Gå til innhold
Hundesonen.no

Recommended Posts

Skrevet

Jeg vil naturligvis at valpen min skal ha et sunt og godt kosthold. Det er en salukivalp som nå veier ca. 13 kilo.

Hun får tørrfor til vanlig. Av og til bytter jeg ut 1/3 av dagsrasjonen med tørrfor med en kotelett eller noe sånt. Til trening får hun pølsebiter. Det kan vel bli 1/2 - 1 pølse om dagen. Det er grillpølse eller wiener, helst laget av kalkun/kylling.

Blir det for mye pølse?

Skrevet

Hver eneste dag? Uten at jeg er kostholdsekspert synes jeg det høres litt mye ut, er mye krydder og salt i sånne pølser. Hva med å finne alternative godbiter så du kan variere litt? :) Tørket lever og blodpudding er storveis her i huset.

Guest Snusmumrikk
Skrevet

Vel, en halv til en pølse om dagen er ganske mye for en hund. Spesielt en liten valp. Det blir en stor del av dagens formengde. Pølse er usundt for hunder, akkurat som mennesker. Ikke noe farlig med litt nå og da, men en pølse om dagen, det ville ikke jeg spist engang, og jeg er prosentvis rimelig mye større enn en 13 kg salukivalp :P Så jeg ville kutta ned på pølsa og heller brukt foret, sundere godbiter, lek eller kos og klapp :)

Skrevet (endret)

Jeg synes det høres ut som du bruker veldig store biter av pølsa når du belønner. Til sammenligning har jeg med mine to på langturer i helgene, og har da med 1-1.5 wienerpølse som de får i løpet av hele turen, som gjerne kan ta 5-7 timer. :)

Det er ikke størrelsen det kommer an på, men at hun får smaken av noe godt. Du kan feks prøve å skjære pølsa i to på langs, deretter i to, og så millimetertynne skiver av de bitene. Da blir det veeeeldig mange godbiter. :)

Edit: Jeg bruker omtrent aldri pølse under trening, men gir det som kaloririk tursnacks så de skal holde lenge og ha lyst til å komme tilbake til meg. På trening bruker jeg så og si alltid rått eller tørka kjøtt,

Endret av SandyEyeCandy
  • Like 1
Skrevet

Kutt ut pølse fullstendig er mitt råd, det er fryktelig usunt for en hund, og ingen grunn til å gi dette til din hund overhodet og iallefall ikke tilvenne hunden denne typen smak med masse salt, krydder og løk som regel også, alt dette er skadelig for en hund i lengden.

Prøv deg på naturlige godbiter og finn hva din hund liker, og generelt aldri gi hunden krydret mat det er en dårlig vane, og i verstefall vil din hund ikke sette pris på "ordentlig" mat senere om hunden blir for vant til slike godbiter.

Provit er helt naturlig, frysetørket kjøtt beregent som godbiter, ellers kan du gjøre det mye billigere for deg selv ved å finne billig kjøtt i frysedisken som svinekoteletter, okselever, kyllingfileter eller hvit fisk, for så å koke det om du ikke orker å gi det rått til trening. Kutt i passende terninger, og gjør du det veldig enkelt, koker du opp mye på en gang, kutter opp alt og legger det posjonsvis i fryseren. Tiner iløpet av noen timer om du tar ut posen før du skal gi bitene.

Skrevet

OK, pølse er ut. Trodde dette var greie ting - var populært tips på valpekurs. Leverpostei er fysjom også da? Blodpudding ok?

Jeg har brukt Provit godbiter også, men de smuler mye, og er litt dyre.

Guest Belgerpia
Skrevet

En halv til en pølse er da ikke mye?

Himmel og hav - går jo gjennom ei halv pakke pølser om jeg har det som godbiter på trening. Ingen har dævva her av det og hundene er relativt sunne og friske såvidt jeg vet.

Kalkun og kyllingpølser er gjerne magrere også.

Frolic er ett godt alternativ til godbiter - del en ring i fire så har du fine godbiter og noen få ringer varer lenge. Men jeg ville ikke fått noja av pølsemengden altså.

