Maria Skrevet 2. September 2012 Rapporter Share Skrevet 2. September 2012 Skal me sjao. Jeg får besøk av bestemor på onsdag og tenkte å lage noe norsk høstmat til henne. Jeg kan ikke huske sist jeg spiste fårikål, og har heller aldri laget det. Går for tiden på Grete Roede, og har en oppskrift i høstheftet derfra, men er usikker på hva jeg skal gjøre. Der foreslås det flatbiff eller ytrefilet av lam til fårikålen. Hvis man skal lage med fårikålkjøtt (som er fetere) anbefales det å la det hele stå over natta så fettet flyter opp og kan fjernes før gjenoppvarming dagen det skal serveres. Såååå. Hva tror dere blir best? Jeg har ikke peiling er generelt ganske god på å lage mat, men her er jeg n00b! Hvis det blir magert kjøtt jeg velger, altså flatbiff eller ytrefilet, hvilket er best tro? Erfaringer? Og..! Hvilke poteter er best til? Skrelle først eller etterpå? Liker egentlig å beholde vitaminer og skall på potetene. Men det er kanskje mer delikat å servere det ferdig skrelt? Og hva serverer jeg det i? Suppeskål eller flat tallerken? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
KristinR Skrevet 2. September 2012 Rapporter Share Skrevet 2. September 2012 Min mening: fårikål blir ikke godt med kjøtt uten fett. Da blir den veldig smakløs. Det er fettet som er med på å gjøre mye av smaken. Gi blaffen i Grete Roede for akkurat denne middagen og kjøp skikkelig fårikålkjøtt. 10 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest Kåre Lise Skrevet 2. September 2012 Rapporter Share Skrevet 2. September 2012 Helt enig, klarer ikke helt forestille meg fårikål uten fettet, du trenger jo ikke spise fettbitene. Og poteter så er vel mandel best, jeg er tøff og kjører med skall så får det bli opp til hver enkelt å ev. skrelle. Flate tallerkener. http://www.farikal.no/ Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Maria Skrevet 2. September 2012 Forfatter Rapporter Share Skrevet 2. September 2012 Takk for svar Var det jeg mistenkte, at det er bedre å bruke "ekte" kjøtt altså. Roedemat er ikke alltid såååå godt som de usunne variantene, om jeg skal være ærlig. Nå går jeg på roede mest for å holde vekta, så en dag med utskeielser skal nok gå fint. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Maria Skrevet 2. September 2012 Forfatter Rapporter Share Skrevet 2. September 2012 Men et som til! Er det like godt om jeg lager det dagen før? Har 1,5-2 timer på meg fra jeg er ferdig på skolen til jeg får besøk. Rekker jeg det samme dag? Skal kjøttet fårhåndsbløtes sånn som pinnekjøtt? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest Kåre Lise Skrevet 2. September 2012 Rapporter Share Skrevet 2. September 2012 (endret) Fårikål er jo typisk best neste dag, og det tar tid å koke, minst 2 timer pleier alltid ende opp med litt lenger tid her enn hva oppskriftene sier jeg. Nei det skal ikke forhåndsbløtes, men det skal være litt vann i kasserollen til kokinga. Husk pepperet om du ikke vil ha de løst i og slippe pelle de bort så bruk sånn pepperboks, og de siste åra har de solgt sånne ferdige pepperposer til fårikål på butikkene, Det er faktisk så enkelt som det står her: http://www.farikal.no/oppskrifter/ Endret 2. September 2012 av Kåre Lise Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Renate A Skrevet 2. September 2012 Rapporter Share Skrevet 2. September 2012 Skal du ha bestemor på besøk så syntes jeg du skal lage skikkelig fårikål og heller skjerpe inn igjen etter den middagen Jeg ville laget det dagen før, er alltid best ved andre oppvarming Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Maria Skrevet 2. September 2012 Forfatter Rapporter Share Skrevet 2. September 2012 Takk igjen Da lager jeg det dagen før, det passer meg utmerket. bedre tid! Får bare håpe jeg har stor nok kjele. