) å operere hunden for å pynte på noe som hensynsløs avl har forårsaket. Men for hundens del vil det jo ofte være en lettelse. F.eks. nedfall av mykdeler bakerst i ganen/svelget på raser som pekingeser og mops, som gjør at de knapt får puste, dette må rettes på operativt. Eller øynene på raser med mye overflødig hud, som Cumberland spaniel og GD, blant mange...

På min egen rase er det ingen som opererer noe for å "pynte på sannheten", såvidt jeg vet, men det er velkjent å "fikse" på ørene når valpen er i oppveksten. Noen Sheltievalper får nemlig ståører under tannfellingen, og hvis man ikke gjør noe med det da, så kan det bli permanent. Dette ødelegger hele sheltiens uttrykk, og mange vil derfor ønske å gjøre noe med det. Dvs ikke operativt, men ved å sette inn tyngde i øreflippen (voksbit e.l.) så øretuppen ikke står rett opp lenger, men vipper korrekt nedover. Jeg hadde litt tyngde i ene øret på min eldste sheltie, men angret meg, for jeg syns det ble FOR dyp vipp på øretuppen da. Så jeg tok den ut etter kanskje to uker, og så viste det seg at det var tilstrekkelig. Hun har perfekte vippører i dag :-) Med yngstemann ser det ut til at ørene klarer seg fint uten innblanding, selv om de tipper opp et øyeblikk hvis han legger hodet ordentlig bakover, så faller de pent på plass ned igjen etterpå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...