Guest lijenta
Skrevet

DU kan jo teste ut om hunden funker bedre på små biter. Det jeg kjøper ferdig syntes jeg er alt for store biter. Mine matvrak fungerer best på små biter. Da vil jo pølsa holde lenger. Ellers så er mye mat som er ferdiglaget med salt og krydder. Hva med å lage kjøttpudding uten salt og annet skadelig skjere den opp og bruke den

Skrevet

Fiskekaker eller fiskepudding i bittesmå biter er populært. Stinker av fingra, men hvem bryr seg :)

Edit: Pølser og fiskekaker hører hjemme på seriøs trening. Til hverdags bruker jeg doco, sånne myke som er litt dyre, men lette å dele i mange selvom de er små fra før, eller ulike poser med godbiter vi har fått og liknende. Frolic har vi kuttet helt ut etter en viss Renatur, der alle var rause med godbitene og magen til små hunder er altså mindre enn til store :lol: Alt man må lære med nye hunder :D

  • Like 2
Guest Snusmumrikk
Skrevet

Kutt ut pølse fullstendig er mitt råd, det er fryktelig usunt for en hund, og ingen grunn til å gi dette til din hund overhodet og iallefall ikke tilvenne hunden denne typen smak med masse salt, krydder og løk som regel også, alt dette er skadelig for en hund i lengden.

Prøv deg på naturlige godbiter og finn hva din hund liker, og generelt aldri gi hunden krydret mat det er en dårlig vane, og i verstefall vil din hund ikke sette pris på "ordentlig" mat senere om hunden blir for vant til slike godbiter.

Provit er helt naturlig, frysetørket kjøtt beregent som godbiter, ellers kan du gjøre det mye billigere for deg selv ved å finne billig kjøtt i frysedisken som svinekoteletter, okselever, kyllingfileter eller hvit fisk, for så å koke det om du ikke orker å gi det rått til trening. Kutt i passende terninger, og gjør du det veldig enkelt, koker du opp mye på en gang, kutter opp alt og legger det posjonsvis i fryseren. Tiner iløpet av noen timer om du tar ut posen før du skal gi bitene.

Forsovet gode tips, men for meg er ikke hverken kyllingfilet eller disse små provitposene noe alternativ i hverdagen pga pris. Men å bruke fantasien litt og se etter sunde gode godbiter er lurt :)

En halv til en pølse er da ikke mye?

Himmel og hav - går jo gjennom ei halv pakke pølser om jeg har det som godbiter på trening. Ingen har dævva her av det og hundene er relativt sunne og friske såvidt jeg vet.

Kalkun og kyllingpølser er gjerne magrere også.

Frolic er ett godt alternativ til godbiter - del en ring i fire så har du fine godbiter og noen få ringer varer lenge. Men jeg ville ikke fått noja av pølsemengden altså.

En hel pølse om dagen til en 13 kg valp syns jeg er mye jo. Jeg bruker også pølser på trening innimellom (varierer hva som er godbit og bruker mye lek), men for det første er hunden min 28 kg, så en pølse er ikke like mye, og for det andre er det ikke hver dag. I forhold til størrelse blir det jo som om hunden min skulle fått 2-3 hele pølser hver dag eller jeg spise 5-6 stk. Sånn sett i forhold til vekt. Men pølse innimellom ser jeg ikke noe problem med nei (vi trenger ikke bli hysteriske helsefreaker heller). Det var bare mengden jeg syns burde kuttes ned på. At junkfood er usundt i store mengder er da ingen hemmelighet. Hunder funker omtrent som mennesker på det området.

Skrevet

Vi bruker for det meste pølser når vi trener. Ellers bruker jeg enkelte ganger tørrfor, en annen type enn den han spiser til vanlig.

Du kan jo lage egne pølser. Ta ukrydret kjøttdeig, del opp i mange biter, rull ut pølser av dette, steik på panne og del opp etter det blir kjølig. Du kan lage mye godbiter utav dette om du drøyer kjøttdeigen. Du kan jo også lage karbonader som du deler opp.

