FranskDogge Skrevet 6. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 6. Februar 2012 Hei.. Jeg vil begynne med søppeldykking. Det skal jo være miljøvennlig. Er det noen som har erfaring med det? Det er mest brød som ligger der, men mye annet også som er spiselig. Jeg snakker om søppelet til butikkjeder, der ting ikke er åpent, bare bært ut i poser og lagt oppi. Jeg ser i aviser at det er veldig mange som driver med det og sparer veldig med penger, samtidig får de brukt det folk skal kaste. Er det noen som driver med dette? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
jlkm Skrevet 6. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 6. Februar 2012 (endret) Hm, selve ordet, "søppeldykking", har jeg ikke hørt før. Men, det er kun gamle, inngrodde og tøysete holdninger som har stoppet meg fra å være deltids friganer. All statistikk (og erfaringer) tilsier at du bør kunne finne mye godsaker i søpla til butikkene, MEN de skal ha en ting; de blir stadig flinkere til å unngå matkasting, disse matkjedene. Jeg har selv jobbet i matbutikk for ei tid tilbake, og jeg ble imponert over hvor stort fokus det var på å holde svinnet på et minimum, i alle fall i den kjeden. Visste du at de private forbrukerne står for omtrent 80% av alt matavfallet her til lands? Du skal se det er i søppelkassa til naboen du vil finne mest Endret 6. Februar 2012 av jlkm Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
FranskDogge Skrevet 6. Februar 2012 Forfatter Rapporter Share Skrevet 6. Februar 2012 Jeg tror det naboene har er åpnet. Butikker har jo uåpnede varer og selv om dato stemplingne gikk ut i dag så er ikke varen gått ut på dato.. Det er jo en regel på dato stempling.. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
mushi Skrevet 6. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 6. Februar 2012 Hei.. Jeg vil begynne med søppeldykking. Det skal jo være miljøvennlig. Er det noen som har erfaring med det? Det er mest brød som ligger der, men mye annet også som er spiselig. Jeg snakker om søppelet til butikkjeder, der ting ikke er åpent, bare bært ut i poser og lagt oppi. Jeg ser i aviser at det er veldig mange som driver med det og sparer veldig med penger, samtidig får de brukt det folk skal kaste. Er det noen som driver med dette? Hadde vært forsiktig med dette hvis jeg var deg. Jobber i matbutikk og varene blir gjerne liggende en stund i romtemperatur, gjerne en hel dag før de kommer seg på kjøla i kaste-hylla. Vi selger ut datovarer til halv pris for å slippe å kaste og det som blir kastet er gjerne samlet opp over ei uke. Skal godt gjøres å finne noe å bruke. Tørrvarer som kastes er det gjerne hull på og det blir rimelig ekkelt oppi der. Frukt går i matavfall. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
FranskDogge Skrevet 6. Februar 2012 Forfatter Rapporter Share Skrevet 6. Februar 2012 Folk tar jo det som er spiselig. Om dere har samlet i en uke, så er det vel noe nytt oppi der? Det er jo det de tar. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gjest Skrevet 6. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 6. Februar 2012 Hei Dette innlegget kommer til å bli langt, du er herved advart! Jeg har drevet med containersvømming (kjært barn har mange navn) "på heltid" i litt over tre år nå. Først og fremst etter mat, men jeg finner også møbler og klær med litt ujevne mellomrom. Det stemmer at det kastes sinnssykt mye brød, men om du finner den rette butikken kan du finne mye annet fint også. Både jeg og de seks andre jeg bor sammen med lever i all hovedsak av den maten vi finner, det eneste vi kjøper er tørkede bønner/ linser og denslags. Om sommeren kjøper jeg melk og smør også, men nå når det er kaldt holder dette seg bedre ute i containerne. To av oss er vegetarianere, de andre spiser kjøtt. Alle spiser sunnere (ut fra statens kostholdsråd) og mer balansert enn de fleste jeg kjenner. Det som blir kasta er, for å si det enkelt, det samme som de selger inne i butikken. Det vi finner mest av (altså det vi tar med oss hjem) er brød (mest polarbrød og pågen dit vi går), diverse kjøtt, poteter, tomater, brokkoli og kålrabi, gulrøtter, andre grønnsaker, bananer, epler og annen frukt, egg og diverse yoghurt/syrlige melkeprodukter. Overraskende ofte er grønnsakene av like god eller bedre kvalitet enn den man kjøper inne i butikken, jeg skjønner ikke helt hvordan de får det til...? I tillegg finner vi periodevis