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gullen Skrevet 2. September 2012 Rapporter Share Skrevet 2. September 2012 Er enig med de andre her, om at fårikålkjøtt bør ha fett på seg...men ikke FOR mye fett heller. Styr unna fårikålkjøtt med lite kjøtt og masse fett. Jeg pleier å bruke både skiver av lammelår (delt i biter) og fårikålkjøtt, da får jeg godt kjøtt, i tillegg til at jeg får den gode feita som setter den gode smaken på fårikålen. Lag den dagen i forveien, fårikål er best oppvarmet dagen etter. ..og husk å koke den lenge nok, til kjøttet er skikkelig mørt. Lykke til! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Maria Skrevet 2. September 2012 Forfatter Rapporter Share Skrevet 2. September 2012 Takk for gode råd Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tricolor Skrevet 4. September 2012 Rapporter Share Skrevet 4. September 2012 Jeg bruker også lårskiver og "fårikålkjøtt". Beregner lengre koketid enn det som står oppgitt, koker minst 3 timer. Det som er viktig med fårekjøtt er at det ikke må fosskoke, bare trekke/syde. Ellers blir det seigt. Hele pepperkorn løst i gryta, det er litt av sjarmen;) Her i huset liker vi best Kerrs Pink poteter til. Kok dem med skrellet på og skrell dem eventuelt før servering. Men et sånt kosemåltid behøver jo ikke foregå i racerfart, så om du setter frem asjetter til å ha skrellet (og pepperkornene) på så er det jo fort gjort å skrelle selv. Vil du ha kraften jevnet så strør du bare litt hvetemel oppå kållagene. Det er en smakssak. Pinnekjøtt er svært saltet, det er derfor det skal legges i vann før koking. Fårikål lages av usaltet kjøtt. PS. Jeg tror jeg kommer innom en tur Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Maria Skrevet 4. September 2012 Forfatter Rapporter Share Skrevet 4. September 2012 Og så var det da ulempen med å bo i Ås, da... Fader! Utsolgt for ALT av lammekjøtt i samtlige matbutikker. Dustefolk som handler så tidlig Så dessverre blir det ikke fårikål riktig ennå, men det kommer! Ble riktig så inspirert av denne tråden må skjønne. Men i denne omgang blir det suppe med kjøtt, løksaus og poteter. Også god, gammel norsk tradisjonsmat NAM! 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Frida og fuglehundene Skrevet 4. September 2012 Rapporter Share Skrevet 4. September 2012 Da får du reise til Ski, Vinterbro, Vestby eller noe og få tak i kjøtt Nå fikk jeg lyst på fårikål også Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tricolor Skrevet 4. September 2012 Rapporter Share Skrevet 4. September 2012 Og så var det da ulempen med å bo i Ås, da... Fader! Utsolgt for ALT av lammekjøtt i samtlige matbutikker. Dustefolk som handler så tidlig Så dessverre blir det ikke fårikål riktig ennå, men det kommer! Ble riktig så inspirert av denne tråden må skjønne. Men i denne omgang blir det suppe med kjøtt, løksaus og poteter. Også god, gammel norsk tradisjonsmat NAM! Å, men det er skikkelig godt det også! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Maria Skrevet 4. September 2012 Forfatter Rapporter Share Skrevet 4. September 2012 Da får du reise til Ski, Vinterbro, Vestby eller noe og få tak i kjøtt Nå fikk jeg lyst på fårikål også DET gidder jeg ikke busse halve Follo rundt for altså Hadde jeg ennå hatt bil hadde jeg lett dratt til Ski og handlet, men når man må gå og busse overalt så blir ting mer tungvint. Det var ikke ment to be. Hehe. Men OM jeg skal lage det senere, da. Snart bogner det av lam i butikkene, er bare jeg som er litt tidlig ute. Å, men det er skikkelig godt det også! Ja, sant det er!? Får bare håpe jeg får det til så bra som gamla sjæl. Hun er kresen må skjønne. Men jeg er egentlig en bedre kokk Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Frida og fuglehundene Skrevet 4. September 2012 Rapporter Share Skrevet 4. September 2012 Ja, skjønner deg godt, busser og toger selv Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Maria Skrevet 4. September 2012 Forfatter Rapporter Share Skrevet 4. September 2012 Ja, skjønner deg godt, busser og toger selv Lucky us :santa: hehe Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.