Det sunneste er jo noe du kan lage selv. Da har du mer kontroll på hva som blir proppa i hunden :)

Guest Gråtass
Skrevet

Jeg ser ikke problemet, men del opp ei pølse i fire strimler på langs, deretter i så tynne skiver som du kan på tvers. Ellers så er ost, leverpostei, kyllingfilet, kjøttkaker, koteletter flotte alternativer .

Skrevet

OK, pølse er ut. Trodde dette var greie ting - var populært tips på valpekurs. Leverpostei er fysjom også da? Blodpudding ok?

Jeg har brukt Provit godbiter også, men de smuler mye, og er litt dyre.

Anbefaler deg virkelig å holde deg unna alt av hel- og halvfakrikatet mat tilsatt konserveringsmidler og krydder, det er ikke sunt for hunden din. Da gjelder alt av ferdig kjøttmat som leverpostei, puddinger o.l, kjøp heller helt rene kjøttprodukter, du finner kjempemye billig bare du leter, hel lever er utrolig billig, og så finnes sei og annen fisk fryst i blokker som også er veldig billig, fryste nakkekoteletter er billig - bare kikk på at det ikke er tilsatt noe.

Absolutt alt av rent kjøtt/innmat er helt supert, fra makrell til hjort, hjerne til fileter, her velger du din/hunden dins favoritt.

Skrevet

Anbefaler deg virkelig å holde deg unna alt av hel- og halvfakrikatet mat tilsatt konserveringsmidler og krydder, det er ikke sunt for hunden din. Da gjelder alt av ferdig kjøttmat som leverpostei, puddinger o.l, kjøp heller helt rene kjøttprodukter, du finner kjempemye billig bare du leter, hel lever er utrolig billig, og så finnes sei og annen fisk fryst i blokker som også er veldig billig, fryste nakkekoteletter er billig - bare kikk på at det ikke er tilsatt noe.

Absolutt alt av rent kjøtt/innmat er helt supert, fra makrell til hjort, hjerne til fileter, her velger du din/hunden dins favoritt.

Det burde jo vi mennesker også holde oss unna, men personlig gjør jeg ikke det. Det blir fort hel og halvfabrikat, og jeg ser ikke noen grunn til ikke å bruke pølsa som ble til overs til godbit, meeen jeg bruker ikke pølse hver dag akkurat.

Her går det kanskje en pølse i uka eller noe, bruker ofte tørrforbiter, men det er fordi hunden min er vill etter mat.

Dessverre er det vanskelig for meg å kjøpe f.eks. en hel lever og lage godbiter, det er ikke lang holdbarhet, også må det tilberedes evt. stekes. Til slutt ender det opp med at jeg kaster over halvparten fordi jeg ikke har fått brukt det.

Men en ting som er ganske billig er slike leverbiter som kommer i sånn tørka format, de med to riller... hvis noen vet hvilke jeg mener. Man får kjøpt dem i kilos poser også nedover.

Skrevet

Det burde jo vi mennesker også holde oss unna, men personlig gjør jeg ikke det. Det blir fort hel og halvfabrikat, og jeg ser ikke noen grunn til ikke å bruke pølsa som ble til overs til godbit, meeen jeg bruker ikke pølse hver dag akkurat.

Her går det kanskje en pølse i uka eller noe, bruker ofte tørrforbiter, men det er fordi hunden min er vill etter mat.

Dessverre er det vanskelig for meg å kjøpe f.eks. en hel lever og lage godbiter, det er ikke lang holdbarhet, også må det tilberedes evt. stekes. Til slutt ender det opp med at jeg kaster over halvparten fordi jeg ikke har fått brukt det.

Men en ting som er ganske billig er slike leverbiter som kommer i sånn tørka format, de med to riller... hvis noen vet hvilke jeg mener. Man får kjøpt dem i kilos poser også nedover.

Det burde vi så absolutt! Sunt er det ikke for noen.