enorme mengder sjokolade, kjeks og så videre, når butikkene har hatt varetelling eller har rydda i godterihyllene sine. I tillegg går faktisk krydder, mel, sukker, salt, sjampo, zalo, vaskepulver og denslags også ut på dato, så om man følger med litt kan man hamstre det meste man trenger når dette blir rydda ut. Ofte finner vi varer som har fått etiketten sin tilgrisa, for eksempel hvis det har gått hull på en tranflaske, et syltetøyglass eller en melpose. Da hender det at hele pallen med varer blir kasta. Vi finner også en god del egg, siden hele pakken kastes om det har gått hull på et av eggene. Da sorterer vi ut de eggene som er ødelagte, og bruker resten. Den maten vi finner er ofte av god kvalitet, gjerne "luksusprodukter" som det ikke går så mye av. Fisk og kjøtt finner vi også ofte. Som mushi sier blir dette ofte liggende i romtemperatur før det kastes, så det er det lurt å være litt obs på. Hvis det er rent kjøtt som går ut ca samme dag, eller hvis det er frossent, tar jeg det med hjem og sjekker det nærmere. Luktesans er en fin ting. Nå veit jeg jo ikke hvor du bor, men om du bor i en by kan det være en fordel å komme seg litt utafor sentrum, for å finne butikker som ikke låser containerne sine inne i garasjer og lignende. I Tromsø må man gå ca 20 min bort fra sentrum for å finne ulåste containere, men dette varierer veldig fra sted til sted. Du kan jo gå inn på http://trashwiki.org/en/Main_Page og se om det er skrevet noe om ditt område. I tillegg kan det være lurt å reise dit rett etter stengetid, vi pleier å være der en halvtime etter. Da får vi ofte tak i godt kjøtt før det rekker å bli varmt (om sommeren), og fine grønnsaker før de blir frosne (om vinteren). Butikkene sorterer mellom emballert og uemballert mat, i praksis betyr det ofte at de sorterer mellom kjøtt og grønnsaker. De ulike butikkjedene har forskjellige rutiner, og det varierer veldig fra sted til sted hvor rene boksene er, og hvordan det sorteres. Vi bærer med oss varene hjem i store ryggsekker, vasker, sorterer ut det dårlige, og bytter emballasje, alt ettersom. Grønnsaker og frukt skrelles før bruk, med mindre de har vært pakka inn i tett plast. Sånn til sist, så er det veldig, veldig viktig å oppføre seg ordentlig og ydmykt om man møter ansatte eller vektere, og å ikke rote og grise til rundt containerne! Det trekker til seg skadedyr, sinte butikkeiere og hengelåser på boksene. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
jlkm Skrevet 6. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 6. Februar 2012 Hadde vært forsiktig med dette hvis jeg var deg. Jobber i matbutikk og varene blir gjerne liggende en stund i romtemperatur, gjerne en hel dag før de kommer seg på kjøla i kaste-hylla. Vi selger ut datovarer til halv pris for å slippe å kaste og det som blir kastet er gjerne samlet opp over ei uke. Skal godt gjøres å finne noe å bruke. Tørrvarer som kastes er det gjerne hull på og det blir rimelig ekkelt oppi der. Frukt går i matavfall. Som Vims sier - luktesans er en fin ting. Kroppen din er faktisk såpass glupt skrudd sammen at du har gode mekanismer for å fange opp dårlig mat. Til en viss grad, ihvertfall, men tilstrekkelig til at man nesten utelukkende kan si at om du ikke reagerer spesielt på lukta kan du stort sett spise det. Ellers gjelder selvfølgelig vanlige hygieneregler. Her i huset går ingenting i søpla uten å ha vært lukta og evt smakt grundig på. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Akita Skrevet 7. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 7. Februar 2012 http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.7956049 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Mirai Skrevet 7. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 7. Februar 2012 Helt vilt hvor mye som blir kastet! Visste ikke at folk faktisk kunne unngå å kjøpe mat ved å lete blant denne "søpla", men interessant er det. Butikkene burde kanskje vurdere å selge disse varene for enda mer nedsatt pris enn det de gjør den ene dagen de har "gått ut på dato".. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
:)Kine Skrevet 7. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 7. Februar 2012 Helt vilt hvor mye som blir kastet! Visste ikke at folk faktisk kunne unngå å kjøpe mat ved å lete blant denne "søpla", men interessant er det. Butikkene burde kanskje vurdere å selge disse varene for enda mer nedsatt pris enn det de gjør den ene dagen de har "gått ut på dato".. Det har faktisk vår lokale Meny-butikk i Horten begynt med nå. Jeg synes det er kjempebra! Prøver å støtte det med å kjøpe det som er på tilbud. (Litt fordi jeg er gjerrig og da. ) Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