Det med holdbarhet er det jo lett å gjøre noe med, bare man gidder. Koke/tørke i ovnen i biter, for så legge det posjonsvis for hvor mye du vil bruke på trening er jo veldig lurt (som nevnt tidligere), da har du alltid noe tilgjengelig i fryseren om du husker å ta ut noen timer før, ellers kan man jo gi det halvfrossent også.

Skrevet

Forsovet gode tips, men for meg er ikke hverken kyllingfilet eller disse små provitposene noe alternativ i hverdagen pga pris. Men å bruke fantasien litt og se etter sunde gode godbiter er lurt :)

Bare som et lite tips, selv om det fremdeles er dyrt: kjøp kyllingfileten frossen i større poser. Da blir det endel billigere. :)

Skrevet

Forsovet gode tips, men for meg er ikke hverken kyllingfilet eller disse små provitposene noe alternativ i hverdagen pga pris. Men å bruke fantasien litt og se etter sunde gode godbiter er lurt :)

Nei, kyllingfileter er som regel dyrt, men sparer noen kr på det tipset over iallefall. Her brukes det om vi hamstrer over grensen. :icon_redface:

Men finnes jo veldig mye andre billige alternativer. Enig i at Provit er dyrt, pleier å ha det liggende ved "krisetilfeller" (om jeg har glemt å ta ut frysemat), men ellers pleier jeg å bruke rent kjøtt.

Skrevet

Det burde vi så absolutt! Sunt er det ikke for noen.

Det med holdbarhet er det jo lett å gjøre noe med, bare man gidder. Koke/tørke i ovnen i biter, for så legge det posjonsvis for hvor mye du vil bruke på trening er jo veldig lurt (som nevnt tidligere), da har du alltid noe tilgjengelig i fryseren om du husker å ta ut noen timer før, ellers kan man jo gi det halvfrossent også.

Helt enig med frysing, men problemet mitt er rett og slett at det blir liggende, for jeg husker aldri å ta det ut noen timer før.. Dermed går det tapt :(

Samt at fryserplassen er ganske forbeholdt oss mennesker, det holder at bikkja har to frosne fasaner inni der :P Meeeen en liten pose med frosne godbiter skulle jo fått plass. Skal prøve å lage noe og fryse ned, nå skal jeg jo på kurs fremover så da kan jeg jo prøve å se om jeg klarer å huske å ta det ut i tide.

Du har ikke en god og enkel oppskrift på slike godbiter? (regner med at TS ikke har noe imot at jeg spørr om det?)

  • Like 1
Skrevet

Helt enig med frysing, men problemet mitt er rett og slett at det blir liggende, for jeg husker aldri å ta det ut noen timer før.. Dermed går det tapt :(

Samt at fryserplassen er ganske forbeholdt oss mennesker, det holder at bikkja har to frosne fasaner inni der :P Meeeen en liten pose med frosne godbiter skulle jo fått plass. Skal prøve å lage noe og fryse ned, nå skal jeg jo på kurs fremover så da kan jeg jo prøve å se om jeg klarer å huske å ta det ut i tide.

Du har ikke en god og enkel oppskrift på slike godbiter? (regner med at TS ikke har noe imot at jeg spørr om det?)

Kan hende jeg glemmer det selv, men da er det kun krise om jeg trenger det DER og da, for det tiner veldig fort om du har kuttet det i små biter og har det med i pose på tur i lomma eller i "rumpetasken".

Oppskrift er det jo egentlig ikke på dette, først bare finner man bare noe billig kjøtt som lever (ups, dette stinker ved tilberedning!), frosne seifileter, nakkekoteletter eller liknende, koker det gjennom i en kjele, og kutter det opp i små terninger.

Så kan man også kutte det i små terninger førs, for så å sette på rist i ovnen på 100 grader i en del timer, til det er helt gjennomtørket, da holder det også en god stund i en boks på kjøkkenbenken. :)

Skrevet

Kan hende jeg glemmer det selv, men da er det kun krise om jeg trenger det DER og da, for det tiner veldig fort om du har kuttet det i små biter og har det med i pose på tur i lomma eller i "rumpetasken".

Oppskrift er det jo egentlig ikke på dette, først bare finner man bare noe billig kjøtt som lever (ups, dette stinker ved tilberedning!), frosne seifileter, nakkekoteletter eller liknende, koker det gjennom i en kjele, og kutter det opp i små terninger.

Så kan man også kutte det i små terninger førs, for så å sette på rist i ovnen på 100 grader i en del timer, til det er helt gjennomtørket, da holder det også en god stund i en boks på kjøkkenbenken. :)

Du kan vel putte disse tørkede bitene i fryseren for langtidsoppbevaring regner jeg med...?

Må man koke denne maten først, eller kan man bare tørke det med en gang? Trodde det var det man gjorde med lever - men bra at jeg blir sikker på fremgangsmåten før jeg begynner med sånne ting :)

Takk for hjelp!

Skrevet

Til Trådstarter:

Ikke bli hysterisk av all hysteriet her inne. Hunder har spist pølser siden tidenes morgen uten å daue av det. Jeg har trent hunder i 30 år med pølser som et utmerket alternativ til godbiter, og ingen av dem har blitt verken syke eller svake av det. Alt med måte, men ikke la deg skremme av at noen hyperhysteriske helsefreaker mener man "mishandler" hunden sin om man gir den noe som ikke er 100% "rent".

  • Like 10
Skrevet

Siri E: om du ikke har fryseplass, heng det i en pose på yttervegg som ikke er solvendt. Tørka lever har veldig god holdbarhet om du virkelig gjennomtørker den, da kan du ha den i luftig kurv oppå kjøkkenskapet omså. Og frosne godbiter er da like gode godbiter det som tinte? Selv skjærer jeg ikke i biter, men i skiver, og tar opp en skive i slengen og legger den i lomma. Den tiner mer enn fort nok til at jeg kan knipe av biter fra kantene.

Skrevet

Siri E: om du ikke har fryseplass, heng det i en pose på yttervegg som ikke er solvendt. Tørka lever har veldig god holdbarhet om du virkelig gjennomtørker den, da kan du ha den i luftig kurv oppå kjøkkenskapet omså. Og frosne godbiter er da like gode godbiter det som tinte? Selv skjærer jeg ikke i biter, men i skiver, og tar opp en skive i slengen og legger den i lomma. Den tiner mer enn fort nok til at jeg kan knipe av biter fra kantene.

Der sier du noe, med -15 grader så er det vel omtrent bedre en fryseren min. Og frosne godbiter funker helt sikkert for Yaris, gutten kan jo trenes med agurk, noe vi faktisk gjør, og det må være rent det!

Tror jeg skal se om jeg prøver meg på litt lever jeg, regner med at de selger det på vanlige butikker, ihvertfall Meny?

Skrevet

Nei, kyllingfileter er som regel dyrt, men sparer noen kr på det tipset over iallefall. Her brukes det om vi hamstrer over grensen. :icon_redface:

Nå er jo ikke salt dritsunt for hunder heller da ;)http://www.adressa.no/forbruker/article1416102.ece

Til Trådstarter:

Ikke bli hysterisk av all hysteriet her inne. Hunder har spist pølser siden tidenes morgen uten å daue av det. Jeg har trent hunder i 30 år med pølser som et utmerket alternativ til godbiter, og ingen av dem har blitt verken syke eller svake av det. Alt med måte, men ikke la deg skremme av at noen hyperhysteriske helsefreaker mener man "mishandler" hunden sin om man gir den noe som ikke er 100% "rent".