FranskDogge Skrevet 7. Februar 2012 Forfatter Rapporter Share Skrevet 7. Februar 2012 kanskje jeg kan få tak i noe Pedegree og friskies og selge til hunde og katteeiere? Lol! Det er jo varen som skal spises, og ikke papiret.. Papiret er gått ut på dato, men ikke varen som ligger i. Skal prøve det når armen er blitt frisk. Jeg tror det ligger mye spenning i det.. Tenk å finne en haug med julebrus, åhoi! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Pringlen Skrevet 7. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 7. Februar 2012 Jeg har "søppeldykket" masse i øyedmed rådyrfôring. Og dæven hvor mye brukbar mat som blir kastet!! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gjest Skrevet 7. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 7. Februar 2012 http://www.nrk.no/ny...nmark/1.7956049 Der var den, ja. (shit, så mange rare bilder han tok... ) Helt vilt hvor mye som blir kastet! Visste ikke at folk faktisk kunne unngå å kjøpe mat ved å lete blant denne "søpla", men interessant er det. Butikkene burde kanskje vurdere å selge disse varene for enda mer nedsatt pris enn det de gjør den ene dagen de har "gått ut på dato".. Ja, enig. Men jeg tror mange butikker ikke prioriterer å prise ned alle varene som går ut fordi det ikke "lønner seg" tidsmessig - da må jo de ansatte bruke store deler av arbeidstiden sin på dette. Jeg tror hovedproblemet rett og slett er at folk forventer å finne fulle butikkhyller, uansett når de er der og handler. Om det så er to minutter før stengetid, så forventer mange likevel å finne brødhyllene fulle, med like godt utvalg som tidligere på dagen. Når det gjelder frukt og grønnsaker, som det også kastes uhorvelig mye av, så virker det som om en del butikker kaster det de har inne i butikkhyllene, så snart de får inn nye varer. Det er jo "ingen" som kjøper de litt triste, på-grensa-til-overmodne tomatene, når de nye ligger ved siden av og ser mye finere ut. Og da sier det seg selv at mye går i søpla... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gjest Skrevet 7. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 7. Februar 2012 Som Vims sier - luktesans er en fin ting. Kroppen din er faktisk såpass glupt skrudd sammen at du har gode mekanismer for å fange opp dårlig mat. Til en viss grad, ihvertfall, men tilstrekkelig til at man nesten utelukkende kan si at om du ikke reagerer spesielt på lukta kan du stort sett spise det. Ellers gjelder selvfølgelig vanlige hygieneregler. Her i huset går ingenting i søpla uten å ha vært lukta og evt smakt grundig på. Jeg er sånn som synes leverpostei luker rart selv første dagen etter jeg har åpna den (bestandig) og kjenner aldri forskjell på kjøttlukt. Så den der synes jeg er litt ambvivalent. Melk synes jeg også kan lukte alt mulig, finner ingen "konsistens" i god/dårlig lukt avhengig av holdbarhet og smak. Mulig luktesansenmin er ødelagt eller no Godt jeg har penger og kan kjøpe den maten jeg har lyst på, men hver til sitt livs behov. Jeg får meg f.eks ikke til å spise grønnsaker og frukt med mindre de er plettfrie. Jeg er helt OCD på dette. Synes frukten/grønnsaken smaker ekkelt og jeg mister behovet for å spise den. Det er så hysterisk at jeg ikke engang spiser frukten fra jobbfrukt, fordi jeg føler jeg ikke veit hvor gammel den er eller ellers har kontroll på frukten. Det er litt slitsomt å ha det sånn, men hva man ikke gjør for å få litt god sunn bondekost i magen Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
:)Kine Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Jeg er sånn som synes leverpostei luker rart selv første dagen etter jeg har åpna den (bestandig) og kjenner aldri forskjell på kjøttlukt. Så den der synes jeg er litt ambvivalent. Melk synes jeg også kan lukte alt mulig, finner ingen "konsistens" i god/dårlig lukt avhengig av holdbarhet og smak. Mulig luktesansenmin er ødelagt eller no Godt jeg har penger og kan kjøpe den maten jeg har lyst på, men hver til sitt livs behov. Jeg får meg f.eks ikke til å spise grønnsaker og frukt med mindre de er plettfrie. Jeg er helt OCD på dette. Synes frukten/grønnsaken smaker ekkelt og jeg mister behovet for å spise