SIGNERES! Så lenge du ikke fullforer bikkja di på pølse, er det ikke noe galt å bruke som treningsgodbiter. Men, variasjon er aldri feil, så støtter fullt ut forslaget om å prøve nye ting :)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Med denne innstillingen kommer du til å få mange overraskelser i hundeholdet ditt i årene som kommer:) 
    • Tenker at du først og fremst må stikke fingeren i jorda å innse hva slags gener valpen din har. Alle disse tre rasene har grunnleggende mye jaktinstinkt. Alt beror seg ikke på at du er flink til å trene hunden din i valpestadiet. Om du har valp etter foreldredyr/linjer med mye stress og lite impulskontroll har du mildt sagt en jobb foran deg Jeg hadde aldri, ALDRI stolt på min amerikanske bulldog alene rundt små dyr eller katter. Det ville høyst sannsynlig blitt blodbad. Ikke fordi han var slem, ond eller dårlig trent. Men fordi han hadde ett voldsomt jaktinstinkt. Jo før du innser at det mest sannsynlig kan være tilfelle med din hund og, dess bedre er det. Tilrettelegg for minimalt med triggere for hunden din og å holde dyra skilt når du ikke hjemme eller kan følge godt med på interaksjonen mellom dem er mitt beste tips til deg. Pluss, trene på impulskontroll og konsentrasjon. Atferden på hunden din kommer garantert til å forandre seg når den går igjennom de forskjellige kjønnsmodningsfasene - kanskje spesielt dersom du har hannhund.  Fortsett å trene gjennom hele livet til hunden din så minimerer du sjansen for at noe går galt. 
    • Jeg meldte en bekymring til mattilsynet i sommer. Hadde masse bevis på at dyrene ikke hadde det bra, hadde samtaler på telefon, SMS, mailkorrespondanse med saksbehandler fra Mattilsynet, pluss jeg lagde egen googledisk-folder med bilder og videoer av forholdene som hun/de fra Mattilsynet hadde fri tilgang til. Jeg vet også at Mattilsynet var der i hvert fall en gang på befaring. Det endte i at eieren fortsatt har dyrene, noe jeg syntes er heeelt hårreisende.  Hundene hadde tak over hodet, tilgang til mat og vann - så da var det ikke skjellig grunn til omplassering. På tross av at de konstant sto ute, sloss så blodet sprutet og ikke ble møkka for... Nå har jeg flytta, men da jeg fortsatt bodde i området stod det to voksne pluss fire/fem valper i samme hundegård. Alle utenom den ene var forholdsvis store driv- og jakthunder på rundt 25/30 kilo. Tror også at Mattilsynet har sykt mye å gjøre, med lite ressurser til å gjennomføre alt, at de kun har mulighet til å befare bekymringer der dyr er døende eller har veldig, veldig kummerlige livsforhold. Det du beskriver er selvfølgelig helt ******, men trolig ikke nok til at Mattilsynet kommer til gjøre noe.. Dessverre.
    • Som jeg nevnte så er alle rasene i blandingen kjente for å ha sterkt jaktinstinkt. Noe av denne kunnskapen kommer for min del fra Linn som har hatt ambull i mange år, og vi kjenner begge både oppdrettere og aktive hundesportsfolk med alle disse rasene og er aktive i sine respektive raseklubber. Det betyr ikke at det er umulig, men definitivt en langt større utfordring enn om du hadde kjøpt en labrador eller en cocker spaniel. Og det synes jeg oppdretter burde visst om med en slik kombinasjon, men tiltroen min til oppdrettere som blander slike raser er heller ikke veldig stor.  Det er jo uansett bra om det går fint, og så lenge man er bevisst på hva slags hund man har så er det bedre.
    • Hvor har du det fra??? Mage hunder blir feilaktig kalt for kattedrepere, uten at det er noe hold i det. Ja, hundene våre, uansett rase, har jaktinstinkt i større eller mindre grad, men at ambull er så mye verre enn mange andre hunder, har jeg vanskelig for å tro.  Nå kan jeg uansett fortelle at det gjøres store fremskritt her i huset. Hunden har lært seg å sitte når kattene passerer, og han viser en mye lavere interesse for de nå enn i begynnelsen. Han kan fint ligge rolig i ene enden av sofaen og en av kattene ligger i den andre delen uten at de gjør noe stort nummer av hverandre. Så jeg syns vi er på rett vei 🙂
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...