den. Det er så hysterisk at jeg ikke engang spiser frukten fra jobbfrukt, fordi jeg føler jeg ikke veit hvor gammel den er eller ellers har kontroll på frukten. Det er litt slitsomt å ha det sånn, men hva man ikke gjør for å få litt god sunn bondekost i magen Haha.. Sånn er jeg og egentlig. Hvis melken nærmer seg dato, så synes jeg den smaker rart osv.. Kan fort bli kvalm hvis det er noe galt med varen. Men jeg vet jo at det bare er i hodet mitt. Og det er jo helt idiotisk, for jeg reiser mye utenlands, og da kan jeg plutselig spise mye rart. Jeg har vel egentlig bare bestemt meg for at jeg må slutte med det. For et par uker siden spiste jeg en yoghurt som hadde gått ut på datoen (med flere dager ), og jammenmeg, jeg lever fortsatt! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Benedicte Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Må innrømme at jeg var veldig skeptisk når jeg først tittet i denne tråden. Men nå ser jeg jo hvor utrolig mye butikkene kaster! Er det såpass mye som kastes HVER kveld i butikkene? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Raksha Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Dæmn, skulle hatt lappen og bil ja, tenk så mye gratis hundemat man kunne funnet (rått kjøtt), og tenk å finne sjokolade! 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
HHC Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Må innrømme at jeg var veldig skeptisk når jeg først tittet i denne tråden. Men nå ser jeg jo hvor utrolig mye butikkene kaster! Er det såpass mye som kastes HVER kveld i butikkene? Det kommer også ann på butikken. En butikk med egen delikatesse (i hvertfall betjent varmdisk) kan lage masse pølsegryte f.eks når de ser at et stort parti med pølser går ut om 4 dager. Verre for billigkjedene som må selge før datostempling. Hjelper ikke at ting er spisende når reglene tilsier annet.... Men syntes det er synd butikker ikke har flere avtaler med organisasjoner som hjelper vanskeligstilte f.eks. Dæmn, skulle hatt lappen og bil ja, tenk så mye gratis hundemat man kunne funnet (rått kjøtt), og tenk å finne sjokolade! Den havner vel alltid på bakrommet? 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Raksha Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Den havner vel alltid på bakrommet? Killjoy! Har en plan til nestegang jeg virkelig ikke få sove, ta med sekk og hunder på dumpsterdiving, bare så synd jeg har laaang vei. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Synnikken Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Tror jeg må ta meg en snikerunde til containerne borti gaten her jeg.... hmm! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Kensington Gate Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Nå blir jeg helt rastløs - jeg som er opplært til at mat ikke må kastes og som spiser alt som ikke rører på seg... Får lyst til å kjøre ut til nærmeste butikk! Men sove nå, kanskje en annen gang. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Siri Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Tenk å finne en haug med julebrus, åhoi! For noen år siden var jeg med på dugnad på Ringnes. Der tømte vi ut uante mengder juleøl og julebrus - bare pga etiketten! Vi var dynka i øl fra topp til tå etter den seansen, og det var altså flere paller med juleprodukter som ble destruert. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gjest Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Den havner vel alltid på bakrommet? Neida, sjekk her. https://www.facebook...&type=1 (hm, hvordan linker man til facebookbilder?) Det er slett ikke noe uvanlig syn. Jeg trodde ikke det gikk an å bli lei av sjokolade og kjeks, men det klarte jeg fint bare i løpet av det første året. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Snickers Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Synes dette høres fantastisk flott ut - tenk å spare penger og samtidig være snill mot naturen! Meen.. vet ikke om jeg hadde fått meg til å gjøre det, tror jeg hadde følt meg veldig "usivilisert" og fattig.. Det er noen polakker i bygda jeg bor i som driver med dette, og de blir veldig sett ned på.. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
OlavEmil Skrevet 8. Februar 2012 Rapporter Share Skrevet 8. Februar 2012 Utruleg interessant! Trist at desse polakkane blir sett ned på, dei gjer jo eigentleg samfunnet ein god gjerning. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.